Instalarea unei hote în bucătărie

Interiorul bucătăriei moderne include o hota de aspirare deasupra aragazului, care elimină produsele de ardere care sunt dăunătoare sănătății. Hota protejează mobilierul de bucătărie, pereții și tavanele de funingine și grăsimi fine. O hota de evacuare, așa cum numesc experții un aparat electric, este prezentată pe site-uri într-o gamă largă de prețuri, de diferite modele și dimensiuni. Adesea, consultanții din magazin se oferă să plătească pentru instalarea hotei în bucătărie, dar dacă aveți abilitățile de a lucra cu instrumentul și instrucțiunile detaliate de instalare, atunci și gospodinele pot face față acestei sarcini. Cu toate acestea, dacă aveți întrebări sau îndoieli, vă recomandăm să vizionați videoclipul de instalare a hotei în bucătărie și să citiți sfaturile utile.

Cuprins:

Diferența dintre hota de bucătărie și sistemele de ventilație

Orice sistem de ventilație și purificare a aerului este necesar pentru a lucra într-un mediu poluat cu aer încălzit. Garanția funcționării sale neîntrerupte este o conductă de aer liberă, curățarea regulată a filtrelor de funingine și un flux de aer distilat. Hota nu este o gaură în perete pentru ventilație, ci un simplu aparat electric. Asigurați-vă că instalați hota în fotografia din bucătărie.

Amintiți-vă că nu este capota și ondularea capotei – elementele sale principale, aceasta este partea vizibilă. Ceea ce este mai important este că în interior există filtre, un fel de ventilator și câteva elemente structurale minore. Fără aceste dispozitive, munca hotei este dificilă sau imposibilă. Un canal de ventilație echipat necorespunzător va primi precipitații, lilieci și vrăbii. Este important să echipați conducta cu plase, supape și baldachin – pentru a vă proteja de ploaie.

Dacă gătitul se face adesea în bucătărie, ar trebui să existe doar ventilație și o hotă. În plus, la fereastra canalului de ventilație se adaugă alte dispozitive de ventilație forțată, cum ar fi un ventilator de evacuare, iar hotei sunt adesea echipate în casă..

Sfat: este inacceptabil să introduceți conducta de aer într-o singură gaură de ventilație și să blocați ventilația. În plus, ventilați camera zilnic, dimineața și seara, lăsând să pătrundă o porție de aer proaspăt printr-o gură de aerisire sau fereastră.

Dacă aveți instalată o capotă, acest lucru nu înseamnă că totul s-a terminat. Principalul obstacol în calea răspândirii fumului și a microparticulelor volatile în bucătărie este un filtru de absorbție a grăsimilor din metal sau alt material. Filtrul trebuie înlocuit sau curățat de 1-2 ori pe an. Este suficient să spălați plasa metalică cu o soluție fierbinte de detergent.

Varietate de modele de hote

1. Hote de circulație și evacuare – se disting conform principiului de funcționare. Unele sunt destinate conducerii aerului prin absorbantele de mirosuri și întoarcerii în cameră, a doua pentru îndepărtarea vaporilor de afară. Tipul de evacuare al hotei este uneori transformat într-o hota de circulație, echipată cu un filtru de carbon.

2. Tipul de amplasare a hotei depinde de locul de instalare: tavan, perete, desktop, încorporat.

 • o capotă de insulă sau capotă de tavan pentru un studio de bucătărie este foarte convenabilă. Acest lucru se face cu locația centrală a plăcii – insula. Funcționează fără circulație, pentru hota generală a bucătăriei. Este mai bine să încredințați instalarea modelului de tavan specialiștilor..
 • hota montată pe perete sau hota de evacuare este montată pe perete. Aceasta este o hota de tip deschis, deci designul este important.
 • hota de masă – parte a echipamentelor industriale și de bucătărie din alimentația publică.
 • hota integrată este instalată în mobilier, de exemplu, dulapuri încorporate și de perete, este ascunsă vederii.

Hota de colț – un fel de integrat, mai puțin popular și mai convenabil. În bucătărie, aragazul este așezat rar în colț, iar hota este montată între dulapurile de perete. Dimensiunile sale sunt potrivite cu colțurile dulapului – convenabil și economic pentru amenajarea spațiului.

O hota de horn este similară cu o hota de bucătărie obișnuită, are funcții similare, dar este mai mare, este fabricată din materiale rezistente la căldură. De fapt, este un horn interior deschis, care se potrivește perfect în interior. Este plasat în mod greșit în locul unei hote de bucătărie într-o cameră mare datorită designului său impresionant. Dacă nu există vatră deschisă, acest lucru indică ignoranța designerului sau lipsa de gust a proprietarilor..

3. Dimensiunile hotei joacă un rol important în selecție. Dacă bucătăria are o sobă îngustă cu două arzătoare sau o sobă electrică compactă, atunci nu este necesară o hota largă. Acesta va ieși puternic înainte și va interfera, motiv pentru care înălțimea de instalare a hotei în bucătărie este atât de importantă. Aparatele standard au lățimea de 50, 60, 90, 120 cm. Dimensiunile hotei trebuie să corespundă plăcii, iar înălțimea de amplasare ar trebui să fie cu aproximativ 70-80 cm deasupra acesteia pentru o mai bună absorbție. Dacă hota este setată prea jos, gazda se va lovi de ea în timp ce gătește. Cea mai bună opțiune este o glugă chiar deasupra nivelului capului și puțin mai lată, înclinată este cea mai convenabilă.

4. Productivitatea hotei – volumul de aer distilat pe unitate de timp, valoare în metri cubi pe oră. Pentru o bucătărie mică, este suficient un dispozitiv cu consum redus de energie, până la 300 de metri cubi / oră de aer, iar pentru camere spațioase este nevoie de un model mai puternic, de aproximativ 600-800 de metri cubi / oră. Performanța maximă în modul de evacuare a aerului este indicată în instrucțiuni. În modul de recirculare, o încărcare suplimentară pe ventilator trece prin filtrul de cărbune, reducând performanța dispozitivului cu până la 60%.

Cunoscând toate aceste caracteristici, este mai ușor să alegeți o glugă atunci când cumpărați, astfel încât să nu trebuie să plătiți în exces pentru designul și puterea acesteia și apoi să o ascundeți în dulap. Toate metodele de instalare a hotei în bucătărie sunt oarecum diferite și depind de factorii enumerați..

Sfaturi de cumpărare

1. Acordați atenție – modelele ieftine de hote sunt fabricate din metal ieftin cu acoperire suplimentară. Echipamente de înaltă calitate și costisitoare – fabricate din aliaje de aluminiu, oțel inoxidabil, sticlă rezistentă la foc.

2. Producătorilor de aparate de bucătărie le pasă nu numai de prestigiul mărcii, ci și de profit. Luciul exterior poate ascunde defectele de design și garanțiile slabe. Este important ca noua capotă să nu se încadreze perfect în designul general, dar să îndeplinească și toate standardele. Există multe mărci de produse în magazinele online și în saloanele de electrocasnice. Este vorba despre Miele, Bosch, Siemens, Kuppersbusch, Gaggenau și alții. Toate descrierile tehnice ale bunurilor și prețurilor pot fi găsite pe site-uri și comparate pentru dvs. Cel mai bun mod este să alegeți modelul potrivit în supermarket, fără a asculta consultanți intruzivi. Aflați compania, modelul, prețul și lăsați-vă pe gânduri, studiați acasă toate informațiile de pe site-ul producătorului. Acest lucru este valabil pentru orice tehnică..

3. După achiziționare, înainte de instalarea hotei, ar trebui să studiați cu atenție instrucțiunile, care sunt întotdeauna incluse în kit, dar puțini oameni sunt interesați de acest lucru. Toți parametrii principali sunt indicați acolo, inclusiv materialul, cerințele operaționale de bază și recomandările pentru instalarea acestui model..

Video"un pic despre alegerea hotei":

Întrebări de siguranță electrică

1. Acordați atenție lungimii cablului de alimentare. De obicei, este foarte scurt, deoarece are o ieșire separată de evacuare situată lângă cupolă. Nu puteți tăia ștecherul pentru autoextinderea cablului, mai ales dacă secțiunea transversală a acestuia și numărul de fire nu se potrivesc. Nu utilizați bandă electrică și răsuciri de casă – aceasta reprezintă o amenințare de scurtcircuit, incendiu și siguranță generală, precum și pierderea perioadei de garanție pentru produsul achiziționat.

2. O priză separată la aragazul din apartamentele noastre este o fantezie. Întrucât acest lucru nu este prevăzut în prealabil, va trebui să aveți grijă de o priză suplimentară sau să realizați un cablu prelungitor de la un punct de alimentare la distanță printr-un tee. Dar este mai bine să trasați suplimentar o linie separată de scut. Acest lucru poate fi încredințat doar unui specialist, iar problema trebuie rezolvată chiar înainte de instalarea hotei. Dacă bucătăria dvs. este încă în curs de renovare și cumpărarea unei hote este în viitor, luați în considerare această opțiune..

3. Hota este un aparat electric și este important să luați în considerare problema legării la pământ. Hote de bucătărie sunt conectate la rețea cu 3 fire. Consultați un electrician cu experiență dacă casa dvs. nu este împământată.

Caracteristicile de design ale hotei

1. Baza oricărei hote este un motor pentru rotirea părților dispozitivului și a aerului în mișcare. Cu o înfășurare sigilată, resursele sunt mai mari, iar zgomotul și vibrațiile sunt mai mici.

2. Rotor al motorului – pentru captarea aerului cu fum și exterior din metal sau plastic.

3. Orice hotă are un filtru din aluminiu multistrat pentru bariera principală a suspensiei de grăsime, are nevoie de curățare frecventă, în condiții de siguranță în mașina de spălat vase.

4. Toate piesele sunt montate într-o hota metalică sau în alte materiale. Oțelul este materialul de cea mai înaltă calitate.

Neutralizarea mirosului în aerul recirculat

Hota este adesea echipată cu neutralizatoare de miros – chimice, ultraviolete, carbon și ionizare.

1. Capcanele chimice sunt adesea schimbate – suprafața lor activă este acoperită cu un film gras, dispozitivul poate avea un miros însoțitor.

2. Un neutralizator de miros de tip ionizare, de fapt, un ionizator de aer obișnuit cu cea mai mare resursă datorită sarcinii.

3. Neutralizatorul ultraviolet oferă o mică radiație inofensivă, necesită periodic curățarea lămpilor de placă.

4. În modul de recirculare a aerului, hota este echipată cu un filtru de cărbune – acesta este un excelent purificator de fum înțepător și miros neplăcut..

Pregătirea instalării capotei

Cea mai potrivită schemă de instalare pentru hota din bucătărie este deasupra aragazului în spațiul liber dintre dulapurile de perete. Dacă hota nu a fost planificată în prealabil în etapa de reparații a bucătăriei, instalarea de aparate și mobilier încorporate, atunci este important să se țină seama de accesul la priză, priză, capacitatea de a ascunde tăietura ramurii.

1. Luați în considerare problemele de ventilație – instalarea hotei va schimba ușor ventilația obișnuită la domiciliu. Cea mai bună opțiune este să faceți o gaură nouă spre exterior. Vânturile puternice sau tirajul crescut de la etajele inferioare pot crea un efect de tiraj posterior din aerisirea generală. Se întâmplă și invers – capota conduce vaporii către vecini, dar instalarea competentă va rezolva problemele. Dotați hota aragazului cu o supapă de retur.

2. Luați în considerare mai multe opțiuni pentru instalarea hotei în bucătărie, de exemplu, într-un dulap de perete – o hota încorporată. Corpul hotei poate fi ascuns de un panou suplimentar pentru a se potrivi aspectului dulapului sau de o cutie specială cu imitația unei uși.

3. În timpul instalării, uneori apar probleme cu diferența de diametru a conductei și a ondulației, care trebuie achiziționate separat. Este important să asigurați etanșeitatea fixării, să evitați defectele, pentru a nu crea vibrații suplimentare, zgomot și turbulențe..

4. La instalarea unei hote înclinate, bucătăria are propriile sale particularități – planul elegant este așezat aproape în diagonală, ceea ce este mai convenabil pentru gătit. După ce ați studiat cu atenție instrucțiunile atașate acestuia, puteți instala fără îndoială o hota de bucătărie înclinată.

Instrumente necesare și materiale suplimentare pentru instalare

Pentru instalare pot fi necesare materiale și instrumente suplimentare, pregătiți în prealabil tot ce este necesar la instalarea unei hote încorporate pentru bucătărie și în timpul instalării normale pe perete.

Aruncați o privire atentă la ceea ce este inclus în trusa finită. De asemenea, ar trebui să aveți la îndemână:

 • burghiu cu ciocan sau burghiu cu un set de burghiu pentru beton și țiglă;
 • șuruburi, șuruburi autofiletante și dibluri; pentru pereți din beton spumos sau roci de coajă, sunt necesare dibluri pentru materiale poroase;
 • șurubelniță, ciocan și foarfece;
 • creion și triunghi:
 • nivel și plumb;
 • priza exterioară și prelungitor pentru burghiu cu ciocan;
 • ondulație de ventilație cu o secțiune de 150 mm din lungimea necesară cu o margine;
 • 2 cleme cu aceeași secțiune, carcasă, clemă pentru fixarea carcasei;
 • bandă de montare din polipropilenă și bandă scotch;
 • gratar de evacuare a evacuarii;
 • plasă de protecție împotriva insectelor și liliecilor;
 • scară sau scaun.
 • ferăstrău pentru o gaură în dulap;
 • spumă poliuretanică și silicon.

Înainte de a găuri găuri conform schiței, se recomandă realizarea de buzunare de bandă, astfel încât firimiturile și praful să nu zboare în capotă.

Hota aragazului: instrucțiuni de instalare

1. Studiați cu atenție instrucțiunile hotei înainte de a începe instalarea, unde sunt descrise caracteristicile sale de proiectare și recomandările de instalare. Vedeți dacă produsul este defect. În timpul instalării, pot apărea probleme, iar produsul își va pierde dreptul la service în garanție. Verificați funcționarea luminii de fundal și a ventilatorului. Verificați modul de funcționare al supapelor și al filtrelor rotind comutatorul..

2. Facem măsurătorile necesare pentru fixarea hotei în conformitate cu nivelul orizontal și vertical, aplicăm marcajele pentru dibluri.

3. Înainte de a găuri gaura, opriți alimentarea din bucătărie și alimentați scula electrică dintr-o priză externă într-un cablu prelungitor.

4. Pregătiți conducta de aer din cutia de aluminiu, aceasta oferă cea mai mică rezonanță sonoră. Ondulația este ușor de tăiat cu foarfeca și este convenabil să modelați intrarea pentru a se împerechea cu crackerul. Uneori conducta este realizată din tablă sau foi subțiri zincate, dar astfel de țevi cântă.

5. Începutul instalării – realizarea unei cutii pentru supapă, se numește amortizor sau cracker. Se folosește orice tablă subțire, cum ar fi zincată sau tablă. Cutia finită este fixată cu spumă de montare în orificiul de ventilație, mai întâi, montarea se face fără instalare.

6. Montăm hota în sine – pe perete pe suporturi sau o așezăm într-un dulap de perete. Am tăiat gaura din planul superior al dulapului cu un ferăstrău, este mai ușor să demontăm complet capacul superior al dulapului.

7. Când instalați pe perete, faceți găuri cu un perforator conform conturului, atașați diblurile pentru suporturi sau suporturi și nu uitați de buzunarele de praf. Am pus capota fără carcasă strict orizontal, poziția este nivelată cu șuruburi de reglare.

8. Montăm ondulația – mai întâi o fixăm cu o clemă în partea inferioară a hotei, formăm forma acesteia fără îndoituri ascuțite și tăiem excesul cu foarfeca. În partea de sus, formăm un dreptunghi pentru a se atașa la cutie cu o supapă și a îndoi marginile. Închidem ondulațiile fixate la îmbinări cu bandă de montaj, dacă este necesar, adăugăm fixare cu silicon.

9. Bifați caseta cu supapa – crackerul este atașat de sus. Așezați ecranul împotriva insectelor. Introducem cutia în fereastra de ventilație și o fixăm cu spumă poliuretanică, eliminăm excesul și ștergem urmele. Pistol cu ​​spumă cu duză lungă pentru o aplicare precisă și economică. În partea inferioară, între conducta de ramificare și ondulație, nu se aplică spumă poliuretanică, ci doar bandă de asamblare sau silicon. Spuma va face dificilă demontarea, ceea ce poate fi necesar pentru curățare.

10. La finalizarea instalării, conectați hota la priză și efectuați o testare pentru a verifica funcționarea.

Gândiți-vă cum să decorați o ondulație lungă, neatractivă.

About the author