Hur man tar bort mögel från taket

Problemet med mögel i taket är ganska relevant för många rum, särskilt om det finns hög luftfuktighet i dem. Det finns flera metoder för att hantera detta obehagliga fenomen. Vi kommer att överväga ytterligare funktioner, teknik och hur man tar bort mögel från taket..

Innehållsförteckning:

Mögel i taket: orsakerna till bildandet

Takform är vanligast i badrum. Detta beror på konstant fuktighet och hög luftfuktighet i rummet. För att undvika detta problem bör du organisera ett ventilationssystem av hög kvalitet i rummet..

En fuktig miljö och svamp gör att det uppstår svarta fläckar på takytan, som är mögel. Det kommer att ta mycket ansträngning att ta bort dem, så innan mögel dyker upp är det bättre att förhindra det..

De främsta orsakerna till mögel är:

 • närvaron av en fuktig miljö, som är särskilt karakteristisk för badrummet och köket, är den vanligaste orsaken till mögel i taket;
 • brist på normal ventilation i rummet;
 • kraftiga temperaturförändringar i rummet, vilket leder till kondensbildning;
 • mögel i taket i en lägenhet visas som ett resultat av översvämning av grannar, det är inte nödvändigt att översvämma din lägenhet, om det finns läckage mellan badrummet och väggen, kommer fukt gradvis in i din golvplatta, vilket leder till utvecklingen av mögel i taket;
 • förekomsten av fistlar och stigerör i golvplattorna mellan golven, särskilt om de är gjorda av icke-galvaniserat stål;
 • närvaron av en stämplad avloppsfog i en lägenhet eller hos grannar, förekomst av läckage i avloppssystem av gjutjärn är inte ovanligt, därför visas i vissa fall, just på grund av dem, mögel i taket.

Därför bör du börja bli av med mögel först efter att orsaken till dess utseende är känd. Till exempel, för rum med hög luftfuktighet, räcker det att installera en kraftfull fläkt.

Om du inte bekämpar mögel, kommer det förutom takets obehagliga utseende också att medföra hälsoproblem. Först och främst påverkar förekomsten av mögel i huset lungorna och leder till förekomst av sjukdomar på en smittsam basis. Dessutom påverkar förekomsten av en svamp många av kroppens system, särskilt hos barn och personer med försvagad immunitet..

Multiplikation, svampens sporer faller på andra delar av huset, taket, väggarna, golvet, deras närvaro, leder till att hela bostaden gradvis förstörs. Huset lever i konstant fukt i flera år och kan helt enkelt smula ihop till partiklar. Därför, om det finns minsta misstanke om utvecklingen av en svamp eller mögel, bör kampen mot dem startas omedelbart..

Hur man tar bort mögel från taket: förebyggande och behandling

I avsaknad av mögel direkt i taket, men om det finns skäl för dess utseende, bör ett antal förebyggande åtgärder vidtas för att förhindra uppkomsten av denna obehagliga process.

Det första alternativet för att bekämpa mögel som ännu inte har dykt upp är kopparsulfat. Detta verktyg har en antibakteriell effekt, men innehåller giftiga ämnen i dess sammansättning. Om du lägger till det i lime kommer det att få en lite blåaktig nyans. Denna lösning används för att tvätta taket i ett rum som utsätts för svampen..

Tips: Om du planerar att kalka ett tidigare målat tak bör du inte göra detta. Eftersom du i slutändan får en yta med många ränder och fläckar på den.

För att eliminera svart mögel i taket, använd speciella antiseptiska föreningar i form av primers. De används under renoveringar, före efterbehandling och efter avslutat arbete. Primern kan inte bara döda mögel utan också förhindra dess utseende. Med hjälp av ett antiseptiskt medel är det till och med möjligt att tränga in i betongytor och förhindra uppkomsten av mögel på dem..

När du väljer en eller annan primersammansättning bör du fokusera på materialet från vilket taket är byggt. Det finns många antiseptiska föreningar som är lämpliga för arbete på trä, metall, putsade, målade ytor..

Om du redan har mögel i taket i ditt hus eller din lägenhet, i så fall bör du ta hand om behandlingen.

Tips: Innan du påbörjar arbetet med att ta bort mögel från taket bör du ta reda på orsaken till dess förekomst och eliminera det. Annars är alla åtgärder för att bli av med mögel förgäves och snart kommer det att dyka upp igen..

Först och främst avlägsnas finishen från taket, om den tidigare kalkades med kalk, för detta används en vanlig svamp, fuktad med vatten. Samtidigt bör arbetet göras ganska länge, eftersom kalkbaserad kalk är ganska stark.

Om kalkning applicerades på betongbasen med ett tillräckligt tjockt lager, är det bäst att använda en spatel för att ta bort den. Tidigare fuktades hela taket med vatten, vilket minskar vidhäftningsgraden för kalk och betongbotten.

Ett annat sätt att bli av med kalkning är att applicera en lösning på dess yta, som innehåller vatten, tvål och kalciumbaserad läsk. Tvålen ska rivas för tio liter vatten, det tar cirka fem matskedar läsk.

Efter rengöring av ytan från kalkning, vänta tills taket är helt torrt. Därefter täcks den med en antiseptisk primer. Applicera primern i flera lager och vänta på att var och en torkar. Torktiden för primern anges i tillverkarens instruktioner. För att bearbeta sömmarna mellan plattorna, använd en pensel, den kan fylla tomrummen väl.

Efter att den antiseptiska primern har torkat följer processen med applicering av en lösning med en penetrerande effekt. I detta fall kommer det att vara möjligt att öka vidhäftningsgraden för betong och gips..

Därefter putsas taket, efter att gipset har torkat appliceras kitt. Var och en av lagren av efterbehandlingsmaterial som appliceras på takets yta växlar med behandling av taket med en primer. Efter applicering av kittet slipas ytan och behandlas med en primer. Därefter målas taket.

Instruktioner om hur man tar bort mögel från taket

Om det tidigare alternativet för att ta bort mögel inte fungerar för dig, använd sedan instruktionerna nedan för att snabbt ta bort mögel..

I det här fallet behöver du alla tvättmedel som innehåller klorbaserade ämnen. Ett utmärkt alternativ skulle vara att använda den vanliga billigaste vitheten. Förbered handskar för arbete, eftersom denna lösning är ganska aggressiv. Dessutom bör du bära en skyddsmask och skyddsglasögon så att vätskan inte av misstag kommer på slemhinnorna i ögonen och näsan..

Denna vätska behandlas först med de drabbade områdena i taket, och efter att de har torkat, hela taket.

Tips: Om du behandlade taket med kopparsulfat och fläckar dök upp på det, kommer bearbetning med klorerade föreningar att rädda dig från dem och taket får en perfekt vit färg.

Om lesionerna inte är för stora, räcker det med en alkalisk tvålösning. I det här fallet ska du gnugga en tvätttvål och fylla den med två liter varmt vatten..

En annan bra lösning för mögel i taket är en lösning av två matskedar tea tree olja och två glas vatten. Använd en sprutpistol för att applicera lösningen..

Vissa experter rekommenderar att man applicerar bakpulver på det drabbade området följt av ättika. Använd också en sprutpistol för att applicera den. Efter bildandet av en reaktion mellan dessa ämnen avlägsnas de från taket med en slipborste..

Metoder för att ta bort mögel under ett sträcktak

Sträcktak görs oftast på basis av PVC -film. Dessa material är syntetiska och lämpar sig inte för mögel eller mögel. Men om det är hög luftfuktighet under taket, påverkar mögel det fortfarande. Dåligt utfört arbete med installation, vattentätning och ångspärr i ett sträcktak leder till att mögel uppträder i utrymmet mellan det och det vanliga taket. Samtidigt är det mycket svårare att bli av med detta problem än att ta bort mögel på ett vanligt tak..

Om det finns mögel direkt på själva sträcktaket kan du vara säker på att det finns mycket mer av det under takutrymmet. I en sådan situation bör man se till att ta bort och dra tillbaka hela strukturen. För att utföra detta arbete bör du använda tjänster från specialister, eftersom det är ganska svårt att installera ett sträcktak på egen hand..

För att ta bort taket, först och främst, tas golvlisten bort. Filmen dras gradvis tillbaka och banan demonteras. Därefter bör du behandla de drabbade områdena med en antiseptisk lösning. Det är han som kommer att hjälpa till att bekämpa mögel. Därefter borstas fläcken bort och hela taket tvättas med en fuktig trasa. Om det finns sprickor i taket bör särskild uppmärksamhet ägnas åt dem och också behandlas med ett antiseptiskt medel.

Därefter behandlas sprickorna med ett tätningsmedel, vilket hjälper till att förhindra utveckling av mögel inuti dem. För förebyggande behandling behandlas hela taket med en svampdödande primer. I slutskedet sätts filmen på plats med specialutrustning. Därefter beläggs den med en primer. För att installera duken utan att hänga, bör du använda en konstruktion hårtork under installationen..

Hur bli av med och förhindra mögel i taket

Det finns många sätt att bekämpa mögel, men det enklaste sättet är att förhindra att de dyker upp. Använd dessa riktlinjer för att förhindra att mögel uppträder i ditt hem:

 • ventilera rummet regelbundet;
 • tillhandahålla ett högkvalitativt ventilationssystem i huset;
 • Lämna inte fuktig tvätt i huset, häng den utanför, även på vintern;
 • övervaka tätheten hos alla rör genom vilka vatten strömmar i huset;
 • övervaka hälsan hos ventilationskanalerna i badrummet;
 • Se till att de flesta material är fuktbeständiga vid reparationer.

Observera att rummet för mögel och mögel måste ha en mycket hög luftfuktighet, mer än 80 procent och en temperatur på cirka tjugo grader. Därför, om det är för hög luftfuktighet, är det absolut nödvändigt att ventilera rummet..

Hur man behandlar taket från mögel: bli av med mögel i badrummet

För att arbeta med att ta bort mögel i taket, använd material i form av:

 • spatel, medelstorlek;
 • handskar;
 • spruta;
 • trappa;
 • golvbeläggningar;
 • mögelkontrollprodukter.

Om möjligt, ta bort alla möbler från rummet, lägg en film eller ett ark på golvet. Häll vatten i en sprayflaska och spraya det över taket. Använd sedan en spatel för att ta bort gipset som det finns en svamp på.

Det är att föredra om du tar bort takskiktet upp till 10-15 cm. Eftersom svampsporer tränger tillräckligt djupt in i väggarna. Vänta sedan tills taket torkar; använd för detta ändamål ett antisvampmedel. Bland sådana läkemedel utmärks ämnen i form:

 • klor;
 • kopparsulfat;
 • blekmedel;
 • läsk och ättika;
 • tvål.

Det är att föredra att välja en primer. Det appliceras på takets bas i två eller tre lager. Innan du applicerar primern, läs instruktionerna, medan några av formuleringarna kräver ytterligare utspädning med vatten.

Vid användning av kopparsulfat ska det spädas med vatten i förhållandet 50 gram av produkten till 5 liter vatten. Ytan behandlas med en lösning i flera lager.

Om du planerar att använda vithet, späds det ut med vatten och appliceras också flera gånger. Observera att taket måste fuktas innan kompositionen appliceras. Efter två timmar efter applicering av vithet tvättas det bort från taket med vanligt vatten..

About the author