Pompa pompa pentru apa

În viața suburbană, utilizarea pompelor este necesară în mod constant: fie pompați apa dintr-o fântână, apoi pompați apa dintr-o piscină, apoi pompați apa murdară dintr-un subsol inundat, udați o grădină sau o grădină de legume și multe altele. De asemenea, pompele sunt utilizate nu numai pentru a lucra cu surse deschise, ci și în sistemul de alimentare cu apă pentru a crește presiunea, precum și în sistemul de canalizare. Există o întreagă categorie de pompe numite „pompe de pompare pentru apă”, care sunt indispensabile în viața suburbană, în construcții, în grădinărit, utilități și multe alte activități în care este necesară pomparea diverselor lichide. Pentru a putea alege pompa pompei potrivită pentru apă, în acest articol vom vorbi despre tipurile lor, dispozitivul și diferențele în funcție de domeniul de aplicare..

Tipuri de pompe pompe

Pompele de apă sunt utilizate oriunde este necesar pentru a pompa volume mari de lichid sau pentru a crea o presiune de creștere a capului. Sferele aplicației sale sunt variate:

 • Agricultură;
 • Gradinarit;
 • Constructie;
 • În căsuțele de vară;
 • În casele de țară;
 • În sfera comunală și gospodărească;
 • Pentru stingerea incendiilor;
 • În industrie, de exemplu, în industria petrolieră;
 • Construcția tunelului etc..

În mod convențional, toate pompele pompei pot fi împărțite în două categorii: de suprafață și submersibile.

Pompe de suprafață

Pompe de suprafață nu vă scufundați în apă, este suficient ca acestea să fie lângă o sursă de apă, iar apa să fie extrasă direct cu ajutorul unui furtun. Aceste pompe sunt convenabile, ușoare și ușor de operat. Adâncimea de aspirație a pompelor de suprafață este mică, astfel încât acestea pot fi utilizate numai în locuri apropiate de apă. De exemplu, pentru preluarea apei dintr-o fântână, rezervor, pentru irigarea câmpurilor, scurgerea subsolului sau pomparea apei dintr-o piscină, precum și pentru stingerea incendiilor.

Printre pompele de suprafață se numără:

 • Pompe de grădină pentru udarea grădinii și a grădinii de legume, pomparea apei din piscină etc..
 • Presiune – pompe în sistemul de alimentare cu apă pentru a crește presiunea.
 • Stații de pompare – pompe echipate cu un rezervor de apă suplimentar și o unitate de control.

Pompe submersibile cu pompă cufundat complet în apă. Corpul lor este fabricat din material rezistent la coroziune, iar sarcina principală este de a ridica apa de la adâncime. Există mai multe tipuri de ele..

Pompele de foraj

Pompele din puț sunt folosite pentru a pompa apa din acvifere. Corpul lor are o formă cilindrică alungită, iar diametrul cilindrului este mic, ceea ce ajută la aspirarea apei de la o adâncime mare și, de asemenea, permite pompei să fie folosită în puțuri înguste. Grosimea sedimentului este destul de mare.

Ei bine pompa

Pompele pentru puțuri sunt folosite pentru a ridica apa din puțuri cu apă curată sau ușor contaminată. Performanța lor este suficient de mare, iar nivelul de zgomot este scăzut, astfel încât astfel de pompe sunt adesea folosite pentru a furniza apă caselor de țară..

Pompa pompei de scurgere

Pompele pompei de drenaj sunt folosite pentru a pompa apa murdară din subsolele inundate, șanțurile de drenaj, gropi, tranșee și alte obiecte. Este permis ca apa să conțină nisip, nămol și alte particule cu un diametru de cel mult 30 mm.

Pompa pompei fecale

Pompele pompe fecale sunt folosite pentru a pompa apa cu o cantitate mare de murdărie și impurități. Pompa este echipată cu un dispozitiv de tăiere care zdrobește incluziunile cu fibre lungi.

Următoarea gradație a pompelor pompe este sursa de energie pentru muncă. Sunt:

 • pompe manuale cu pompă care se potrivesc perfect vieții de vară;
 • pompele cu motor-pompă care funcționează pe motoare pe benzină sau diesel sunt utilizate în horticultură și în locuri îndepărtate de electricitate;
 • pompe pompe alimentate de electricitate. Această din urmă categorie include atât pompe mici pentru acvarii cu pești, cât și pompe industriale puternice pentru pomparea uleiului..

Categoria pompelor de pompare de uz casnic include suprafață, submersibilă, manuală și motorizată, precum și unele modele electrice. Categoria pompelor industriale este mare și variată, dar nu ne vom concentra încă asupra ei..

Pompa manuală pentru apă: dispozitiv și aplicație

Pompa manuală cu pompă nu este foarte populară astăzi, dar această unitate este indispensabilă pentru căsuțele de vară. Utilizarea unei stații de pompare pentru alimentarea cu apă este, desigur, convenabilă. Dar, în același timp, dacă brusc curentul este întrerupt, este incomod să rămâneți fără apă. Și pornirea pompei pentru a obține câteva găleți de apă pentru nevoi urgente nu este prea perspicace. Pompelor nu le place să fie trase. Dar un scaun balansoar de mână – de asta ai nevoie, îți învârti mâna de câteva ori – iată o găleată cu apă. Mai mult, o pompă manuală și o pompă electrică pot fi conectate la același puț și pot fi utilizate în mod liber simultan sau după cum este necesar..

Pompa manuală este o pompă cu piston, al cărei principiu de funcționare este foarte similar cu cel al pompelor electrice, prin urmare, cunoașterea dispozitivului va oferi o înțelegere a proceselor care au loc în interiorul pompei pompei.

Dispozitivul și principiul de funcționare al unei pompe manuale cu pompă

În corpul cilindric al pompei manuale, un piston se mișcă, datorită mișcării care este pompat lichidul. Carcasa pompei are o intrare prin care pătrunde apa, o ieșire prin care apa este furnizată consumatorilor, precum și o flanșă cu o garnitură de cauciuc pentru împingerea pistonului. Supapele de reținere sunt instalate în orificiul inferior de admisie a apei și în piston în sine, care joacă un rol important în funcționarea întregii pompe.

Când o persoană coboară tija pistonului, pistonul se deplasează în jos și apa se repede prin supapa din piston în spațiul de deasupra pistonului. În tot acest timp, supapa de reținere de la intrare este închisă, deoarece apă apasă pe ea. Când o persoană ridică împingerea pistonului, pistonul se deplasează în sus, iar apa din spațiul de deasupra pistonului se repede în conducta de ieșire. În acest moment, supapa de reținere a pistonului este închisă de presiunea apei. În același timp, se formează un vid în spațiul de sub piston – presiunea scade și apa din sursă începe să fie aspirată în el prin supapa de reținere. Când ciclul se repetă, apa se deplasează din spațiul de sub piston în spațiul de deasupra pistonului și apoi în conducta de ieșire..

De fapt, funcționarea unei pompe de pompă se bazează pe lucrul cu presiunea: o creștere a presiunii într-o cameră și o scădere în alta.

Rețineți că țeava care intră în pompă trebuie să fie suficient de rigidă pentru a nu se prăbuși la aspirarea apei. De exemplu, un furtun de grădină evident nu va funcționa. Trebuie să fie o țeavă de metal sau plastic..

Acționarea tijei poate fi realizată sub forma unei pârghii de volant “Macara”, ca în Egiptul Antic. Astfel de dispozitive sunt convenabile, deoarece necesită mai puțin efort pentru a se deplasa, doar una sau două „lovituri” mari pot pompa o jumătate de găleată.

Pompele pompe acționate manual pot fi utilizate pentru a extrage de la adâncimi mici, maxim 8 m, la adâncimi mai mari, presiunea atmosferică va interfera. Este foarte important ca pistonul pompei să aibă aceeași formă ca și corpul pompei și, de asemenea, să „ruleze” strâns în interior, creând căderi de presiune.

Al doilea element cel mai important este supapa de reținere. Trebuie să fie fiabil, deoarece determină performanța întregii pompe. Dacă supapa de reținere trece sau, după cum se spune, „gravează”, apa va merge inutil și înainte înapoi în interiorul pompei, fără a fi pompată în conducta de ieșire.

Supapa de reținere poate fi cu membrană sau cu bilă.

Supapa cu membrană este o placă de cauciuc groasă nituită aproape de gaură. Placa trebuie să acopere complet gaura. Supapa de reținere a admisiei este montată pe interiorul carcasei pompei. Supapa de reținere a pistonului este atașată din partea spațiului pistonului. Când pistonul crește și se creează un vid în camera inferioară, supapa se deschide (placa este ridicată de apă) și apa intră în cameră. În același timp, supapa de reținere a pistonului este presată ferm de presiunea apei din camera superioară. Când pistonul coboară, presiunea apei închide supapa de reținere la intrare și se deschide la piston.

O supapă de reținere cu bilă este similară cu una cu diafragmă, cu singura diferență că gaura este acoperită de o bilă perfect dimensionată. Mișcarea mingii este limitată de o balustradă sau de o plasă. Greutatea mingii ar trebui să fie suficientă pentru a nu pluti în apă, ci pentru a se scufunda, prin urmare, utilizați bile de ebonit sau din plastic dens și greu.

O pompă manuală cu pompă poate fi realizată complet independent și utilizată în țară sau într-o casă la țară ca „urgență”.

Cum se alege o pompă manuală

Pompa manuala de foraj

Dacă este nevoie să achiziționați o pompă manuală gata făcută pentru o fântână, nu va fi dificil, deoarece există destul de puține produse similare pe piață. Pompele de producție internă se vând în principal sub denumirea de „coloană”.

Pompă manuală pentru fântâna fontei lor

Modelele de pompe manuale diferă în ceea ce privește materialul de fabricație. În unele modele, carcasa este din oțel inoxidabil, în timp ce în altele este din fontă. Camera interioară este fabricată în principal din plastic alimentar.

De asemenea, pompele diferă în ceea ce privește dimensiunea, forma, elementele structurale și locația supapei de scurgere – jander. Adâncimea de aspirație a pompelor manuale este de 6 – 9 m. Prețul unei pompe manuale este cuprins între 100 și 125 USD. Dar modelele din fontă, forme sculptate fantezie vor costa mai mult – 180 USD – 200 USD. Dar mai scump decât 200 de dolari. nu există pompe manuale.

Pompe pompe moto pentru pomparea apei

Pompele cu pompă motorizate sunt indispensabile dacă trebuie să pompați apa dintr-un subsol inundat, dintr-o groapă sau fântână care tocmai a fost săpată, precum și pentru preluarea apei dintr-o sursă deschisă și irigarea câmpurilor și grădinilor.

Cel mai adesea sunt dotate cu pompe cu motor pompa centrifuga, cu care este adus la lucru benzină sau motoare diesel. Avantajul pompelor cu motor este independența față de disponibilitatea unei surse de electricitate și, ca dezavantaj, se poate distinge un nivel ridicat de zgomot și prezența gazelor de eșapament.

Principiul de funcționare și dispozitivul pompei cu motor:

Principiul de funcționare al unei pompe centrifuge într-o pompă cu motor

Cuplul de la motor este furnizat arborelui pompei. Există lame pe arbore care pun în mișcare fluidul. Partea principală de lucru a pompei cu motor este o roată formată din două discuri conectate prin lame. Aceste lame sunt curbate în direcția opusă mișcării roții. Când pompa funcționează, spațiul dintre lame este umplut cu lichidul pompat. Când roata se rotește, forța centrifugă acționează asupra lichidului, prin urmare, se creează o presiune redusă / rarefiată în mijloc și, dimpotrivă, o presiune crescută la periferie. Sub acțiunea diferenței de presiune, lichidul se deplasează din exterior în centru și apoi este aruncat în exterior în orificiul de ieșire.

Exemplu foto de pompă motorizată cu pompă de apă.

Pompa de apa motorizata

Modelele de motopompe cu motor pe benzină au cel mai adesea performanțe scăzute, sunt mai ieftine, dar în viitor necesită costuri ridicate de combustibil.

Modelele cu motor diesel sunt mai eficiente, au o durată de viață mai lungă și consumă mai puțin combustibil decât cele pe benzină. Dar costul reparării și întreținerii unităților diesel este mai mare.

Indiferent de motorul instalat, pompele cu motor nu pompează aer. În unele modele, apa sau alt lichid de răcire este turnat în partea de lucru a pompei motorului pentru a preveni supraîncălzirea motorului. Deși modelele moderne nu necesită astfel de precauții. Dacă pompa motorizată va porni cu scurte întreruperi, poate fi mai ușor să reporniți instalând o supapă de reținere pe intrare, așa cum am descris deja în pompa manuală..

Adâncimea de aspirație a pompelor cu motor este de ordinul a 5 – 8 m. Alimentarea cu apă prin priză poate fi realizată la 35 m. Dacă este necesară o distanță mare, trebuie avut în vedere că pierderea de cap pentru fiecare 10 m are 1 m cap.

Pompele cu motor pentru pomparea apei curate și a apei murdare prezintă diferențe serioase de proiectare.

Pompa motor pentru apă curată

Pompa motor pentru apă curată

Pompele motorizate pentru apă curată sau apă ușor contaminată pot trece particule cu diametrul de până la 5 mm. Cel mai adesea, astfel de unități sunt echipate cu un motor în doi timpi, au performanțe reduse și sunt utilizate pentru udarea grădinii din țară, pomparea apei în cușca de pește, din piscină și alte nevoi.

Motoarele cu motor în patru timpi au o performanță mai impresionantă și sunt capabile să pompeze până la 120 m3 / h. Acestea pot fi pompe de incendiu, pompe pentru eroziunea solului..

Pentru o pompă de apă motorizată, prețul depinde de performanță. De exemplu, o pompă capabilă să pompeze 600 – 800 l / min costă aproximativ 450 USD, cu o capacitate medie de 900 – 1100 l / min – 600 USD și cu o productivitate ridicată de 1400 – 1800 l / min – 1500 USD. e. Ultimele unități sunt utilizate pentru stingerea incendiilor.

Pompa motopompa pentru apa murdara

Pompa motopompa pentru apa murdara

Pompele motorizate pentru pomparea apei murdare cu amestecuri de nisip, pietriș, nămol, pietre mici, frunze căzute și alte fracțiuni sunt echipate cu ecrane de filtrare speciale care pot trece particule cu diametrul de până la 25 mm. Filtrul în sine și structura sa internă sunt realizate din materiale de înaltă rezistență și, în caz de defecțiune, pot fi ușor înlocuite. Rotorul este, de asemenea, fabricat din metal durabil. O altă diferență între pompele pentru apă murdară este că astfel de unități sunt destul de grele, aproximativ 100 kg.

Pentru o curățare rapidă, motopompa este ușor de deschis, iar întreținerea acestor pompe este simplă și rapidă. Motoarele pompează apa murdară din tranșee, rezervoare, fântâni în construcție, subsoluri, gropi, dar pot fi folosite și pentru stingerea incendiilor sau pomparea apei curate, după ce au curățat sau înlocuit filtrul în prealabil.

Pentru o pompă de apă motorizată, prețul depinde și de performanță și este cu un ordin de mărime mai mare decât cel al pompelor de apă pură. De exemplu, o pompă pentru 600 – 800 l / min costă 1200 USD, pentru 1200 – 1300 l / min – 1600 USD, pentru 1600 – 2000 l / min – 2500 USD.

Cum se alege o motopompă

Există foarte mulți producători de motopompe. Printre cele mai faimoase se numără Daishin, Gardena, Forte, Hitachi, Honda, Hyundai, Kipor, Sadko, Caliber și Energomash.

Motopompa Honda

Având în vedere că motorul nu este ultimul element al unei pompe cu motor, este logic să acordați atenție acelor producători specializați nu numai în echipamente de pompare, dar s-au dovedit bine și în producția de motoare. De exemplu, Honda este liderul incontestabil în această chestiune. Motopompele acestui producător sunt fiabile, durabile și potrivite pentru utilizare intensivă, dar sunt destul de scumpe. De exemplu, o motopompa Honda WB20 cu o capacitate de 600 l / min costă 600 USD. În timp ce Hyundai HY80 cu o capacitate de până la 1000 l / min va costa 350 USD.

Pompa cu motor Sadko

Dar produsele companiei SADKO, de exemplu, modelul WP-50 cu o capacitate de 600 l / min, vor costa și mai puțin – 200 USD. Această diferență se datorează în primul rând faptului că acest producător este specializat în echipamente și unități de pompare pentru căsuțe de vară și grădini de legume. Dar cele mai ieftine sunt motoarele de producție internă – compania Energomash. Modelul BP-87600 cu o capacitate de 1000 l / min, conceput pentru pomparea apei curate, costă doar 170 USD..

Pompe electropompe

Pompa electrica de uz casnic

Pompele cu pompă electrică diferă de pompe cu motor doar prin acționare, în acest caz pompa este alimentată cu energie electrică.

O categorie destul de extinsă de pompe electrice sunt pompele submersibile în diverse scopuri:

 • Pompe pentru pomparea apei de diferite capacități.

Pompa hidraulică cu apă murdară

 • Pompe pompe pentru pomparea nisipului și argilei.
 • Pompe pompe pentru pomparea nămolului de ulei. Se utilizează pentru pomparea lichidelor foarte vâscoase, cum ar fi țițeiul, melasa, latexul și deșeurile din industria petrolieră. Cel mai des folosit pentru răspunsul la scurgeri de petrol, ridicarea de jos în timpul unei deversări de cisternă etc..
 • Pompe pentru pomparea nămolului, a apei murdare, a apelor uzate, a apelor uzate etc..
 • Pompele de tocat sunt o categorie separată. Conceput pentru a măcina gunoiul și alte particule în procesul de pompare a apei. Adesea utilizat în utilități, agricultură și industrie pentru gestionarea deșeurilor.

Producția de pompe submersibile de drenaj nu este deloc aceleași companii care sunt angajate în pompe cu motor. Printre cele mai renumite se numără Aquatica, PEDROLLO, AL-KO, SPRUT, Dnipro-M, WILO și Grundfos. Costul unei pompe submersibile de drenaj depinde de performanța acesteia și de dimensiunea maximă admisibilă a particulelor în apă, precum și de presiunea apei. În consecință, cu cât acești parametri sunt mai mari, cu atât pompa este mai scumpă..

Pompa de scurgere Dnipro

Reprezentanții cei mai accesibili sunt produsele companiei Dnipro și Energomash – nu mai mult de 60 USD. pe pompă cu o capacitate de 10.000 l / h.

Pompa de drenaj Metabo

De asemenea, multe depind de fiabilitatea producătorului și de promovarea mărcii. Cele mai scumpe pompe de drenaj pot fi numite în siguranță Metabo DP 28-10 S Inox (54400 l / h capacitate) – 1350 USD, Aquario ADS-300 SUPERSAND (28000 l / h capacitate) – 1625 USD. Iar pompa PEDROLLO MC 30/50 cu o capacitate de 6600 / oră costă până la 1200 USD. Toate aceste modele se disting prin faptul că carcasa lor este din oțel inoxidabil..

Avantajul incontestabil al pompelor moderne de drenaj este versatilitatea lor. Dacă modelele sunt concepute pentru a pompa apa murdară, pot face față cu ușurință cu apă curată, doar înlocuiți filtrul.

Pompele pompe pentru apă sunt folosite tot timpul în viața de zi cu zi, indiferent dacă ne aparțin sau se află în bilanțul unei companii de utilități, este dificil să le subestimăm importanța. Pentru viața în afara orașului, cumpărarea unei pompe cu pompă este destul de justificată. Poate fi util la orice oră, fie pentru alimentarea cu apă a unui sistem de alimentare cu apă, fie pentru pomparea apei dintr-un rezervor sau subsol, sau pentru stingerea unui incendiu. Pentru echipele implicate în amenajarea puțurilor, gropilor și șanțurilor, o motopompă este un instrument indispensabil pentru lucru..

About the author