Att välja rätt trädgårdsport

Trädgården börjar med en grind eller wicket. Vackra staket utför flera funktioner samtidigt: de håller människor och husdjur från att trampa växter, hindrar främlingar från att komma in på platsen och fungerar som ett slags visitkort i trädgården.

Grundläggande krav för enheten i en trädgårdsport

Trädgårdsportar är vanligtvis små strukturer. Bredden på en sådan struktur är cirka en meter, ibland en och en halv. En person måste passera genom porten, passera en cykel, barnvagn och trädgårdsutrustning utan hinder. Ingångsportarna, till skillnad från trädgårdens, är cirka tre meter breda – en bil kan fritt passera genom dem.

När du skapar en trädgårdsport måste du uppfylla ett antal krav:

 • portens höjd bör inte överstiga 180 cm;
 • portens / wicket -måtten ställs in med hänsyn till staketets höjd;
 • om ett avlopp läggs längs staketet, är det nödvändigt att utrusta ett särskilt klagomål längs porten / wicket;
 • en viktig förutsättning för portens tillförlitlighet och hållbarhet är stödpelarnas styrka, de måste klara trädgårdsstakets vikt, vindbelastningar och andra naturliga förhållanden;
 • estetiskt utseende och överensstämmelse med trädgårdens landskapsdesign.

När du väljer en trädgårdsport måste du utvärdera fördelar och nackdelar med olika staketmodeller. Alla grindar klassificeras enligt två huvuddrag: designfunktioner och tillverkningsmaterial.

Trädgårdsportdesign: egenskaper och funktioner i drift

Efter öppningstyp är portarna indelade i gunga och gångjärn. Det mest populära första alternativet är trädgårdssvingar. Denna modell anses klassisk och har ett antal betydande fördelar:

 • enkel design och tillförlitlighet;
 • användarvänlighet och underhåll;
 • attraktivt utseende;
 • möjligheten att ansluta en automatisk enhet för att justera rullarnas position på distans;
 • överkomlig kostnad för att göra det själv eller köpa en färdig modell – designen innehåller inte komplexa och dyra mekanismer.

Skjutbara trädgårdsportar är oumbärliga i de fall där det inte finns utrymme att öppna skärmen. Dörrbladet rör sig parallellt med själva staketet. Grunden för strukturen är en konsol och en dold mekanism på hjul. Tack vare rullarna kan porten enkelt stängas / öppnas. Ytterligare designfördelar:

 • manteln av duken kan vara gjord av valfritt arkmaterial: trä, wellpapp, polykarbonat, sidospår, aluminium, etc .;
 • grinddrift är lätt att automatisera;
 • kompakt design;
 • på vintern behöver du inte rensa utrymmet från snö för att öppna porten.
 • ett korrekt installerat dörrblad tål starka vindbyar.

Man bör komma ihåg att glidstrukturer också har vissa nackdelar:

 • för att bygga grinden måste du köpa ett speciellt kit (styrskena, rullstöd, stödvalsar etc.), och detta är extra kostnader;
 • det är nödvändigt att övervaka renheten hos rullagerna;
 • för att rulla tillbaka grindpanelen krävs ledigt utrymme längs staketet – det får inte finnas träd, blommor, bänkar etc..

En viktig punkt är typen av dörrbeklädnad. Trädgårdsstaket är av typ gitter och döva.

Gitterportar installeras vanligtvis i förortsområden. Genom en sådan struktur är trädgården synlig, samtidigt som staketet hindrar främlingar från att komma in på platsen. Fördelar med gitterportar:

 • estetiskt utseende;
 • en gallerduk är som regel billigare än en “döv”;
 • porten skapar inte en skugga och är inte rädd för vindbelastningar;
 • gitterstrukturer är mer mångsidiga – de passar många stilar av platsdekoration.

Enligt vissa trädgårdsmästare är den enda nackdelen med gallerportar deras transparens. Döva strukturer, bestående av en kontinuerlig duk utan hål, saknar detta minus. Bakgården är inte synlig bakom ett tomt staket – en extra känsla av mys och komfort skapas. För att få porten att se mer organisk ut mot bakgrunden av trädgårdslandskapsdesignen är de dekorerade med olika dekorativa element..

Ett intressant alternativ är en blandad typ wicket. Vanligtvis har dessa dörrar en solid botten och en genomskinlig gitterskiva. Med deras hjälp kommer det att vara möjligt att förhindra visning av webbplatsen och minska vindstyrkan..

Typer av trädgårdsgrindar

Dekorativa wickets: metall och trä

För att visuellt skilja mellan närområdet och trädgården installeras ofta dekorativa wickets. De flesta alternativen är enkla att göra själv..

En trädgårdsport av ett trästaket innehåller följande element: installationsstolpar, fjäderben, tvärstänger, pickets, metall / trä gångjärn och bandstänger.

Det huvudsakliga stödelementet i strukturen är pelarna. Gångjärnen sitter fast på dem och grindbladet hängs upp. Vanligtvis är stolparna gjorda av samma material som grinden. Dessutom är stödpelarna gjorda av betong eller tegel. Installation av metallpelare utförs från rör med fyrkantigt / rektangulärt tvärsnitt med en storlek på minst 100 * 100 mm.

Viktig! Under installationen av stödpelarna måste deras nedre del behandlas med en skyddande beläggning – en bituminös förening. Denna åtgärd skyddar metallen från korrosion och förstörelse.

Trästöd är bäst av massivt träslag: kastanj, ek, lärk. Vid användning av gran eller tall måste stolparna behandlas med ett antiseptiskt medel och sedan målas. En viktig förutsättning för en lång livslängd är regelbunden förnyelse av färgskiktet.

Svårare och mer noggrant arbete, vilket tar ytterligare tid, är konstruktionen av stödpelare av tegel. För tillförlitlig fixering av stöden är det nödvändigt att lägga ett fundament med ett djup av minst 0,5 m. I förhållande till pelarens omkrets bör fundamentets utskjutning vara minst 0,15 m..

Mycket lätt att tillverka metallportar från ett nät eller wellpapp. För dess konstruktion behöver du ett minimum av material och verktyg:

 • metallprofil 20 * 40 mm, masknät med maskstorlekar – 60 * 60 mm eller wellpapp;
 • svetsmaskin, slipmaskin eller hacksåg för metall.

Trädgårdsportar med valv

Det finns många sätt att dekorera och betona individualiteten i ett förortsområde. Ett av de mest populära alternativen bland trädgårdsmästare och sommarboende är grindar med valv. Denna design av trädgårdsporten ger platsen en aura av sofistikering och romantik..

Vi listar de viktigaste typerna av valv för trädgårdsportar. Traditionellt är bågar välvda eller i form av bokstaven P. För att skapa en båge över porten används olika material. Den kan vara huggen av trä eller, efter rustik stil, gjord av en böjd stolpe.

Mer komplexa, spektakulära wickets med valv är gjorda av smidd metall med blommiga, geometriska eller andra prydnader..

Stenbågar ser grundläggande ut. I detta fall är wicket gjord av trä eller metall med inslag av konstnärligt smide..

Trädgårdens landskapsdesign kommer harmoniskt att komplettera porten med en blomsterbåge. Klätterväxter gargar runt trelliserade trä- eller metallkonstruktioner. Prydnadsbuskar och blommor planteras ofta: klätterros, murgröna, jungfrutruvor och klematis.

Port i japansk stil

För en personlig tomt, designad i en strikt orientalisk stil, är en japansk grind lämplig. I många århundraden har detta element i strukturen spelat en viktig symbolisk roll och förblivit huvuddetaljen i den japanska trädgården..

Symbolen för Japan, torii -porten, har en enkel design. Det finns två tvärbalkar på två trästolpar. Trä används vanligtvis som grund för strukturen. Följande material är lämpliga för taket: järn, koppar, tes, massiva och små bältros.

Landskapsarkitekter rekommenderar att du lägger till orientaliska anteckningar i trädgårdsdesignen och leker med porten med hjälp av prydnadsväxter:

 • plantera frostbeständiga bambussorter längs staketet;
 • du kan experimentera med fleråriga buskar i olika nyanser om de ligger inom samma färgintervall;
 • buskar med en frodig färg är lämpliga som ljuspunkter: japansk kvitten, deytsiya, berberis eller euonymus;
 • stenar kommer alltid att se passande ut nära den japanska porten – det kan vara en stig täckt med spillror eller fint grus, stenverk eller en stenhage.

Rekommendationer för att välja en grind till trädgården

När du väljer en trädgårdsport måste du vara uppmärksam på några aspekter:

Hur man gör en grind till en trädgårdstomt

Trädgårdsgrind

För tillverkning av grindar från trä räcker det med att ha lite kunskaper i att utföra snickeri. Det är bättre att bygga staket av ek, lärk eller cederträ – sådant trä är motståndskraftigt mot miljöpåverkan.

Lista över nödvändiga material och verktyg:

 • brädor / staket;
 • stödstolpar (metallprofil eller trä);
 • hörn och gångjärn;
 • smärta, plan, mejsel;
 • sticksåg eller bågfil
 • borr och skruvmejsel;
 • hammare;
 • rep, byggnadsnivå, måttband.

Det första steget är att förbereda brädorna – blötlägg med en fuktresistent primer, som skyddar träet från för tidigt sönderfall.

Portfot – ramen kan vara av trä eller metall. Valet beror på typen av konstruktion och utförarens preferenser. För skjutgrindar tillverkas en metallram, för svängportar – efter eget gottfinnande.

Arbetsordning:

DIY trädgårdsportar: video

Trädgårdsmetallportar

Tänk på proceduren för att skapa en wicket med hjälp av ett nät med spänningsnät. Dimensionerna för den framtida designen är: bredd – 98 cm, längd – 142 cm.

Etappvis framsteg i arbetet:

Trädgårdsport: fotoidéer för att dekorera en sommarstuga

About the author