Cum să ascuți cuțitele electrice de rindeluit

Un avion electric servește ca instrument indispensabil în construcția și repararea unei case, deoarece în orice instrument electric există dispozitive consumabile în dispozitivul său. Într-o rindea electrică, cuțitele sunt consumabile, cu ajutorul cărora se prelucrează arborele. De regulă, cuțitele sunt pe două fețe, într-un set de 2 bucăți. Amintiți-vă: dacă avionul îndepărtează prost bărbierile, iar cuțitele sunt plictisitoare, atunci este timpul să le schimbați. Dar, în acest caz, merită să faceți o rezervare că unele dintre ele sunt pur și simplu supuse ascuțirii. Pentru a face acest lucru, trebuie să știți cum să setați cuțitele electrice de rindelă după ascuțire și cum să efectuați în sine procedura de ascuțire a cuțitelor..

Conţinut:

Cuțite de rindeluit electrice

Cuțitele sunt montate pe un tambur rotativ al unei rindele electrice și sunt proiectate pentru a îndepărta stratul superior de material în timpul procedurii de rindeluire a produselor din lemn. Dacă acest instrument are 1 muchie de tăiere sau 2. Ultimele lame se numesc lame pivotante, deoarece poziția lor se poate schimba cu ușurință dacă o parte devine plictisitoare. Cuțitele de rindeluit electrice sunt fabricate din oțel pentru scule sau carbură de tungsten. Primele pot fi ascuțite din nou.

Lamele în formă sunt: ​​drepte – utilizate pentru prelevarea de sferturi și rindeluirea pieselor înguste; rotunjite – destinate prelucrării suprafețelor largi, deoarece fac tranzițiile mai precise între liniile de planare; cuțitele ondulate – buclate pentru o rindea electrică sunt potrivite pentru imitarea suprafețelor „îmbătrânite”.

Înainte de a folosi rindeaua electrică, se recomandă să verificați de fiecare dată dacă lamele sunt instalate corect. Marginea lor de tăiere abia trebuie să iasă în afară și să fie paralelă cu talpa rindelei. Pentru a determina modul în care este ajustat cuțitul, ridicați instrumentul la nivelul ochilor cu talpa în sus..

În medie, muchia de tăiere a cuțitului ar trebui să iasă deasupra tălpii cu 0,5 milimetri. În scherhebel, care este destinat pentru rindeluirea inițială brută, muchia de tăiere trebuie extinsă cu cel puțin 1 milimetru. Este foarte ușor să reglați poziția cuțitului. Întoarceți consecutiv la stânga și la dreapta șuruburile mici și mari de reglare situate în spatele platformei pentru cuțitul electric, până când muchia de tăiere este în poziția dorită..

Apoi așezați cuțitul în planul electric și fixați poziția cu maneta de centrare și șurubul de pe placa superioară. Cu o rindea electrică nouă, de regulă, poziția cuțitului a fost deja ajustată. Cu toate acestea, după utilizare prelungită, setarea va rătăci. Prin urmare, dacă folosiți avionul după o pauză lungă, trebuie mai întâi să verificați dacă totul este așa. Nu porniți imediat cu un avion electric proaspăt ajustat fără a-l încerca pe o placă inutilă..

Clasificarea cuțitelor pentru rindele electrice

De asemenea, cuțitele pentru rindea electrică sunt împărțite la dimensiune. Dacă aveți un avion importat, de exemplu, din negru&Dekker sau Skil, există cuțite tradiționale de 82 mm, sunt denumite în mod popular „plăci”. De la calitate ieftină și de înaltă calitate, putem recomanda cuțite din oțel carbon de la producătorul „Zubr”. Aceste cuțite sunt potrivite pentru majoritatea rindelelor străine, chiar și pentru sculele electrice profesionale Bosch și Makita..

Dimensiuni exacte: lungime 82 milimetri, lățime 5,5 milimetri și grosime 1,2 milimetri. La vânzare puteți găsi cuțite de la diferiți producători, iar prețul în acest caz depinde în primul rând de companie. Dacă cumpărați Boshevsky, atunci costul va fi de 2 ori mai mare decât cel al celor simple de uz casnic – Bison, Styer, Fit, Matrix. Desigur, diferența de calitate va fi foarte vizibilă..

Există cuțite special concepute pentru unele modele de rindele electrice. Pentru rindelele populare sunt destinate cuțitele speciale Interskol și Baikal, acestea sunt mai late decât „plăcile” și mai groase. Acestea sunt mai puternice, iar când lovești un nod sau un cui în timp ce lucrezi cu un avion electric, cuțitul nu se va sparge, iar crestătura va fi îndepărtată cu ușurință pe smirghel..

Lățimea acestor cuțite este întotdeauna de aproximativ 1 centimetru, acestea diferă semnificativ de altele. Aceste cuțite pentru rindele electrice au diferite lungimi: 82 și 102 milimetri, pentru diferite modele de Baikal și Interskol. Dacă aceste cuțite sunt plictisitoare, le puteți ascuți oricând. Spre deosebire de cele subțiri, acestea pot fi ascuțite pe șmirghel dacă aveți suficiente abilități de ascuțire și capacitatea de a rezista la avion.

Ei bine, al treilea tip de cuțite pentru rindele electrice este larg și gros, cu găuri pentru fixare. Sunt foarte specifice și sunt potrivite doar pentru anumite modele, de exemplu, rindelele producătorului Rebir, care au o putere de 2000 de wați. Aceste cuțite sunt foarte groase și puternice, cu o lățime de până la 110 milimetri..

Schimbarea cuțitelor de rindelă electrică

Cele mai înalte cerințe sunt impuse cuțitelor rindelei electrice. Faptul că sunt plictisitoare poate fi ușor determinat de ochi. Pentru a face acest lucru, uitați-vă la șanțul bucății de fier și rotiți-l în jurul muchiei tăietoare. Marginea de tăiere este plictisitoare dacă apare o bandă strălucitoare în formă de fir la capătul șanfrenului într-o anumită poziție. Unghiul de ascuțire al cuțitului electric de rindelă trebuie să fie aproape de 30 de grade.

Astăzi există cuțite pentru rindele electrice care folosesc un tăietor rotativ. Dacă una dintre aceste lame de cuțit este plictisitoare, atunci este obișnuit să întoarceți cuțitul pentru prima dată și, data viitoare, să îl înlocuiți cu un cuțit ascuțit nou..

Cuțitele electrice de rindeluit sunt instalate într-un suport de cuțit, care este situat într-o canelură transversală conică și prins cu trei piulițe. Înălțimea cuțitelor este reglată de două șuruburi situate la margini. Pentru a scoate cuțitul din suportul cuțitului, slăbiți piulițele, strângeți șuruburile la capătul șuruburilor, ceea ce va ajuta la împingerea suportului cuțitului din fantă..

După aceea, trebuie să ridicați o derivă potrivită pentru grosimea cuțitului și, folosind-o, scoateți cuțitul din suportul cuțitului în direcție transversală. Apoi, întoarceți cuțitul sau luați unul nou dacă cel vechi este inutilizabil și conduceți-l cu atenție în poziție, așezându-l lateral. Asigurați-vă că cuțitul intră în suportul cuțitului strict paralel cu acesta.

După ce ați pus cuțite noi pe planul electric, acestea trebuie reglate în înălțime cu șuruburi și strânse cu piulițe. În același timp, se recomandă setarea aceluiași spațiu pentru ambele cuțite, altfel arborele va fi dezechilibrat..

Editarea pe o piatră de încercare

La planificare, o bună calitate a suprafeței prelucrate poate fi obținută numai atunci când un cuțit ascuțit este utilizat în plan. Dacă muchia de tăiere este puțin plictisitoare și nu are așchii, atunci se va dovedi a fi ascuțită prin pansament. Cuțitele plictisitoare sau zimțate se recomandă să fie măcinate cu o roată de măcinat.

Când măcinați un cuțit pe o roată de șlefuit, acesta este așezat în mod liber pe o suprafață plană de susținere sau prins într-o lamă. La măcinare, bucata de fier trebuie deplasată de-a lungul discului de măcinare dintr-o parte în alta. Datorită frecării, în acest caz, piesele sunt încălzite. Prin urmare, este necesar să se aplice o presiune moderată la prelucrarea produsului, astfel încât muchia de tăiere să nu-și piardă duritatea și să nu devină albastră..

Cuțitul electric de rindeluit trebuie îndreptat după șlefuire. Numai prin această manipulare va primi condimentul dorit. Pentru reglarea manuală a cuțitelor electrice de rindeluit, se folosesc bare artificiale sau naturale, care se numesc măgari. Bucata de fier poate fi îndreptată de mașină pe un disc de bandaj.

Pe pietrele albe belgiene, pansamentul se poate face numai cu adăugare de apă. Pe barurile din Arkansas, pe de altă parte, un amestec de ulei și kerosen este folosit pentru pansament. Măgarii artificiali sunt disponibili cu diferite niveluri de măcinare. Multe au laturile grosiere și cu granulație fină.

Partea grosieră este pentru pre-pansament, iar partea fină este pentru pansament fin. Puteți folosi un amestec de uleiuri sau apă pentru a îmbrăca cuțite pe măgari artificiali. Pe o bară uscată, este imposibil de editat în orice caz, deoarece lama va pierde întărirea (eliberarea) și va deveni plictisitoare. Bara trebuie spălată din când în când, astfel încât piatra de atingere să nu devină grasă..

Când editați, șanțul este bine sprijinit de bloc și este condus transversal până devine strălucitor ca o oglindă și toate bavurile dispar. Partea din față a bucății de fier este condusă numai în jos și în sus de-a lungul pietrei de atingere, iar procedura de corectare a acesteia în timp durează mai puțin.

Discul de lipire este realizat din material artificial, care conține un agent abraziv fin. Cu ajutorul unor astfel de discuri, puteți îndrepta cuțitele electrice de rindeluit în modul mașină..

Cuțite electrice pentru rindeluit

Înainte de procedura de înlocuire a cuțitelor de rindelă electrică, trebuie mai întâi să determinați nevoia acestora. Este ușor de aflat: dacă planul electric trece prin piesa de prelucrat mai rău decât înainte, atunci trebuie să începeți să-i rectificați cuțitele. De asemenea, amintiți-vă că cuțitele plictisitoare pot crește riscul ca mașina să fie lansată la lovirea lemnului tare, cum ar fi nodurile..

Primul pas în ascuțirea unui cuțit electric de rindeluit este plasarea unei pietre abrazive în apă timp de câteva minute. Piatra trebuie să absoarbă cât mai multă umezeală. Acest lucru ajută la evitarea formării excesive de praf și îmbunătățește calitatea ascuțirii planului electric. Este important să vă asigurați că atunci când ascuțiți cuțitele, acestea ating piatra abrazivă și la același unghi în orice moment..

A doua etapă este fixarea cuțitelor într-un bloc special. Pentru a ascuți un cuțit pentru o rindea electrică de înaltă calitate, este obișnuit să folosiți un dispozitiv special, care va ajuta la evitarea încălcărilor geometriei sau a echilibrării cuțitelor. Slăbiți cele două piulițe care fixează placa de prindere a blocului și introduceți cuțitele până la capăt în dispozitivul de ascutit cuțit electric. Apoi strângeți din nou piulițele de blocare. Asigurați-vă că marginile tăietoare ale cuțitelor sunt în același plan.

Al treilea pas este procesul de ascuțire în sine. Ascuțirea cuțitelor pentru un avion electric trebuie făcută folosind o tehnologie specială. Oțelul de pe cuțitele reascuțite este de o calitate atât de ridicată încât permite cuțitelor să fie ascuțite bine și să le facă ascuțite ca un aparat de ras. Cu toate acestea, asigurați-vă că echilibrul cuțitelor nu este deranjat. Deoarece două cuțite sunt utilizate în planul electric, problema echilibrării este strictă.

Rectitudinea lamei în timpul ascuțirii este verificată folosind orice suprafață dreaptă. Lățimea șanțului trebuie să fie exact aceeași pe toată lungimea lamei. Cuțitele sunt de obicei ascuțite cu un dispozitiv de ascuțit mâna. Se recomandă să ascuți atât de mult în timp până când apar cele mai fine bavuri pe lamă, care sunt greu de distins prin ochi. Asigurați-vă că teșitul este neted, fără concavități sau umflături. Bavurile trebuie eliminate. Pentru a face acest lucru, atunci când ascuțiți cuțitele rindelei electrice, cuțitul este așezat plat pe spatele blocului și se efectuează de mai multe ori de-a lungul acestuia..

Asamblarea cuțitelor de rindelă electrică

După ascuțirea cuțitului, conectați-l mai întâi la lamă. Ar trebui să iasă la 3 milimetri dincolo de marginea căptușelii. Asamblați complet instrumentul, reglați poziția corectă a cuțitului astfel încât marginea acestuia să iasă dincolo de marginea platformei, așa cum era de așteptat, cu 0,5 milimetri. Conectați cuțitul și placa cu un singur șurub. Slăbiți șurubul, rotiți cuțitul cu 90 de grade și separați părțile.

Mai întâi, așezați cuțitul împotriva blocului cu un șanț și mișcați-l înainte și înapoi în această poziție la un unghi acut de 30 de grade. Când apar bavuri pe muchia de tăiere, întoarceți cuțitul, așezați plat pe bloc și mișcați înainte și înapoi pentru a îndepărta bavurile. Marginea cuțitului trebuie să iasă la 3 milimetri dincolo de marginea căptușelii. Șurubul care ține tamponul și cuțitul împreună trebuie strânse bine, astfel încât, chiar și după utilizare prelungită, ambele părți să se potrivească strâns una cu cealaltă..

După ce cuțitele de rindeluit electrice au fost ascuțite, trebuie să testați imediat lama îndepărtând câteva așchii. În practică s-a dovedit că lama unui instrument care este pusă în funcțiune imediat după ascuțire este mai puțin ascuțită. Pentru a evita ascuțirea frecventă a cuțitelor pe un dispozitiv de ascuțit, monitorizați cu atenție starea bucății de fier în timpul lucrului și când apar primele semne de matitate (dungi strălucitoare), îndreptați imediat planul electric pe o bară de ascuțit.

Acum știți de ce este atât de important să monitorizați constant poziția cuțitelor pe planul electric, să le reglați în timp, să îndepărtați și să instalați bucăți noi de fier. În plus, aveți întotdeauna ocazia să ascuțiți cuțitele de rindelă electrică pe un dispozitiv special și să le puneți la loc..

About the author