Izolarea fonică a pereților dintr-un apartament: metode de instalare și opțiuni

Dacă sunteți obosit de zgomotul constant provenit din apartamentele învecinate, singura ieșire din această situație este izolarea fonică de înaltă calitate. Materialele moderne rezolvă cu ușurință și ieftin această problemă. Vom vorbi despre metodele de izolare fonică a unui apartament în continuare.

Cuprins:

Avantajele izolației fonice a pereților, faceți-le singuri

Instalarea materialelor izolate fonic într-un apartament este un proces destul de simplu. Cu toate acestea, pentru a obține un rezultat de înaltă calitate, trebuie abordat în mod responsabil. Calculele corecte și selecția materialelor vă permit să ajungeți la un strat cu caracteristici maxime de izolare fonică.

Printre avantajele izolării fonice a pereților dintr-un apartament, menționăm:

 • îmbunătățirea confortului de a trăi într-un apartament – rezidenții sunt complet limitați de sunete străine: muzică tare a vecinilor sau conversațiile lor;
 • în unele cazuri, materialele izolante fonic îndeplinesc funcția de nivelare a pereților din apartament;
 • capacitatea de a face zgomot – fără inconveniente pentru vecini;
 • caracteristici suplimentare de izolare termică;
 • izolarea fonică externă asigură un mediu confortabil, limitând în același timp zgomotul străzii.

În ciuda acestui fapt, izolarea fonică a apartamentului are anumite dezavantaje, și anume:

 • o scădere a suprafeței utile, deoarece adesea materialele pentru izolare fonică sunt instalate în interiorul apartamentului;
 • dacă este necesar, cereți ajutor, din cauza izolației fonice, nu veți putea face acest lucru.

Soiuri de materiale izolate fonic

Există trei tipuri de materiale izolante fonic, în raport cu principiul de funcționare:

 • izolarea sunetelor aerului;
 • izolarea sunetelor de percuție;
 • izolare fonică suportată de structură.

Pentru organizarea izolației fonice de primul tip, materialele sunt utilizate sub forma:

1. Lână de sticlă – are o bună elasticitate, siguranță la foc și ușurință.

2. Lână minerală – pe lângă caracteristicile excelente de izolare fonică, are valori ridicate de izolare termică. Nu este predispus la coroziune, la formarea mucegaiului sau a mucegaiului, la absorbția fonică ridicată.

3. Materiale pentru panouri multistrat – utilizate în cazul instalării sandwich sau a foilor de acoperire.

Pentru a îmbunătăți performanța de izolare fonică a pardoselilor, se utilizează un tavan cu proprietăți acustice..

Izolarea fonică a impactului se bazează pe utilizarea a:

1. Foi presate din plută – materialul nu putrezește, tolerează perfect fluctuațiile de temperatură, are o durată lungă de viață.

2. Materiale din spumă de polietilenă – cel mai des utilizate pentru izolarea fonică a pardoselilor pentru instalarea laminatului.

3. Substraturi din cauciuc din plută – o compoziție pentru formarea căreia se utilizează cauciuc și plută, prelucrate printr-o metodă specială. Materialul reduce perfect zgomotul, elimină vibrațiile, este folosit ca substrat pentru plăci, covor, necesită impermeabilizare obligatorie.

4. Substrat pe bază de bitum-plută – din hârtie kraft, tratată suplimentar cu bitum. Datorită acestui fapt, materialul are o bună rezistență la umiditate și caracteristici de performanță excelente..

5. Compozit – un material pe bază multicomponentă, conține o folie de polietilenă, între care se află granulele de polistiren expandat, este rezistentă la deformare și are o durată lungă de viață.

6. Spumă de polistiren extrudat – caracterizată prin rezistență ridicată la compresiune, rezistență la umiditate, ușurință în instalare, durata de viață este mai mare de 50 de ani.

Pentru a scăpa de zgomotul suportat de structură, se utilizează materiale precum:

1. Fibra de sticlă – caracterizată prin elasticitate crescută, structură poroasă. Folosit pentru izolarea fonică a pardoselilor, pereților despărțitori ai cadrelor.

2. Etanșanți cu caracteristici vibroacustice – îmbinări perfect izolate fonic, cusături în construcția unei pardoseli plutitoare.

3. Materiale de tip elastomer – instalate în jurul perimetrului ușilor, perfect aderente la lemn, metal.

Tehnologie de instalare a termozvukoizolului

Materialul are o structură unică și caracteristici excelente de izolare fonică. Thermozvukoizol are o structură cu trei straturi, stratul interior este din fibră de sticlă perforată cu ac, straturile exterioare sunt filate.

Printre avantajele acestui material, remarcăm:

 • rezistență la scăderea și creșterea temperaturii;
 • proprietăți excelente de permeabilitate la vapori;
 • performanță ridicată de izolare fonică;
 • protecție fiabilă împotriva vibrațiilor sporite;
 • Siguranța mediului;
 • ușurința și simplitatea instalării;
 • rezistență la rozătoare.

Există două tipuri de termozvukoizol, cu straturi suplimentare de fibră de sticlă sau fibră bazaltică. Aceste materiale oferă izolației termice și fonice rezistență suplimentară la foc, rezistență și caracteristici ridicate de absorbție a sunetului..

Materialul este ușor de instalat, nu necesită condiții speciale de depozitare. Tăiați placa în funcție de dimensiunea peretelui și fixați-o cu bandă adezivă sau cuie obișnuite.

Materiale DIY pentru izolarea fonică a pereților: vată de sticlă și ecowool

Vata de sticlă și ecowool sunt adesea folosite pentru izolarea fonică a pereților din apartamente. Tehnologia de instalare a acestor materiale este aceeași și constă din următoarele:

1. Peretele este pregătit preliminar pentru lucru: nivelat cu un strat de chit sau tencuială.

2. Urmează instalarea lathingului din lemn sau metal. Vă recomandăm să acordați preferință celei de-a doua opțiuni, deoarece arborele se deformează sub influența umezelii și se descompune mai repede.

3. Izolația este acoperită cu un strat subțire de barieră de vapori, care este instalat direct pe suprafața de întindere.

4. Următorul este procesul de finisare a peretelui cu materialul de față selectat anterior.

Dacă peretele apartamentului nu este orientat spre stradă, atunci nu este necesară instalarea unei bariere împotriva vaporilor. Deși, în unele cazuri, bariera de vapori împiedică pătrunderea prafului fin din lâna de sticlă în cameră.

Tapet cu caracteristici de izolare fonică: avantaje și dezavantaje

Pentru început, vă sugerăm să vă familiarizați cu principalele tipuri de tapet izolat fonic:

1. Tapet tapițat – un material cu două straturi, care conține o grămadă cu o țesătură densă. Materialul are o densitate mare, textura seamănă cu un covor. Tapetul nu numai că are un efect de izolare fonică, dar face față și izolației termice a camerei..

2. Imagini de fundal pe bază de velur artificial – în aparență seamănă cu catifea, dar sunt mai dense. Baza unui astfel de tapet este hârtia, pe care este lipit vinilul. Materialul are o bună aderență la orice suprafață, performanță ridicată de izolare fonică. Printre dezavantaje, remarcăm: rezistență scăzută la umiditate și rezistență redusă.

3. Tapetul din plută este unul dintre cele mai eficiente materiale izolatoare fonice. Tapetul este realizat dintr-o varietate specială de stejar. Acestea se disting prin caracteristici bune de izolare termică, permeabilitatea la vapori și reglează independent umiditatea aerului. Ca bază pentru tapet, se folosește hârtie compactată sau material nețesut..

Printre avantajele utilizării tapetului cu tufting, menționăm:

 • performanță bună de izolare fonică;
 • izolație termică;
 • aspect atractiv;
 • nu este nevoie de îngrijiri suplimentare;
 • rezistenta la umezeala;
 • usurinta spalarii;
 • rezistență la radiații ultraviolete și burnout.

Printre neajunsuri, remarcăm:

 • electrostaticitate ridicată – din această cauză, se acumulează praf;
 • nu este recomandat pentru utilizare în camere pentru copii și pentru persoanele cu alergii;
 • nerezistent mecanic.

Tapetul pe bază de velur artificial are următoarele avantaje:

 • aspect atractiv – adaugă lux camerei;
 • caracteristicile medii de izolare fonică, care sunt determinate de grosimea materialului;
 • costuri accesibile și ușurință în instalare;
 • aspirat.

Suprafața unor astfel de tapete se murdărește rapid, nu rezistă la umezeală și sunt predispuse la deteriorări mecanice. Acest tapet nu este potrivit pentru o casă cu copii sau animale de companie..

Tapetul din plută este ideal pentru a oferi izolare fonică de înaltă calitate, are următoarele avantaje:

 • inofensiv și ecologic pentru sănătate;
 • recomandat pentru utilizare pentru alergici și copii;
 • sunt rezistente la umiditate, deteriorări mecanice și fluctuații de temperatură;
 • universal în utilizare – au o textură originală;
 • nu acumulați praf – ușor de curățat.

Printre neajunsuri, remarcăm:

 • cost ridicat comparativ cu opțiunile anterioare;
 • necesitatea nivelării preliminare a suprafeței înainte de instalarea tapetului;
 • durata și complexitatea lucrărilor de instalare.

Caracteristici ale pereților izolați fonic pentru pictură

Izolarea fonică de înaltă calitate a pereților pentru vopsire implică instalarea unui material izolant fonic și apoi instalarea gips-cartonului. Printre principalele materiale de izolare fonică, remarcăm:

1. Lână minerală – are caracteristici bune de izolare fonică și o bună siguranță la foc. Mai întâi trebuie să construiți un cadru, care este umplut cu vată minerală. Urmează procesul de instalare a gips-cartonului, finisarea acestuia și vopsirea pereților.

2. Panourile pe o bază de plută – se disting printr-o bună rezistență la umiditate, caracteristici crescute de izolare termică. Numărul de panouri este calculat preliminar, apoi pereții sunt nivelați. Fixarea panourilor se realizează cu ajutorul lipiciului special.

3. Ecowool este un bun material izolant fonic pe bază de celuloză. Materialul este ecologic, de aceea este recomandat pentru utilizare în camere pentru copii.

4. Izolon este un material pe bază de spumă de polietilenă cu caracteristici excelente de izolare fonică. Pentru fixarea materialului se utilizează o capsator sau cuie mici. Gips-carton este instalat deasupra izolonului, care este pregătit în continuare pentru vopsire.

5. Panourile ZIPS sunt o soluție inovatoare pentru izolarea fonică a pereților. Nu are nevoie de construcția unui cadru, are o conductivitate sonoră minimă. Folosit pentru izolarea fonică atât a pereților, cât și a tavanelor.

Care dintre materialele de mai sus să aleagă depinde de factori precum materialul din care sunt făcuți pereții, prezența izolației și a barierei de vapori, nevoia de incendiu și siguranța mediului.

Instalarea izolării fonice pe pereți cu propriile mâini

Vă sugerăm să vă familiarizați cu instrucțiunile de instalare pentru materialul izolant fonic universal izolon. Există mai multe dintre formele sale:

 • material care este fixat pe suprafață cu adeziv;
 • acoperire din folie laminată;
 • foi de rigiditate crescută;
 • culoare izolon;
 • material cu un nivel crescut de siguranță la incendiu.

Domeniul de utilizare al izolonului este suficient de larg; în industria construcțiilor este utilizat pentru izolarea fonică și termică a balcoanelor, logiilor, pereților și tavanelor. Materialul din folie este așezat cu folie în interior pentru a reflecta căldura în cameră. Toate cusăturile dintre foi sunt lipite cu grijă cu bandă specială de folie. Este foarte important să mențineți etanșeitatea maximă în timpul funcționării..

Mai întâi, pregătiți suprafața pentru lucru:

 • curățați și uscați peretele;
 • măsurați-i aria, pregătiți materialul pentru lucru;
 • instalați izolonul cu partea foliei spre interior;
 • lipiți toate cusăturile cu bandă specială;
 • verificați etanșeitatea.

Materialul are performanțe bune de izolare fonică, durabil și ecologic.

Instalare personalizată a materialelor izolate fonic

Cea mai bună opțiune pentru instalarea izolației fonice într-un apartament este instalarea unei cutii de gips-carton, în interiorul căreia se află unul dintre materialele de izolare fonică de mai sus. Această metodă nu necesită costuri suplimentare pentru nivelarea pereților, dar rezultatul este o acoperire ideală pentru finisarea ulterioară..

Dacă există fisuri în perete, acoperiți-le cu o soluție de ipsos sau ipsos. Acesta este urmat de procesul de construire a unui cadru din lemn sau metal. Materialul izolant termic și fonic este plasat sub profil. Vă rugăm să rețineți că unele dintre ele necesită impermeabilizare obligatorie și barieră de vapori. Această metodă este destul de simplă, dar are anumite dezavantaje:

 • reducerea suprafeței utile cu cel puțin 80 mm;
 • munca prăfuită și costul achiziționării materialelor pentru întărire și gips-carton.

O opțiune mai ușoară este de a cumpăra panouri de izolare fonică gata făcute. Cu toate acestea, au nevoie de o bază perfect plană. Nu necesită legare și pot fi ușor lipite de perete. Ideal pentru pereți perfect plati.

Video izolarea fonică a pereților:

About the author