Cum să faci produse din rășină volumetrică cu propriile mâini

Un tip de rășină sintetică este un material pe bază de epoxidic. Versatilitatea acestui material determină amploarea și popularitatea aplicației sale. Cum vom face produse din rășini de poliester, vom lua în considerare în continuare.

Cuprins:

Produse din rășină acrilică epoxidică – Caracteristici materiale

Dacă luăm în considerare structura rășinii din punct de vedere chimic, atunci aceasta constă din compuși oligomerici sintetici. Materialele pe bază de epoxid sunt foarte populare în diferite industrii și în viață. Cu toate acestea, pentru a obține un material polimerizat, va fi necesar un întăritor. Cu ajutorul său, rășina capătă o formă solidă..

Dacă combinați diferite tipuri de materiale pe bază de rășină, puteți obține substanțe de diferite tipuri de densitate. Printre avantajele rășinii epoxidice se numără:

  • rezistență la mediu acid;
  • rezistență la tot felul de substanțe chimice, cum ar fi halogeni, alcalii;
  • după întărire, rășina nu emite substanțe nocive, are o ușoară contracție.

Există două elemente principale ale unui compus epoxidic. Dacă sunt amestecate împreună, atunci începe procesul de polimerizare. Combinând diferite tipuri de rășini cu întăritori între ele, este posibil să se obțină materiale cu o textură dură, cauciucată sau moale..

Utilizarea fenolilor, fenolilor terțiari face posibilă obținerea polimerizării rășinii. Tipul și cantitatea de întăritor de rășină sunt determinate de compoziția sa și de rezultatul dorit de întărire. Rășinile epoxidice sunt termorezistente, procesul de conectare a întăritorului cu rășina este ireversibil. După polimerizare, rășina întărită nu poate fi dizolvată sau topită.

Dacă adăugați o cantitate mare de întăritor la rășină sau invers, adăugați prea puțin din această substanță, atunci calitatea polimerului rezultat va fi insuficientă. Există riscul de a reduce puterea, rezistența la căldură, substanțe chimice sau apă. Dacă se adaugă prea puțin întăritor, polimerul rezultat va fi lipicios, deoarece rășina nu va fi suficient de legată. Excesul de polimeri iese treptat la suprafață. Cantitatea de întăritor este determinată individual și este indicată în instrucțiunile de utilizare a rășinii epoxidice. Cel mai adesea raportul dintre rășină și întăritor este unul la unu sau unu la doi.

Vă rugăm să rețineți că procesul de întărire durează ceva timp și nu trebuie să adăugați prea mult întăritor pentru a-l accelera. Pentru a accelera polimerizarea, este suficient să încălziți materialul la o anumită temperatură. Dacă temperatura compoziției crește cu zece grade, atunci polimerizarea va avea loc de două, de trei ori mai repede..

Unele epoxii vindecă și răceala. Cu toate acestea, factorii decisivi de care depinde viteza de întărire sunt temperatura lucrării și tipul de substanță cu care se efectuează întărirea..

Fotografie produse din rășină epoxidică:

Printre avantajele utilizării rășinii epoxidice se numără:

  • rezistență ridicată a articulațiilor;
  • rata minimă de contracție;
  • nivel scăzut de absorbție a umezelii;
  • rezistență ridicată la uzura abrazivă;
  • caracteristici fizice excelente.

Rășină poliesterică pentru produse de turnare: caracteristici de aplicare

Pentru a întări rășina de temperatură, este suficient să folosiți materialul la o temperatură de -5 + 190 grade, în raport cu compoziția utilizată. Există două tipuri de rășini:

  • solidificare la rece;
  • polimerizare la cald.

În condiții de uz casnic, se utilizează cel mai des o rășină cu un întăritor de primul tip. În plus, utilizarea acestui material este relevantă dacă nu este posibilă efectuarea unui tratament termic..

Pentru a produce produse care sunt extrem de durabile, cu o bună rezistență la temperaturi ridicate și substanțe chimice, trebuie utilizată o rășină de întărire la cald. În acest caz, este posibil să se formeze o rețea mai densă de condiții de temperatură. Există o variantă de rășină epoxidică care poate vindeca chiar și în apa de mare.

Vă oferim să vă familiarizați cu domeniul de utilizare al rășinii epoxidice:

1. Cu ajutorul acestor rășini, fibra de sticlă sau fibra de sticlă este impregnată. Aceste materiale, la rândul lor, sunt utilizate în industria electrică, radioelectrică, inginerie mecanică și aviație..

2. Efectuarea unei funcții de impermeabilizare. Cu ajutorul acestui material, ele protejează subsolurile, piscinele, podelele și pereții de umezeală.

3. Fabricarea de acoperiri care se disting prin rezistența chimică. Rășina epoxidică este o parte a vopselelor și lacurilor utilizate în procesul de decorare interioară și exterioară a clădirilor. În plus, acest material face parte din compozițiile care protejează lemnul, metalul, betonul de daune..

4. În uz casnic, în sfera de proiectare, produsele volumetrice sunt realizate din rășină, care sunt un decor excelent pentru interior, exterior și casă..

Cel mai adesea, utilizarea epoxidului este asociată cu performanța sa ca adeziv. Cu ajutor. rășinile epoxidice pot lega materiale care au o suprafață poroasă sau plană.

În plus, unele dintre formulările epoxidice funcționează ca un adeziv, deoarece au o aderență mare la diferite substanțe. Aceste formulări au, de asemenea, un nivel ridicat de rigiditate și elasticitate..

Unele dintre agenții de întărire la întărire la rece sunt ușor de utilizat, deoarece nu trebuie diluați într-o anumită proporție..

Adezivul pe bază de epoxidic se distinge în primul rând prin rezistența și conexiunea fiabilă a pieselor între ele. Prin urmare, este utilizat pe scară largă în diverse industrii..

Pentru a prepara această substanță, ar trebui adăugat un pic de întăritor la rășina epoxidică. Raportul aproximativ al ingredientelor este de la unu la zece. Componentele sunt interconectate manual.

Produse DIY din rășină: cum se face rășină

Pentru a pregăti epoxidic acasă, veți avea nevoie de rășină în sine și întăritorul în sine. Vă rugăm să rețineți că atunci când se produce o cantitate mare de rășină, se generează multă căldură în timpul polimerizării materialului..

Există câteva opțiuni epoxidice care se vindecă instantaneu după adăugarea unui întăritor. Dacă nu urmați anumite tehnologii pentru fabricarea rășinii, atunci există riscul de fierbere, fum și deteriorare a produsului finit. În unele cazuri, rășina poate lua foc.

Prin urmare, în procesul de cumpărare a materialului, consultați vânzătorul cu privire la proprietățile tehnice ale materialului, sfera scopului acestuia. După polimerizare, trebuie obținută din rășină o materie primă transparentă, solidificată uniform..

Dacă luăm în considerare procesul de fabricare a rășinii și lipiciului, atunci aceste tehnologii diferă una de alta. Înainte de a adăuga un plastifiant la rășină, pentru fabricarea produselor în vrac, temperatura acestuia trebuie crescută prin încălzire. În plus, în acest fel, va fi posibilă reducerea vâscozității materialului. Pentru a încălzi rășina, folosiți o baie de apă, apoi coborâți rășina într-un recipient cu apă și răciți-o la cincizeci de grade.

Rețineți că această metodă de încălzire va contribui, de asemenea, la creșterea timpului de vindecare a rășinii. În procesul de fierbere a rășinii, pe suprafața sa apare spumă albă, iar culoarea ei devine ușor tulbure. Această compoziție nu este adecvată pentru utilizare, prin urmare, pentru a-i reduce vâscozitatea, trebuie adăugat un solvent. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că prezența unui diluant în rășină afectează negativ rezistența acesteia, astfel încât calitatea materialului în acest caz rămâne la un nivel scăzut..

Apa nu trebuie să fie prezentă în rășină sau în întăritor. Când umezeala pătrunde în rășină, începe să se înnoreze. Procedura de preparare a rășinii începe cu adăugarea unui plastifiant în compoziția sa. În același timp, compoziția este încălzită treptat..

Pentru ca ingredientele să se amestece bine între ele, ar trebui să utilizați un mixer de construcție sau un accesoriu special pe un burghiu electric. În instrucțiuni, ar trebui să te uiți la cantitatea de plastifiant adăugată la rășină, cel mai adesea este de la cinci la zece procente în compoziție.

Mai mult, după adăugarea plastifiantului, urmează procesul de introducere a întăritorului în compoziție. În acest caz, rășina trebuie răcită la treizeci de grade. Deoarece amestecul nu ar trebui să fiarbă niciodată. Raportul dintre rășină și întăritor este de la unu la zece. Pentru ca calitatea întăririi să rămână la nivelul adecvat, toate componentele compoziției trebuie amestecate bine..

Pentru a obține o compoziție omogenă, turnați întăritorul treptat și foarte încet. Vă rugăm să rețineți că, dacă depășiți ușor proporția de întăritor, atunci rășina începe să fiarbă. În acest caz, utilizarea sa ulterioară este inacceptabilă. Pentru a găti o mulțime de rășină, folosiți un burghiu pentru a o amesteca.

Există un termen ca durata de viață a rășinii, înseamnă procesul care începe din momentul în care agentul de întărire este adăugat la rășină și se termină cu polimerizarea completă a materialului..

Produse din rășină transparentă: cum să o faceți singur

Pentru a realiza un material de rășină mare, va trebui să respectați o anumită tehnologie pentru lucrul cu acest material. Ca urmare, elementul finit ar trebui să fie deosebit de transparent, iar bulele de aer să nu fie prezente în el..

În acest caz, rășina trebuie să se întărească uniform, atât în ​​interiorul produsului, cât și în exterior. Cu o grosime a produsului mai mare de doi milimetri, materialul se aplică treptat, numai după ce primul strat s-a solidificat.

Există o opțiune de turnare a rășinii în matrițe special pregătite. Pentru ca produsul să fie ușor îndepărtat din matriță după polimerizare, acesta trebuie lubrifiat cu vaselină sau orice substanță grasă înainte de turnare..

Pentru colorarea produsului, se folosesc coloranți speciali sub formă de pulbere. După turnare, produsul este ținut la o anumită temperatură, după două sau trei ore, începe să se polimerizeze. Pentru a accelera acest proces, vă recomandăm să plasați produsul în ora de prăjire timp de cinci ore. Procesul complet de polimerizare durează peste o săptămână..

Alte acțiuni în detrimentul unui produs din rășină epoxidică se bazează pe prelucrarea mecanică, tăiere, șlefuire. În procesul de fabricare a produselor din rășină epoxidică, ar trebui să se acorde preferință rășinii fabricate în străinătate, deoarece materialele casnice se caracterizează prin polimerizare redusă și inegală, în special în interiorul produselor..

Pentru a prepara o compoziție epoxidică colorată, ar trebui să utilizați coloranți speciali. Vă rugăm să rețineți că vopseaua de culoare ar trebui să fie distribuită uniform în toată compoziția. În caz contrar, produsul se va dovedi a fi colorat inegal..

Vă rugăm să rețineți că trebuie utilizați numai pigmenți de înaltă calitate, deoarece în caz contrar există riscul ca rășina să se înnoreze sau să-și piardă atractivitatea. Produsele din rășină poliesterică și fibră de sticlă se caracterizează prin practicitate ridicată și o bună aderență. Cu toate acestea, datorită costului ridicat, acestea nu sunt comune..

Este posibil să combinați epoxidic cu poliester. Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că contactul acestor două lichide fără polimerizator nu este permis..

Aflați că utilizarea rășinii epoxidice sub formă lichidă este extrem de toxică, prin urmare, procesul de fabricare a bijuteriilor din rășină de bijuterii trebuie efectuat în conformitate cu anumite reguli de siguranță..

Vă sugerăm să vă familiarizați cu ei:

1. Este interzisă turnarea rășinii în vase, care vor fi utilizate în continuare pentru depozitarea alimentelor..

2. Pentru a evita arderea sau dermatita, este imperativ să purtați haine speciale, mănuși, mască de protecție.

3. Termenul de depozitare a rășinii este de un an, după această perioadă, devine inutilizabil.

4. Dacă rășina ajunge pe zonele deschise ale pielii, spălați-o de pe suprafață cu apă cu săpun..

5. Dacă lucrul cu rășina se efectuează în interior, atunci trebuie să existe un sistem de ventilație de înaltă calitate..

Video despre produsele din rășină epoxidică:

About the author