Original gör-det-själv-matare

På vintern behöver djur och fåglar särskild vård, eftersom de på grund av snön har problem med att hitta mat. Specialmatare kommer inte bara att rädda fåglar från hunger, utan också en riktig dekoration av utsidan. Det finns många material för tillverkning, det här är trä, plast, metall, onödiga flaskor etc. Det räcker att inkludera fantasi och involvera barn i denna process. Vi kommer att lära oss mer om de mest originella metoderna för att göra matare ytterligare..

Innehållsförteckning:

Gör-det-själv-matare av skrotmaterial i form av plastflaskor

Det finns ett stort antal alternativ för att skapa matare. För tillverkning används olika improviserade material, såsom plast, kartong, trä, plywood, foder och till och med kakel..

Vi föreslår att du bekantar dig med den enklaste metoden att göra fågelmatare. För att göra det behöver du bara en plastflaska. Dessa matare installeras på träd, i parker och trädgårdar, det vill säga på platser där ett stort antal fåglar bor. Flaskmatare av plast är frostbeständiga och tål lätt alla extrema temperaturer.

När du gör en plastmatare, var först och främst uppmärksam på dess tillgänglighet för fåglar och för lagring av foder. Dessutom måste fodret skyddas från väder och fukt. För det enklaste tråget, gör ett hål inuti flaskan och tillsätt mat till den. Klipp ut botten på en annan flaska och lägg den andra flaskan där. Således kommer fodret, efter att ha ätits av fåglarna, gradvis fylla matarna. Samtidigt kommer det inte att ständigt utsättas för fukt..

När du arbetar med denna version av mataren behöver du:

 • en juiceflaska av plast med en bred hals;
 • en vanlig plastflaska;
 • sax och rep;
 • det enklaste handtaget.

På den första saftflaskan bör du utrusta två fyrkantiga snitt. Genom dem kommer maten att hällas i mataren. Det optimala värdet för skärbredden är 10 mm.

Den andra flaskan behövs för att göra botten av tråget. Överst på saftlådan placeras på botten av den andra flaskan. Om flaskan är lös, använd lim för att hålla den på plats. Vidare görs ett annat hål i matarens mitt, ett handtag, tidigare förberett för arbete, är installerat i det. Med den här versionen av mataren kan du enkelt mata ett stort antal fåglar medan den rymmer mycket mat. Mataren ska fixeras på tillräckligt starka grenar, eftersom dess vikt med foder är ganska stor.

Ett annat alternativ för att skapa en gör-det-själv trädgårdsmatare med en dispenser är också baserad på användning av plastflaskor. I det här fallet måste du ha:

 • två plastflaskor med en kapacitet på två liter;
 • sax;
 • tågvirke;
 • två handtag som har en tråd.

Ta först hand om handtagen, skär dem i två bitar med jämna kanter. För den första flaskan, klipp av toppen med sax, för den andra flaskan skärs två matningsuttag i mitten. Botten av flaskan är också utrustad med hål för att installera handtag i dem. Den andra flaskan ska inte ha botten, eftersom den kommer att fungera som lock och skydda fodret mot fukt.

Dessutom kan fem liters flaskor användas för att göra matare. I det här fallet kommer det att vara möjligt att få en rymlig och bekväm design. För att göra en sådan matare, förutom en flaska, måste du förbereda ett rep och sax. Gör rektangulära skåror på fyra eller tre sidor av flaskan. Den övre delen är vänster och de nedre är skurna. Således är det möjligt att få en baldakin som förhindrar att snö kommer in i trågets insida. Placera stenar eller något tungt i botten av tråget för att förhindra att det välter. En sådan matare passar perfekt på marken eller på valfri kulle..

Använd vete, solrosfrön, vattenmelon eller pumpafrön, frukt och bär som foder för fåglar. Processen att göra fågelmatare tar väldigt lite tid, och fördelarna med sådana matare är ovärderliga. Med deras hjälp är det möjligt att rädda liv för många fåglar som förblir så försvarslösa på vintern..

DIY trämatare-steg-för-steg-instruktioner för tillverkning

För tillverkning av trämatare används både vanliga brädor och fuktbeständig plywood. Samtidigt måste materialet behandlas noggrant med antiseptiska föreningar och fuktsäker impregnering. Således kommer din matare att skyddas från ogynnsamma väderförhållanden..

Det mest populära alternativet för att göra en trämatare är hängande strukturer i form av hus. Vi erbjuder en variant av att göra en bunkermatare, där fodret hälls gradvis. Du kan ersätta fuktresistent plywood med organiskt glas för att fixera vilka speciella urtagningar som är utrustade. Sidopaneler är fixerade vid änddelarna med självgängande skruvar.

Du kan ansluta alla delar av mataren med lim eller träkanter. För att förbättra trågets utseende slipas hörnfogarna. Dessutom är en abborre uppsatt på mataren, den är fixerad på den extrema delen av sidan.

Detta följs av tillverkning och fixering av locket; för dessa ändamål används möbelgångjärn. Med hjälp av det bildade gapet justeras fodertillförseln till djuren. Efter att ha fyllt en sådan matare behöver du inte oroa dig för bristen på mat i två eller tre veckor. För ytterligare dekoration av en sådan matare, använd färg och lack.

Vi erbjuder ett annat enklare sätt att göra en trämatare med egna händer. I det här fallet måste du agera enligt ritningarna. Formen på denna matare kan vara rektangulär eller fyrkantig. Det finns sidor i botten och maten skyddas mot fukt med lock..

När du arbetar med trä behöver du:

 • elektrisk sticksåg;
 • skruvmejsel;
 • hacksågar;
 • hammare;
 • fästelement i form av skruvar, spikar;
 • självhäftande murbruk för trä.

Det är nödvändigt att förbereda plywood, virke, trähörn från materialen. Monteringsprocessen bör börja med beredningen av alla delar. Stången skärs efter trågets storlek. Alla delar är förbundna med hörn. Således är det möjligt att få en bas i form av en ram. Plywood kommer att fungera som botten, från vilken du måste skära en kvadrat eller rektangel med angivna storlekar. Använd naglar för att fixera botten till lådan..

Utför därefter tillverkning av ställningar och deras installation på mataren. Fixeringen av ställningarna utförs inuti tråget. För att montera taket måste du först bygga dess ramdel. Den är fixerad på hyllorna med lim och självgängande skruvar. För att undvika sprickbildning av timret vid installation av självgängande skruvar, gör först hål med hjälp av en borr. Använd plywood som material för takläggning. Använd naglar för att fixa det. För att göra taket mer presentabelt, bygg ett element i form av en ås. Använd trälim för att fixa det. Från en vanlig glaspärla gör du element i form av tvärstänger. Fixera mataren med ett rep eller en skruv.

För att förbättra matarens estetiska utseende, maskera locken för självgängande skruvar med kitt och måla produkten i önskad färg. Fodret hälls i insidan av tråget i botten. Placera mataren på avstånd från husdjur och starka vindar.

DIY fågelmatare idéer

Vi föreslår att du bekantar dig med alternativen för ovanliga matare gjorda av skrotmaterial. Den första av dessa är en matare, för tillverkning av vilken en kartong används. När du väljer en låda, var uppmärksam på dess densitet, ju högre den är, desto mer stabil blir strukturen.

Gör rektangulära hål på sidorna av tråget. De kommer att fungera som en ingångsdel. Hålen ska vara stora, eftersom fåglar inte accepterar trånga utrymmen. På toppen, bygg en bit i form av ett tak. Alla element är anslutna med dubbelsidig tejp eller lim. Gör hål för fixering av mataren. Använd färger, pärlor, skal och andra material för att dekorera matarna. För att undvika att blötlägga kartongen under påverkan av fukt, limmas hela mataren med tejp.

DIY fågelmatarfoto:

Plastmatare är särskilt populära. Varje burk eller behållare är lämplig för tillverkning. Det räcker att utrusta ett hål i en sådan behållare som fåglar kommer att flyga in i, samt ett tak för att skydda foder från fukt. Huvudkvaliteten på en sådan matare är bekvämligheten för fåglar att äta foder. Endast i detta fall kommer mataren att gynna dig..

Bland idéerna för gör-det-själv fågelmatare bör det noteras alternativet med en hängande matare från fodret. För detta är matningen spänd på en tråd eller ansluten till varandra. En sådan matare kan dock endast tillverkas av foder som lämpar sig för strängning.

Ett annat alternativ är att skapa matare i olika former. För dessa ändamål behöver du en ugnsform eller en vanlig kopp. Häll maten i den och fyll den med gelatinlösningen. Efter härdning kan du få produkter i form av hjärtan, stjärnor, cirklar och trianglar, beroende på vilken form som användes för att göra dem. Dessa produkter är upphängda från trädgrenar med vanliga trådar..

DIY fotomatare, originalidéer:

Ett annat alternativ för en sådan matare med små tillägg:

 • Förbered foder i form av vete, korn, solrosfrön och pumpa;
 • tillsätt en gelatinlösning till dem;
 • lägg den resulterande massan i en kopp;
 • vänta tills det svalnat helt, för dessa ändamål kan du använda ett kylskåp;
 • häng koppen med ett rep på trädet.

En sådan matare kommer inte bara att dekorera din trädgård, utan också bli en bekväm plats för fågel..

Var särskilt uppmärksam på matarnas placering. I det här fallet, håll dig till följande tips:

 • mataren ska vara placerad på ett väl upplyst och synligt ställe, vilket lockar fåglarnas utseende;
 • det är inte nödvändigt att installera matare mitt i växterna, eftersom fåglar helt enkelt inte märker dem;
 • det rekommenderas inte att installera matare i områden som är mottagliga för stark vind;
 • tråg bör vara tillräckligt höga så att katter inte kan klättra.

Använd följande ingredienser för att fylla fågelmatare:

 • frön av frukter såsom pumpa, vattenmelon, melon;
 • nötfrön, kottar, ekollon;
 • vete, hirs, majs;
 • ister, kött;
 • förkokta ägg med potatis;
 • torkad frukt med honung etc..

Det är strängt förbjudet att mata fåglar med svartbröd, citrusfrukter eller bananskal. Med dessa produkter kommer du bara att skada djur..

Hur man gör en gör-det-själv-matare

Bland det stora antalet idéer för gör-det-själv-matare erbjuder vi ett annat alternativ från plywood. Ett minimum av medel och verktyg kommer att krävas för att bygga en matare. Dessutom kan du definiera formen själv. Mataren kan ha ett tak i olika konfigurationer, närvaron av ett bunkerfack låter dig kontrollera den konstanta närvaron av foder.

I allmänhet måste du först rita en ritning enligt vilken alla delar för mataren kommer att göras. Därefter monteras alla delar, oftast används spikar med självgängande skruvar, en hammare och en skruvmejsel för dessa ändamål. Det är möjligt att ansluta plywoodelementen med lim. Men i detta fall rekommenderar vi att du bor på ett material med hög hållfasthet och fuktbeständighet..

När du väljer ett material för takläggning, tänk på att det måste vara litet och ogenomskinligt. Annars kommer fåglarna att skrämmas av skuggorna. Om du har ett lusthus på din webbplats, är alternativet för den enklaste mataren utan tak lämpligt för det. Det räcker att använda en balk för att göra en ram och bygga en botten av plywood. Måla en sådan matare i ljusa färger för att locka fåglarnas uppmärksamhet..

Att göra en fågelmatare med egna händer är ett bra alternativ för att spendera tid med din familj. Planering, organisation av processen, en spännande aktivitet, särskilt för barn. Ett annat enkelt sätt att göra en matare är att använda en kefirbehållare av plast. I det här fallet, för att göra en matare, är det tillräckligt att använda:

 • tom plastpåse;
 • tråd eller rep;
 • tuschpenna;
 • sax;
 • liten bit tejp.

Först och främst, använd en markör för att markera och klippa ut hålen för fåglarna att komma in. Limma fönstret med självhäftande gips för att göra strukturen säkrare. Installera trådfästen för att hänga mataren. Gör luckor inte på motsatta sidor av mataren, utan på de intilliggande, så det kommer att vara möjligt att förhindra att mataren lossnar under påverkan av vinden.

About the author