Sovrum i lila toner: designfunktioner

Sovrummet är vaggan för fred och lugn, här vilar vi i kropp och själ. Atmosfären och den allmänna uppfattningen av rummet bestäms till stor del av interiörens färgschema. Idag bleknar diskreta och bleka färger i bakgrunden, designers experimenterar och genomför ljusa, djärva projekt. En av de icke-standardiserade och intressanta lösningarna är ett elegant sovrum i lila toner.

Låt oss överväga de grundläggande reglerna för användning av “violetta” nyanser i interiören och ge de viktigaste rekommendationerna från specialister för att ordna ett lila sovrum.

Lila sovrum: psykologisk uppfattning om färg

Lila är en komplex, stark färg med en speciell energi och extraordinär sensualitet. Violett är en kombination av egenskaperna hos blått och rött, mottaglighet och lust. “Motsättningarnas harmoni” – det är vad psykologer kallar denna färg. Enligt legender föredrog drottning Cleopatra lila färg och dess nyanser. Många fantastiska människor föredrog att fylla utrymmet runt dem med denna magiska färg, i tron ​​att det stämmer in på den kreativa processen, fyller rummet med skönhet och storhet..

Psykologer föreskriver följande egenskaper för den lila färgen i lokalerna:

Den emotionella uppfattningen av lila beror på dess nyans. Övervägandet av rika, mörka toner i inredningen kan orsaka sorg, ljusa nyanser stimulerar kreativ aktivitet och bleka, lila syren skapar en känsla av fred och glädje

Du måste arbeta med lila noggrant och medvetet. Du ska inte bara kopiera den lila inredningen i sovrummet du gillar, det måste vara anpassat för en specifik person. En längre vistelse i det lila rummet är inte bekvämt för alla och kan orsaka negativa känslor.

Professionella designers råder att använda lila inte på egen hand, utan som ett skuggalternativ

Välja en lila nyans för sovrumsdekoration

Lila har många tolkningar som måste redas ut innan man fattar det slutliga beslutet om valet av nyans..

Bland alla lila toner utmärks grundläggande nyanser:

 • ljuslila;
 • medelintensiv violett;
 • mörklila;
 • violett;
 • lavendel;
 • lila färg.

Ljuslila och lila färg är förknippad med vårblommor, vilket ger atmosfären i rummet munterhet och friskhet. I många färgglada paletter har sådana nyanser de poetiska namnen “dis”, “dimma”. Designers försäkrar att det är ljuslila som ger extra volym till ett litet sovrum och skapar en atmosfär av renhet i rummet..

Element av violett och lavendelfärg ger en känsla av lugn och en anda av romantik i sovrumsinredningen.

Mörklila är en kall, intensiv och ganska aggressiv färg. Det är oönskat att använda den som bakgrundsbild på bildskärmen. Inuti sovrummet måste mängden mörklila doseras. Vanligtvis används denna nyans som en färg accent i ett herr sovrum – ramar för fotografier, soffkuddar, dekoration av en filt, kuddar och gardiner..

Lila med en övervägande av blå väcker känslor som passion, elakhet och dominans. Uppfattningen av rummet förändras dramatiskt med tillägg av ljusa toner av lila, lila och lavendel – interiören utstrålar lugn och harmoni.

Harmonisk kombination av lila med andra färger

Lila blandas harmoniskt med många färgscheman. De mest framgångsrika kombinationerna är med följande färger:

 • Vit;
 • svart;
 • grön;
 • silver;
 • guld-.

Lila och vitt – denna kombination kommer först när det gäller polaritet. Ett känsligt sovrum i vita toner blir inte tråkigt om det späds med tillbehör i lila toner. I ett rum med lila väggar är taket, golvet eller textilramen helst vitt. Interiören i det vita och lila sovrummet skapar en atmosfär av lugn, tystnad och främjar en god sömn.

Lila och svart är en knepig men lösbar uppgift. Det viktigaste är att inte överdriva det med mängden svarta element, annars blir sovrummet dystert och trist. Om du behåller rätt proportioner av de två färgerna kan du få en mycket intressant sovrumslösning – en lyxig inredning. Glansiga ytor och en kristallkrona ger rummet aristokrati och chic..

Lila med svartvita blommor. Kombinationen av lila nyanser med grått, grädde, beige, silver kan göra rummets design något suddig och ofullständig. För att undvika en sådan effekt måste ljusa accenter av kontrasterande nyanser läggas till inredningen..

Lila och guld – ett harmoniskt och uttrycksfullt sovrum. Med en sådan kombination är det nödvändigt att använda inte bara bleka nyanser, utan också mer mättade. Den gyllene paletten kompletterar framgångsrikt de lila tonerna och skapar samtidigt de nödvändiga kontrasterna.

Lila och grönt i tandem ger designens naturlighet och naturlighet. Kontrastspelet väcker glädje och sommarstämning.

Utformningen av sovrummet ser snygg ut med en kombination av flera nyanser av lila. Smidiga övergångar mellan toner kombinerar rummets element till en enda komposition: möbler, väggar, fönstergardiner och tillbehör. Grått, vitt och beige kan fungera som utspädningsmedel för den violetta blandningen..

Lila sovrumsdesign: val av stil

Trots färgens specificitet och komplexitet kan den lila sovrumsinredningen implementeras i olika stilriktningar..

Först och främst är den lila färgen, eller snarare dess lavendelskugga, förknippad med den franska Provence -stilen. Provinsen i södra Frankrike är rik på lavendelplantager, som inspirerade stilens huvudsakliga egenskaper: luftighet, friskhet och enkelhet. Lavendelskugga i kombination med vitt, beige och ljusgrått passar perfekt till alla ovanstående kriterier..

Provence -stilen i lavendelsovrummet betonas av följande inredningselement:

 • vintagemöbler (smidesjärn eller trä) målade vita / beige;
 • textilier med många krusiduller;
 • transparent gardin;
 • vintage tillbehör.

Användningen av olika nyanser av lila är typisk för den arabiska stilen. Trots att österriktningen innebär användning av “heta” färger (rött, orange) är sovrummen ofta inredda i lila toner. Ett rum i arabisk stil, designat i lila, lavendel, violett eller ljuslila, visar sig vara lugnt och “coolt”. Sovrumets arabiska stil är jakten på orientaliska berättelser, och lila är en av de mest magiska och mystiska nyanserna..

Glamour, barock och neo-barock sovrum design är oumbärlig utan sensualitet och magi av lila. De flesta nyanser av lila och lila är i perfekt harmoni med lackerade och blanka ytor, kristall och speglar. Mörklila, aubergine- och plommonfärger fyller rummet med lyxiga och aristokratiska toner.

Lila i sovrummet är också lämplig för att skapa en elegant och modern inredning. Samtidigt är det viktigt att korrekt kombinera grundtonen med partnerfärger (vit, grå, grön).

Den högteknologiska stilens lakonism kan förmedlas med en rik palett av lila nyanser i interiören. Konservatism och tydlighet av linjer betonas av fläckar av stål, vitt och svart. Det lila högteknologiska sovrummet brukar föredras av män..

Ett rum i klassisk stil kan göras i lila-bruna toner. I denna design spelar lila mer sannolikt en sekundär roll – i textilier, inredning och tillbehör. Huvudbetoningen ligger på massiva, rejäla möbler av kvalitetsträ.

Använd fodral för lila

Väggdekoration

Rummets allmänna stämning bestäms av väggdekorationen: tapeter, målning eller dekorativt gips.

Viktig! När du väljer en nyans för väggarna är det viktigt att ta hänsyn till sovrumets storlek och belysning.

Här är reglerna som hjälper dig att välja den bästa tapeten för att ordna ett lila sovrum:

 • mönster i en kontrastfärg på en lila bakgrund ska vara graciös och ljus;
 • för ett litet sovrum är det bättre att välja tapeter som inte är för färgglada och ljusa;
 • ett rum i klassisk stil, tapeter med ett geometriskt mönster eller ett blommigtryck är lämpliga;
 • närvaron av en gyllene prydnad tvingar användningen av dyra raffinerade möbler i inredningen;
 • ett sovrum med lågt tak kan visuellt “höjas” med tapeter med vertikala lila-vita ränder;
 • en fantastisk effekt kan uppnås genom att kombinera matta toner, glans och pärlemor;
 • väggarnas mörklila nyans ser snygg ut med mörka trämöbler eller snövita sängkläder dekorerade med kontrasterande kuddar;
 • du ska inte försöka skapa ett rent lila sovrum – det är bättre att skugga mättade färger med tapeter av mer känsliga toner;
 • tapeter med ett landskap, blommor, abstrakta och surrealistiska ritningar kommer att se vackra ut i det lila sovrummet.

Viktig! Tapeter ska vara i harmoni med sovrummets övergripande sammansättning och inte vara en osammanhängande plats på väggen. Placeringen av fotopapper bestäms till stor del av möblernas placering.

Sovrumsmöbler

Lila delikatess och lätthet kommer att understrykas mest av vita, pärla, ljusbeige, grå eller transparenta möbler. Träaktiga toner med rödaktig, gulhet och rodnad strider mot lila nyanser – de ser besvärliga och oförskämda ut. Möbler med glansiga ytor, liksom spegel- och glasföremål, ser intressanta ut i det lila sovrummet..

Designers noterar att inredningen av ett lila sovrum först och främst bör baseras på rummets stil, rummets layout och belysningskvaliteten.

Fönsterdekoration

Om rummet är stort och fönstren vetter mot söder eller sydost, kommer det inte att vara svårt att skapa en bekväm miljö i sovrummet. Det räcker med att hålla gardinerna i samma stil som den allmänna inredningen i rummet. Men vad ska ägarna till sovrum med små fönster göra? I det här fallet rekommenderar designers:

Lila sovrumstillbehör

Accentmetoden för att dekorera ett sovrum är ganska vanligt och populärt, när interiören kompletteras med lila dekorelement och tillbehör. Varje detalj i rummet kan bli ett accentobjekt: en panel på väggen, en lampskärm av en golvlampa, kuddar på en säng eller en golvmatta..

Alternativ för att dekorera sovrummet med “lila” detaljer:

 • Pläd på sängen. En varm, mjuk filt med mjuk lila färg ger en känsla av komfort och mysighet. Dessutom är detta det enklaste, mest prisvärda och snabbaste sättet att “fräscha upp” insidan av sovrummet..
 • Blommor och fotoramar. Dekorativa krukor, en vas med blommor eller andra detaljer med lila prydnader och mönster.
 • Fotopanel. Konstmålning kommer att se passande ut i sovrummet. Ljusa blommor av violett eller lila nyanser med gröna blad skapar en spektakulär komposition på en vit bakgrund.

Varvat med ljuslila i olika inredningsdetaljer skapar ovanliga visuella effekter, vilket gör rummet mer luftigt, rymligt och elegant..

Lila är en mycket mångsidig färg. Med ett brett utbud av nyanser kan du skapa en känsla av svalhet och friskhet, lyx och rikedom, kreativitet och sofistikerad romantik, mystik och mystik. Den starka färgenergin kräver skicklig och avsiktlig hantering..

Sovrum i lila toner: foto

About the author