Ventilator de evacuare pentru baie: instrucțiuni de instalare

Instalarea unui ventilator de evacuare în baie elimină excesul de umiditate și previne formarea mucegaiului și a mucegaiului. Există multe modele de ventilatoare de eșapament care diferă în funcție și putere. Modul de instalare a unui ventilator de evacuare va fi discutat în continuare..

Cuprins:

Ventilator de eșapament – scop funcțional

Pentru a oferi o baie sau toaletă cu aer proaspăt, sunt instalate ventilatoare de evacuare. Deoarece amenajarea unui sistem de ventilație natural nu este capabilă să scape complet aceste încăperi de miros neplăcut sau exces de umiditate.

În apartamentele clădirilor cu mai multe etaje există o ventilație specială, deși în anumite condiții performanța sa se oprește și trebuie instalat un ventilator de evacuare. Acest lucru se datorează dorinței de a crește izolația fonică sau prin înfundarea conductelor de ventilație care nu sunt capabile să funcționeze normal..

Cu ajutorul unui ventilator de tip evacuare se poate găsi o soluție la această problemă..

Pentru a determina operabilitatea sistemului natural de ventilație, ar trebui întreprinse o serie de acțiuni:

 • luați o foaie subțire de hârtie;
 • așezați-l deasupra orificiului de aerisire;
 • dacă se lipeste de grilă, atunci sistemul funcționează;
 • în caz contrar, este necesar un ventilator de evacuare.

Deși, chiar și un sistem de ventilație natural funcțional nu va putea elibera baia de umezeala excesivă, care afectează atât starea materialelor de finisare a camerei, cât și sănătatea persoanelor care fac baie.

Ventilatoarele de evacuare funcționează în orice moment al anului, spre deosebire de cele naturale, care practic nu își îndeplinesc funcțiile vara.

Ca răspuns la întrebarea despre scopul funcțional al ventilației, trebuie menționat faptul că majoritatea băilor medii sunt de dimensiuni mici, atunci când se scaldă și se combină apă fierbinte cu aer, se generează abur, care cade în condens. Astfel, aerul este umplut cu umezeală, care se așează treptat pe toate suprafețele băii. Pentru a evita depunerea acestuia, este necesară ventilarea, care va scăpa de excesul de umiditate și va păstra integritatea tuturor lucrurilor din baie. În plus, utilizarea unui ventilator de evacuare previne apariția mucegaiului și a mucegaiului, care, pe lângă stricarea aspectului camerei, sunt foarte dăunătoare sănătății..

Baia, de regulă, nu este echipată cu fereastră, prin urmare, doar un sistem de ventilație instalat și calculat corect poate asigura fluxul de aer proaspăt.

Caracteristici ale alegerii unui ventilator de evacuare pentru baie

Următorii factori influențează modelul și tipul ventilatorului de baie:

 • numărul de persoane care au folosit baia;
 • suprafața totală a băii.

Pentru a asigura economii de energie, alegeți ventilatoare care funcționează în modul pornit / oprit. În plus, trebuie să poată regla puterea. Întrucât, dacă baia este folosită doar seara și în timpul zilei nimeni nu este acasă, atunci nu are sens să folosești hota în timpul zilei..

Ușurința de utilizare se distinge prin dispozitivele cu temporizator. Această opțiune vă permite să reglați performanța ventilatorului și asigura oprirea automată a acestuia după un timp prestabilit..

Prezența unei astfel de funcții ca senzor de umiditate permite dispozitivului să funcționeze numai atunci când umiditatea din cameră este semnificativ crescută.

Alegeți dispozitive al căror design extern ajută la limitarea pătrunderii umezelii în ventilator. Prezența unei supape de reținere în dispozitiv va ajuta la prevenirea apariției mirosurilor străine din apartamentele învecinate.

Ventilator de evacuare în baie: soiuri

În raport cu locul de instalare, ventilatoarele de evacuare sunt împărțite în:

 • băi;
 • toaletă;
 • combinate.

Ventilatoarele de baie se caracterizează prin prezența unei carcase rezistente la umiditate care protejează partea principală de lucru a dispozitivului de pătrunderea umezelii. Funcția principală a unui astfel de dispozitiv este de a elimina excesul de umiditate din cameră..

Un ventilator de evacuare pentru toaletă are un scop ușor diferit, deoarece este folosit pentru a scăpa de un miros neplăcut într-o cameră dată. Un astfel de dispozitiv nu necesită piese rezistente la umiditate și putere prea mare..

În funcție de caracteristicile de proiectare, ventilatoarele de evacuare sunt împărțite în:

 • dispozitive centrifuge;
 • tip axial;
 • pentru utilizare în bucătărie.

Prima opțiune presupune prezența lamelor curbate înapoi, care îmbunătățesc ventilația. Acest tip de ventilator implică o setare independentă a vitezei de funcționare. Rotorul este fabricat din oțel zincat.

Utilizarea acestui tip de ventilatoare este asociată întreprinderilor industriale sub formă de spălătorii, fabrici chimice. Cu ajutorul lor, vaporii chimici sunt eliminați din aceste încăperi. Avantajul ventilatoarelor centrifuge este compactitatea și ușurința de instalare. În plus, există posibilitatea de a regla viteza de rotație. Toate elementele sunt durabile, deoarece oțelul sau alama sunt utilizate în procesul de fabricare a acestora..

Rotorul din tipul de ventilator centrifugal este caracterizat de prezența palelor curbate înapoi care asigură circulația aerului. Instalarea acestui ventilator de evacuare se efectuează în diferite părți ale băii, atât pe podea, cât și pe perete sau tavan. Viteza este reglabilă în funcție de model. Ușa articulată este locul în care sunt fixate rotorul și motorul electric. Această caracteristică simplifică foarte mult întreținerea dispozitivului în timpul funcționării sale..

Pentru fabricarea ventilatoarelor de evacuare axiale, se utilizează oțel zincat, acoperit cu smalț. Pentru a monta motorul, este necesară o bază rotundă sau pătrată; un tiristor sau un transformator este utilizat pentru a regla debitul de aer. Aceste tipuri de ventilatoare au protecție termică încorporată..

Utilizarea ventilatoarelor de evacuare a bucătăriei este obișnuită în spațiile rezidențiale sub formă de apartamente, cabane, case private sau cabane de vară. Rotorul unui astfel de ventilator este caracterizat de prezența palelor care sunt îndoite fie în poziție înainte, fie în spate. Ventilatoarele au o ușă care le permite să fie întreținute și curățate în interior. Astfel de modele sunt capabile să funcționeze în condiții de temperaturi ridicate de până la o sută de grade Celsius. Locația de instalare recomandată pentru ventilatorul de evacuare este un tavan sau un perete aproape de tavan.

Este interzisă instalarea ventilatorului de evacuare într-o zonă care implică utilizarea unei căzi sau dușuri. Dacă ventilatorul de evacuare este instalat în perete, atunci este necesară o supapă de reținere, care va împiedica intrarea mirosurilor în cameră din stradă..

Instalarea unui ventilator de evacuare – caracteristici ale procesului

Instalarea unui ventilator de evacuare într-o baie este un proces dificil, dar destul de realizabil, cu condiția să fie studiate toate instrucțiunile și subtilitățile implementării sale. În primul rând, trebuie să știți că ventilatorul de baie trebuie să aibă un strat rezistent la umiditate. În plus, nu va fi inutil să aveți un hidrostat – un dispozitiv care pornește și oprește automat ventilatorul la umiditate ridicată.

Procesul de auto-instalare a ventilatoarelor pentru capotă constă din următoarele etape:

 • cablare;
 • echipamente pentru conducte de ventilație;
 • conectarea ventilatorului la rețea;
 • instalarea dispozitivului în locația sa;
 • decorare perete interior.

Pentru a crește eficiența sistemului de ventilație din baie, sunt necesare echipamente de ventilație de alimentare și evacuare, care sunt situate în colțurile opuse ale camerei. Vă rugăm să rețineți că aceste intrări și ieșiri trebuie amplasate cât mai departe posibil. Pentru a asigura fluxul de aer proaspăt în cameră, echipați un canal special pe care este instalat grătarul. Pentru a-l achiziționa, trebuie să contactați orice supermarket din clădire.

Comoditatea utilizării ventilatorului de evacuare în viața de zi cu zi se bazează pe capacitățile sale tehnice și funcționale și pe modul în care funcționează. Există mai multe scheme pentru conectarea ventilatorului la rețea, fiecare tip are propria versiune. Principalul lucru nu este să ne înșelăm în determinarea acestei opțiuni. Deoarece există riscul unei funcționări incorecte și a performanței slabe a funcțiilor de către ventilator.

Ventilatoarele de evacuare domestice sunt conectate la rețea în mai multe moduri. Cele mai multe hote au un comutator situat pe suprafața corpului. Arată ca un cablu care iese din dispozitiv. Dacă răsuciți cablul, ventilatorul începe să funcționeze și se oprește.

Utilizarea unor astfel de modele nu este convenabilă, deoarece instalarea unui ventilator în baie presupune amplasarea acestuia pe tavan sau într-un alt loc greu accesibil și este foarte dificil să se ajungă la cablu. În cazul în care ventilatorul este instalat într-o baie în care lucrările de renovare nu au fost încă finalizate, atunci este foarte convenabil. Deoarece acest cablu este conectat la întrerupător și acesta, la rândul său, este instalat oriunde în cameră. Firul electric este ascuns sub decorul camerei și ventilatorul este pornit cu un întrerupător standard.

Este posibil să porniți ventilatorul în același timp cu sursa de lumină. Cablul de instalare este conectat la un întrerupător care este responsabil pentru aprinderea luminii și, astfel, intrând în baie și aprinzând lumina în același timp, ventilatorul de evacuare începe să funcționeze. Deși în absența unei opțiuni de temporizare într-un astfel de ventilator, aerul nu este capabil să se reînnoiască complet în timpul unei vizite la baie. În plus, o vizită la baie pe timp de noapte poate trezi alte persoane care locuiesc în apartament din cauza zgomotului ventilatorului. Prin urmare, acest tip de instalare nu este pe deplin convenabil..

Conectarea ventilatorului la un comutator cu două butoane este mai confortabilă, deoarece una dintre taste este responsabilă pentru aprinderea luminii, iar cealaltă pentru ventilație. Pentru a asigura oprirea automată, sunt necesari senzori de mișcare sau hidrostate. Această opțiune este convenabilă, dar nu este pe deplin accesibilă datorită costului ridicat..

La efectuarea lucrărilor de asamblare la instalarea unui ventilator de evacuare, este necesar să respectați regulile de siguranță. În primul rând, opriți alimentarea cu energie electrică. În procesul de conectare a contactelor conductorului, utilizați tampoane de tip adeziv, care asigură o fiabilitate mai mare a contactelor.

Furnizați un fir de cupru la locația ventilatorului. Dacă s-a făcut deja redecorarea în baie, atunci cablajul este instalat deasupra plăcilor. Pentru a ascunde cablul, ar trebui să aveți grijă de prezența unei cutii speciale din plastic. Când ventilatorul este conectat la rețea și verificat pentru funcționare, acesta este instalat.

Pentru a-l realiza, ar trebui să se lucreze la pregătirea amplasamentului pentru instalarea unui ventilator de evacuare cu o supapă de reținere. Cea mai bună opțiune este instalarea ventilatorului într-o gaură de tip priză conectată la un arbore comun. Aceste deschideri sunt instalate în apartamente pentru a asigura o ventilație naturală. Această conductă de ventilație standard circulă aerul furnizat de dispozitivul de evacuare..

Atunci când alegeți o hota, trebuie să treceți de la diametrul acestui canal, deoarece dispozitivul trebuie să se potrivească perfect de pereții găurii. Dimensiunile standard ale găurilor sunt de 12,5 cm, 10 cm sau 15 cm..

Dacă aveți o gaură mai mică, folosiți un burghiu cu ciocan pentru ao lărgi. Dacă există o deschidere mai mare, se recomandă utilizarea unei țevi din plastic sau a ondulației în funcție de dimensiunea hotei. Golurile formate după instalarea ventilatorului sunt tratate cu spumă poliuretanică. După ce spuma se usucă, tăiați excesul de spumă cu un cuțit utilitar și aplicați lucrările de finisare pe chit pe suprafață. Deși acest lucru este adecvat numai atunci când grila nu este capabilă să ascundă gaura.

Când amenajați o baie spațioasă, se recomandă instalarea ventilatoarelor mai puternice care necesită construirea unui nou canal de ventilație. Este mai bine să încredințați acest proces specialiștilor, deoarece nu vă puteți descurca fără experiență profesională în implementarea acestuia..

Înainte de a conecta direct ventilatorul în baie, citiți instrucțiunile pentru funcționarea acestuia. Cu ajutorul său veți putea preveni greșelile în procesul de conectare a unui anumit model. Lipsa instrucțiunilor pentru produs indică o calitate scăzută a acestuia..

Instalarea ventilatorului de evacuare nu durează mai mult de cincisprezece minute. Primul pas este de a îndepărta capacul frontal al dispozitivului și de a aplica etanșant siliconic sau lipici pe bază de polimer pe suprafața peretelui. Deoarece ventilatoarele sunt fabricate din plastic, acestea nu au o greutate prea mare, prin urmare, o astfel de fixare este suficientă pentru instalarea lor..

Instalați ventilatorul pe suprafața unei țevi sau a ondulației. Fixați-l pe perete timp de câteva minute, apăsând cu mâna în jos. Înșurubați ventilatorul folosind șuruburile autofiletante furnizate împreună cu acesta.

Pentru a evita intrarea diferitelor tipuri de insecte în cameră, se recomandă echiparea conductei de ventilație cu o plasă de țânțari.

About the author