Vilken högtryckstvätt man ska välja

Framstegen står inte stilla, varje dag finns det fler och fler uppfinningar som gör livet enklare och rädda människor från onödiga problem. Detta gäller alla aspekter av vårt liv, och rengöring i detta fall var inget undantag. Glöm trasor och hinkar, borstar och kvastar – det är igår! På vakt för renlighet idag – moderna, mycket effektiva, praktiska enheter – högtryckstvättar. Sådana enheter gav ägarna till utrustningen möjlighet att ta en paus från det mycket rutinmässiga arbetet..

Innehållsförteckning:

Design och drift av högtryckstvätten

Högtryckstvätten är en mångsidig och efterfrågad klass tvättutrustning. Högtryckstvätten tar strålande bort smuts, rengör försiktigt och noggrant alla hårda ytor. Denna enhet består av en elmotor som driver pumpen. Pumpen är ansluten till en högtrycksslang för tvätt, som är resistent mot högt tryck, och en sprutpistol utrustad med en vattenspraykontroll.

En annan slang är ansluten till detta system – en lågtrycksslang, som är utformad för att tillföra vatten till pumpen. Enhetens kropp är slitstark, oftast gjord av plast. En elektrisk eller bensinmotor används beroende på modell. Det finns speciella behållare för tvättmedel som förenklar tvättprocessen. Högtryckstvättar kan anslutas till vattenförsörjningssystemet eller ta vatten från vilken tank som helst – fat, floder, dammar.

Makita -högtryckstvätten kan konsumera vatten från en behållare och sedan släppa det under högt tryck. Vatten ska inte uppfattas som en långsam och flödande substans – en stråle som släpps ut under högt tryck demonstrerar monster kraft. Denna kraft är avsedd för att tvätta bort tung och “ihållande” smuts på olika föremål..

Syftet med högtryckstvätten

Det finns en uppfattning att en högtryckstvätt ska användas för att tvätta bilar. I själva verket är detta bara en av de vanliga metoderna för att använda den. Den kan användas för att tvätta bussar, lastbilar, motorcyklar, cyklar, båtar, trädgård och jordbruksutrustning. På en byggarbetsplats, i produktion, i verktyg, på en bensinstation, kommer en professionell högtryckstvätt att hitta sin tillämpning..

Högtryckstvättar kan användas för rengöring av fasader, terrasser, trädgårdsmöbler, stenvägar, industriella fönsterrutor och skyltfönster. Under kraftigt tryck kommer den mest ihållande föroreningen i de mest otillgängliga områdena att minska. Men det är inte allt som högtryckstvättarna kan. De gör enkelt daglig rengöring till en snabb och enkel procedur..

Denna teknik uppskattas särskilt av ägarna till privata hus, eftersom de mycket väl vet hur svårt det är att hålla sitt hus, intilliggande territorium och gård rent. Själva huset, garage, verkstad, skjul och tomt kan städas med en modern, kompakt och kraftfull mini högtryckstvätt. Med högsta kvalitet och utan stora svårigheter kommer det att vara möjligt att uppnå ett sådant resultat som helt enkelt är ouppnåeligt med traditionella medel. Högtryckstvättar hanterar den äldsta smuts och hårda ytor.

De flesta handfat är tyvärr inte “vänliga” med varmt vatten. Den maximala temperaturen för vätskan som kan levereras till enheten anges vanligtvis i produktens tekniska egenskaper och överstiger vanligtvis inte 40-60 grader Celsius. Om du vill ha mer, bör du leta efter en modell som stöder användning av varmt vatten: det finns inte många sådana enheter, men du kan verkligen hitta.

För att öka diskens effektivitet och funktionalitet kan du använda ytterligare redskap för högtryckstvätten. Det vanligaste alternativet är det roterande jetmunstycket. Vissa tillverkare gör dock mer originella alternativ – olika borstar, särskilt rörliga, smala munstycken för rengöring av olika rör. Tyngsta artilleri – sandblästermunstycken: vatten med sand rengör den tyngsta smutsen.

Typer av högtryckstvättar

Varje högtryckstvätt skiljer sig åt när det gäller tryck och prestanda, vikt och effekt, design och dimensioner. I enlighet med dessa parametrar kan du välja den utrustning som passar dig, baserat på ekonomiska möjligheter, behov, önskemål och uppgifter..

Hushålls- och professionella handfat

Högtryckstvättar är indelade i professionella och hushåll. Hushållsmodellens varaktighet per dag är cirka två timmar, vattnet tillförs från behållaren eller trycket i vattentillförseln. I hushållshögtryckstvättar i arbetsläge når vattenförbrukningen 600 liter per timme, strömförsörjning ~ 220-230 V, tryck – 20 – 150 bar.

Leveransuppsättningen innehåller vanligtvis: ett standardmunstycke som låter dig reglera trycket, en högtrycksslang, en pistol, en koppling. Särskilda redskap hjälper till att utöka miljön för användning av minitvättar i hushållet: tvättning av intilliggande vägar, rengöring av avloppsrörledningar och olika ytor från färg, rengöring av byggnadsfasader.

Professionella handfat skiljer sig från hushållsmodeller, först och främst genom resursen som är inneboende i deras design. I hushållsgruppen dominerar plast i tvättpistolens och pumpens material, medan i yrkesklassen dominerar metall: legerat stål, brons, mässing. Vid utloppet når det maximala trycket 1500 atmosfärer. Därför är det värt att välja en professionell modell som en högtryckstvätt för en bil..

De viktigaste skillnaderna mellan professionella höga modeller och hushållsmodeller:

  • styrkan hos varje del, enkel byte av element;
  • kontinuerligt arbete;
  • arbeta under supertunga och svåra förhållanden;
  • användningen av speciallegeringar i strukturen;
  • hög prestanda.

Handfat med och utan uppvärmt vatten

Högtryckstvättar, som inte tillåter uppvärmning av vattnet, kan framgångsrikt användas för rengöring av olika ytor och föremål på grund av konfigurationen av vattenstrålen, som kan ändras, och möjligheten att tillsätta tvättmedel till spraystrålen. För att öka rengöringsförmågan kan du använda specialiserade munstycken som ursprungligen ingår i leveranssetet. Du kan också bläddra i katalogen över högtryckstvättar och välja en extra uppsättning munstycken.

Modeller med uppvärmt vatten används för snabb rengöring av olja, fett och andra föroreningar som är resistenta mot kallt vatten, is och frusen smuts på vintern, samt för desinfektion och tvätt av utrustning inom jordbruk och livsmedelsindustri.

Apparater som gör att du kan värma vatten, brukar använda en dieselbrännare som en termoenhet. Närvaron av en brännare, bränsletank eller värmare ökar diskbänkens storlek och vikt avsevärt jämfört med modeller utan uppvärmning. För drift av en sådan diskbänk behövs en tillförsel av vatten och elektricitet, därför är dessa enheter inte helt autonoma..

Autonoma och nätdrivna handfat

När du väljer en högtryckstvätt måste det elektriska nätverkets egenskaper vara kända, eftersom det krävs för att säkerställa modellens smidiga funktion. Baserat på apparatens uppgifter och behov kan du välja en diskbänk som drivs av AC: 3 ~ 400 V eller 1 ~ 230 V. Enfasbrickor är kompakta ekonomiska modeller, trefasmaskiner är den högsta klassen av professionella maskiner, den mest produktiva och mest kraftfulla.

Autonoma brickor är mobila högtrycksanordningar som är konstruerade för arbete som rör rengöring av fasader, användning inom bygg, skog, kommun och jordbruk, ger en säker lösning på uppgifterna i frånvaro av el. Utrustad med bensin- eller dieselmotorer av hög kvalitet.

Stationära och mobila handfat

Mobila handfat är mycket praktiska i det dagliga arbetet, när det är nödvändigt att flytta till rena, svåråtkomliga och avlägsna platser. Mobiltvättar anses vara de mest populära och mest utbredda. Stora hjul garanterar hög manövrerbarhet och gör att modellen kan flyttas även på trappsteg eller ojämna golv.

Den stationära högtryckstvätten är konstruerad för högtrycksslanganslutning och rörledning, och erbjuder en kompakt lösning för kostnadseffektiv och grundlig rengöring av fordon och byggnader, avsedd för rörledningsintegration eller fjärrstyrd fältinstallation. Speciella tekniska lösningar garanterar långsiktig kontinuerlig drift med hög prestanda, automatisk avstängning under lång tid eller avbrott i arbetet.

Tvättstolpar, tunnel- och portalbrickor

Det är vanligt att installera biltvättstationer vid ingången till en automatisk biltvätt, på parkeringsplatser i flera plan eller under jord, garage, parkeringsplatser, vid utgången från byggarbetsplatser och bensinstationer. Tvättstolpar är ett separat område med dränering, där högtrycksmunstycken är placerade i olika vinklar och runt omkretsen, och själva högtryckstvätten är kompakt dold i strukturen. I grund och botten används de bästa högtryckstvättarna för förtvätt och vätning av kroppen, rengöring av grov smuts, rengöring av fälgar och hjul med tryck samt för att tvätta underredet..

Portalen är en U-formad struktur bestående av stålrör och en ram och varmförzinkad för extra korrosionsskydd med en hållbar lackbeläggning. Tvättenheter är borstar och valv – tvättbalkar med två rörliga, ställbara munstycksskenor som ger en optimal slagvinkel för vattenstrålen och utmärkt rengöring av maskinens baksida och framsida. Rengöring av sidorna utförs med införandet av munstycksrör i enlighet med bilens höjd.

Tunnelbiltvätt består av flera biltvättstationer och portaltvättar. Detta är en slags korridor av sektioner där flera operationer utförs. Samtidigt kör maskinen självständigt eller rör sig på ett transportband.

Hur man väljer en högtryckstvätt

Så du kan inte bestämma om du vill köpa en bosch aquatak högtryckstvätt eller att ge företräde åt en annan tillverkare. Först rekommenderas att du bestämmer för vilket ändamål du behöver enheten. Oavsett om du behöver en professionell eller en hushållsmodell beror på vilken typ av arbete som kommer att utföras med en högtryckstvätt. Beroende på den valda kategorin för biltvätten beror dess livslängd och enhetens pris. Professionella enheter håller tre gånger längre och kostar betydligt mer.

När du väljer en diskbänk, var först och främst uppmärksam på pumpens prestanda, som bestäms av kriterier som vattenförbrukning under en viss tid, arbetstryck och vätsketemperatur vid utloppet. Strålens förmåga att tvätta bort smuts bestäms av vattenflödeshastigheten, som tillhandahålls av tvättpumpens effekt. Bra modeller levererar nära 600-700 liter i timmen.

När du väljer en högtryckstvätt, ta filtret direkt, eftersom vårt vatten behöver det bästa. Det rekommenderas att välja ett återanvändbart filter utan att det finns utbytbara patroner. När du köper en diskbänk är det värt att klargöra hur bra enheten fungerar när du drar vatten från tanken, eftersom det inte alltid är möjligt att ansluta diskbänken till vattentillförseln.

Tillsammans med vattenförbrukningen bestämmer trycket tvätteffekten med 80%. Enheten måste få rätt mängd vatten, beroende på dess tekniska egenskaper. Till exempel, om vattenförbrukningen når 14 liter per minut och vattentillförseln bara ger 12, kan handfatet misslyckas mycket snabbt..

Varje högtryckstvätt har sin egen resurs. Välj maskinen utifrån dina behov. Till exempel är karcher högtryckstvättar i andra, tredje och fjärde serien utformade för att tvätta en bil per dag, utan problem i 3-5 år, den femte och sjätte serien-att tvätta två eller tre bilar per dag, och den sjunde serien tvättar kan tvättas i upp till sju bilar per dag.

Var uppmärksam på pumpen. Det finns två typer av material som de är tillverkade av: plast och metall. Plastpumpar är hopfällbara och icke-hopfällbara. Om pumpen är oavskiljbar plast måste den bytas vid en haveri och kostnaden är lika med 70% av priset på en ny enhet. Den hopfällbara pumpen kan repareras. Plastpumpen är rädd för överhettning och varmt vatten.

Ta reda på hur kemikalier tillförs. Om kemin kan levereras genom apparaten (hälls i en integrerad tank eller pumpas upp genom ett speciellt rör) är det värt att klargöra möjligheten att köpa ett externt skummedel som sätts på pistolen. Detta är bekvämt, eftersom endast neutrala kemikalier kan passeras genom sådana rör och tankar..

Tips för att använda din högtryckstvätt

Det rekommenderas inte att hålla diskbänken under tryck i onödan – det är bättre att minska den under pausen mellan arbetet, eftersom enheten annars misslyckas snabbare och högtryckstvätten måste repareras. En av de mest ömtåliga delarna är högtrycksslangen, så den får inte krossas eller böjas. Om du köpte en bricka med en lindningsrulle ska du alltid varva ner slangen när du arbetar. Det är bättre att köpa en modell med en speciell slangrulle, eftersom det ökar diskbänkens livslängd.

Lämna inte diskbänken i kallt väder med vatten. Om vattnet inuti fryser kan handfatet misslyckas helt. Den bästa lösningen i detta fall är att pumpa frostskyddsmedel inuti. Och själva enheten ska förvaras i ett varmt rum på vintern. När du arbetar med en diskbänk måste du följa säkerhetsreglerna. En jet riktad mot en person är farlig: den kan slå ner honom och skada honom under högt tryck..

Således är en högtryckstvätt en multifunktionell anordning som används för att rengöra alla typer av håligheter och ytor med hjälp av en högtrycksvattenstråle. Om du lägger till ett slipmedel i strålen, kommer det att visa sig att inte bara ta bort smuts, utan även lack och rost.