Supape cu bilă pentru apă

În timpul înlocuirii sau reparației sistemului de alimentare cu apă și încălzire din apartament, devine necesar să achiziționați și să instalați robinete și supape. Nu numai ușurința noastră de utilizare, ci și siguranța vecinilor de mai jos, deoarece există întotdeauna posibilitatea inundațiilor, depinde în mare măsură de calitatea acestora și de alegerea corectă. Pentru a evita greșelile și cheltuielile inutile, este important să înțelegem mai întâi proiectarea tuturor corpurilor de instalații sanitare. Fiecare dispozitiv are propriile funcții, de exemplu, supapele cu bilă pentru apă sunt responsabile pentru alimentarea și reglarea acestuia în baie și în bucătărie.

Cuprins:

Principalele grupe de supape cu bilă

Consumatorul nu poate decide întotdeauna cu privire la achiziționarea de supape și robinete, mai ales cu gama curentă, nu este ușor să cumpere o supapă cu bilă adecvată pentru apă. Pentru a evita confuzia, este mai ușor să împărțiți toate aceste dispozitive sanitare în 3 grupuri principale..

1. Supapa cu mufă este mai fiabilă datorită designului și capacității sale de curgere ridicate – secțiunea sa este cea mai apropiată de diametrul conductei de apă. Acest lucru minimizează înfundarea și turbulența apei. Tipul de priză al robinetului este cel mai potrivit în sistemul de încălzire, precum și în sistemul de alimentare cu gaz. Principalele avantaje ale acestui tip de macarale sunt că nu există garnituri de cauciuc, care sunt distruse sub influența debitelor pompate. Dar suprafețele lipite ale unei supape de plută dintr-un metal omogen, în timp, fierb strâns, ceea ce face din ce în ce mai dificilă rotirea motorului. Supapele de închidere fiabile devin inutile dacă nu pot fi utilizate în caz de accident și alte cazuri de oprire forțată a alimentării. Dacă nu există lichid în alimentarea cu apă, atunci acesta este lăsat pe stradă iarna..

2. O supapă de tip robinet este utilizată pentru a opri apa la alimentarea cu orice parte a unei case sau a unui apartament, precum și pentru a preveni o scurgere sau un accident. Același dispozitiv a fost utilizat în mod obișnuit pentru a regla țevile sanitare cu mai multe etaje pentru distribuția generală. Robinetele de tip supapă funcționează adesea în sistemele de încălzire, deși la supapă secțiunea transversală a conductei în diametru nu coincide cu conductele, ceea ce face dificilă circulația apei calde. Proiectarea supapei asigură o rupere a fluxului, unde se acumulează rugină, nisip și resturi mici. O conductă de supapă înfundată face dificilă circulația apei calde în bateriile radiatorului. Supapa este instalată și în alimentarea cu apă de vară sub furtun, dar este demontată pentru iarnă..

3. Supapa cu bilă este cea mai fiabilă în design, proiectarea se bazează pe o bilă netedă cromată, care se potrivește perfect cu alte piese și garnituri. Oferă cea mai mică scurgere după instalare, închizând în mod fiabil apa. Acest design este utilizat pe scară largă în mixere, iar orificiul său face posibilă asigurarea trecerii lichidului în orificiul corespunzător secțiunii transversale a conductei de apă. Aceste robinete sunt utilizate pe scară largă la instalarea încălzirii, unde apa caldă nu are practic nicio rezistență la flux, excluzând înfundarea și turbulența. În cazul unui accident sau a unei alte necesități de a opri alimentarea cu apă, supapa cu bilă asigură oprirea debitului. Cu toate acestea, chiar și după oprirea alimentării cu lichid, o anumită cantitate rămâne în interiorul supapei – aceasta este o caracteristică a designului său. La o macara de acest tip, este prevăzută o cavitate între corpul său și mingea de închidere însăși, ceea ce este important de luat în considerare la instalarea acestui tip de supapă într-o conductă externă.

Caracteristicile supapelor cu bilă

Astăzi, supapele cu bilă sunt tipul cel mai fiabil și comun pentru reglarea sistemului de alimentare cu apă, prin urmare sunt utilizate destul de larg. O formă similară este utilizată și în conductele de gaz, conductele de petrol și conductele de apă în diverse scopuri. Versatilitatea lor împinge deoparte alte tipuri de supape – supape în formă de pană, supape conice și cilindrice. În centrul supapei cu bilă se află un dispozitiv rotativ cu o rotație de 90 °, iar bila în sine este utilizată ca armătură care întrerupe fluxul de apă. Acest lucru a găsit o aplicare largă în mixere și pentru furnizarea de apă rece și caldă, precum și în sistemul de încălzire al clădirilor cu mai multe etaje..

A fost cunoscut ca un tip de supape de conducte și supape de închidere sub formă de sferă de mai bine de un secol, dar nu erau atât de frecvente – datorită imperfecțiunii primare a designului. Supapele cu bilă moderne garantează o funcționare fiabilă timp de mulți ani, mai ales dacă produsele sunt marca, de exemplu, de la Valvex. Odată cu apariția noilor tehnologii, a aliajelor dovedite și a materialelor moderne, precum cauciuc sintetic și fluoroplastic, supapele cu bilă au devenit lideri datorită simplității și fiabilității lor..

Principalele detalii de proiectare ale supapei cu bilă pentru apă:

 • bilă pivotantă din alamă cromată,
 • parte a corpului deșurubată,
 • Etanșare cu bilă din teflon,
 • garnituri de cauciuc,
 • șurub din oțel zincat,
 • stoc,
 • brațul oscilant.

Proiectarea supapei de cuplare este similară în multe feluri – corp din alamă și bilă cromată, tijă din alamă, inele O din PTFE, șaibă de fixare și piuliță de blocare, piuliță de prindere, pârghie sau mâner.

Supapele cu bilă sunt deschise și închise rotind mingea printr-o pârghie spre dreapta și spre stânga, iar în mixere poate fi folosită în sus și în jos. Din punct de vedere vizual, acest lucru este cel mai convenabil, deoarece este imediat vizibil cât de mult robinetul este deschis sau complet închis. Acestea sunt concepute pentru a elimina multe piese mobile pivotante, minimizând riscul de scurgere.

Există, de asemenea, alte soiuri – supape cu bilă cu flanșă utilizate în sectorul industrial, locuințe și servicii comunale, producția de petrol și gaze. Și supapele cu bilă de cuplare sunt utilizate pe scară largă în sistemele de alimentare cu apă și încălzire a locuințelor și a serviciilor comunale și în sistemele de transport de lichide, dar nu sunt potrivite pentru trecerea particulelor abrazive.

Cele mai simple în design sunt supapele cu bilă de uz casnic pentru apă rece. Cuplaj capabil să reziste la o sarcină gravă, motiv pentru care sunt numite supape cu bilă pentru apă caldă. Toate soiurile au multe în comun, iar forma macaralei depinde de scop. Dar pentru toate, fluxul trece prin gaură, iar apa este oprită prin rotirea manetei cu 90 °.

La robinetele cu foraj complet, diametrul țevii trebuie să se potrivească cu orificiile bilei. În sistemele de încălzire, este necesar un dispozitiv pentru a scoate aer din țevi, prin urmare, este instalată așa-numita macara Mayevsky, echipată cu o supapă. Mânerul pentru rotirea dispozitivului cu bile este sub forma unei singure pârghii sau a unui „fluture” dublu.

Există, de asemenea, supape filtrante cu bilă pentru montarea aparatelor de uz casnic, cum ar fi mașinile de spălat vase. Ieșirea sa cu un filtru este capabilă să prevină pătrunderea particulelor abrazive în echipamente scumpe importate concepute pentru purificarea maximă a apei.

De asemenea, astăzi există cele mai moderne mixere finlandeze, care au un design extern sub formă de bilă, în care atât temperatura apei, cât și forța de presiune sunt reglate printr-o simplă mișcare. Acest lucru este foarte convenabil, dar sunt mai complexe în structura lor internă. Ele sunt, de asemenea, numite macarale americane și costă un ordin de mărime mai mare. Proprietarii unor astfel de dispozitive se obișnuiesc rapid cu această metodă de reglare a apei de la robinet, refuzând să folosească un alt tip de robinet în baie sau în bucătărie..

Caracteristici de proiectare ale supapelor de cuplare

Acest tip de supape cu bilă este utilizat pe scară largă în industrie, deoarece proiectarea lor poate rezista la sarcini semnificative – presiuni de până la 1,6 MPa și temperaturi ale lichidelor în jur de 120 ° C. Materialul optim pentru aceste supape este alama și nu numai pentru corp, ci și pentru bilă.

Oțelul și aliajele cromate sunt adesea folosite pentru a evita coroziunea metalelor. Tipul de cuplare al supapei este gândit în așa fel încât diametrul deschiderii conductei și diametrul intern al debitului din produs să coincidă pentru a reduce rezistența la curgere. Tija supapei nu intră în contact cu corpul, eliminând lipirea, datorită garniturilor fluoroplastice care pot rezista la presiune ridicată și medii fierbinți.

Avantajele supapelor cu bilă

Supapele cu bilă sunt răspândite nu numai datorită designului lor ergonomic și ușurinței de utilizare. Printre avantajele acestor mecanisme moderne de blocare, se remarcă următoarele proprietăți:

 • Design compact;
 • fiabilitate și durabilitate;
 • eficiență și pierderi minime de apă;
 • ușurința controlului pârghiei;
 • etanșeitate ridicată;
 • fără turbulențe și zone stagnante;
 • uzură minimă cu amortizare activă;
 • nu necesită reparații și întreținere suplimentară mult timp.

Cum se alege o supapă cu bilă de calitate

Înainte de a vizita magazinul pentru a cumpăra supape cu bilă pentru apă, dimensiunile conductei de apă sunt importante – pentru compatibilitatea secțiunii transversale și dimensiunile găurilor cu bilă.

1. Este mai bine să aflați în avans prețurile valvelor cu bilă pentru apă, consultând ofertele din magazinele online. Scriem marcaje, dimensiuni și tot ceea ce vă interesează pe macarale adecvate. Toate informațiile suplimentare pot fi găsite în supermarketul clădirii, direct de la consultant. Acest lucru este important, deoarece atunci când este posibil să ținem produsul în mâinile noastre, evaluăm în plus vizual calitatea acestuia. Privind imaginile retușate de pe site, este imposibil să distingem un original scump de un fals ieftin..

2. Produsele de calitate trebuie să aibă o marcă comercială, instrucțiuni detaliate și un certificat, etichetare detaliată. În plus, investigăm produsul – există o traducere în limba rusă în instrucțiunile principale, aceasta este o proprietate a vânzărilor licențiate de bunuri importate. Un produs ilegal are o traducere neîndemânatică, pot lipsi distorsiuni în inscripții și sigle, data emiterii și țara de origine. Nimeni nu este responsabil pentru calitatea unui astfel de produs..

3. Inspectați cu atenție toate suprafețele produsului pentru a nu se observa așchii de acoperire de protecție, fisuri, denivelări, lăsări și decojire a vopselei pe brațul pivotant. Un produs de înaltă calitate are aceeași grosime a pereților carcasei și a pieselor simetrice peste tot.

4. Cu ajutorul unui magnet, este posibil să înțelegem ce metal este supapa cu bilă, ideal alamă, pentru falsuri este cel mai adesea o bilă de oțel. De asemenea, suprafața oglinzii plictisitoare a supapei cu bilă confirmă faptul că un produs de calitate slabă se află în mâini..

5. Corpul unui scenariu bun este cel mai adesea realizat din alamă, cu excepția mixerelor cu bile cromate. Un fals va fi făcut, mai degrabă, din zincat sau silumin. Stratul de protecție este adesea zgâriat, interiorul culorii metalice este în mod ideal galben deschis.

6. Când cumpărați o macara, nu acordați atenție produselor cu cel mai mic preț. Un produs cu licență cu adevărat de înaltă calitate nu poate fi ieftin. La efectuarea unei achiziții, aceștia sunt obligați să emită o chitanță de vânzare, care va da dreptul de a schimba macaraua dacă se constată un defect. Cel mai bine este atunci când există un card de garanție care nu este dat pentru un fals. Și asigurați-vă că verificați instrucțiuni detaliate..

Sfat: Creșterea cererii de supape cu bilă de înaltă calitate a dat naștere la producția de produse contrafăcute care nu sunt mult diferite vizual, dar au un efect foarte negativ asupra reputației producătorilor de încredere. Astfel de supape cu bilă se deteriorează rapid sau se scurg și au existat cazuri în care produsele cumpărate de pe piață s-au spart și s-au destrămat în mâinile unui instalator în timpul instalării. Cel mai testat produs este de la distribuitori oficiali.

Instalare într-un apartament

Este mai bine să încredințați instalarea unei supape cu bilă completă specialiștilor, de exemplu, un instalator competent sau personal de service al unei companii distribuitoare. În cazul unei eventuale scurgeri, ei vor fi responsabili pentru probleme, nu cumpărătorii..

După instalarea echipamentului, a mixerelor și a robinetelor, este important să verificați etanșeitatea tuturor conexiunilor și să deschideți cu atenție supapa pentru a nu provoca un atac hidrodinamic. După finalizarea instalării, este important să monitorizați echipamentul nou pentru scurgeri..

Reparație

În timpul funcționării, pot apărea probleme datorită utilizării apei dure fierbinți, care pot deteriora mecanismul de blocare prin depuneri de calciu. În timpul reparațiilor, numai brațul macaralei și capul pivotant trebuie înlocuite.

Amintiți-vă că modificările supapelor cu bilă sunt diferite, deci metoda de demontare a acestora este diferită, este mai bine să le încredințați specialiștilor. Necesitatea de a înlocui sau repara robinetul apare și atunci când alimentarea cu apă este inegală – acest lucru indică problemele sigiliilor din interiorul robinetului.

About the author