Art Deco -sovrum: designens finesser, fotoidéer

Om du är en ivrig anhängare av raffinerad och något sofistikerad minimalism, men samtidigt inte föreställ dig ditt liv utan elegant lyx, var god att satsa på Art Deco – en stil som erkänns som ett unikt fenomen inom arkitektur och design och harmoniskt kombinerar två motsatta designtrender som harmoniskt kunde komma överens inom samma riktning. Om du inte är en anhängare av kompromisslösa lösningar eller om din familj inte kan förstå vad du ska välja, lyx eller minimalistiska trender, kommer art deco till din räddning igen, som representerar en elegant blandning av element av motsatta stilar och vid första anblicken , oförenliga färger. I ett sovrum inrett i art deco -stil kommer inte bara en anhängare av moderna interiörlösningar, utan också en anhängare av ädla retromöbler att känna sig bekväma. Vad som uppmärksammar art deco -stilen, förutom den harmoniska kombinationen av det inkompatibla, liksom stilens värdighet på grund av den ursprungliga franska utställningen 1925 – leta efter svar på dessa och andra frågor i den här artikeln.

Art Deco -stil: Historisk bakgrund

Art Deco, som har sitt ursprung i Paris i början av 1900 -talet, antog initialt användning av endast dyra material, bland vilka huvudplatsen gavs till värdefulla träslag, ädelstenar, krokodil och hjortskinn samt elfenben. En sådan mängd olika material bestämmer stilens huvudkarakteristik – sofistikering, glamorös elegans och ett stort antal glansiga ytor. Sedan uppkomsten av den stilistiska trenden kan en tydlig gravitation mot Empire och kubism spåras i den, vilket är stilens huvudidé. Specialister lyckas hitta detaljer om arkaisk konst, kännetecknande för antika civilisationer och det primitiva kommunala systemet. Med tanke på ovanstående förvandlas art deco -stil till ett konglomerat med mer än någonsin framgångsrikt kombinerade riktningar, inklusive den grekiska arkaiken, och den primitiva primitivismen för de afrikanska stammarnas konst, och de distinkta motiven för forntida egyptisk konst. Harmoniskt sammanflätat, allt detta bildar en enda helhet, där det finns en plats för ett harmoniskt grannskap av exotisk originalitet och avantgarde enkelhet.

“Strömlinjeformad Art Nouveau” är ett epitet som experter ibland föredrar att beskriva art deco -stilen. Och detta är inte av misstag, för trots avsaknaden av konstgjorda material och ett överflöd av modetrender finns det distinkta noter av jugendstil i den, som kan fångas genom att uppmärksamma frånvaron av blommotiv och flytande linjer, som är mer än kompenserad av abstraktionens övervägande, distinkta geometriska former och viss skärpa. linjer typiska för högteknologisk stil.

Tack vare den graciösa kombinationen av asymmetriska, sicksack och raka linjer kan Art Deco -stil inte förväxlas med andra stilistiska trender. Framväxten och spridningen av art deco -stilen ledde till att trasiga linjer, halvcirkelformade och ibland sfäriska konturer, samt asymmetriska trianglar, som tydligast kan spåras genom att vara uppmärksam på dekorationen av väggarna i ett inredda rum i art deco -stil.

En art deco -designer begränsas inte av allmänt vedertagna regler och standarder. Han får full handlingsfrihet och kan förverkliga sina mest vågade idéer, till exempel dekorera väggarna med dekorativt gips eller massivt draperi, relevant under medeltiden, eller, utan att gå utöver den moderna stilen, tapetsera väggarna eller dekorera med plastpaneler.

Särskilda drag i ett art deco -sovrum

 • Förekomsten av sicksacklinjer i inredningen, vars genomförande inom ramen för art deco -stilen utförs med hjälp av geometriska mönster eller fiskbensparkett;
 • Trapezform, som tydligt gissas i utformningen av dörrar, fåtöljer och speglar;
 • Stegprincipen, lånad från den assyriska och forntida babyloniska kulturen, som gav världen stegade pyramider och andra byggnader som har överlevt till vår tid. Inom art deco -stil används denna teknik ofta för att designa originalbelysning i ett rum;

 • Närvaron av distinkta konturer och ramar är en annan teknik som har hittat in i art deco -stilen. Med sin hjälp får designers möjlighet att placera de nödvändiga accenterna och markera en eller annan detalj i interiören med en kontrastram som går längs konturen på den valda ytan;
 • Överflödet av ljus är den huvudsakliga tekniken som gör att du kan placera de nödvändiga accenterna och används för att fokusera uppmärksamheten på enskilda ytor och för att dekorera möbler. Ett exempel skulle vara en tvåfärgad soffa eller väggmålning med två färger;
 • En effekt som kallas “pianotangenter” i professionella kretsar. Det innebär en kontrasterande omväxling av mörka och ljusa nyanser i interiören. Nästan varje art deco stilistisk lösning åtföljs av användningen av denna färgteknik..

Sovrum art deco foto

Art Deco sovrumsdesign: val av färger

Art Deco -stil i sin klassiska manifestation känner inte igen överdriven mångfald och kontrasterande prydnader. Utvecklingen av en färgpalett är baserad på valet av en dominerande färg, som ska kännetecknas av en viss renhet och ljusstyrka, som godtyckligt späds ut med flera mindre. För att betona stilens romantiska anteckningar rekommenderar designers att använda ljusa pastellfärger:

 • Vit;
 • mjölk;
 • blå;
 • ljusgrön;

Det är vanligt att späda ut en neutral bakgrundsskugga med saftiga drag av citron eller apelsin. Trots stilens ursprungligen romantiska aura har moderna designers förlitat sig på mer uttrycksfulla färger, bland annat är svart den dominerande färgen. Interiörens utlovade uttrycksfullhet skapas med hjälp av ljusa färg accenter som doseras i – rött, olivolja och lila. Användningen av förgyllning uppmuntras också, vilket ger lyx och sofistikering till art deco -stilen. Som en del av art deco -stilen ser kontrasterande kombinationer av svart och vitt, blått och grått, vitt och vinrött, ljusbeige och choklad spektakulärt ut. Enligt designerna är det nödvändigt att välja högst tre nyanser för att dekorera ett sovrum i art deco -stil, varav två är neutrala och kommer att användas som bakgrund, och den tredje (guld, brons eller silver) kommer bli en del av lyx.

Art deco sovrumsinredning: var ska man börja?

Ett sovrum inrett i art deco -stil blir en bekväm plats där du vill koppla av efter en hektisk dag på jobbet. I varje detalj i inredningen, från väggarna till möbler och inredning, kan man spåra lyx och elegans i den ursprungliga franska stilen. Så att du i slutet av renoveringen inte bara kan koppla av i ditt sovrum utan också beundra dess sofistikering, du måste investera i designen inte bara en del av din själ, utan också mycket pengar. Designers rekommenderar att du för alltid delar rädslan för att använda ovanliga tillbehör och ljusa accenter och tydligt lär dig att skilja den osynliga gränsen mellan klassicism och modernitet, tack vare vilken du kan skapa en inredning som perfekt kombinerar elegant sofistik och lyx med monumentala designlösningar..

Väggdekoration. Om du har påbörjat en renovering eller bestämt dig för att omvandla ett tidigare inrett sovrum med hjälp av art deco stilistisk riktning, observera att enligt tradition rekommenderar experter att börja med dekoration och dekoration av väggarna. Här har du flera alternativ för utveckling av evenemang som du kan genomföra som en del av din renovering. Så, vad erbjuder designers i det här fallet??

 • Klistra över väggarna med tapeter utan att gå utöver de allmänt accepterade standarderna.
 • Avsluta dem med plastpaneler;
 • Dra på väggarna med tyg, som brukligt i antikens anda;
 • Eller använd dekorativt gips.

Oavsett vilken väggdekorationsmetod du väljer är det viktigt att komma ihåg att i art deco -stil välkomnas ett överflöd av både raka och asymmetriska linjer, som enkelt kan förverkligas genom att dekorera väggarna med olika geometriska eller godtyckliga ornament som är en kännetecknande för stilen eller floristiska ritningar. För dem som vill utesluta variationen i väggarnas design föreslår experter att satsa på neutrala pastellfärger, som kan återupplivas med hjälp av dekorativa paneler och målningar. Det är inte ovanligt att designers föredrar rundade former (vågor, cirklar eller ovala), vars skapande utförs med gips, som får den nödvändiga formen.

Golv och tak efterbehandling. Utformningen av dessa ytor inom art deco -stilen är också ganska varierande. Golvet kan avslutas med parkett eller traditionell matta. Ofta i sådana lägenheter kan du se självutjämnande golv, kännetecknas av speciell skönhet och sofistikering..

Taket kännetecknas också av dess originalitet: Art Deco välkomnar stegade strukturer på flera nivåer, kännetecknade av förekomsten av utsökta kurvor. Färgad belysning och dekorativa stuckaturlister kommer att förvandla takkonstruktioner och tillföra dem önskad effekt. Det är möjligt att betona rummets geometriska former med hjälp av kanter, anordnade vid takets leder..

Vi dekorerar sovrummet i art deco -stil: val av material

Funktionerna i Art Deco -stilen, som angivits tidigare, och kraven för utformningen av rummet, avgör användningen av följande efterbehandlingsmaterial:

 • Trä, ofta inlagt med halvädelstenar och ädelmetaller;
 • Äkta läder (zebrahud är det mest harmoniska i art deco -stil);
 • Keramiska plattor som kännetecknas av närvaron av en blank yta;
 • Aluminium och rostfritt stål;
 • Flerfärgat glas och speglar;
 • Och även ett stort antal reflekterande ytor, till exempel lackerat trä.

Det finesser i art deco -stil: att skapa ett belysningsprojekt

Moderna designers kan inte föreställa sig art deco utan många lampor som kännetecknas av originalitet och olika former: för denna stil är trapezformade, sfäriska och flerstegs lampor, vars form liknar ett torn, inte ovanliga. Även om du planerar att få överliggande belysning i ditt sovrum, är detta inte en anledning att släppa de sekundära armaturerna som skapar en lyxig atmosfär. Således kan du säkert hänga lampor på väggen och placera många lampor och golvlampor på borden..

Tack vare de många kombinationer som kan skapas samtidigt som du tänder olika belysningsarmaturer kan du oändligt uppdatera och uppdatera atmosfären i ditt sovrum och ändra dess utseende utan erkännande. Genom att förlita dig på art deco -belysningsmagi kan du ändra inställningen för ditt sovrum med en handvåg. En annan integrerad del av ett Art Deco-sovrum är inbyggd belysning samt strålkastare inbyggda i sängborden eller sängskåp, vilket skapar en verkligt magisk atmosfär i sovrummet..

Förutom belysningsfunktionen kommer lamporna i art deco -sovrummet att framhäva rumets bohemiska inredning. Takkronan i detta fall blir huvudfokus i belysningsprojektet och är dekorerad med handsmidda element, halvädelstenar och ädelmetaller-förgyllning och silver.

Ett annat universellt tillbehör som är lämpligt i art deco -stil är speglar, med vilka du till och med kan dekorera taket. Därför är det ingen mening att vara begränsad till en spegel, blygsamt hängande i hörnet – dekorera gärna rummet med detta tillbehör. Trots att ett av de funktionella syftena med speglar är att visuellt förstora sovrummet är detta inte deras viktigaste funktion. Inom art deco -stilen är speglarnas huvudroll att skapa effekten av flera detaljer och prydnadsföremål, som återspeglas i ett stort antal plan, ökar och tillför ytterligare lyx och rikedom till rummet. Med tanke på dessa funktioner försäkrar formgivarna att den mest fördelaktiga inredningen för ett art deco -sovrum kommer att vara en stor spegel som ligger nära toalettbordet, eller en speglad fasad med vilken skåpdörrarna är dekorerade. En verklig höjdpunkt i Art Deco kan betraktas som en spegel av olika geometriska former, dekorerad med en massiv ram i form av solstrålar..

Möbler och inredningsdetaljer: grundläggande egenskaper

Trots att alla ovanstående egenskaper hos stilen är dess integrerade funktioner, som bildar en speciell atmosfär av lyx och elegans i den bohemiska stilen, är de bara en prydnad, en snygg och ljus ram av en komplett bild. Pärlan i ett Art Deco -sovrum, liksom alla andra sängkammare, är sängen, som Art Deco har specialfunktioner som inte finns någon annanstans. Eftersom utformningen av ett sovrum i art deco -stil kräver någon form av fundamentalism, kan sängkammarens inredning inte klara sig utan en bred, voluminös säng med en mjuk sänggavel, i vars utformning ekon av rokokostilen tydligt spåras.

Om du inte kunde köpa en sådan säng till ett överkomligt pris i en butik, kan du göra en mjuk sänggavel själv, där klädseln är gjord av tyg och vadd..

Den är fäst på den stela sänggaveln i en traditionell säng och sedan dekorerad med knappar, som också kan göras med dina egna händer. Om du följer våra råd och litar på handgjord sänggavelsinredning kommer ingen, även den mest kända möbelfabriken, att kunna överträffa dig och ditt “eget hjärnskap”. Det enda kravet på en säng är närvaron av höga, lätt böjda ben, och sänggavlens form ska vara så lakonisk som möjligt, utan lockar..

Trots mjukheten i art deco -stilen har den till och med sina egna strikta regler. I detta fall avser de närvaron av sängbord, som måste placeras på båda sidor av sängens huvud. I enlighet med detta krav är det inte nödvändigt att sängborden nödvändigtvis är en del av sovrummet, dessutom innebär moderna stilalternativ användningen av individuella accenter från fransk riktning, vilket inte skadar att kalla sovrummet för art deco -stil rum. Till exempel erbjuder designers att dekorera ett sovrum, vars projekt använder element av olika stilar som visuellt kombineras.

Det kan vara en massiv mjuk säng, aktuell inom art deco -stil och en lätt byrå inredd i Provence -stil. Eller försök att överraska dina gäster med inbyggda sängbord på vardera sidan av sängen, som är ekon av ultramoderna motiv i Art Deco. Detta skadar inte att kalla sovrumets stildesign för en fullfjädrad art deco, med tanke på närvaron av många visuella accenter, till exempel en trappad gesim, graciös stuckatur på taket och väggarna, liksom breda golvlister.

Och för dem som vill vara känsliga för dogmerna i klassisk art deco, rekommenderar designers att uppmärksamma sängborden inlagda med ädelstenar och halvädelstenar och dekorerade med geometriska mönster. Eftersom art deco -stil inledningsvis drar sig mot adel och lyx, kännetecknas möblernas färgschema av den utbredda användningen av brons, åldrat guld eller mjölkfärger. Experter rekommenderar också att inte vara rädd för att spela på kontraster, till exempel en turkos stol, som bär en kärlek och positivitet, med en garderob eller byråer av ljusa nyanser kommer att se mycket harmoniska ut.

Om du planerar att installera en garderob i sovrummet, ta hand om inredningen av dess fasader: helst ska de dekoreras med dekorativa ornament eller ovanligt fotoutskrift.

Art Deco gardiner och textilier: val av funktioner

Interiören i sovrummet i art deco -stil avgör den speciella omsorgen i valet av textilier, eftersom det i detta fall är omöjligt att föreställa sig inredningen av sovrummet utan tunga, lyxiga gardiner som kan överraska även den mest krävande designern med sin textur och prydnad..

Inom ramen för Art Deco är tunga gardiner, kuddar med massiva draperier och överkast gjorda av sammet, siden eller satin och dekorerade med mystiska mönster eller blommotiv. En massiv taklist dekorerad med förgyllning och gjutna mönstrade skär skulle vara lämpligt. Färgen och mönstret på kuddar, gardiner och överkast bör upprepas i den mjuka klädseln på stolar, fåtöljer eller en puff.

About the author