Izolație de zgomot de plafon bricolaj

Locuința modernă, în opinia noastră, este o combinație armonioasă a unui interior magnific, completat de mobilier la modă și confortabil, articole de decor elegante și o varietate de tehnologii de înaltă tehnologie concepute pentru a ne lumina și simplifica viața. La prima vedere, poate părea că aceste semne sunt destul de suficiente pentru a crea o atmosferă confortabilă și confortabilă în casă, totuși, dacă zgomotul este un companion constant al casei dvs., este puțin probabil să experimentați emoții pozitive și să vă gândiți la oportunitatea izolării fonice de înaltă calitate a apartamentului.

Conţinut:

 • Sistem de izolare fonică pentru tavan “Premium”
 • Sistem de izolare fonică a tavanului “Confort”
 • Sistem de izolare fonică a tavanului „Economy”

5. Dificultăți de izolare fonică a tavanului

Zgomote: principalele tipuri și metode de eliminare

Mai mult de jumătate dintre locuitorii clădirilor moderne cu mai multe etaje suferă de acompaniament de zgomot: o ușoară mișcare a mobilierului pe podeaua de deasupra sau o mică bucată de interior care cade pe podea, încălcând tehnologia lucrărilor de izolare fonică, ne lovește fără milă de timpanele. Sunetele străine (pași, breton, țipete ascuțite, muzică) pătrund în casa noastră nu numai prin ferestre și pereți, ci prin suprafața podelei și a tavanului, perturbând astfel stilul de viață normal și oferind o mulțime de emoții negative.

Experții fac distincție între zgomotul aerian și cel structural.

La zgomotul aerian poate fi atribuit zgomotului cauzat de undele sonore ale oscilațiilor curenților de aer care sunt transmise prin pereți în prezența unei surse puternice, de exemplu, vorbire puternică sau sunete de la difuzorul unui magnetofon de lucru.

La zgomotul suportat de structură zgomotele generate de orice acțiune mecanică, de exemplu, lovirea unui obiect în cădere sau găurirea unei suprafețe, sunt numărate. În acest caz, o undă sonoră se formează pe o suprafață solidă (tavan) și, din moment ce viteza undelor sonore din solide este de peste 12 ori viteza sunetului în aer, astfel de zgomote se aud destul de clar, de exemplu, sunetul a unui burghiu.

Există 2 opțiuni pentru protejarea camerei de zgomotul de sus:

1. Izolare fonică completă

Izolarea completă este asigurată de toate suprafețele din apartament: tavan, podea și pereți. Această metodă este asociată cu implementarea unei game complete de lucrări de construcții și reparații, ceea ce înseamnă că, pentru toată eficacitatea sa, este destul de costisitoare. În plus, materialele de izolare fonică ocupă spațiu în cameră, prin urmare, este mai bine să efectuați o izolare fonică completă în camere spațioase..

2. Combinație de izolare fonică parțială cu un tavan întins

Dacă ați început să observați zgomote străine de la vecinii de mai sus numai după toate lucrările de reparații, atunci este recomandabil să folosiți o izolație parțială a zgomotului camerei, în special, pentru a asigura izolația fonică a tavanului folosind plăci speciale de izolare fonică montate în spațiul din tavan între tavanul întins și tavanul de bază.

Atunci când alegeți mijloacele și metodele optime și fiabile pentru protecția împotriva zgomotului unei camere, ar trebui să acordați atenție materialului de construcție pentru construcția întregului complex de locuințe, deoarece fiecare material are propriile sale caracteristici operaționale și izolație fonică diferită.

Case din panouri. Fără îndoială, cea mai bună soluție pentru izolarea fonică a apartamentelor din casele de tip panou este metoda de izolare fonică completă. Acest lucru poate fi explicat destul de simplu. Datorită masivității aproximativ egale a pereților și a tavanelor de pardoseală, zgomotul generat este transmis de la apartamentul situat deasupra până la toate structurile de perete. Izolarea unui tavan, de regulă, nu duce la efectul scontat – pe lângă tavanul suspendat, este necesară o izolare fonică suplimentară a pereților și chiar a podelei.

Case din cărămidă. Pentru apartamentele izolate fonic situate în clădiri din cărămidă cu pereți groși, este suficient să efectuați izolarea fonică parțială, de exemplu, instalarea unui tavan izolat fonic este garantată pentru a rezolva problema zgomotului nedorit "de la vecinii de sus".

Case cu cadru monolitic. Plafoanele grele ale interfeței și pereții despărțitori interni ușori, care caracterizează casele cu cadru monolitic, contribuie la propagarea rapidă a undelor sonore. În plus, materialele ușoare (cărămidă goală, beton spumos), din care sunt realizate pereții exteriori, măresc izolația termică și nivelul de transmisie indirectă a zgomotului..

Izolarea fonică a plafonului: metode

Izolarea fonică a tavanului din apartament poate fi atribuită pe bună dreptate celei mai importante etape de finisare a lucrărilor, deoarece liniștea și relaxarea tuturor locuitorilor depind de calitatea și alfabetizarea execuției. Astăzi, materialele moderne și tehnologiile inovatoare pentru efectuarea lucrărilor de construcție pot rezolvați această problemă, indiferent de complexitatea și timpul identificării acesteia.

Printre cele mai frecvente metode de izolare fonică a tavanului unui apartament, experții disting instalarea tavanelor suspendate acustice și finisarea cu gips-carton cu material izolant fonic, care poate fi:

 • sticlă spumată,
 • vată bazaltică,
 • lână de celuloză,
 • placă de stuf,
 • argila,
 • tablă de izolare a turbelor,
 • blocuri de spumă poliuretanică,
 • fibra de sticla discontinua,
 • covor de remorcare a lenjeriei,
 • capac de plută,
 • fibra de cocos.

Ar trebui instalat un sistem suplimentar de tavan pentru a asigura izolare fonică fiabilă a tavanului. Acesta ar putea fi:

Spațiul liber dintre structuri și tavanul principal este umplut cu un material special de izolare fonică.

Izolarea fonică prin creșterea absorbției fonice

Dacă reparația a fost deja finalizată sau nu există nicio dorință de a o face, atunci instalarea unui plafon întins acustic bazat pe o țesătură special perforată care absoarbe bine zgomotul va deveni un mijloc destul de eficient de reducere a zgomotului. Condiția principală pentru aplicarea cu succes și în același timp un factor limitativ este înălțimea plafoanelor. Deoarece grosimea structurii finite, care garantează o reducere semnificativă a nivelului de zgomot, ajunge la 120-170 mm, se recomandă instalarea în încăperi cu o înălțime de cel puțin 3 metri.

Combinația dintre un tavan suspendat acustic și un strat de vată minerală fonoabsorbantă, plasat în spațiul liber dintre tavanul suspendat și plafoane, formează o structură fonoabsorbantă. În raport cu camera, structura funcționează ca absorbantă a sunetului: zgomotul care a pătruns în cameră prin podea și pereți este absorbit de suprafața tavanului, ca un absorbant de mirosuri în frigider. Eficacitatea reducerii zgomotului nedorit prin intermediul unor structuri absorbante de sunet este determinată de gradul de zgomot al camerei și de grosimea stratului de lucru al tavanului acustic instalat.

Am reușit să dobândesc un număr considerabil de fani tavan din plută. Calități excelente de izolare fonică sunt asigurate de originea naturală, de structura moleculară specială a dopului și de structura sa poroasă..

Dezvoltarea rapidă a industriei construcțiilor, apariția tehnologiilor inovatoare și a materiilor prime de înaltă tehnologie fac posibilă crearea unui sistem integrat de absorbție a sunetului bazat pe utilizarea mai multor materiale izolatoare de zgomot. Trebuie remarcat faptul că specialiștii folosesc adesea plăci speciale de izolare fonică care sunt instalate suplimentar în orice structură de tavan. Astfel de plăci nu numai că absorb zgomotul din exterior, ci și acele sunete care se formează în cameră..

Deci, există multe modalități de a izola fonic tavanul cu propriile mâini. Alegerea dvs. este determinată numai de gradul de protecție necesar și de înălțimea plafoanelor.

Materiale izolante fonice pentru tavan

Piața modernă oferă o gamă largă de materiale izolante fonic pentru pereți, podele și tavan. Materiale de înaltă calitate pentru izolare fonică, o varietate de soluții de proiectare și caracteristici tehnice și operaționale excelente fac posibilă obținerea unei izolații fonice ridicate în orice cameră. Să ne oprim asupra principalelor materiale de izolare fonică..

Să observăm imediat: un decibel este o valoare relativă, cum ar fi un procent sau o multiplicitate. Decibelii măsoară nivelul presiunii sonore, care este numeric egal cu nivelul volumului sonor. Pentru claritate, să traducem dB în „vremuri” și obținem – o creștere a izolației fonice a tavanului cu 1 dB înseamnă o îmbunătățire a izolației fonice de 1,25 ori (în acest caz), de 3 dB – de 2 ori, 10 dB – 10 ori.

Material izolant fonic ISOTEX (Izotex).

A devenit posibil să se facă o izolare fonică eficientă a tavanului independent și fără pierderea de spațiu odată cu apariția produselor inovatoare de izolare fonică ISOTEX (Isotex). Eficiență ridicată cu pierderi reduse de înălțime (12-25 mm).

Instalarea panourilor de tavan fonoabsorbante asigură un coeficient de izolare fonică de -23 dB cu o grosime de acoperire de 12 mm. Panourile se bazează pe plăci de izolare termică și fonică ISOTEX, iar hârtia folie acționează ca un strat de finisare, ceea ce reduce pierderile de căldură prin tavan. Izolarea fonică îmbunătățită se realizează prin atașarea panourilor fără cadru ISOTEX (Isotex) direct pe suprafața tavanului folosind cuie lichide și asamblarea panourilor folosind metoda „cu șurub”, care garantează absența golurilor și a fisurilor – principalele surse de sunet pătrundere.

Eficacitatea panourilor a fost dovedită în practică: sistemul de panouri mărește izolația fonică a tavanului, pierzând în același timp o suprafață semnificativ mai mică decât la instalarea structurilor cadrului..

Izolarea fonică a tavanului ISOPLAAT (Izoplat)

Utilizarea plăcii de izolare termică și fonică ISOPLAAT (Izoplat) 25 mm + tiv / întindere / tavan suspendat asigură izolare fonică fiabilă în cameră. Panourile ISOPLAAT, realizate din lemn natural de conifere fără aditivi sintetici sau adezivi, îmbunătățesc acustica camerei și absorb efectiv zgomotul, îneacă impactul și zgomotele din aer încercând să vă pătrundă în pace din exterior. Placa ISOPLAAT (Isoplat) de 12 mm permite realizarea unui coeficient de izolare fonică de -23 dB, iar un panou de 25 mm asigură o izolare fonică de 26 dB.

Fixarea plăcii de izolare termică și fonică ISOPLAAT (Izoplat) pentru a lipi fără nivelarea preliminară a suprafeței face procesul convenabil și economic. Plăcile se disting prin prezența unei suprafețe aspre și ondulate, datorită căreia undele sonore sunt împrăștiate și o suprafață netedă, care este supusă tencuielii ulterioare, vopsirii sau tapetării plafoanelor.

Sunet fără acustic pentru tapet. Membrana izolatoare fonica pentru izolarea fonica a peretilor si tavanelor. Reduce efectiv zgomotul gospodăriei până la 21 dB. Protejat pe ambele fețe de un strat de hârtie. Decorat cu tapet. Lungime rulou: 14 m Dimensiune: 5×500 mm

Adeziv verde. Materialul de izolare fonică a vibrațiilor și a sunetului de înaltă calitate care absoarbe vibrațiile și undele sonore este utilizat în sistemele de tip cadru subțire. Fixat între foi de placă de fibră de gips sau placă de gips. Consumul este de 1 tub pe 1,5m2. Tub: 828 ml.

Topsilent Bitex (Polipiombo). Membrană izolată fonic cu o grosime de numai 4 mm, fără "frecvența critică" în domeniul de frecvență. Permite atingerea unui nivel de izolare fonică a pereților și tavanelor de până la 24 dB. Dimensiune: 0,6×11,5m și 0,6x23m.

Tecsound. O dezvoltare inovatoare pentru crearea celor mai subțiri și mai eficiente sisteme de izolare fonică pentru pereți, tavane și podele. Cel mai bun material pentru protecția împotriva zgomotului de înaltă frecvență. Este o membrana minerala grea izolatoare de zgomot de ultima generatie. Diferă într-o greutate volumetrică mare și proprietăți viscoelastice, care vă permit să obțineți o izolare fonică eficientă a pereților și tavanelor – până la 28 dB. Grosimea materialului – 3,7 mm. Dimensiune: 5mx1.22m.

Fără sunet Eco-tăcere. Materialul de izolare a zgomotului și a căldurii nețesute realizat pe bază de fibră de poliester de înaltă rezistență este utilizat pentru izolarea fonică de înaltă calitate a pereților, tavanelor și podelelor. Este folosit cu succes în crearea structurilor și pereților despărțitori. Grosimea materialului – 40 mm. Dimensiune: 0,6×10 m.

Panouri izolate fonic Confort. Material de izolare fonică fiabil împotriva impactului și a zgomotului din aer. Folosit pentru izolarea fonică a pereților, podelelor și tavanelor. Vă permite să atingeți un nivel de izolare fonică de până la 45 dB. Grosimea materialului variază de la 10 la 100 mm. Dimensiune: 2,5mx0,6m și 3mx1,2m.

EcoAcoustic. Material modern de izolare fonică și termică a unei noi generații, realizat din fibră de poliester, pentru izolare fonică de înaltă calitate a pereților, tavanelor și podelelor. Lipit fără utilizarea lipiciului, prin tratament termic. Grosimea materialului: 50 mm. Dimensiune: 600mm x 1250mm. Culoare: verde, alb, gri. Ambalaj: 7,5 m2.

PhoneStar izolat fonic. Material modern pentru izolarea fonică a pereților, podelelor și tavanelor. Conține mai multe straturi. Vă permite să atingeți un nivel de izolare fonică de până la 36 dB. Grosimea materialului – 12mm. Dimensiune: 1195x795mm.

Shumanet-BM. Panouri minerale pe bază de bazalt pentru izolarea fonică a pereților, plafoanelor, pereților despărțitori. Coeficientul mediu de absorbție a sunetului ajunge la 0,9. Grosimea plăcii este de 50 mm. Dimensiuni: 1000×600 mm. Pachetul conține 4 farfurii. Cantitatea pachetului: 2,4 m2.

Fkustik-metal slik. Membrana izolata fonic, formata din 2 straturi de polietilena spumata cu placa de plumb, proiectata pentru izolarea fonica a peretilor, tavanului si podelei. Vă permite să atingeți un nivel de izolare fonică de până la 27,5 dB. Grosimea straturilor este de 3 mm / 0,5 mm / 3 mm. Dimensiune: 3x1m.

Acustik-stop. Piramidele fonoabsorbante de înaltă tehnologie pe bază de spumă poliuretanică sunt utilizate pentru izolarea fonică a pereților și tavanelor din încăperile de tip studio. Absorbția sonoră ajunge la 0,7-1,0. Grosime: 35/50/70 mm. Dimensiune: 1×1 m; 2×1 m.

Fără sunet acustic. Soluție de înaltă tehnologie pentru izolarea fonică a pereților și tavanelor din gips-carton și a pardoselilor laminate. O membrană izolatoare fonică cu o grosime de numai 5 mm permite atingerea unui nivel de izolare fonică de până la 21 dB. Densitatea materialului este de 30 kg / m3. Dimensiune: 5,0×1,5m.

Datorită tehnologiilor moderne și a noii generații de materiale izolatoare de zgomot, puteți combina cu succes diferite tipuri de izolație. De exemplu, o combinație a unei membrane care absoarbe undele sonore și plăcile cu un astfel de scop funcțional vă va permite să creați un sistem de izolare fonică extrem de eficient care protejează în mod fiabil atât zgomotul extern, cât și de sunetele din interiorul apartamentului..

Cum se face izolarea fonică a tavanului?

Așadar, dacă nu sunteți mulțumit de zgomotul care vine de pe stradă sau de la vecinii din apartamentul de mai sus, este timpul să vă descurcați cu izolarea fonică a tavanului. Pentru a face acest lucru, puteți utiliza serviciile unui maestru profesionist – acesta vă va sfătui și vă va ajuta să alegeți cea mai bună metodă de izolare fonică, să achiziționați materialele necesare și trebuie doar să vă bucurați de liniștea mult așteptată în apartamentul dvs. Cu toate acestea, servicii de acest fel vă vor costa scump. Merită să plătiți în exces dacă puteți face singur toată gama de lucrări simple??

Vom încerca să vă ajutăm în această chestiune și să luăm în considerare principalele opțiuni pentru fabricarea unui sistem eficient de tavan fonoabsorbant.

Cel mai eficient sistem de tavan fonoabsorbant este considerat a fi un sistem de izolare fonică a cadrului unui tavan din gips-carton, bazat pe utilizarea membranelor de izolare fonică. Datorită utilizării unei cantități mici de materiale moderne și a metodelor de fixare fiabile, veți obține o eficiență optimă cu o grosime redusă a structurii finite.

Sistem de izolare fonică a tavanului "Premium"

Pentru a instala un sistem de izolare fonică a tavanului "Premium" realizat din gips-carton cu 2 straturi de membrană Texound 70 și 2 straturi de plăci de ghips Trebuie să efectuați următoarea succesiune de lucrări:

 • lipiți un strat de ThermoZukoIzol pe suprafața tavanului;
 • deasupra diblurilor și lipiciului, atașați primul strat de material de membrană Texound 70;
 • pentru a instala umerașe pe tije sau umerașe drepte la tavan;
 • fixați profilul 60×27 și efectuați legarea între profile. Deoarece structura promite să fie destul de grea, atunci verificați fiabilitatea tuturor elementelor de fixare și utilizați cel puțin 5 umerașe pe 1 mp..
 • umpleți spațiul liber dintre profile cu material fonoabsorbant din placa minerală Rockwool (densitate 40-60 kg / m3);
 • suprafețele frontale ale profilului, care "privind" spre suprafața peretelui, acoperiți cu benzi din material de membrană Texound 70;
 • instalați prima foaie GKL pe profil. Apoi fixați pe ea compoziția celei de-a doua foi de gips carton și a celui de-al doilea strat de membrană Texound 70.

Cea mai mare eficiență a sistemului de izolare fonică "Premium" va oferi un spațiu de aer de 50-200 mm între un strat de material de membrană Texound 70 și un strat de vată minerală. Trebuie remarcat faptul că grosimea golului de aer determină grosimea sistemului de izolare fonică finit. "Premium" – 90 – 270 mm. Aici va trebui să faceți o alegere dificilă în favoarea tăcerii sau a volumului camerei..

Sistem de izolare fonică a tavanului "Confort"

Tehnologie de instalare a sistemului de tavan izolat fonic "Confort" cu 2 straturi de membrană, Texound 70 este similar cu instalarea sistemului “Premium”, cu toate acestea, se pot distinge mai multe diferențe fundamentale:

Sistem de izolare fonică a tavanului "Economie"

Tehnologia de instalare a unui sistem de tavan izolat fonic "Economie" cu 1 strat de membrană Texound 70 seamănă cu instalarea unui sistem "Confort" cu diferențe minore:

 • un strat de material membranar ThermoSukoIsol și Texound 70 nu este instalat direct pe placa de pardoseală;
 • suspensiile drepte sunt neapărat înfășurate pe toate părțile cu o membrană Texound 70. Grosimea sistemului de izolare fonică a tavanului "Economie" are doar 66 mm.

Dificultăți de izolare fonică a tavanului

Când instalați un sistem de izolare fonică a tavanului, puteți întâlni unele inconveniente și dificultăți:

1. toate lucrările se desfășoară la înălțime, ceea ce înseamnă că instalarea va necesita participarea a două sau chiar mai multe persoane, utilizarea schelelor pe care va trebui să le închiriați sau să le cumpărați;

2. costul materialelor de izolare fonică de înaltă calitate de la producători de încredere, totuși, precum costul izolării fonice a tavanului, este comparabil cu costul decorării ulterioare;

3. Dacă umezeala intră pe structura de izolare fonică, există o mare probabilitate de deteriorare a vatei minerale sau bazaltice. Pentru a evita astfel de riscuri, utilizați un material mai scump și rezistent la umiditate, cum ar fi pluta..

Vă puteți familiariza vizual cu crearea celei mai bune izolații fonice a tavanului, urmărind videoclipul de pe YouTube.

About the author