Cum se alege un polizor

Mașinile de rectificat sunt o clasă de scule electrice pentru șlefuirea și lustruirea suprafețelor produselor din diverse materiale: metal, lemn, plastic, piatră, sticlă și altele. În funcție de material, tipul de suprafață, calitatea prelucrării, productivitatea și alți factori, se utilizează diferite tipuri de polizoare. Caracteristicile proiectării și principiul de funcționare a fiecărui tip de polizor determină aplicația lor principală..

Cuprins

 • Șlefuitoare cu centură
 • Dispozitive de ridicare vibratoare (măcinare de suprafață)
 • Polizor excentric (orbital)
 • Polizor unghiular (polizor)

2. Mașini pentru aplicații speciale

 • Polizor de beton
 • Polizor polizor
 • Mașini de tocat perii
 • Polizoare drepte
 • Șlefuitoare cu centură
 • Polizoare vibratoare
 • Polizor excentric (orbital)
 • Polizor unghiular (polizor)
 • Polizor de beton

Mașini de rectificat, tipurile și scopul acestora

Polizoarele de uz general sunt utilizate în următoarele tipuri de lucrări:

Șlefuitoare cu centură

Acestea sunt utilizate pentru măcinarea brută a suprafețelor plane mari, îndepărtarea acoperirilor de vopsea și lac, prelucrarea marginilor pieselor de prelucrat. Nu este recomandat pentru finisare.

Vibration (polizor de suprafață) polizor

Proiectat pentru șlefuirea suprafețelor plane. Utilizarea foilor de șlefuit grosier permite tratarea suprafeței aspre: îndepărtarea vopselei vechi, rugina, îndepărtarea zgârieturilor. Instrumentul oferă precizie și înaltă calitate în finisarea suprafeței.

Polizor excentric (orbital)

Au o gamă largă de aplicații. Folosit pentru șlefuirea și lustruirea suprafețelor, inclusiv a celor curbate. Permite rectificarea de finisare de mare viteză. Curățenia suprafeței poate fi realizată mai bine decât cu polizoarele vibratoare.

Polizor unghiular (polizor)

Folosit pentru prelucrarea metalului, betonului, pietrei și ceramicii, curățarea cusăturilor sudate și îndepărtarea coroziunii. Lamele acestor mașini pot fi utilizate pentru tăierea pieselor metalice, a plăcilor ceramice sau a cărămizilor..

Mașini cu destinație specială:

Polizor de beton.

Proiectat pentru tratarea de înaltă frecvență a suprafețelor din beton.

Polizor polizor.

Scopul lor este măcinarea fină și lustruirea suprafețelor din metale neferoase și feroase, materiale polimerice. Ideal pentru finisarea suprafețelor.

Mașini de tocat perii.

Folosit pentru o cantitate mare de muncă. O zonă specifică este structurarea lemnului pentru a obține o suprafață netedă și frumoasă. Sunt folosite pentru șlefuirea podelelor din lemn și parchet. Folosit pentru a îndepărta vopseaua și lacul de pe suprafețele din lemn și metal.

Polizoare drepte.

Sunt folosite pentru lucrul în locuri greu accesibile, lustruirea și gravarea. Roți de rectificat, freze de diferite forme sunt utilizate ca atașamente..

În funcție de intensitatea utilizării polizoarelor, cele profesionale și cele de uz casnic diferă. Profesional, conceput pentru o lungă perioadă de timp de muncă continuă, operare intensivă și o resursă lungă. Cerințele pentru materiale și construcții sunt mai mari. În plus, acestea sunt supuse unor cerințe sanitare și igienice sporite. De exemplu, un anumit nivel de vibrație, zgomot. Polizoarele de uz casnic sunt de obicei mai mici și mai ușoare. Sunt mai puțin puternici și consumă mai puțină energie electrică. Prețul lor este mai mic decât cel profesional.

Caracteristici de proiectare

Șlefuitoare cu centură

Și-au primit numele din elementul de lucru – centura de măcinare care se deplasează de-a lungul rolelor de ghidare. Hârtie de șlefuit – banda este lipită într-un inel. Lățimea benzii este de la 65 mm. până la 110 mm. Panglicile vin în diferite lungimi. Polizoarele profesionale au tălpi lungi și late. Pentru polizoarele de uz casnic, tălpile nu sunt de obicei mai mari de 75 mm. Banda se sprijină pe o talpă, de obicei din metal. Mașinile scumpe au o placă elastică suplimentară pentru presarea uniformă a benzii. Există șlefuitor cu o centură îngustă, cum ar fi șlefuitorul Makita 9032 cu bandă de numai 9 mm lățime. Se numesc fișiere electronice.

Toate polizoarele au un sistem de colectare a prafului sub forma unui rotor cu ventilator și un sac de praf sau o țeavă pentru conectarea unui aspirator.

Dispozitive și funcții posibile suplimentare:

 • Cleme pentru fixare fixă. Pentru prelucrarea pieselor mici;
 • Cadru care limitează adâncimea de măcinare;
 • Opriri paralele și unghiulare. Pentru prelucrarea suprafețelor paralele și a teșiturilor;
 • Rola frontală subțire. Îmbunătățește procesarea colțurilor interioare (negru&Decker KA88);
 • Centrare automată a centurii;
 • Mâner suplimentar;
 • Reglarea vitezei centurii (Sparky MBS 976, DeWalt DW433);
 • Sistem de pornire lină a motorului;
 • Protecție împotriva supraîncălzirii motorului (Metabo BAE 75).

O varietate de șlefuitoare cu bandă – polizoare Vario. Au o suprafață de lucru mai mică. Sarcina lor principală este șlefuirea suprafețelor mici, colțurilor și marginilor..

Polizoare vibratoare

Echipat cu talpă dreptunghiulară. Există o varietate de mașini cu talpă în formă de triunghi, similară cu talpa unui fier. Se numesc șlefuitoare delta și sunt utilizate pentru prelucrarea zonelor complexe. Foile de șlefuit sunt atașate de talpă cu cleme sau cu velcro. În cazul clemelor, cearșafurile pot fi confecționate singur din stofă de smirghel. Platforma vibrează în timpul funcționării polizorului. Amplitudinea vibrațiilor este de obicei de 1-3 mm. Există mașini cu o amplitudine de până la 6 mm. Odată cu creșterea amplitudinii, puritatea tratamentului scade. Cu cât frecvența vibrațiilor este mai mare, cu atât productivitatea este mai mare, dar precizia de prelucrare este mai mică. Putere 160-600 W, pentru șlefuitoare delta 200-300 W.

Dispozitive și funcții suplimentare:

 • Reglarea frecvenței vibrațiilor talpii;
 • Pumn de găuri pentru a face singuri foi de șlefuit;
 • Duze lamelare pentru lucrul în locuri greu accesibile;
 • Mâner suplimentar;
 • Cablu conector;
 • Cuplaj pentru conectarea aspiratoarelor cu diferite diametre ale duzelor.

Polizor excentric (orbital)

Au o talpă rotundă, pe care sunt atașate foi de șlefuit folosind cleme sau velcro. Foile pot fi corindon, pâslă, blană, burete, lână – lână sintetică. Putere 150-1000 W. Șlefuitorul umed are o putere de 2100 W. Unicul diametru al majorității modelelor este de 150 mm. Există utilaje cu diametrul de 80 mm.

Funcții și dispozitive suplimentare:

 • Conectarea unui aspirator;
 • Sistem de pornire soft;
 • Reglarea frecvenței rotațiilor;
 • Sistem automat de control al frecvenței;
 • Frână electrodinamică.

Polizor unghiular (polizor) sunt împărțite în trei tipuri, în funcție de diametrul discului:

 • Mici – diametre disc 115mm și 125mm;
 • Mediu – diametre disc 150 mm și 180 mm;
 • Mare – diametru disc 230 mm.

Mașinile mici sunt în mare parte cele de uz casnic. Găurile de montare ale discurilor sunt de 22 mm. și 32 mm. Discurile pentru polizoarele unghiulare trebuie utilizate numai special concepute pentru un anumit tip de lucru. Pentru utilizarea în toate tipurile de rectificare, mașina unghiulară trebuie să aibă un control al vitezei. Sunt fabricate polizoare unghiulare cu baterie.

Dispozitive și funcții suplimentare:

 • Sistem de protecție împotriva activării accidentale;
 • Sistem de control al vitezei;
 • Sistem automat de echilibrare a discului;
 • Mâner antivibrație.

Polizor de beton – fel de mașini de colț

Diametre disc 100 – 125 – 150 mm. Putere 900 – 1400 W. Se folosesc și cupe de măcinat cu vârfuri de carbură sau segmente de diamant. Asigură controlul vitezei și alimentarea cu apă a zonei de tratare.

Cum se alege un polizor și consumabile

Pentru munca de uz casnic, nu are sens să achiziționați polizoare profesionale. O linie de polizoare pentru nevoile casnice este produsă de aproape toate firmele specializate în producția acestor produse. Din punct de vedere al prețului, este logic să acordați atenție producătorului intern – Interskol, care produce o gamă completă de polizoare. De exemplu, mașina de șlefuit Interskol MSh-110/1010 este bine cunoscută..

Acordați atenție setului complet al instrumentului cu dispozitive și funcții suplimentare. Cu cât sunt mai multe, cu atât instrumentul va fi mai perfect. Acest lucru va oferi o operare mai convenabilă și o calitate superioară..

Abrazivii de schimb sunt o problemă serioasă. Este de dorit ca un set dintre acestea să fie inclus în pachetul standard. De asemenea, întrebați despre disponibilitatea acestor materiale la vânzare. Este mai bine dacă dimensiunile standard ale materialelor de măcinat pentru mașina pe care ați ales-o sunt întotdeauna disponibile.

„Se potrivește” mașinii. Este convenabil pentru dvs., este potrivit pentru greutate, cât de rațional este realizată ieșirea cablului, este tipul de mâner potrivit.

Uitați-vă la calitatea construcției, acordați atenție materialului și curățeniei prelucrării părții principale a polizorului – talpa de lucru, tamponul.

Asigurați-vă că porniți mașina și evaluați nivelul de zgomot, prezența vibrațiilor, funcționarea aspirării prafului.

Dacă este important pentru dvs., comparați prețurile produselor similare.

Nu va fi de prisos dacă mașina are o carcasă pentru transport și depozitare.

Marci populare – producători de polizor

Makita. Modelele Makita sunt în mare parte din clasa profesională. Dar există și modele de uz casnic. Orice tip de râșniță Makita este fiabilă, ușor de utilizat și cu un bun raport calitate-preț. Producători – Austria, Germania.

Bosch. Mașinile de rectificat de la Bosch sunt în principal unelte profesionale fabricate în Germania și Elveția. Modelele la nivel de gospodărie sunt produse în Polonia și China. Popularul polizor unghiular de uz casnic Bosch GWS 12-125 CIE, echipat cu toate funcțiile și dispozitivele moderne.

Hitachi. Compania japoneză Hitachi produce unelte de rectificat care se caracterizează prin siguranță sporită, resurse ridicate și fiabilitate. Acesta este un instrument premium. Polizoarele acestui brand sunt populare atât în ​​rândul profesioniștilor, cât și al amatorilor..

Interskol. Companie rusă de frunte – producător de instrumente de măcinat. În ceea ce privește caracteristicile lor, instrumentele acestei companii nu sunt inferioare celor mai bune modele de mărci cunoscute din lume. Un exemplu în acest sens este mașina de șlefuit Interskol deja menționată.

About the author