Vad är en plastkällare och hur man gör den själv. Vad du ska leta efter när du gör en plastkällare med egna händer. Plastkällare som ett alternativ till en konventionell källare

Inte en enda ägare som bor i en by eller har en sommarstuga och en egen trädgård kan klara sig utan en källare på territoriet. Den underjordiska lagringen gör det möjligt att lagra saltade preparat, liksom färska grönsaker och frukter året runt. Under många år betraktades tegel- och betongkällare som ett praktiskt och vanligaste alternativ. Men idag blir plaststrukturer, som kallas en caisson, populära. Vilken typ av struktur det är och vad som är dess särart, kommer vi att överväga mer detaljerat i denna artikel.

Innehållsförteckning:

Vad är en plastkällare? Funktioner och syfte med designen

Plastkällaren är en modern förseglad konstruktion med en volym på flera tusen liter. Den moderna marknaden är rik på denna typ av behållare, som har blivit ett utmärkt alternativ till någon annan struktur. Experter säger att användare som har köpt plastkällare till sina sommarstugor generellt ger positiv feedback. Dessa enheter håller en konstant temperatur. Det direkta syftet med strukturen anses ge färskhet till grönsaker och frukter, samt viner och andra drycker och produkter. Liksom alla andra uppfinningar har en plastkällare sina fördelar och nackdelar..

Bilder på begäran plastkällare

Det första inkluderar:

 • när den installeras korrekt håller kålen en stabil temperatur, absorberar inte lukt och skyddar maten på ett tillförlitligt sätt från gnagare;
 • strukturen kan installeras i området med grundvatten, eftersom strukturen perfekt tål hög luftfuktighet;
 • på grund av att strukturen, oftast, är gjord av plast- eller glasfibermaterial, kan den lätt rengöras från föroreningar och vid behov desinficeras;
 • med korrekt installationsarbete deformeras inte behållaren under marktryck.
 • strukturen kan installeras både utomhus och under ett garage eller uthus;
 • caissons för källare kan vara mer än 50 år.

Nackdelarna med en underjordisk uppfinning inkluderar:

 • Konstruktions kostnader. På grund av storlek och material är sådana behållare ganska dyra..
 • på grund av sin stora storlek måste sådana strukturer drivas med hjälp av teknik. Allt arbete måste också anpassas till måtten på den färdiga tanken..

Vi kan med säkerhet säga att nackdelen med priset på en plastuppfinning kompenseras av källarens pålitliga service i många år..

Bilder på begäran gör-det-själv plastkällare

Varianter av plastkällare

Som regel är sorterna av plastkällare vanligtvis indelade i två grupper: fasta och prefabricerade. Oftast är det första alternativet att föredra. Vid tillverkning av underjordiska installationer används plast, liksom mer modernt glasfibermaterial. Tingrad- och Triton -modellerna är mycket populära på marknaden. Vilka är deras funktioner, kommer vi att överväga mer detaljerat i vårt bord..

Populära modeller av plastkällare
Tingrad

Dessa mönster är sömlösa mönster. På grund av användningen av högkvalitativt plastmaterial är behållaren resistent mot mögel, svampformationer och olika gnagare.

Triton För tillverkning av behållare används plåt, på grund av vilken strukturen är hållbar och så tät som möjligt. Sådana modeller korroderar inte och försämras inte under påverkan av fukt.

Plaststrukturer för källare implementeras vanligtvis som standard, vilket inkluderar:

 • ram;
 • strukturens hals;
 • förseglat lock;
 • stege;
 • hyllor;
 • förvaringsfack för frukt och grönsaker;
 • ventilationssystem.

Bilder på begäran gör-det-själv plastkällare

Hur man gör en plastkällare med egna händer

Vanligtvis tillverkas plastkällare av tillverkare i tre storlekar: små, medelstora och stora. Efter att ha bestämt designen och platsen för den framtida underjordiska lagringen är det värt att göra en ritning av en plastkällare med egna händer. Detta gör att du kan undvika obehagliga stunder under installationsarbetet..

Funktioner för att installera plastkällare med egna händer:

Experter på installation av plastbehållare under källarna hävdar att detta är ett arbete inom varje ägares makt. För att göra detta behöver du bara utföra arbetet i flera steg..

Det första steget är att gräva en grop där en plastbehållare kommer att placeras..

I det andra steget är det viktigt att förbereda botten av gropen för installation av plastlådan. För att göra detta, använd en betongbeläggning eller en färdig betongplatta..

Det tredje steget är faktiskt själva installationen av plastkällaren på den förberedda platsen. I denna process är det viktigaste att fixa behållaren med hjälp av speciella selar..

Det sista steget är att fylla källaren med ett jordskydd, över vilket endast utgången av strukturen förblir synlig..

Så kort kan du måla installationen av en plastkällare med egna händer, vilket avsevärt sparar ekonomi. Men det är värt att överväga det faktum att detta faktiskt är ett ganska mödosamt arbete som har ett stort antal olika nyanser..

Hur man gör en rund plastkällare med egna händer

Mer nyligen var runda plastkällare en nyfikenhet för människor, som snabbt fick sin popularitet bland sommarboende. Tillsammans med rektangulära strukturer är runda behållare kända för sin styrka och ekonomi för förbrukningsvaror som krävs för deras produktion. Det är omöjligt att göra runda plastkällare hemma på egen hand. De säljs på marknaden med fabriksproduktion och är indelade i två typer: söm och sömlös..

Det första alternativet innebär tillverkning av plåt, vars delar är anslutna genom svetsning.

Det andra alternativet görs med hjälp av rotationsformningsmetoden. Dessa mönster anses vara nästan idealiska, eftersom de inte utsätts för trycklöshet vid sömmarna..

Runda plastkällare är mycket populära på grund av följande fördelar:

 • behållare är tillverkade av miljövänlig plast av livsmedelskvalitet, vilket är perfekt för förvaring av mat;
 • den runda designen anses vara den enklaste att installera;
 • effektiv ventilation av strukturen, förhindrar bildning av kondens och ackumulerar inte obehagliga lukter i tankens insida.

Funktioner för att installera en plastkällare med egna händer

Installationsarbete, liksom ytterligare installation av strukturen, kräver noggrann förberedelse av nödvändiga material och verktyg för att göra en källare med egna händer. Även om strukturen är av plast har den en betydande vikt, så lyftutrustning kommer att behövas för att installera den..

Ja, plastkällare kan installeras var som helst, men för att lagringsarbetet ska lyckas måste valet av installationsplats närma sig ansvarsfullt. Det är viktigt att förmarkera det område som plastbehållaren är avsedd för.

Dimensionerna på den planerade gropen bör något överstiga måtten på den färdiga plastkassen. Det rekommenderas att lämna en marginal på cirka 25 centimeter.

För att skapa ett mikroklimat i mitten av tanken, i slutet av installationen, är det täckt med jord. Men innan denna process är det viktigt att ta hand om isoleringen av plastkällaren..

Bilder på begäran gör-det-själv plastkällare

Isolering och ventilation av en plastkällare

I sig är fabrikskonstruktionen helt självförsörjande. Men ofta skiljer sig åsikterna om isolering av underjordisk plastförvaring avsevärt. Därför bestäms detta ögonblick individuellt av varje ägare för sig själv. Men en sak kan sägas med säkerhet att ytterligare isolering inte kommer att skada.

Oftast är väggarna i plastkällare isolerade med skum.

När det gäller ventilation av plastrummet, här är praktiskt taget samma situation. Färdiga behållare säljs redan med ett inbyggt ventilationssystem. Men inte alla fabriksstandarder kan passa perfekt in i ägarens valda installationsplats. I sådana fall måste ventilationen anpassas till de specifika förhållandena. Frågor om ventilationssystemet bör hanteras ansvarsfullt. Ett fel steg kan leda till att kondens bildas i plastrummet..

Det är viktigt att noga överväga alla egenskaper hos plaststrukturer och att utföra installationsarbetet korrekt. Ett väl utfört arbete i alla led kommer att säkerställa en lång och pålitlig service av plastkällaren, vilket gör att du kan ha färsk mat året runt.

Rekommendationer för att köpa en plastkällare

Efter att ha fattat ett beslut om köp och installation av en plastkällare är det värt att överväga några expertråd:

 • Gå inte efter de billigaste designerna. Det är bättre att köpa en behållare av högkvalitativt material en gång än att ångra ditt val senare..
 • Var uppmärksam på dokumenten för den köpta behållaren. Ta hänsyn till de angivna reglerna för drift och installation av en plastkällare.
 • Var noga med att kontrollera vilken typ av material som användes för att tillverka plastbehållaren. Det är viktigt att det är miljövänligt och av hög kvalitet..
 • Missa inte ett ögonblick när det gäller produktgaranti.
 • Innan du gör det slutliga valet, rådfråga yrkesverksamma inom detta område..

Kom ihåg att en plastkällare är ett utmärkt alternativ till metall-, tegel- och betongkonstruktioner, som kännetecknas av ett stort antal positiva recensioner..

För mer detaljerad information om installationen av en plastkällare med egna händer, se videon:

About the author