VVS -kabel för rengöring av avlopp: val, användning

Förr eller senare måste alla möta problemet med igensättning av avloppet. Tyvärr är det inte alltid möjligt att ringa en rörmokare, och för denna tjänst måste du spendera lite pengar. Med hjälp av en VVS -kabel blir det inte ett problem att rengöra avloppet med egna händer. Vi kommer att prata vidare om funktionerna i valet och driften av kabeln för rengöring av avloppssystemet..

Innehållsförteckning:

Avloppsblockeringar: deras sorter och förekomst

Blockering är ett ganska obehagligt problem som ofta uppstår bland användare av avloppssystem eller vattenförsörjning. Orsakerna till blockering är mycket olika: inträngning av små matpartiklar, olika föremål, hår i rören. Som ett resultat framkallar var och en av blockeringarna störningar i avloppssystemets prestanda..

Innan du lär dig om enhetens funktioner som hjälper till att bli av med detta obehagliga fenomen, föreslår vi att du bekantar dig med typer av blockeringar och orsakerna till deras uppkomst:

1. En blockering för operativa ändamål uppstår när hår, ull, smuts, skräp, mat, sand, fett, trasa har kommit in i rörledningssystemet. Överlappningar bildas gradvis på väggarna i rören, vilket hindrar det normala vattenflödet. Dessa typer av blockeringar är lätta att ta bort med VVS -tråd eller kemikalier..

2. En blockering av mekanisk karaktär uppstår på grund av brott mot reglerna för användning av avloppssystemet. Till exempel att kasta stora föremål i toaletten, som därefter täpper till det, leder till denna typ av blockering. För att ta bort denna typ av blockering måste du till och med demontera rören. Men i de flesta fall är det tillräckligt att använda en kabel..

3. Blockering av teknisk typ – visas med ett felaktigt installerat avloppssystem och kräver ett komplett byte av rören där det förekommer.

VVS -kabel: funktioner och sorter

VVS -kabel är en utrustning som används i rengöringsprocessen för rör för avlopp och vattenförsörjning. Kabeln har formen av en kärna på vilken två trådar är sammanflätade. Dessutom används ytterligare några trådar för att linda hela strukturen. Sladdens storlek beror på mängden tråd som den är insvept med.

Bland sorterna av avloppskabel bör markeras:

 • kabel av reptyp;
 • fjädermonterad enhet;
 • fjäder typ av kabel.

Det första alternativet är en reptyp, som används för att rengöra alla typer av rörledningar. Medeldiametern på en sådan kabel är 0,6 cm. Galvaniserat stål används för tillverkning. Denna version av kabeln kännetecknas av hög hållfasthet, hållbarhet och flexibilitet..

Med hjälp av dessa indikatorer passerar kabeln lätt över ett stort område av rörledningen, inklusive böjningar, korsningar eller ledningar i avloppet. Kabelns änddel är krympad för att förhindra att tråden lossnar. I processen med att bryta spetsen blir repets ände som en pensel. Med sin hjälp dras hårklumpar enkelt ur avloppssystemet.

Om du planerar att använda en kabel i en lägenhet eller ett privat hus, välj sedan ett material med en längd på 250 till 500 cm..

Den andra versionen av kabeln är ett material av fjäderlindad typ. Denna version av kabeln har en diameter på cirka 0,9 cm. Den har formen av en spiralformad struktur, den inre delen av spiralen är tom. Dessutom har kabeln ett handtag i form av en krökt struktur..

VVS -spänningskabeln används för rengöring av avlopp och rörledningar i privata hus eller lägenheter. På grund av dess elasticitet rengör denna utrustning perfekt avloppssystemet. Denna typ av rep har ett speciellt fäste, i form av en spets eller böjning.

VVS -fjäderkabeln används uteslutande av professionella rörmokare. Dess syfte är att genomborra blockeringar med hög komplexitet. Repet är tillverkat av fjädertråd. Medelvärdet av dess diameter är 14-16 mm. Dessutom är längden på en sådan kabel mer än 25 meter. En kabel med en mindre diameter är gjord av galvaniserat stål, med ett tvärsnitt på 0,2 cm. Om kabelns diameter är cirka 1,6 cm, används kraftfullare trådtyper för tillverkning.

Denna typ av kabel har ett speciellt handtag som fungerar som en spännare. Under spänningsprocessen spänns kabeln och med hög effektivitet bryter den igenom alla blockeringar och rengör kommunikationssystemet. Denna typ av kabel används ofta i rengöringsprocessen för stående system..

I förhållande till storleken är VVS -kablar:

1. Med en diameter på cirka 9 mm – ett hushållsverktyg, som är baserat på en ihålig spiral, i form av en fjäder.

2. En diameter på cirka 13 mm – en mer professionell typ av utrustning, som består av en spiral med trådspolar i form av en fjäder, denna typ av rep är cirka 20 m lång. Dessutom har den en krökt handtag. Det rengör risers och horisontella rör väl. Proceduren för att använda sådana kablar hjälper också till att bli av med en blockering i toaletten..

3. Utrustningen med en diameter på 1,6 cm är av rent professionell typ. Den har formen av en flexibel axel på vilken en fjäderkabel sitter. Hjälper till att bli av med komplexa blockeringar. Kabeln kännetecknas av närvaron av spänning och ökad styvhet.

Dessutom skiljer VVS -kablar sig i syfte och typ av redskap, vilka är:

 • botten – hantering av sand, stenflis;
 • punchig – utformad för att ta bort gamla komprimerade blockeringar;
 • krokliknande – hjälper till att ta bort gamla trasor, hår och klumpar av smuts;
 • slingformad, på vilken en fjäder av galvaniserat stål är placerad-hjälper till att rengöra den icke-avtagbara vattentätningen.

VVS -kabel för avloppsrengöring: utrustningsfördelar

Det finns andra mer radikala åtgärder för rengöring av avloppssystemet, men VVS -kablar förblir ledande i denna fråga på grund av förhållandet mellan pris och kvalitet i arbetet..

Även om VVS -kabelns konstruktion är enkel, har den fortfarande ett stort antal fördelar, den första är förmågan att styra själva rengöringsprocessen och belastningsnivån på rören. Varje rörböjning, kabeln går under kontroll av personen som arbetar med den. När något material hittas tas det bort med hjälp av speciella munstycken..

Dessutom är VVS -kablar prisvärda och pålitliga..

Vi föreslår att du bekantar dig med de främsta fördelarna med att använda en kabel för rengöring av avlopp:

1. Flexibla trådaxlar används för tillverkning av rep, som är ganska elastiska och starka före vridning. Således klarar kabeln lätt av eventuell blockering. Användningen av olika typer av redskap hjälper till att göra utrustningen mer funktionell.

2. Driftstiden är en annan betydande fördel. Med rätt skötsel av kabeln, tvättning efter användning och smörjning med olja, för att undvika korrosion, kan sådan utrustning tjäna sin ägare i cirka 20 år..

3. Med Z-formade handtag är kabeln enkel att använda. Det är handtaget som är vridmomentsöverföringsspaken som skjuter kabeln genom rören och deras böjningar..

4. Med hjälp av en avloppskabel rengörs skorstenssystemen också från sotrester. Utrustningen används också för att rengöra rör från rost, ventilationskanaler från skräp, pannor och pannor från igensättning..

Bruksanvisning för VVS -kabel

Det finns flera steg i arbetet med en avloppskabel:

 • förberedelse;
 • Arbete;
 • komplettering.

Det första steget innebär att du förbereder dig för kabelns funktion, för detta bör du utföra följande åtgärder:

 • proceduren för inspektion av verktyget består i att kontrollera att det fungerar, dessutom bör du se till att det inte finns några kränkningar av utrustningens integritet;
 • kontrollera tillförlitligheten och styrkan för att fixera handtaget;
 • smörjning av bussningarna på handtaget;
 • installation av utbytbara munstycken, om sådana finns.

För att effektivt rengöra avloppet med en VVS -kabel bör du utföra ett antal åtgärder:

 • ta hand om att ta bort sifonen, som är fäst vid något avloppshål, den har formen av ett rör som är böjt i form av en krok, sifonens huvudfunktion är en vattentätning, med vilken all lukt från avloppet systemet kan inte tränga in i rummet;
 • efter att ha kopplat bort sifonen är det nödvändigt att skölja den med varmt vatten för att ta bort resterande smuts;
 • installera en del av kabeln i avloppssystemet och rulla den andra i form av en ring och håll den stadigt i dina händer;
 • rotera kabeln gradvis med handtaget, så alla svängar och svåra sektioner kommer att övervinnas;
 • ta regelbundet bort kabeln från röret och rengör den;
 • när det finns en känsla av att kabeln går in i en blockering, försök att öka rörelsehastigheten;
 • om det finns en speciell krok, använd den för att kroka skräpet och ta bort det från röret;
 • när arbetet med VVS -kabeln är slutförd tänds varmt vatten, först under lågt tryck, för att spola rören från föroreningar;
 • avslutar rengöringen av avloppssystemet med en VVS -kabel, tar bort det från röret, sköljer med varmt vatten och tvättmedel;
 • efter att utrustningen torkat smörjs den med maskinolja, vilket hjälper till att förhindra korrosion och viks tillbaka till sin tidigare form.

Ytterligare rekommendationer för användning av avloppslina:

 • tryck inte för hårt på kabeln, eftersom det finns risk för skada på röret eller avloppet;
 • kvaliteten på rörrengöringen visar att det inte finns någon tratt när vattnet slås på;
 • om den flexibla axeln fastnar i röret, ta försiktigt bort den därifrån med rotationsrörelser;

Ytterligare sätt att rengöra avloppet utan att använda ett rep

Att köpa en avloppskabel tar tid och pengar, så innan du går till affären för kabeln, prova ovanstående metoder, med vilka det inte blir svårt att bli av med små blockeringar:

1. Med hjälp av en kolv – en enhet som ser ut som en gummipump eller en sugkopp med ett trähandtag. Kolvens huvudfunktion är att trycka igenom och förstöra blockeringen med hjälp av vattenhammare. Perfekt för att ta bort blockeringar i badrummet eller handfatet.

2. Ganska enkelhet, men bra effektivitet är användningen av kokande vatten, som smälter fett och matavfall väl.

3. Kemiska kompositioner av pulver eller flytande typ. De kräver särskild vård och särskild skyddsutrustning, eftersom de är ganska aggressiva. När de är helt igensatta är systemen ineffektiva.

4. Efter rengöring av rören med en kabel, rekommenderas att fylla dem med en lösning av ättika och bakpulver, som kommer att utföra ytterligare rengöring av avloppssystemet..

VVS -kabel för rengöring av avloppssystemet – val av funktioner

VVS -kabel är den utrustning som används för att rengöra vatten- eller avloppsrör samt pannor och pannor. Deras huvudsakliga funktion är rotationsöverföring, vilket hjälper till att ta bort blockeringen..

Kabeln är i form av en kärna som omges av tråd. I förhållande till diametern är repen från 6 till 18 mm. Det är denna parameter som är avgörande för rengöringens kvalitet..

För rengöring av små driftstopp är tillräcklig utrustning med minsta diameter. Ett sådant rep är lätt att använda och kräver inga speciella färdigheter för att arbeta..

Dessutom är en viktig faktor kvaliteten på den utrustning som kabeln är tillverkad av. Var uppmärksam på röret, det måste vara av plast och lite fjädrande.

Dessutom måste VVS -kabeln ha egenskaperna elasticitet och motståndskraft mot vridning. Var och en av kablarna i ena änden har ett handtag, med hjälp av vilket det vrids, och i den andra änden hjälper ett munstycke att ta bort skräp från röret..

Med hjälp av spetshylsan fixeras olika munstycken på kabeln, vilket hjälper till att bryta igenom blockeringen.

För att köpa en VVS -kabel bör du kontakta en bygg- eller VVS -butik.

För att bestämma diametern på kabeln som krävs för rengöring av avloppssystemet hemma, bör du först mäta diametern på rören i ett privat hus eller lägenhet. I förhållande till denna parameter väljer du det mest optimala alternativet som hjälper till att ta bort blockering utan mycket ansträngning..

För att snabbt och effektivt rengöra röret kombineras användningen av en VVS -kabel med rengöring av rör med kemikalier, ättika med läsk eller varmt vatten.

Det finns olika typer av kablar beroende på hur de fungerar och deras yttre form. För bekvämare användning av kabeln är den placerad i trumman, från vilken den avlägsnas med ett handtag. Kostnaden för denna utrustning är något högre än för en vanlig kabel.