Skiljevägg i badrummet: val av material, installationsanvisningar

Lägenheter byggda enligt standardprojekt kan sällan förvåna fantasin med icke-standardiserade lösningar i utformningen av lokaler, vilket resulterar i att du ofta måste göra stora ansträngningar för att skapa ett mysigt hörn i ditt hus där du kan koppla av inte bara fysiskt, men också mentalt. En av de populära lösningarna, inte bara relevant ur funktionell utan även dekorativ synvinkel, är skiljeväggen i badrummet. Behovet av dess konstruktion beror på det faktum att flera funktionella zoner utmärks i badrummet, som alla kännetecknas av sitt eget syfte. Inom de tre huvudsakliga funktionella områdena, som inkluderar området nära handfatet och toaletten, samt duschområdet, finns VVS -utrustning, och därför finns det ett behov av deras funktionella avgränsning. Det sanna syftet med badrummet kräver också tilldelning av ett område för förvaring av saker, av vilka det kan finnas flera. De används för att lagra handdukar, hushållskemikalier och kosmetika. Men om ditt badrum inte skiljer sig åt i imponerande dimensioner, är full zonering i detta fall olämpligt. Läs den här artikeln om hur du kommer ut ur denna situation och hur du organiserar zonindelningen av ett rymligt badrum med en skiljevägg.

Partition i badrummet: hur brådskande problemet är

Under processen med att renovera ett badrum eller en lägenhet som helhet måste vi ofta hantera utvecklingen av ett rumsprojekt, enligt resultatet, ofta kommer vi fram till att vi inte har beaktat några parametrar för rummet. Till exempel bredden och höjden på dörröppningen, som du behöver veta för att få ett bad till badrummet, höjden på tak i gipsskivor för installation av taklampor, arrangemang av möbler för korrekt layout av rummet och andra parametrar för bostadsutrymmet, utan att veta vilket, är det omöjligt att slutföra det påbörjade ombyggnadsprojektet. Om du är den stolta ägaren till ett rymligt badrum kan du inte bara placera alla saker och nödvändig utrustning utan också experimentera med dess zonering, VVS -placering och dekoration. Den vanligaste installationen av skiljeväggar, som avgränsar området där toaletten ligger, från resten av badrumsutrymmet, på grund av att detta område är minst attraktivt. Därför rekommenderar designers att installera en duschkabin, toalett eller bidé så långt som möjligt från entrén, och för ännu större förklädning, avgränsa detta område med en dekorativ skiljevägg.

Om toalettens eller bidéens område kan avgränsas av en dekorativ skiljevägg, är det bättre att separera området där duschkabinen ligger med en pålitlig fast skiljevägg som skyddar väggarna i rummet från stänk och vatten läckage, och därför ställs ökade krav på dess kvalitet.

Partition i badrumsfotot

Partitionernas funktionella roll i badrummet

Funktionellt syfte skiljeväggar i badrummet kan bara bestämmas av ägaren själv, baserat på hans behov och preferenser. Trots detta är partitionernas roll i de flesta interiörer mycket tvetydig, eftersom de kan vara användbara inte bara ur praktisk, utan också ur estetisk synvinkel. Låt oss prata mer om detta.

Dekorativ funktion i samband med en persons ständiga önskan om skönhet, önskan att göra sitt hem till ett mysigt hörn och installationen av en dekorativ skiljevägg i badrummet hjälper till att lösa detta problem. Till exempel, om du bestämmer dig för att dekorera ett badrum i japansk stil, kommer en dekorativ bambuskärm att vara ett utmärkt komplement till dess interiör, vilket inte bara kommer att betona finishens naturalism utan också bli ett lönsamt tillskott till det. En annan fördelaktig lösning för ett bad i orientalisk stil är installationen av en glaspartition dekorerad med blommiga eller etniska mönster;

Rumsindelning – en annan viktig funktion hos partitionen, med hjälp av vilken flera zoner kan särskiljas i badrummet, som alla har sin egen funktionalitet. Till exempel, genom att installera en avdelare kan du avgränsa ett badkar, toalett eller dusch. Du kan också installera dekorativa pelare på spegelns eller handfatets sidor och därigenom skilja dem från det gemensamma rummet eller utrusta en liten nisch i vilken en tvättmaskin senare kommer att installeras;

Dölj kommunikation – en funktion som innebär installation av en skiljevägg vid starkt utstående rör eller andra tekniska konstruktioner som inte kan döljas under falska väggar eller en skärm. I det här fallet hjälper installationen av en dekorativ skiljevägg eller pelare, på vilka en lampa eller funktionellt viktiga hyllor kan hängas, att lösa problemet..

Fördelarna med ett badrum med en skiljevägg

 • Partitionen i badrummet avgränsar det “våta” området i badrummet från området avsett för klädbyte och förvaring av saker, det vill säga det är en slags skärm som skyddar badrumsutrymmet från stänk från duschen;
 • Genom att installera en annan vägg i ett badrum med ett litet område kan du lösa problemet med brist på utrymme för att ordna och lagra hygienprodukter, eftersom du kan hänga flera hyllor på den extra väggen, liksom krokar och galgar för kläder och handdukar;

Valet av material för skiljeväggar, med hänsyn till det specifika i rummet

Innan du köper en badrumspartition eller bygger den själv måste du välja det mest optimala materialet från vilket det kommer att tillverkas, i vilket det är nödvändigt att ta hänsyn till rummets detaljer. När du väljer ett material för tillverkning av en skiljevägg rekommenderas det först och främst att utvärdera inte bara den ekonomiska, utan också den tekniska genomförbarheten av att använda detta eller det materialet. Om ditt mål är att dela in rummet i flera zoner är det ingen mening att använda betong eller tegel, men om du installerar ett väggmonterat handfat på en nyuppförd vägg är dessa material det mest optimala valet, till skillnad från till mindre hållbar gips och glas.

Alla som ställde frågan: “Hur gör man en skiljevägg i badrummet?” – Vi rekommenderar att du väljer ett material med hänsyn till rummets detaljer. Mikroklimatiska förhållanden i badrummet, nämligen hög luftfuktighet, kräver användning av material som är resistenta mot dess inflytande, liksom lätt att avsluta. Den moderna marknaden kan erbjuda ett överflöd av material som uppfyller ovanstående krav och kan användas för att göra skiljeväggar i badrummet. Dessa inkluderar:

 • Tegel;
 • Förstärkt betong;
 • Specialiserade byggstenar av olika ursprung, bland annat luftbetong, skumbetong och gipsblock;
 • Gipsskydd mot fukt;
 • Glasblock, liksom härdat glas, kännetecknas av ökad hållfasthet.

Några av ovanstående material används för konstruktion av fler kapitalpartitioner, som är relevanta ur praktisk synvinkel. Dessa inkluderar tegel, byggstenar och armerad betong. Resten av materialen, inklusive glas och gips, används vid installation av skiljeväggar som endast har en dekorativ funktion och en zonfunktion, på grund av deras lägre styrka.

Det är viktigt att veta att de flesta av ovanstående material, förutom glas- och glasblock, kännetecknas av en porös struktur som underlättar penetrering av fukt. Detta kräver användning av vattentätande material som förhindrar fuktträngning. Dessa inkluderar puts, beläggning och penetrerande material för vattentätning, bland vilka det mest mångsidiga är beläggningsvattentätningen gjord på basis av bitumen och polymerer. Det är inte bara lätt att applicera och torkar snabbt, utan lämpar sig också lätt för efterföljande dekorativ efterbehandling med mosaik, plastpaneler samt spegel eller kakel.

Betong-, tegel- och stenpartier för badrummet

Om du planerar att bygga en huvuddel i badrummet, kommer betong eller keramiska tegel att vara det bästa materialet för det. Om vi ​​tar fall från praktiken, kan vi knappast ge sådana exempel när en vägg restes i badrummet genom att hälla betong, med undantag för de fall då det var nödvändigt att bilda betongavsatser för en duschkabin eller för installation av en vanligare glaspartition. Således kan vi dra slutsatsen att detta material används främst i de fall det är nödvändigt att bygga en grund för installation av något. Tegel är ett mer praktiskt material som används för att installera kapitalpartitioner för badrummet, med tanke på bekvämligheten med att arbeta med det. Det kan föras in i lägenheten i valfri mängd du behöver, bygga upp både en skiljevägg och en mer kapitalavdelning, som kan läggas ut med olika typer av murverk, tack vare vilken du kan justera tjockleken på partitionen som uppförs beroende på område i rummet och dina preferenser. Men, trots att tegel är ett material som är lätt och bekvämt att arbeta med, fortsatte erfarna hantverkare att leta efter mer praktiska och moderna material för att ordna partitionen i badrummet, som kröntes med framgång..

Glaspartitioner: ursprungliga idéer för att skapa ytterligare väggar i badrummet

Trots att kapitalstrukturer är mer tillförlitliga och hållbara, är skiljeväggar, som utför en mer dekorativ funktion i badrumsinredningen, av största intresse för designers. Ovanliga mönster kan inte bara väcka uppmärksamhet, utan också göra rummet extraordinärt och visuellt utöka utrymmet i ett litet badrum. Samtidigt avbröt ingen de praktiska funktionerna – de är också karakteristiska för skiljeväggar i badrummet, om en erfaren hantverkare lyckades kombinera praktisk och dekorativ funktionalitet i dem. För att göra detta rekommenderar experter att använda flera icke-standardiserade tekniker..

Glasblock. Genom att välja dem som huvudmaterial för tillverkning av skiljeväggen kan du lägga till ovanliga anteckningar till den traditionella, anmärkningsvärda badrumsinredningen. Detta beror på det faktum att moderna materialmodifieringar ser mycket mer lönsamma ut än sina äldre motsvarigheter..

Tillverkaren erbjuder glasblock gjorda i ett brett spektrum av färger, och som en höjdpunkt i materialet använder originaldetaljer som placerats inuti glasblocken – skal, många gnistrar eller blommor. Ljustransmittans och transparens är också variabla parametrar. Den otvivelaktiga fördelen med glasblock är enkel installation – med dem som huvudmaterial kan du lägga ut väggar i olika konfigurationer.

Silat glas – materialet produceras i ark av både medelstora och stora storlekar, i samband med vilka en lekman ofta upplever svårigheter i processen att installera en skivglasskiva. När det gäller den praktiska användningen av glaspartitioner för badrummet, kännetecknas det av en betydande smalhet i jämförelse med fler kapitalpartitioner. Sådana staket kan endast användas som duschväggar eller som huvudelement för zonindelning av ett utrymme. Detta stör dock inte den växande populariteten hos glaspartitioner, eftersom huvudhöjdpunkten för en sådan vägg är viktlöshet och transparens, vilket kommer att vara särskilt viktigt i ett litet badrum.

Gipsskivor för badrum: fördelar och nackdelar

Trots fördelarna med ovanstående material är gipsskivkonstruktioner fortfarande de mest populära. Gips är ett material, vars struktur representeras av ett gipsskikt, som är täckt på båda sidor med tjock kartong.

Fördelarna med gips inkluderar:

 • Perfekt slät yta, utan några oegentligheter och kräver inte ytterligare utjämning;
 • Hög luftgenomsläpplighet;
 • Lätt vikt och inga svårigheter i installationsprocessen;
 • Prisvärt pris.

Gips har också sina egna nackdelar:

 • Med tanke på materialets konstruktionsegenskaper rekommenderas det inte att göra gipsskivor i rum där luftfuktigheten överstiger 90%;
 • Installation av en gipsskivans partition endast som en stationär struktur och omöjligheten att installera en glidversion.

Gipsskivans skiljestruktur: förberedelse av material och verktyg

Ur designfunktionens synvinkel är gipsskivans skiljevägg i badrummet en metallram, belagd med gipsskivor på båda sidor. Det fria utrymmet mellan arken kan användas för att dölja ful kommunikation, och det oanvända utrymmet i detta område är fyllt med ljudisolerande material. Om du vill organisera mer komplexa strukturer kan du lita på inbyggda hyllor eller ytterligare belysning.

Material och verktyg som krävs

 • I ett badrum rekommenderas att använda gips som är resistent mot hög luftfuktighet. Sådana material inkluderar gipsskivor av gips märkt “GKLV” och “GKLVO”, medan förekomsten av bokstaven “O” i märkningen av materialet betyder motståndskraft mot brand. Användningen av sådant material kommer att vara relevant om du planerar att bygga elektriska ledningar inuti strukturen. Ytan på en vanlig gipsplåt är vanligtvis 3 kvadratmeter. meter, och eftersom mantel med ark utförs på båda sidor av strukturen, vid beräkning av materialets yta, måste det fördubblas.
 • Enheten i en gipsskivans skiljevägg innebär också användning av rack- och skenprofiler. Om installationen av den första utförs i vertikalt läge med ett steg lika med 50-60 cm, fixeras den andra på golvets och takets nivå i tvärriktningen.
 • Ljudisolerande material är en annan viktig komponent i processen att installera en partition. För att fylla utrymmet mellan gipsskivor rekommenderas att använda mineralullskivor, som har en tät struktur, mot vilka de förblir resistenta mot deformation.
 • Fästelement är viktiga strukturella komponenter som säkerställer styrkan hos den färdiga strukturen. Spikar används för att fästa profilerna på väggar och tak, och ramelementen är anslutna med självgängande skruvar för metall. Manteln av ramen med gipsskivor görs med självgängande skruvar utrustade med ett platt huvud.
 • Den slutliga efterbehandlingen av strukturen görs med en primer, kitt och förstärkningstejp. För överlackering är färg, keramiska plattor eller interiörgips lämpliga..

Vilka verktyg att fylla på?

Förbered i förväg följande uppsättning verktyg som du behöver i processen:

 • Borrförare och en uppsättning borrar;
 • Metallsax och en vass kniv;
 • Byggnadsnivå;
 • Spatel eller pensel.

Installationsarbete: åtgärdssekvens

Markera golvet på installationsplatsen för partitionen och vid behov på den plats där du planerar att ordna dörröppningen. Schemalägg installationen av rackprofiler med ett steg på 50 cm, markera sedan taket och väggarna med en nivå.

Med hänsyn till skiljeväggens längd, klipp av styrprofilerna och använd spikarna för att fixera dem i taket, gör sedan detsamma på golvet. Om golvet är av trä, använd självgängande skruvar för att fixera profilerna, om golvet är betong, använd spikar. Kom ihåg samtidigt att avståndet mellan fästelementen är minst en meter och mellan profilkanten och väggen – minst 0,5 m;

Därefter fortsätter vi med att skära rackmonterade profiler, inte att glömma att de måste ha samma längd, nämligen 15-20 mm mindre än rummets höjd, vilket kommer att säkerställa enkel montering av skenorna. Efter skärning förstärks de i vertikal riktning. Profilerna som ligger på gränsen mot väggen är fixerade med spikspikar, och resten av ställen är självgängande skruvar med en pressbricka;

Viktig! Om höjden på den färdiga strukturen överstiger 2,6 m är det nödvändigt att förstärka den med ytterligare styrningar mellan rackprofilerna;

Efter att ha installerat metallramen börjar de täcka den. Efter att ha klippt gipsskivorna med en vanlig slipad kniv, är de fixerade på ena sidan och placerar dem exakt från ände till ände, vilket gör sömmarna nästan osynliga. Fästning av plåtar på metallprofiler utförs med självgängande skruvar utrustade med ett försänkt huvud. I detta fall är fästelementets huvud något infälld i materialet, vilket gör det nästan osynligt;

Värme- och ljudisolerande material placeras inuti strukturen – lager av mineralull. Det rekommenderas att genomföra denna händelse med glasögon och handskar. För att effektivt fylla fria celler i strukturen kan plattor av mineralull skäras eller brytas, beroende på vad du föredrar;

Efter att ha genomfört denna händelse är den andra sidan av strukturen mantlad, vilket resulterar i att du får en perfekt slät yta, utan några oegentligheter och redo för ytterligare frontbehandling;

Innan du fortsätter till slutskedet av installationen – frontbehandling, är det nödvändigt att utföra ett antal standardåtgärder. Dessa inkluderar fyllning av sömmar och lock på självgängande skruvar, framför vilka fogarna är limmade med en förstärkningstejp, samt applicering av en primer. Därefter kan du säkert fortsätta till partitionens främre finish, vilket bara beror på dina individuella preferenser..

About the author