Alimentare de rezervă: alegerea unei surse de rezervă pentru casa dvs.

În activitatea de alimentare cu energie electrică a unei căsuțe sau a unei case de țară, apar adesea întreruperi de energie electrică, în special la o distanță mare de megalomuri. Pentru a furniza o sursă de alimentare autonomă de rezervă, acum sunt oferite multe dispozitive și circuite eficiente care protejează aparatele de uz casnic și echipamentele de înaltă tehnologie care sunt sensibile la supratensiuni de tensiune. Este ușor să ne imaginăm cum se simt proprietarii de case din exterior în sezonul rece, când electricitatea este întreruptă, mai ales dacă sistemul de încălzire autonom și toate aparatele electrice funcționează la el. Pentru a rezolva această problemă, merită să instalați o sursă de alimentare de rezervă în casă..

Cuprins:

Modalități de eliminare a întreruperilor de curent

Oprirea liniei de alimentare este incomodă și au fost dezvoltate multe opțiuni pentru a preveni multe dintre problemele asociate cu întreruperile de curent. Experții recomandă să nu vă refuzați toate binecuvântările civilizației, mai ales că nu trebuie inventat nimic – dispozitivele pentru alimentarea cu energie de rezervă acasă sunt la vânzare. Acestea sunt concepute pentru a deveni o sursă alternativă care va furniza energie electrică în cantitatea care va asigura funcționarea principalelor aparate electrice pentru o lungă perioadă de timp:

 • sisteme de securitate și prevenire a incendiilor;
 • ventilare forțată și aer condiționat;
 • pornirea unui cazan pe combustibil solid;
 • pompe pentru alimentare cu apă și canalizare;
 • aparate electrice de uz casnic și alte echipamente.

Toate acestea nu pot funcționa fără o rețea electrică, motiv pentru care este atât de importantă o schemă eficientă de alimentare cu rezervă. În multe clădiri suburbane, funcționarea fiabilă a alimentării cu energie electrică centralizată nu este întotdeauna garantată. Datorită caracteristicilor instabile ale tensiunii din rețea și a întreruperilor frecvente neplanificate de energie pentru câteva ore sau chiar zile, astfel de sisteme sau aparate electrice sensibile cedează. O casă la țară nu ar trebui să fie un loc pentru rezolvarea problemelor constante, ci un loc minunat pentru relaxare. Alimentarea autonomă neîntreruptă a unei cabane sau a unei gospodării suburbane trebuie să funcționeze stabil – pentru funcționarea tuturor sistemelor de susținere a vieții.

Există mai multe opțiuni pentru a face față întreruperilor de curent. De exemplu, instalarea unei surse de alimentare autonome de rezervă de tip neîntrerupt, care poate fi achiziționată împreună cu un set de baterii (baterii de stocare). Sunt capabili să lucreze autonom pentru o perioadă de timp, în funcție de puterea și sarcina totală..

Bateriile pentru sistemul de alimentare de rezervă garantează furnizarea neîntreruptă de energie electrică a consumatorilor în caz de întrerupere prelungită a energiei sau în absența rețelelor de alimentare externe în zone îndepărtate.

Proiect de alimentare de rezervă

Proiectul de alimentare cu energie de rezervă include toată documentația, care ia în considerare capacitatea totală a tuturor surselor autonome. Sistemul de alimentare autonomă stand-by a unei case de țară poate include atât minicentrale ultramoderne, cât și surse tradiționale de electricitate. Cu cât se presupune că sunt mai multe surse de alimentare, cu atât este mai mare eficiența. Cu toate acestea, într-un astfel de proiect, trebuie introduși toți indicatorii puterii generatoarelor și a capacității bateriilor..

Capacitatea de proiectare a sursei de alimentare autonome de rezervă, inclusiv a invertorului, este calculată după cum urmează – puterea totală a dispozitivelor de operare este adăugată și înmulțită cu 3. Acest lucru se datorează faptului că la pornire echipamentul atrage cantitatea maximă de energie . Acest indicator este luat în considerare pentru ca rețeaua autonomă să facă față sarcinii maxime posibile în ceea ce privește capacitatea de proiectare. Calculele includ cerințele de putere ale dispozitivelor alimentate de circuit:

 • încălzire activă (aragaz și ceainic electric, becuri incandescente);
 • inductiv (frigider, mașină de spălat, TV, cuptor cu microunde etc.)

Consumul lor de energie este însumat (conform tabelului sau conform instrucțiunilor atașate) și adaugă 20-25% din valoarea maximă, în cazul în care toate aparatele electrice funcționează în același timp. Adică, un mic dacha cu iluminare minimă, un televizor și un frigider vor funcționa conform schemei de alimentare de rezervă pentru o casă de țară cu o putere de 2 kW. Dacă utilizați un instrument electric și alte dispozitive, adăugați încă 5-6 kW.

Soiuri de generatoare

Astăzi, cele mai comune surse de alimentare de rezervă de sine stătătoare sunt:

 • centrală electrică neîntreruptibilă;
 • Generator diesel;
 • generator eolian;
 • generator de benzină;
 • invertor.

1. Generatorul electric pe benzină este considerat unul dintre cele mai eficiente, deși nu poate fi numit economic. Dar este suficient pentru aceasta cu un consum de energie de aproximativ 6 kW. Astfel de surse de energie sunt adecvate acolo unde nu există altă alternativă, iar benzina poate fi transportată fără probleme. De exemplu, dacă o casă de țară este situată undeva lângă autostradă sau nu departe de o benzinărie.

Principalele avantaje:

 • muncă aproape tăcută;
 • aleargă bine iarna;
 • poate fi folosit ca sursă de rezervă.

2. Într-o gospodărie mare, consumul de energie este destul de mare, mai ales dacă există multe corpuri de iluminat și nu există altă încălzire decât șemineele electrice. Cu un consum de energie mai mare de 6 kW, experții recomandă achiziționarea unui generator diesel. Totuși, nici aici nu se va descurca fără investiții financiare semnificative. Dar funcționează practic în orice condiții..

3. Un generator eolian sau, în mod obișnuit, „turbină eoliană”, este destul de eficient, dar poate fi instalat într-o zonă unde suflă întotdeauna vânturi puternice sau curenți sezonieri care trag de-a lungul defileului..

4. Condensatoarele de impulsuri (IKE) sunt, de asemenea, adesea folosite printre sursele de alimentare de rezervă ale noii generații. O alternativă excelentă la alte sisteme autonome de alimentare cu energie, echipamente practic inovatoare care pot fi achiziționate de pe raft. Aceste modele portabile oferă funcții de alimentare neîntreruptibile îmbunătățite care pot fi operate autonom sau într-un sistem de alimentare de rezervă. Ei presupun un astfel de kit:

 • transformator de tensiune;
 • releu pentru trecerea de la rețea la baterie;
 • Încărcător.

La conectarea unui invertor și a bateriilor autonome la circuit, se obține și o mini-centrală cu putere suficientă..

Sistem invertor solar

În toată lumea, instalarea panourilor solare pe acoperiș nu este o noutate, ci un lucru obișnuit. Este adevărat, este costisitor, dar investiția dă roade în timp. Energia soarelui este ușor convertită în curent alternativ, dar nu în fiecare regiune este suficientă încărcarea bateriilor puternice și furnizarea completă a unei clădiri rezidențiale întregi..

În timpul verii, pentru a încărca bateria pentru alimentare de rezervă, acest lucru poate fi suficient pentru a-l acumula pentru funcționarea rețelei seara – timp de câteva ore. Pe de altă parte, astfel de panouri sunt justificate atunci când există o a doua sursă de alimentare autonomă, cum ar fi un generator diesel sau un invertor..

Principalele echipamente pentru funcționarea conform schemei de obținere a energiei de la soare și transformarea acesteia în electricitate:

 • panouri solare montate pe acoperișul casei sau în altă parte;
 • controler de încărcare electrică;
 • protecție automată a curentului continuu / alternativ;
 • un set de baterii reîncărcabile de mare capacitate;
 • invertor de putere necesară.

Se pare că o mică centrală electrică de acasă se află pe teritoriul unor orașe mari îndepărtate ale cabanei. Poate fi completat de un circuit de tip invertor eficient, în care sursele de energie sunt proiectate pentru a se completa eficient reciproc..

Sistemul de tip invertor este ideal pentru furnizarea de surse de alimentare neîntreruptibile împreună cu panourile solare. Generatorul poate fi oprit în timp ce bateria alimentată cu energie solară funcționează, prelungindu-și semnificativ durata de viață.

Invertor

Un invertor este o componentă importantă a unei surse de alimentare autonome pentru o casă de țară sau o cabană. Vă permite să opriți periodic generatorul pentru a minimiza consumul de combustibil. În străinătate, ca schemă alternativă de furnizare a energiei electrice, invertoarele sunt considerate o parte integrantă a alimentării cu energie autonomă. Sunt versatile chiar și atunci când nu există nicio modalitate de a folosi energia vântului și a soarelui..

Acest dispozitiv este extrem de fiabil, funcționează conform schemei „plug and forget”. Invertoarele moderne garantează o putere de rezervă neîntreruptă nu numai pentru obiectele imobiliare, ci și pentru carcase „mobile” precum remorci, iahturi și remorci auto etc..

Pentru a proteja împotriva întreruperilor de curent în cazul unei întreruperi a curentului, un invertor pentru alimentare de rezervă acasă face o treabă bună. Cu o tensiune de 220V, este capabil să furnizeze energie electrică, cu costuri minime de întreținere. În același timp, oferă posibilitatea de a conecta baterii de stocare, care asigură o sursă de rezervă pe termen lung de energie electrică. Invertoarele aparțin liniei celor mai durabile UPS-uri pentru utilizarea aparatelor electrice de uz casnic și a echipamentelor sensibile la supratensiuni..

Avantajele importante ale invertorului:

 • operare silențioasă;
 • capacitatea de a instala în orice cameră;
 • îngrijire și întreținere minime;
 • fiabilitate ridicată;
 • garanție lungă a producătorului;
 • calitate excelenta;
 • furnizarea stabilă de energie electrică;
 • tranziție automată cu conectare la schema de alimentare de rezervă.

Invertorul este în afara competiției când linia de alimentare este oprită pe stradă sau în sat timp de până la o zi. Alimentarea neîntreruptă a unei cabane de vară sau a unei zone suburbane cu ajutorul unui invertor cu opriri frecvente este mai profitabilă decât o schemă de lucru cu un generator.

Sfat: Alternativ, un generator plus un invertor. Aici „plusurile” lor sunt rezumate și „minusurile” sunt nivelate. Invertorul poate porni generatorul dacă bateriile sunt descărcate și apoi se opresc inutil. Generatorul este zgomotos, deci este recomandabil să îl porniți în timpul zilei, în timp ce lucrați sau în afara casei, iar seara comutați la un invertor silențios.

Caracteristicile generatorului electric

Generatoarele electrice funcționează pe diferite surse de energie și generează:

 • Curent monofazat – pentru alimentarea dispozitivelor de 220 W;
 • Curent trifazat – 380 W.

Generatorul pentru alimentarea cu energie de rezervă este foarte eficient, iar puterea sa poate depăși 16 kW, prin urmare este destul de potrivit pentru alimentarea autonomă completă a unei case de țară. Alternativ – pentru a sprijini alimentarea neîntreruptibilă în caz de întreruperi frecvente.

Generatorul open source vine complet cu:

 • sistem automat de ventilare;
 • un scut pentru a asigura munca;
 • sistem de eliminare a gazelor de eșapament;
 • modul automat de alimentare cu combustibil;
 • sistem automat de stingere a flăcării (măsuri de prevenire a incendiilor).

Contra generatorului:

Fără a schimba filtrele, lumânările și uleiul, generatorul eșuează și are nevoie și de:

 • cameră cu ventilație;
 • cutii pentru transportul motorinei sau combustibil diesel de iarnă de înaltă calitate pentru muncă în sezonul rece;
 • zgomot de fond și afirmații ale vecinilor cu incluziuni nepotrivite;
 • mirosul motorinei reciclabile;
 • necesitatea întreținerii periodice, realimentării și controlului muncii;
 • respectarea programului de înlocuire a consumabilelor.

Deși aceste probleme nu sunt atât de multe pentru a refuza posibilitatea de a o utiliza, ci perturbă pacea și odihna normală într-o casă de țară. Și, deși garantează sursa de alimentare de rezervă și alimentarea neîntreruptă la domiciliu, este mai bine să o utilizați împreună cu alte sisteme și în absența proprietarilor casei..

Din acest motiv, generatoarele de energie diesel sunt cel mai adesea folosite ca sursă de rezervă pentru alimentarea cu energie electrică. Astăzi, piața internă oferă multe varietăți de generatoare diesel utilizate pentru alimentarea cu energie electrică de rezervă a caselor de țară, precum și pentru încălzire și alimentare cu apă. Centralele electrice diesel moderne sunt disponibile în versiuni modulare și clasice (deschise)..

About the author