Cum se folosește un tăietor de țiglă

Placarea de suprafață de înaltă calitate cu plăci ceramice implică adesea utilizarea unui tăietor de plăci care vă va ajuta să ajustați plăcuța la dimensiunea dorită. Tăietorul pentru țiglă este cel mai simplu și de cea mai înaltă calitate pentru tăierea plăcilor: operațiile sunt silențioase și exclud aspectul prafului și, cel mai important, nu necesită pregătire profesională, prin urmare pot fi efectuate chiar și de un utilizator neexperimentat acasă.

Conţinut:

Tăierea plăcilor ca parte a plăcilor

Așezarea plăcilor ceramice pe suprafața podelei sau a peretelui numai în cazuri rare se face fără tăierea acesteia, mult mai des stăpânul ține gata un tăietor de țiglă, pe care îl poate folosi oricând în timpul lucrării.

Deci, articolul nostru este special pentru cei care sunt angajați în prezent sau intenționează doar să acopere suprafețe cu plăci ceramice, dar care nu au decis încă alegerea celui mai potrivit model de tăietor de plăci și nu cunoaște tehnologia tăierii corecte.

Se știe că plăcile ceramice vitrate sunt fabricate din lut ars, acoperit cu un strat de glazură deasupra. Tehnologia pentru producerea plăcilor ceramice este foarte simplă: lutului i se dă o anumită formă și se usucă pentru a fixa volumul. După aplicarea glazurii, produsul este ars în cuptor, datorită căruia capătă o rezistență specială, durabilitate și un aspect estetic frumos. În formă finită, după cum știți, plăcuța nu este supusă deformării și îndoirii, deși este foarte fragilă și se înțepă ușor.

Toate aceste proprietăți și caracteristici ale plăcii devin capul alegerii unei anumite metode de tăiere. Să ne gândim mai detaliat la metodele de bază de tăiere a plăcilor ceramice și să vorbim despre cum să folosiți un tăietor de țiglă acasă pentru a face cantități mici de muncă..

Tăierea țiglelor cu tăietorul electric de țiglă

Nici o îndoială tăietorul electric de țiglă cu disc diamantat este cea mai înaltă calitate și cel mai eficient mod de a tăia plăci, piatră și gresie porțelanică de orice duritate, formă și grosime uniformă, iar utilizarea sa garantează o tăietură perfect dreaptă și curată, cu margini ușor rotunjite și netede, spre deosebire de cele ascuțite, care se formează ca urmare a utilizării unui simplu tăietor de țiglă. Înarmat cu un tăietor electric de țiglă, echipat suplimentar cu șnururi, veți putea realiza tăieturi curbate de o calitate impecabilă și plăci de mai puțin de 5 mm.

Un alt avantaj incontestabil al acestui tip de echipament este curățenia procesului de lucru datorită dotării sculei cu un palet cu apă, unde praf și cele mai mici particule de plăci intră în momentul funcționării..

Indiferent de caracteristicile de proiectare ale unui tăietor electric de țiglă, tehnologia de tăiere este aceeași: în mod tradițional, mașina constă dintr-o platformă, un disc acoperit cu diamant atașat la aceasta și o tavă cu apă, care este alimentată cuțitul în timpul funcționării, umezindu-l abundent. Datorită acestui fapt, cantitatea de praf emis este redusă în mod vizibil, durata de viață a discului diamantat este crescută și țiglă în sine nu se fisurează..

Viteza de tăiere a unei țigle este comparabilă cu viteza de tăiere a unei bușteni cu un ferăstrău convențional, dar în acest caz trebuie să mutați țigla sub disc și nu cuțitul sub țiglă.

Forța de presare a plăcii este determinată de densitatea plăcii și de materialul din care este fabricată lama cuțitului. Trebuie reamintit faptul că, în momentul în care lama cuțitului abia atinge țigla procesată, presiunea ar trebui să fie minimă, deoarece lama se deplasează prin țiglă, aceasta crește și scade din nou spre sfârșitul operației. În timpul tăierii, plăcile ar trebui să fie bine fixate pe masă, acest lucru va ajuta la evitarea vibrațiilor și la protejarea sigură a lamei de blocarea în centrul plăcii..

Trebuie remarcat faptul că experții recomandă schimbarea apei din tigaie cât mai des posibil, deoarece împreună cu așchii de plăci care au pătruns în ea, este alimentată cuțitul și acest lucru poate duce la deteriorarea gravă a lamei..

O opțiune sigură ar fi să apăsați plăcile cu mâinile din ambele părți în același timp, deoarece dacă plăcuța se înclină într-o parte, atunci marginile tăieturii se vor dovedi inegale și cu fragmente, sau discul va fi complet strângeți țigla, aruncând-o în lateral..

Deoarece lucrul cu un tăietor electric pentru plăci este plin de pericole, este recomandat să purtați ochelari de protecție și căști de protecție împotriva zgomotului puternic..

Lama de ferăstrău este capabilă să reziste la o mie de tăieri în condiții de tăiere umedă. Lamele care sunt ocazional înfundate cu resturi ceramice trebuie curățate. Pentru a face acest lucru, este suficient să tăiați o matriță de nisip uzată pentru cărămizi sau să faceți tăieturi într-o piatră de măcinat pentru plăci ceramice. Puteți alege o altă metodă – scoateți lama, derulați-o și rotiți-o în direcția opusă. Și numai dacă uzura lamei este excelentă, o puteți înlocui.

Întrebarea oportunității de a cumpăra un tăietor profesional de țiglă electrică, practica și experiența pentru lucrul la acesta sunt extrem de importante, fiecare utilizator decide individual. În același timp, aș dori să observ că este foarte eficient pentru volume mari de muncă, iar singurul său dezavantaj este prețul ridicat..

Cum se taie plăcile cu un tăietor de țiglă staționar manual

Tăietorul staționar manual pentru țiglă este cel mai comun instrument pentru tăierea de înaltă calitate a plăcilor și a gresiei porțelanice în rândul profesioniștilor și a celor care au decis să efectueze reparații cu propriile mâini..

Setul complet al tăietorului manual de țiglă, a cărui fotografie este prezentată mai jos, include un pat, un cărucior cu o roată de tăiere și, desigur, un mâner.

Mulți oameni pun întrebarea: “Cum se folosește un tăietor manual de țiglă?”

Deci, tehnologia de lucru cu un astfel de instrument este imposibil de simplă: inițial, o marcare a viitoarei tăieturi se face pe suprafața plăcii cu un creion. Apoi țigla este așezată pe suprafața patului în așa fel încât marcajul să coincidă cu direcția de mișcare a roții de tăiere și o incizie este făcută sub o ușoară presiune. În acest moment, este important să simțiți forța presiunii pentru a nu zdrobi țigla și în același timp să faceți o canelură de incizie de o astfel de adâncime care ar fi suficientă pentru o fractură ulterioară de-a lungul acestei incizii..

Amintiți-vă, mișcarea de tăiere trebuie făcută o singură dată, altfel muchia de tăiere poate fi inegală..

Apoi, mânerul tăietorului de țiglă trebuie transformat într-o stare activă (pentru rupere) și, printr-o mișcare rapidă și sigură, rupe țigla de-a lungul unei tăieturi proaspete. Un meșter experimentat va face acest lucru cu o palmă din palmă, calculând corect efortul. Trebuie remarcat faptul că părțile tăiate trebuie să aibă o lățime de cel puțin 10 mm, altfel tăierea de înaltă calitate nu va funcționa..

Când lucrați cu un tăietor de țiglă staționar manual, este important să acordați atenție fixării și stării roții de tăiere: acesta trebuie să se rotească ușor și să fie egal. Mișcarea căruciorului cu o rolă de tăiere ar trebui să fie netedă, cu excepția sacurilor, în acest scop este echipată cu un rulment. Baza dispozitivului trebuie să fie curată și plană, iar mânerul să nu fie deteriorat mecanic..

Pentru a facilita fractura plăcii, experții o înmoaie în apă înainte de tăiere, iar o picătură de ulei pentru mașină, care se aplică pe linia tăieturii dorite, va simplifica foarte mult tăierea..

Modul de utilizare a tăietorului de țiglă va fi clar arătat într-un videoclip de pe YouTube.

Utilizarea unui tăietor de țiglă staționară manuală pentru tăierea ceramicii dure și groase este eficientă pentru lucrările de dimensiuni medii. În general, lucrul la un instrument de acest tip cu abilitățile existente nu este dificil..

Cum se taie cu un tăietor de țiglă cu role

Un tăietor de țiglă cu role este cel mai primitiv și nu foarte convenabil mod de a tăia plăci și ceramică nu foarte dură și densă..

Procesul de tăiere în sine implică trasarea unei linii de marcare pe suprafața plăcii cu ajutorul unui creion moale. Apoi așezați plăcile pe o placă sau placaj plat și faceți o singură tăietură. Pentru a face acest lucru, apăsați în jos uniform pe tăietorul de țiglă, făcând o canelură adâncă de la o margine a plăcii la cealaltă..

Pentru a împărți frumos țigla în două părți, așezați-o pe unghii și aplicați puțină presiune.

Trebuie remarcat faptul că tăietorul de sticlă, a cărui instrucțiune descrie toate caracteristicile procesului de tăiere a plăcilor ceramice, este potrivit exclusiv pentru tăierea materialului piesei..

Cum se folosește un tăietor de țiglă – clește

Tăierea cu un tăietor manual pentru țiglă necesită puțină muncă și tăieri ușoare. Acest dispozitiv ieftin, de dimensiuni mici, vă va permite să efectuați o anumită cantitate de muncă fără prea mult efort acasă..

Tăierea începe cu un marcaj tradițional, care este urmat de o roată de tăiere montată pe un clește. Tăietorul pentru țiglă este echipat cu un cerc puțin mai larg decât un tăietor de sticlă convențional, permițând o tăiere mai profundă în plăci ceramice. Pentru rupere, pensele trebuie aduse la marginea plăcii. Așezați o placă largă de clești care formează un unghi ușor pe partea din față a plăcii și plasați partea centrală de-a lungul liniei de îndoire deasupra canelurii realizate. Strângând cu atenție produsul ceramic cu clești, părțile în exces sunt rupte..

Astfel de dispozitive sunt cu siguranță mai bune decât un tăietor de sticlă, dar este extrem de dificil să tai benzi subțiri cu ajutorul lor..

Tăierea muchiilor și a liniilor oblice

Pentru a efectua o astfel de tăiere complexă, este necesar să marcați forma decupajului pe placă – un unghi sau un cerc, de exemplu, pentru ieșirea unei țevi sau fixarea unei țigle pe o secțiune a proeminenței peretelui. Apoi, folosind clești sau pe o mașină electrică, ar trebui să decupați cu atenție toate piesele suplimentare din piese și, folosind clești sau clești, să „scoateți” o bucată din țiglă, apropiindu-vă treptat de marginea liniei de delimitare..

Pentru a obține un capăt perfect plat, neted, experții recomandă utilizarea unui fișier sau a unui șmirghel grosier.

În cele din urmă, trebuie remarcat faptul că toate recomandările sunt pentru tăierea exclusivă a plăcilor ceramice vitrate și nu sunt potrivite pentru porțelan, piatră sau ceramică fără glazură..

Sfat: Veți încerca să tăiați dale pentru prima dată? Apoi riscați și cumpărați încă câteva dale. Doar după obținerea anumitor abilități, puteți realiza rapid și ușor tăieturi uniforme, frumoase, fără a implica specialiști din afară..

About the author