Placă de mobilier DIY

În fabricarea de accesorii naturale, ecologice, utilizarea unei plăci de mobilier de casă este cea mai corectă decizie. Întrucât placa de mobilier arată mai sofisticată decât omologii săi, PAL sau MDF și are, de asemenea, o serie de avantaje față de acestea. Cum să faci o placă de mobilier cu propriile mâini, să vorbim mai departe.

Cuprins:

Conceptul general al unei scânduri de mobilier

Placa de mobilier este un tip de materiale pe bază de lemn care sunt realizate prin lipirea împreună a bare planificate din lemn.

În timpul producției de plăci de mobilier, se utilizează o gamă:

 • mesteacăn,
 • stejar,
 • fag,
 • viespe,
 • zada,
 • conifere.

Acest material este extrem de durabil și ecologic, prin urmare este un analog identic al lemnului solid. Se folosește pentru fabricarea mobilierului din lemn, în industria construcțiilor și decorului. Tabla de mobilier diferă de lemnul solid într-un fel de șah, format din bare îmbinate.

Placa de mobilier este caracterizată de prezența tensiunii interne, prin urmare, necesită abilități speciale de lucru. Utilizarea sau manipularea necorespunzătoare a acestui material duce la deformarea produsului finit. Mobilierul din tablă de mobilă va rezista cât timp din lemn.

Foto tablă mobilier:

Avantajele utilizării unei plăci de mobilier

1. Respectarea ecologică completă – acest material nu provoacă alergii și nu emite substanțe nocive în mediu.

2. Cu prelucrarea corectă a plăcii de mobilier – mobilierul din acesta arată foarte elegant și seamănă cu un lemn masiv natural.

3. Practic – o altă calitate a utilizării acestui material, armăturile deteriorate sunt foarte repede restaurate datorită omogenității structurii lemnului.

4. Mobilier din tablă de mobilier – are o durată lungă de viață, care este echivalentă cu mobilierul din lemn masiv.

5. Textura naturală a lemnului, contribuie la îmbunătățirea proprietăților estetice ale scândurii de mobilier.

6. În timpul funcționării articolelor din tablă de mobilier, practic nu există fisuri, deformări sau contracții ale acestui material.

7. Dimensiunile plăcilor de mobilă sunt foarte diferite, deoarece acest material este realizat din fragmente de blocuri de lemn și nu dintr-o matrice solidă.

8. Mobilierul realizat din acest material are proprietatea de a absorbi substanțe nocive și reglează nivelul de umiditate din cameră..

Proces tehnologic pentru producerea de scânduri de mobilier

Producătorii angajați în fabricarea plăcilor de mobilă folosesc echipamente speciale pentru pregătirea, prelucrarea și lipirea lemnului.

Fabricarea scândurilor de mobilier include următoarele etape:

1. Procesul de uscare a plăcilor tivite, în timpul căruia materialul este adus la un anumit conținut de umiditate.

2. Calibrarea și procesul de deschidere a locurilor unde sunt prezente defecte. În această etapă, este prevăzută o suprafață de bază, înainte de prelucrare ulterioară.

3. Procesul de deschidere a defectelor, vă permite să scăpați de neregulile și petele întunecate de la suprafață.

4. Etapa de tăiere după mărime – implică tăierea lemnului în anumite bare în lățime și tăierea locurilor defecte.

5. Următorul proces este tăierea și reglarea lungimii copacului..

6. Calibrarea elimină reziduurile de lipici și corectează formele cu precizie milimetrică. În timpul fabricării scutului îmbinat, se efectuează procesul de dizolvare în lamele, urmat de lipirea acestora.

7. Lipirea implică aplicarea lipiciului pe suprafață și îmbinarea barelor într-o bază integrală..

8. După uscare, scutul este tăiat în părți longitudinale pentru a îndepărta cusăturile defecte și apoi lipit din nou. Acest proces conferă rigiditate suplimentară plăcii de mobilier..

9. Apoi, placa este tăiată în lățime și lipită din nou..

10. Scutul este finalizat, calibrat și șlefuit.

Soiuri și caracteristici ale scândurilor de mobilier

În ceea ce privește tehnologia de producție, acestea se disting:

 • scândură de mobilier dintr-o singură piesă,
 • panou topit.

Scutul dintr-o singură bucată este format din lamele îmbinate care formează o suprafață solidă. Scutul dintr-o singură piesă se mai numește monostrat sau masiv, datorită integrității și rezistenței sale. Grosimea unui astfel de scut este cuprinsă între 1,4 și 6 cm. Pentru fabricarea acestuia, se folosesc șipci, scânduri sau bare din lemn, care sunt lipite între ele în funcție de direcția fibrelor. Un scut îmbinat sau multistrat este realizat din bare mici care sunt lipite în lungime sau lățime. Numărul de straturi medii trebuie să fie impar, straturile sunt așezate în conformitate cu simetria. Grosimea unui astfel de scut este de la 1,2 la 6 cm.

Există mai multe clase de scânduri de mobilier. Calitatea cea mai înaltă sau premium nu permite scuturări, deformări, zone deteriorate sau noduri pe suprafața scutului. Clasa de mijloc are un cost mai mic, dar se caracterizează prin prezența unor noduri mici la suprafață. Lemnul de calitate scăzută este utilizat pentru producerea de scânduri de mobilier de clasă joasă. Separarea și desemnarea claselor:

A-A, A-B, A-C, B-B, B-C, C-C.

Gradul A înseamnă imitarea completă a texturii lemnului. Gradul B – diferă prin uniformitate, fără selectarea modelului, absența defectelor. Gradul C – noduri ușoare și unele deteriorări mecanice.

În funcție de materialul de fabricație al plăcii de mobilier, există:

1. Placă de mobilier din pin – datorită prezenței unei cantități mari de lipici în pin, se caracterizează prin rezistență și elasticitate ridicate.

2. Panou de mobilier din stejar – potrivit pentru fabricarea cadrelor de ridicare, deoarece are o rezistență ridicată. Acest material se distinge prin prezența unei texturi frumoase, prin urmare este utilizat și pentru fabricarea mobilierului. Costul scândurii de mobilier din stejar este cel mai mare.

3. Tabla de mobilier din zada are o textură lemnoasă frumoasă, se distinge printr-o varietate de nuanțe și culori, este capabilă să reziste la umiditate ridicată și nu este susceptibilă la descompunere. Este folosit pentru fabricarea pragurilor de ferestre, mobilier, blaturi, articole de interior. Este un material ieftin.

4. Plăcile de mobilier din PAL – se caracterizează prin rezistență redusă, cost redus și susceptibilitate la umiditate. Nu este ecologic datorită utilizării liantului de rășină.

Producerea și lipirea plăcilor de mobilier DIY

Pentru a face o placă de mobilă acasă, veți avea nevoie de:

 • rindea,
 • un dispozitiv care va ajuta la conectarea și lipirea barelor,
 • șlefuitor curea,
 • nivelul clădirii,
 • centură de șlefuit grosieră,
 • polizor de suprafață.

Pentru a face o placă de mobilă, utilizați lamele sau bare, este, de asemenea, posibil să tăiați o placă solidă în bucăți mici.

1. Prima etapă include procesul de pregătire a barelor.

Pentru a realiza o placă de mobilier, ar trebui să utilizați un material dintr-un singur tip de lemn. De exemplu, mesteacăn, stejar, pin, zada, frasin sau aspen.

Cerințe pentru bare:

 • fără defecte, fisuri sau noduri;
 • grosimea ar trebui să fie cu câțiva milimetri mai mare decât grosimea ecranului, după fabricare, deoarece materialul suferă măcinare.

Cea mai bună dimensiune a grosimii și lungimii barelor finite este 1: 1. Pentru a obține o piesă de prelucrat de înaltă calitate, raportul dintre grosime și lățime nu trebuie să depășească 1: 3.

La tăierea plăcii, trebuie luat în considerare faptul că unghiul de tăiere trebuie să fie extrem de drept. Dacă există denivelări, utilizați o rindea.

2. A doua etapă include pregătirea pentru procesul de lipire.

În această etapă, este necesar să construiți un dispozitiv care va ajuta la lipirea barelor într-un scut. Acest dispozitiv trebuie să fie absolut nivelat, pentru aceasta este posibilă utilizarea unei foi obișnuite de PAL. Cele două margini ale suprafeței ar trebui să conțină două scânduri fixe. Înălțimea lor depinde de înălțimea barelor. De asemenea, veți avea nevoie de două lame și două lamele..

Barele ar trebui să fie așezate între scânduri, care se potrivesc strâns una cu cealaltă și creează un model frumos. Toate fisurile sunt îndepărtate cu o joncțiune. Dacă se utilizează bare de formă pătrată, este mai ușor să obțineți un model armonios, deoarece locația lor poate fi ușor schimbată prin rotație..

3. A treia etapă implică lipirea barelor.

Pentru a lipi blocurile, utilizați orice tip de lipici conceput pentru lucrul cu lemnul. Cea mai bună opțiune este un Joiner sau PVA. Suprafața de lipit este complet acoperită cu adeziv. Urmăriți distribuția lipiciului, o cantitate mare va duce la faptul că toate cusăturile vor deveni vizibile, iar lipsa lipiciului va reduce rezistența structurii. Apăsați ferm barele unse unul împotriva celuilalt..

Pe două benzi, care sunt situate pe părțile laterale ale foii de PAL, alte două benzi ar trebui așezate perpendicular și fixate cu șuruburi autofiletante. Această acțiune va reduce riscul de îndoire a plăcii de mobilier în timpul lipirii. Pentru o potrivire mai strânsă a barelor, se utilizează pene. Nu ciupiți puternic barele cu pene, de îndată ce primele picături de lipici apar pe suprafață, această acțiune ar trebui oprită. Lăsați piesa de prelucrat timp de o oră, apoi scoateți-o din structură și lăsați-o încă o zi..

4. Etapa finală a lucrului pe placa de mobilier.

Pentru efectuarea măcinării preliminare, se folosește o șlefuitoare cu bandă, în care este instalat șmirghel cu granulație grosieră. După aceea, suprafața este procesată de un polizor de suprafață. Pentru a îndepărta scamele, suprafața este acoperită cu o cantitate mică de apă, după ce apa s-a uscat, scândurile se ridică, care sunt îndepărtate cu echipament de măcinat. După aceea, placa de mobilier este utilizată pentru construcția de mese, rafturi, scări, noptiere și alte articole..

Video panou mobilier:

About the author