Sticlă lichidă pentru hidroizolație: caracteristici, avantaje, aplicare

Printre numărul mare de opțiuni pentru impermeabilizare, sticla lichidă se remarcă prin multe avantaje. Vom lua în considerare caracteristicile, aplicația și caracteristicile acestui material în continuare..

Cuprins:

Conceptul general și avantajele sticlei lichide

Termenul sticlă cu apă înseamnă o soluție pe bază de apă și silicați de sodiu sau potasiu. Are o structură vâscoasă și, prin urmare, face o treabă excelentă de a efectua lucrări de impermeabilizare..

Dacă luăm în considerare compoziția sticlei lichide, atunci cristalele mici sunt ușor vizibile în ea, care, după ce sunt aplicate pe suprafață, cresc, umplând mici fisuri în același timp. Datorită acestei structuri, sticla lichidă se caracterizează printr-un efect hidrofug și etanș. Sticla lichidă este utilizată în diverse domenii, datorită caracterului său ecologic și inofensivității.

Dacă vorbim despre principiul acțiunii sticlei lichide, atunci aceasta are o capacitate de adeziv. Acest lucru se manifestă datorită faptului că moleculele unui material solid, care nu au legături strânse între ele, obțin molecule de sticlă de apă, care pătrund în partea interioară a moleculelor solide și astfel se obține aderența acestora.

Sticla lichidă seamănă cu cauciucul, care se află în stare lichidă. După aplicare, suprafața devine impermeabilă și etanșă. Compoziția sticlei lichide include silicat de calciu sau sodiu, la care s-a adăugat sifon sau nisip de cuarț. La producerea sticlei lichide, acesta este zdrobit, ars și re-zdrobit într-o masă de pulbere..

Un amestec de sticlă lichidă are proprietăți:

 • hidrofug – adică un hidrofug;
 • antiseptic – previne formarea bacteriilor;
 • antistatic – fără electrificare;
 • întăritor – materialul pe care se aplică sticla lichidă devine durabil;
 • protector acid;
 • material ignifug, rezistent la foc.

Acest material are un număr mare de avantaje, studiind recenziile despre sticla lichidă, evidențiază următoarele avantaje:

1. Sticla lichidă este o aderență foarte lichidă care poate pătrunde cu ușurință în cei mai mici pori și fisuri datorită stării sale fluide. De asemenea, se caracterizează printr-o aderență puternică la suprafață și acoperă cu ușurință atât betoanele, cât și suporturile din lemn..

2. Crearea unui film lichid impermeabil este un alt avantaj al acestui material. Indiferent de modul în care se aplică sticla lichidă, se obține o suprafață întreagă și rezistentă la umiditate.

3. Consumul redus de sticlă lichidă este, de asemenea, avantajul său. Mai ales atunci când este adăugat la un mortar de ciment, ca o impermeabilizare de tip penetrant.

4. Dacă comparăm costul sticlei lichide cu alte materiale de impermeabilizare, atunci câștigă cu succes din ele, deoarece are cel mai accesibil cost dintre opțiunile alternative.

5. Impermeabilizarea cu sticlă lichidă are o durată de viață de 5 ani. Acest material se autodistruge treptat, dar dacă acoperiți hidroizolația cu un strat protector de vopsea, va dura mult mai mult..

6. Este singurul izolator care permite lucrul chiar și în condiții de umiditate ridicată.

În ciuda numărului mare de avantaje ale sticlei lichide, există o serie de dezavantaje:

1. Are un domeniu limitat – este utilizat ca suprafață hidroizolantă pentru beton sau lemn. Este interzisă utilizarea unei soluții de sticlă lichidă pentru hidroizolarea suprafețelor din cărămidă, datorită posibilei lor distrugeri.

2. Pelicula formată din sticlă lichidă este destul de fragilă, deci ar trebui folosită ca o combinație a mai multor tipuri de hidroizolații.

3. Dificultate de aplicare – materialul se usucă foarte repede și formează un film, prin urmare, sunt necesare abilități de lucru pentru a face hidroizolarea de înaltă calitate.

Fotografie din sticlă lichidă:

Domeniul de utilizare și varietățile de sticlă lichidă

După cum s-a menționat mai sus, sticla lichidă nu este potrivită pentru toate materialele, dar în același timp sfera sa de aplicare este destul de largă. Sticla lichidă este utilizată în astfel de cazuri:

1. Dacă adăugați sticlă lichidă la un mortar de ciment, veți obține un strat fiabil, protejat de umezeală și de efectele negative ale apelor subterane, dacă soluția este utilizată pentru a umple fundația.

2. Sticla lichidă este utilizată pentru hidroizolarea piscinelor sau a iazurilor artificiale..

3. Este folosit ca adeziv pentru lipirea diferitelor tipuri de materiale de construcție..

4. Se utilizează pentru producerea mortarelor cu caracteristici refractare sau rezistente la acid..

5. Dacă în casă există o problemă a apariției mucegaiului sau a mucegaiului, ar trebui aplicate mai multe straturi de sticlă lichidă pe zonele afectate curățate anterior..

6. Aplicați o soluție de sticlă lichidă ca adeziv pentru repararea produselor din hârtie, carton, lemn sau porțelan..

7. Pentru a sigila îmbinările cu debit scăzut sau pentru a tencui piscina, o soluție de ciment și sticlă lichidă este perfectă. Dar, rețineți că trebuie să lucrați rapid cu o astfel de soluție, deoarece după un timp se îngroașă și devine inutilizabilă.

8. Dacă este planificată construirea unei case pe soluri moi, care se vor micșora în câțiva ani, atunci se utilizează o soluție de ciment cu sticlă lichidă pentru injecții, care sunt injectate în straturile superioare ale solului.

Dacă luăm în considerare scopul utilizării sticlei lichide ca impermeabilizare, atunci vom evidenția următoarele opțiuni:

1. Sticla lichidă este utilizată ca hidroizolant de acoperire. Înainte de a instala impermeabilizarea rolelor, pe suprafață se aplică mai multe straturi de sticlă lichidă. Soluția umple perfect toate fisurile și porii suprafeței betonului.

2. O soluție de sticlă lichidă cu ciment este utilizată pentru a elimina scurgerile grave sau ca rost de impermeabilizare a unei fundații prefabricate.

3. Sticla lichidă este o parte a betonului, îi îmbunătățește soliditatea și asigură hidroizolație.

Două tipuri de sticlă lichidă sunt comune:

 • potasiu,
 • sodiu.

Prima opțiune are o aderență bună, este utilizată pentru hidroizolarea părților de fundație ale clădirii. Face parte din impregnarea acțiunii antiseptice. Funcționează bine cu formulări pe bază de minerale.

Al doilea tip este un aditiv metalic și ajută la îmbunătățirea caracteristicilor de stabilitate ale sticlei. Rezistent la acizi. Nu are strălucirea caracteristică sticlei, prin urmare este utilizată ca colorare a suprafeței.

Recomandări pentru lucrul cu sticlă lichidă

Dacă se aplică sticlă lichidă la suprafață, atunci se diluează preliminar cu apă, într-un raport de 200 de grame de apă la 100 g de material. În acest caz, nu vor fi necesare mai mult de 300 g de soluție pe metru pătrat..

Hidroizolarea cu sticlă lichidă este utilizată pe acei pereți pe care s-a rezistat tencuiala sau pe pereții de beton cu denivelări. Utilizarea sticlei lichide va consolida și nivela suprafața, precum și va crea un strat antiseptic protector.

Există mai multe metode de aplicare a acestui material. Înainte de aplicarea sticlei lichide, suprafața trebuie degresată, curățată și nivelată cât mai mult posibil. Dacă este necesară impregnarea betonului la o adâncime mică de până la trei milimetri, atunci utilizați un pistol de pulverizare sau o perie. Dacă este necesară impregnarea profundă, care depășește doi centimetri, trebuie aplicate cel puțin trei straturi de soluție.

Dacă se folosește sticlă lichidă pentru hidroizolarea unei șape sau a unei beton, atunci se adaugă un litru de material la 10 litri de mortar de beton. De asemenea, sticla lichidă este o excelentă impregnare anticorozivă; structurile metalice sunt tratate cu aceasta. Pentru a vă asigura că piscina este protejată împotriva scurgerilor de apă, se aplică și o soluție de sticlă lichidă. Sticla lichidă face parte din vopselele refractare.

Sticlă lichidă – instrucțiuni de lucru și aplicare

Pentru prepararea unei soluții din beton și sticlă lichidă, proporțiile sunt de la unu la zece. Acest amestec este utilizat pentru hidroizolarea unui puț, piscină, baie, subsol și alte structuri din beton sau beton armat..

Aplicarea materialului, un proces destul de ușor, în timpul căruia se formează un strat protector la suprafață, care este o barieră pentru pătrunderea umezelii.

Nu ar trebui să procesați fațada clădirii cu un astfel de raster dacă este planificat să o vopsiți în continuare, deoarece aderența vopselei și a peretelui va fi scăzută, iar vopseaua practic nu va cădea la suprafață..

Când lucrați cu sticlă lichidă, este recomandat să folosiți haine speciale. Pentru a face o sobă tradițională rusească, se utilizează o soluție pe bază de ciment și sticlă de apă. Raportul componentelor nisip: ciment: lipici silicic este de 3: 1: 0,2. Rezultatul este un amestec care seamănă cu aluatul, este foarte convenabil de lucrat cu și are performanțe bune ca material pentru construirea unui cuptor..

Utilizarea lipiciului silicatic, la care se adaugă sticlă lichidă, este foarte populară printre constructori. Se folosește pentru lipirea plăcilor din PVC sau linoleum. Conductele de apă sunt acoperite cu sticlă lichidă pentru a evita scurgerile de apă și pentru a sigila îmbinările. Pentru a face o țesătură de protecție incombustibilă, sticla lichidă este de asemenea folosită ca impregnare.

Sticla lichidă este un material versatil care este folosit chiar și în horticultură. Când răni mici apar pe copaci sau tufișuri, acestea sunt acoperite cu sticlă lichidă. Este un antiseptic excelent și previne dezvoltarea bacteriilor dăunătoare..

Sticlă lichidă pentru hidroizolație – nuanțe în aplicare

Înainte de a aplica sticlă lichidă pe suprafață, aceasta trebuie curățată de praf și murdărie..

Apoi urmați acești pași:

1. Aplicați sticlă lichidă la suprafață cu o perie sau cu o rolă..

2. Așteptați 30 de minute și aplicați un alt strat. Încercați să faceți acest lucru uniform, evitând golurile..

3. Următoarea etapă este pregătirea stratului protector. Faceți un mortar obișnuit de ciment și nisip. Adăugați sticlă lichidă într-un raport unu-la-unu.

4. Se amestecă și se aplică foarte repede pe suprafață. A doua oară o astfel de soluție nu ar trebui aplicată, deoarece funcțiile sticlei lichide nu vor fi îndeplinite.

5. Se amestecă treptat, se aplică mortarul pe suprafețe cu o mistrie de ciment într-un strat standard..

Și amintiți-vă, înainte de a utiliza sticlă lichidă, ar trebui să o inspectați pentru curățenie, obiecte străine sau bulgări. Perioada de valabilitate a sticlei lichide este destul de lungă, iar intervalul de temperatură este larg. Prin urmare, chiar dacă este depozitat afară în sezonul de iarnă, acest lucru nu îi va afecta calitățile în niciun fel..

Luați în considerare aplicarea sticlei lichide pe fundație:

 • curățați suprafața de diferite tipuri de murdărie folosind șmirghel;
 • utilizați o rolă pentru a aplica uniform soluția;
 • aplicați un al doilea și, opțional, un al treilea strat, după 30 de minute;
 • izolati fondul de ten cu vata minerala sau spuma.

Recomandări pentru alegerea și cumpărarea sticlei lichide

Pentru a cumpăra sticlă lichidă, mergeți la orice magazin de hardware sau piață. Printre numărul mare de producători de sticlă lichidă, practic nu există nicio diferență în compoziția sa. Prin urmare, cărui producător să îi acorde preferință este o problemă privată pentru toată lumea. Dar, în principiu, chiar și cel mai ieftin material are aceleași caracteristici ca și cel scump..

Prețul sticlei lichide variază de la 2 USD pentru 10 litri. După cum puteți vedea, materialul nu este într-adevăr scump, dar în același timp multifuncțional.

Dacă alegeți între sticla lichidă de tip sodiu sau potasiu, atunci fiecare opțiune are propriile avantaje și dezavantaje..

Sticla lichidă de potasiu este utilizată pentru fundații, deoarece este mai vâscoasă, și sodiu – pentru hidroizolarea altor obiecte de construcție.

Sfaturi pentru prepararea soluțiilor de sticlă lichidă

1. Există o opțiune pentru prepararea unui grund pe bază de sticlă lichidă. Nu este recomandat să tratați pereții cu o soluție curată de sticlă lichidă. Datorită proprietăților sale antiseptice, sticla lichidă face o treabă excelentă de amorsare, prevenind formarea de mucegai și mucegai și crescând aderența.

Pentru a pregăti un grund pe bază de sticlă lichidă, trebuie să aveți:

 • ciment,
 • sticlă lichidă,
 • apă.

Cantitatea de ciment și sticlă de apă este aceeași, iar apa ar trebui să facă amestecul lichid, potrivit pentru aplicarea pe perete cu o rolă. În primul rând, cimentul este amestecat cu apă și apoi se adaugă sticlă de apă. Pentru a face acest lucru, utilizați un burghiu sau un mixer de construcție. Se recomandă utilizarea soluției în decurs de jumătate de oră, dacă s-a întărit – adăugați puțină apă.

2. Pentru a pregăti un mortar hidroizolant sau rezistent la foc, luați puțin nisip cernut. Părți egale de apă, ciment, nisip și sticlă de apă sunt amestecate. Acest amestec face o treabă excelentă cu puțurile de impermeabilizare..

3. Soluțiile antiseptice ajută la evitarea apariției microorganismelor sau bacteriilor. Pregătirea sa este un proces simplu. Pentru a face acest lucru, amestecați sticla lichidă cu apă una la una și acoperiți cu o astfel de soluție, de exemplu, o suprafață din lemn. Este mult mai ieftin decât impregnările tradiționale rezistente la umezeală, dar nu mai puțin eficiente..

4. Pentru a face o impregnare din sticlă lichidă, care acoperă pereții, tavanele sau podelele, ar trebui să diluați patru sute de grame de sticlă lichidă într-un litru de apă..

Video din sticlă lichidă:

About the author