Cum se alege un burghiu pentru un burghiu cu ciocan

Potrivit lui Alpen, astăzi există doar 14 producători oficiali de burghiu de piatră înregistrați oficial în lume. Însă după ce am vizitat orice supermarket de construcții, chiar și cu un meșter experimentat, ochii alergă de la numărul de exerciții propuse. Și cumpărătorul, pe lângă produsele de înaltă calitate de la cei mai importanți producători mondiali, se poate aștepta foarte des la un produs fals sau pur și simplu nu la un produs de înaltă calitate..

Cum să nu te pierzi în această avalanșă de propuneri va fi discutat în acest articol. Pentru o alegere rezonabilă, trebuie să luăm în considerare structura burghiului, caracteristicile acestuia și să stabilim ce mărci sunt de încredere pentru cumpărător..

Principalii parametri și caracteristici ale burghielor

Deci, sunteți proprietarul unui burghiu cu ciocan și aveți nevoie de un burghiu pentru un anumit tip de lucru, indiferent de ce. Pentru a cumpăra mergem la un magazin sau la piață și … Pentru a cumpăra un produs de calitate, trebuie să vă familiarizați cu caracteristicile sale. Primul criteriu de selecție este dimensiunea tijei burghiului. Cele mai comune astăzi sunt două standarde: „SDS – plus” și „SDS – max”. În plus față de acestea, următoarele tipuri de tije sunt foarte rare, dar există totuși următoarele tipuri de tije: „SDS” și „SDS – top”. Să luăm în considerare mai detaliat ce înseamnă această abreviere. Imediat, observăm că tipul de care aveți nevoie este indicat în instrucțiunile pentru perforator.

Burghiul SDS – plus are un diametru al tijei de 10 mm. Aceasta este cea mai obișnuită dimensiune pentru burghiele de gospodărie și semi-profesionale..

Coada SDS-max are un diametru de 18 mm, acesta este standardul pentru sculele profesionale.

Există, de asemenea, un SDS standard intermediar – top cu un diametru de 14 mm, dar este utilizat doar în unele modele de la Bosch, deci nu ne vom concentra asupra acestuia..

Ar trebui spus câteva cuvinte despre adaptoare de la o dimensiune standard la alta. Dacă burghiul cu ciocan este puternic, atunci cel mai probabil standardul va fi burghiu pentru SDS – burghiu cu ciocan maxim, pentru un astfel de ciocan puteți achiziționa un adaptor SDS – plus sau un adaptor care vă va permite să utilizați un burghiu convențional. Dar în ultima versiune va fi foarte incomod să găuriți, deoarece instrumentul este greu și puternic. Pentru o singură muncă, poate exista o cale de ieșire, dar gândiți-vă dacă merită banii.

Pentru ciocanele rotative cu SDS – plus, adaptorul la SDS – max nu este recomandabil, deoarece instrumentul nu este conceput pentru astfel de sarcini și, în consecință, uzura va crește semnificativ. Pentru aceste tipuri de burghiu cu ciocan, este mai indicat să achiziționați un adaptor care să permită utilizarea burghielor convenționale. În acest caz, puteți utiliza burghiul cu ciocan ca burghiu, dar calitatea și precizia găurilor nu vor fi aceleași cu cele ale burghiului. Dacă acuratețea este o caracteristică importantă în mod critic și astfel de tipuri de muncă nu sunt constante, dar din când în când merită să le cumpărați, puteți face fără a achiziționa un burghiu.

Burghiu pentru burghiu ciocan este, de asemenea, împărțit în trei tipuri în funcție de scop: melc, cu un unghi mare și mic de înclinare a canelurii de lucru.

Melcele sunt ideale pentru găurile adânci. Proiectarea lor permite o îndepărtare bună a prafului, ceea ce înseamnă că găurirea va fi cu o sarcină mai mică asupra sculei și timpul de creare a unei găuri va fi redus semnificativ. Scop: multe găuri de mare adâncime.

Burghiele pentru burghiul de ciocan Makita sau oricare altul cu un unghi mic de înclinare a canelurilor de lucru sunt proiectate pentru lucrări lungi, cu puțin efort. Sunt folosite pentru a produce un număr mare de găuri de mică adâncime..

Un burghiu pentru burghiele de piatră Bosch și alte mărci cu un unghi de înclinare mare al canelurii de lucru asigură o viteză mare de găurire, ceea ce înseamnă productivitate. În același timp, sarcina pe burghiul de rocă este mai mare decât atunci când se utilizează burghiele cu melc. Utilizarea lor este optimă pentru producerea de găuri adânci unice..

Există, de asemenea, burghie cu flutură cu elice simple și duble. Pentru a afla de care aveți nevoie, trebuie să consultați manualul de utilizare al instrumentului..

Notă. Lubrifiantul de foraj va prelungi durata de viață atât a mandrinei de foraj ciocan, cât și a burghiului în sine.

Burghiu de beton pentru burghiu cu ciocan este prezentat într-o gamă largă de diametre (de la 4 la 25 mm) și lungimi (de la 5 la 100 cm). Alegerea acestor parametri depinde de nevoile utilizatorului, de exemplu, dacă trebuie să atârnați raftul pe perete, atunci, de regulă, dacă structura nu este prea grea, dibluri cu diametrul de 6 – 8 mm sunt utilizate. Pentru o astfel de muncă, veți avea nevoie de un burghiu pentru un burghiu cu un diametru de 6 mm.

O nuanță importantă atunci când alegeți un burghiu pentru un burghiu cu ciocan este forma suprafeței de tăiere. Dacă are „conservator”, adică o suprafață dreaptă sau cu o ușoară proeminență – acest lucru creează o sarcină suplimentară pe burghiul ciocanului, pe mâini și burghiul se va estompa mai repede. Astăzi, cea mai bună opțiune este un burghiu cu un vârf de centrare și, în general, forma muchiilor tăietoare este bună, care are proprietatea de a-și ascuți. Există unele, de exemplu, produsele Alpen și altele..

Forma capului burghiului afectează în mod direct gradul de delaminare în beton sau, respectiv, cărămidă, cu un vârf de centrare va crea o gaură în care diblul va „sta” mai ferm. Este mai ușor să lucrați cu astfel de burghie, deoarece acestea se mențin mai uniform în canal și nu se străduiesc să sară în lateral..

Tipuri de accesorii pentru ciocane rotative

Mai sus, am menționat în principal burghiele pentru burghiele cu ciocan. Dar există și alte tipuri, există patru dintre ele:

  • burghiu direct pentru burghiu cu ciocan Makita și altele, acestea sunt concepute pentru a crea o gaură în beton, cărămidă, piatră etc. Utilizatorul își selectează lungimea și diametrul în funcție de nevoile lor, în funcție de complexitatea lucrării;
  • dalte. Există trei tipuri de ele în total: o dalta, o dală cu lance și o dală cu canal. Dălta convențională este destinată îndepărtării tencuielii, plăcilor etc. Dălta lance este destinată demontării, scobirii și perforării găurilor din beton și alte tipuri de suprafețe. Scopul daltei de găurit cu pietre de a crea caneluri drepte și uniforme la suprafață rapid și ușor. Este deosebit de util în timpul lucrărilor de înlocuire și instalare a cablajului electric în casă;
  • burghie, de neînlocuit atunci când lucrați la instalarea cablurilor electrice. Vă permite să creați rapid și ușor găuri în pereți pentru întrerupătoare, prize și cutii de joncțiune. Există diametre diferite.

Notă. Orice deformare vizibilă a tijei de foraj sau a burghiului de piatră o face inutilizabilă. Dacă nu se ia în considerare acest sfat, mandrina SDS se poate bloca și nu o veți putea elimina. Acest lucru va duce la înlocuirea axului de găurit cu ciocanul și merită să reamintim că nu este mult mai scump decât un burghiu sau o duză?

Cărei mărci să îi acordați preferință?

După cum sa menționat chiar la începutul articolului, doar 14 fabrici sunt angajate oficial în producția de burghie pentru burghie de piatră. În consecință, toată varietatea atașamentelor prezentate poate fi împărțită în două categorii: oficial – de înaltă calitate (original) și nu original (este dificil să vorbim despre calitate, deoarece nu există certificare, iar produsul poate fi atât de fiabil și „bunuri de larg consum”). Dar și cu burghiele originale, totul nu este atât de simplu, de exemplu, se știe în mod fiabil că fabrica DreBo Werkzengfabrik din Germania produce produse atât sub marca proprie, cât și pentru companii precum: AEG, Milwaukee, Wurth și Hitachi. Adică, de fapt, calitatea tuturor mărcilor va fi aproape aceeași și atunci când alegeți, ar trebui mai degrabă să vă ghidați după parametrii burghiului în sine, forma acestuia etc..

Burghiele Bosch sunt fabricate în China și Germania. Mai mult, tehnologia și caracteristicile lor sunt foarte diferite. De exemplu, omologul chinez are o eliminare mai proastă a prafului, motiv pentru care tinde să înfunde canalele de ieșire și, în consecință, se încălzește mai mult, crește sarcina totală pe instrument. Dar întreg paradoxul este că, în unele teste de rezistență, omologul chinez durează mai mult decât omologul său german. Prin urmare, care dintre opțiunile pentru a vă da preferința decide.

De asemenea, atunci când alegeți un burghiu pentru un perforator, prețul joacă un rol important. În general, categoria de preț poate fi împărțită în trei părți:

  • ieftin, respectiv, fiabilitatea și calitatea nu trebuie așteptate (întărirea greșită, metalul greșit, tehnologia de producție nu este menținută). Ele pot fi recomandate în cazuri de muncă unică, de exemplu, pentru a agăța o poză.
  • Borax „de uz casnic” al unor mărci cunoscute, precum cele menționate mai sus. Costă mai mult, dar vor rezista incomparabil mai mult. Vă putem spune că nu este suficient pentru o reparație.
  • profesionist, aici totul este conform celor mai înalte criterii, prin urmare și prețul va fi cel mai mare dintre toate categoriile. Și dacă nu aveți de gând să stăpâniți profesia de constructor, puteți trece cu a doua categorie. Dar dacă există o dorință și capacități financiare, cumpărați, de regulă, astfel de burghie și duze vor fi suficiente pentru un meșter de casă pentru o viață. Calitatea acestei categorii poate fi apreciată de produse similare din perioada sovietică, burghiele sunt încă în uz și sunt evaluate mult mai mult decât „bunurile de consum” moderne.

Dar dacă judecăm în general, atunci conform mai multor teste profesionale ale burghielor, iar rezultatele acestor teste sunt confirmate de recenziile utilizatorilor pe forumuri, următoarele mărci sunt lideri în calitate și fiabilitate: DreBo, Alpen, Diager, Bosch (China ) și Keil. Și cui să-i dai "sânge" – tu decizi.

About the author