Cheie DIY

Pentru a deșuruba sau strânge o piuliță, șurub, cuplaj, cap de supapă etc. se folosește o cheie. Orice meșter care face treabă pentru bărbați sau se ocupă de tehnologie a dat peste acest instrument cel puțin o dată în viață..

Dimensiuni cheie

Orice dispozitiv are proprii parametri și caracteristici. Există standarde acceptate în general dimensiuni chei. Pentru a determina dimensiunea cheii, se acordă atenție spațiului format de fălcile fixe. aceasta gât instrument. Mânerul oricărei chei conține digital desemnare. Acesta este numărul de milimetri care determină distanța dintre fălci. Dimensiunile cheilor variază de la cea mai mică (2,5×3,2) la cea mai mare (75×80 mm). Aceștia sunt indicatori GOST care nu pot fi încălcați în niciun caz. Altele sunt înregistrate cerințe de cheie. Orice instrument fabricat trebuie să aibă duritatea și rezistența specificate. A fost efectuat un calcul special al abaterilor maxime ale dimensiunii nominale a gâtului; se ia în considerare stratul protector și decorativ al cheii; se aplică marcarea mărcii etc..

Dimensiuni cheie

Soiuri de chei

Acum să ne dăm seama, care sunt cheile. Cheile cu două guri sunt mai aplicabile. Al doilea nume al acestuia este cu două coarne cheie. Dacă trebuie să deșurubați piese cu o distanță de 19 sau 22 mm între fețele polare, atunci trebuie să utilizați chei cu mâner, unde există denumirile 19 și 22. Se întâmplă ca, într-o situație de forță majoră, nu întotdeauna aveți la îndemână un instrument cu dimensiunea necesară. În acest caz, o cheie mai mare va funcționa. Dacă utilizați un instrument necorespunzător, utilizați o șurubelniță sau un cuțit și plasați-le în spațiul gol..

Deci, care sunt cheile. La început, cheie. Acestea sunt chei cu capăt deschis, a căror dimensiune poate varia. În al doilea rând, compozit. Acestea includ o priză goală, un atașament pentru structura de capăt și un mâner, lung sau scurt. Există chei de profil specifice. Acestea sunt chei neobișnuite. Există chei hexagonale, Bristol și Torx concepute pentru a lucra cu echipamente de calculator și biciclete, cu piese de înșurubare în locuri greu accesibile, care se învecinează cu lucrări aproape de bijuterii..

Alegerea unei chei

Cum alege o cheie, astfel încât să îndeplinească toate cerințele? Varietatea cheilor demonstrează că există diferite varietăți de chei pentru fiecare nevoie. Trebuie să treceți de la obiectivul de a-l achiziționa și de la complexitatea sarcinii pe care ați stabilit-o. Materialul pentru fabricarea cheilor moderne este special oțel de scule, care constă din crom și vanadiu. Prin urmare, atunci când se referă la material, ei spun de obicei că există chei în vânzare. cromat.

Există un lucru unic care poate rezolva toate problemele dintr-o singură lovitură și te poate salva de la nevoia de a descoperi ce cheie să alegi. Există universal o cheie care conține toate tastele combinate. Poate manipula nuci de orice dimensiune cu diferite forme de cap. Nu alunecă pe suprafețe netede datorită dinților puternici, ceea ce reprezintă un avantaj clar..

De asemenea este si electric o cheie, al cărei nume vorbește de la sine. Acest instrument funcționează pe baterii și baterii reîncărcabile. Deci, fiecare meșter decide singur ce chei sunt cele mai bune pentru el..

Cheie electrica

Politica de prețuri cheie este foarte diversă. De regulă, cheile sunt Preț variază de la 21 de ruble la 415, în funcție de producător și de multifuncționalitatea caracteristicilor tehnice. Cel mai ieftin va costa cheie unidirecțională, a cărei gură deschisă este de la 3,2 la 85 mm. La cumpărare, merită să ne amintim și despre mânerul lung, care limitează gama de mișcare a cheii pe rânduri. Dacă una dintre fălci este scurtată, atunci, în consecință, raza cheii va crește. În acest caz, este posibil să puneți cheia pe partea laterală a piuliței. Dacă mânerul este extins artificial, atunci forța aplicată va crește, iar gura gâtului va divorța sau chiar se va rupe. Un baros le poate pune la loc dacă este diluat, dar materialul nu va mai fi la fel de puternic ca înainte. Dacă aveți o cheie din oțel 40X sau 40XFA, atunci există o opțiune pentru întărirea buretelui.

Există o altă cale, cum se repară un gât uzat sau cu gât. Prin sudarea pe un strat metalic, volumul gâtului este corectat cu un instrument abraziv. Dacă maxilarul deschis depășește 24 mm, atunci această opțiune de recuperare a cheii va fi mai eficientă.. Durata de viață cheile variază de la un an la trei. Când vorbesc despre durabilitatea utilizării, acestea menționează întotdeauna cheie inelara. Nu poate fi distribuit, dar se va uza. Există restricții privind utilizarea acestui tip de cheie. Poate fi folosit dacă îl puneți pe piulițe, dar nu poate fi folosit pentru a deșuruba, de exemplu, piulițele capacelor furtunurilor flexibile. Pentru lucrările de instalații sanitare, cheile inelare sunt folosite pentru deșurubarea sau înșurubarea supapelor, sifoanelor din fontă etc. Avantajul acestei chei este o maxilară hexagonală sau cu douăsprezece fețe, care permite o muncă mai intensă..

Cheie cu inel

Facem o cheie cu propriile mâini

Apare o întrebare firească, cum fă o cheie fără ajutorul unui specialist. Pentru cei care au decis să creeze personal acest instrument pentru ei înșiși, există mici sfaturi. Merită să începeți să faceți o cheie cu propriile mâini făcând o cheie unilaterală sau dublă. Folosiți un eșantion dintr-un produs similar gata făcut. Face desen cheie, pe baza căreia vă veți crea instrumentul.

În primul rând, o facem gol din tablă de oțel cu o dimensiune totală de 2-3 mm mai mare decât dimensiunea exterioară a laturilor cheii. Există dificultăți cu piesele groase. Nu-l tăiați cu un ferăstrău. Și este contraindicat să folosiți un arzător cu gaz. Cel mai bine este să folosiți fierăria. Acest lucru se face prin aplatizarea unei bare de oțel..

După ce piesa de prelucrat este acolo, începem să aplicăm marcaj. Dacă piesa de prelucrat are părți inegale, este mai bine să le îndepărtați, scoateți cântarele. Atunci ai nevoie aplica vopsea pe partea de sus procesată. Puteți aplica vopsea sau lac cu uscare rapidă. Aplicarea probei are loc după uscarea vopselei. Cel mai bine este să folosiți o presă de un fel, astfel încât proba să nu se miște în timpul delimitând. Sârmă de oțel ascuțită va acționa ca un scrib. După separarea probei de piesa de prelucrat, trebuie să plasați semnele finale în 1-2 mm față de cele deja aplicate, apoi marcați-le. Mai întâi, setați miezul cu o înclinație la risc și îndreptați-l când bateți cu un ciocan. Distanța dintre gropile din faringe ar trebui să fie de 3-4 mm.

Mai departe găuriți gâtul. Se poate folosi un burghiu cu burghiu de 3-5 mm. Burghiul nu trebuie să se supraîncălzească. Trebuie să-l răcească în apă. După ce faceți al doilea gât, trebuie să eliminați excesul.

Ei bine, până la urmă este necesar temperament de fabricație. Acasă, acest lucru se poate face cu gaz. Dacă folosiți o forjă de fierar sau o sobă specială, va fi perfectă. Pentru a scoate cheia, utilizați clești, coborând o parte a cheii în apă. După aceea, trebuie să îl scoateți și să îl coborâți până când bureții se întunecă complet. Apoi le racim in apa. Partea opusă a cheii trebuie procesată în același mod. Aceasta este tehnologia pentru fabricarea unei chei.

Făcând o cheie

About the author