Instalarea unui comutator cu un singur buton

Comutarea comutatorului este o problemă cu care ne confruntăm cu toții mai devreme sau mai târziu. În acest articol, vom analiza cel mai frecvent utilizat comutator cu un singur buton, precum și diagrama de conectare a acestuia și nuanțele care trebuie respectate în timpul funcționării..

Conţinut:

Ce trebuie să căutați atunci când alegeți un comutator

Cel mai bine este să cumpărați întrerupătoare în magazine specializate, unde sortimentul vă permite să alegeți exact opțiunea care vi se potrivește cel mai bine în ceea ce privește funcționalitatea și designul. De asemenea, în magazin puteți găsi comutatoare de marcă de înaltă calitate, de exemplu, comutatoare cu un singur buton Legrand.

Când cumpărați un întrerupător pentru cabluri generale cu o tensiune de 250 V și o sarcină de 10 A, asigurați-vă că respectă GOST R 51324.1-99. De asemenea, produsul trebuie să aibă marca de calitate a țării de origine. Dacă vorbim despre o schimbare făcută în Federația Rusă, atunci trebuie să fie insigna Rostest.

Fiți atenți la ce tensiune și curent este proiectat comutatorul. De exemplu, întrerupătoarele cu un contact de argint sinterizat vor funcționa în mod fiabil până la 4 A. Asigurați-vă că ați analizat numărul de circuite de comutare și numărul de poli (unipolar, dublu sau triplu). Și, desigur, ar trebui să acordați atenție proiectării mecanismului (comutator de cablu (tavan), buton, tastatură, basculant sau rotativ) și designului carcasei (pentru încorporarea în aparate electrice sau pentru instalarea pe un dispozitiv electric cablu, pentru cablarea deschisă sau ascunsă a rețelei electrice).

De exemplu, un comutator cu o singură cheie al cablajului ascuns se distinge printr-un design care asigură conectarea firelor electrice după ce comutatorul în sine este fixat într-o priză pe perete. Astfel, veți putea salva firele de îndoiri inutile..

Comutatorul deschis cu o cheie este montat pe suporturi din lemn, la care sunt atașate cu două șuruburi.

Dacă intenționați să instalați întrerupătorul într-un loc în care există pătrundere cu apă de orez în interior, acordați atenție întrerupătoarelor rezistente la stropire cu un singur buton.

Când ați selectat modelul care se potrivește cel mai bine performanței dvs., asigurați-vă că testați catifelarea tastei. Pentru a face acest lucru, este suficient doar de câteva ori să „porniți / dezactivați” cheia, în timp ce totul ar trebui să funcționeze suficient de ușor – nimic nu ar trebui să scârțâie sau să se agațe. În cele din urmă, acordați atenție calității construcției.

Comutator cu o singură bandă

Instalarea unui comutator de trecere are sens în locurile în care controlul obișnuit de pornire și oprire a iluminatului este incomod și impracticabil. În special, vorbim despre coridoare lungi, trepte de scări etc. De regulă, în astfel de locuri, sunt instalate comutatoare speciale cu un singur buton, echipate cu trei contacte, a căror schemă specială de conectare este implementată ca comutatoare. În timpul funcționării unui astfel de dispozitiv, circuitul electric comută între cele două contacte de ieșire și nu se rupe.

Atunci când alegeți un comutator de trecere, acordați atenție modificării dispozitivului, care poate diferi în funcție de cablajul pentru care este proiectat dispozitivul – ascuns sau deschis. Deci, atunci când cumpărați un comutator, luați în considerare toate caracteristicile dispozitivului, deoarece contactele sunt proiectate pentru curenți diferiți și, în consecință, pot rezista la sarcini diferite.

Care este diferența dintre un comutator convențional și o trecere

Principala diferență între un comutator direct și un comutator convențional este prezența unui mecanism special care asigură comutarea între trei contacte, care sunt furnizate în astfel de comutatoare. Funcționarea comutatorului de trecere se bazează nu pe întreruperea obișnuită a circuitului electric, ci pe posibilitatea comutării între contacte.

Schema de conectare a comutatorului de trecere:

Schema de conectare a comutatorului prin:

De aici principalul avantaj al comutatoarelor de trecere, care constă în capacitatea de a porni / opri dispozitivul de iluminat din două sau mai multe puncte.

După cum sa menționat mai sus, este logic să instalați întrerupătoare de trecere pe coridoare lungi și pe scări, de exemplu, la primul și al doilea etaj. Adică, la primul etaj, putem aprinde iluminatul scării și, după ce am urcat la etajul al doilea, îl putem opri.

De asemenea, comutatoarele de trecere pot fi instalate în dormitor – unul la ușa din față și unul la pat – sau pe parcele personale atunci când este nevoie să lumineze căile pe timp de noapte..

Instrucțiuni de instalare pentru un comutator de trecere cu o singură cheie:

Instalarea unui comutator cu un singur buton

Dacă trebuie să înlocuiți un comutator vechi, care nu funcționează, atunci acest tip de lucru vă va necesita destul de mult timp și complexitate, ca atare, nu va apărea în timpul implementării lor. Cu toate acestea, dacă vorbim despre amenajarea unui nou circuit într-o casă sau apartament, atunci în acest caz lucrarea va fi mai complicată. Mai jos vă vom spune cum să instalați independent comutatoare ascunse și montate la suprafață.

Instalare cutie de joncțiune pentru un grup de iluminat

Asigurați-vă că asigurați-vă că alimentarea este oprită înainte de a instala întrerupătorul..

Dacă vorbim despre crearea unui nou circuit și, în consecință, necesitatea de a efectua un cablaj nou, trebuie să decideți imediat ce va fi – deschis sau închis. Desigur, vor exista mai puține probleme cu cablajul deschis, care este așezat de-a lungul suprafeței clădirii (fie deschis, fie într-o cutie specială). Pentru astfel de cabluri, este adecvată o factură sau, așa cum se mai numește, un întrerupător cu circuit deschis.

Dacă nu doriți ca cablajul să fie ascuns, atunci nu puteți face fără o muncă mai voluminoasă, în special urmărirea pereților.

Deci, spre deosebire de ce fel de cabluri a decis să efectueze comutatorul, acesta poate fi fie instalare în exterior, fie instalare ascunsă. În acest din urmă caz, comutatorul este montat într-o cutie montată pe perete. În primul, este pur și simplu plasat pe suprafața peretelui.

Dacă instalați un circuit nou și intenționați să instalați o cutie de joncțiune pentru un grup de iluminat cu un comutator cu un singur buton și un corp de iluminat pentru un grup de lămpi, atunci șase fire trebuie să fie dirijate în acesta. Două fire pentru corpul de iluminat, două pentru comutator și două pentru surse de alimentare. Diagrama unui astfel de circuit va arăta astfel:

Când toate firele sunt introduse în cutia de joncțiune, le determinăm folosind un ohmmetru, firele sunt furnizate cu un indicator de tensiune de fază și o lampă de control. După determinarea firelor, conductorul neutru de lucru (N) trebuie să fie conectat la firul lămpii conectat la contactul lateral al electroproptaronului, iar conductorul de fază (L) trebuie să fie conectat la firul care merge la întrerupător. Conectăm cele două fire rămase împreună.

Instalarea unui comutator ascuns

Dacă doriți doar să schimbați comutatorul, atunci, desigur, nu este nevoie de toate lucrările descrise mai sus. Sau, când ați stabilit exact unde va fi comutatorul și ați condus firele către acest loc, puteți începe să instalați comutatorul în sine.

Instalarea unui comutator monocomandat montat la nivel presupune instalarea unei cutii de joncțiune din metal sau plastic, pot fi și pentru pereți goi sau solizi.

Dimensiunea standard pentru o astfel de cutie este de 4 cm adâncime și 7 cm diametru. În ceea ce privește materialul, este mai bine să preferați plasticul rezistent la căldură, deoarece este mult mai sigur decât metalul..

Înainte de instalare, deșurubați șuruburile de la cutia de joncțiune și rupeți ștecherul orificiilor pentru firele care intră în ea. Pentru a menține cutia mai sigură în nișa de perete, se recomandă utilizarea alabastrului. Cutii de perete goale, cum ar fi gips carton fixate cu capse.

Diagramele de conectare a comutatorului cu un singur buton:

Există patru moduri de a conecta firele la comutator, dar nu toate sunt considerate sigure:

Deci, după ce ați aflat metodele de conectare a firului, puteți trece direct la instalarea comutatorului. Pentru a face acest lucru, folosind cu atenție o șurubelniță, scoateți cheia și dispozitivul de fixare, cu care se ține capacul superior. După demontarea capacului, comutatorul este ușor și ușor demontat.

Strângând firele în prize, comutatorul este fixat în cutie folosind șuruburi sau pârghii speciale.

Instalarea comutatorului montat la suprafață

Procesul de instalare a întrerupătorului montat la suprafață este similar cu cel ascuns, cu singura diferență – nu este nevoie să scobiți pereții și să instalați o cutie de joncțiune. Singurul dezavantaj al comutatorului extern cu un singur buton este dimensiunea.

În general, întregul proces de instalare a unui astfel de comutator se reduce la marcarea viitoarelor găuri pentru fixare, găurirea acestora, instalarea diblurilor și, de fapt, conectarea firelor și fixarea comutatorului pe perete.

Acesta este întregul proces simplu de instalare a unui comutator cu un singur buton. După cum puteți vedea, dacă vorbim pur și simplu despre înlocuirea unui comutator vechi cu unul nou, atunci procesul de instalare este atât de simplu încât îl puteți gestiona singur fără a apela un electrician. Dacă vorbim despre crearea unui nou circuit și instalarea unei noi cutii de joncțiune, atunci, desigur, din motive de siguranță, este mai bine să căutați ajutorul unui specialist..

About the author