Välja en kultivator eller en bakomliggande traktor

En motorkultivator eller en bakomliggande traktor är en oumbärlig sak för en modern bonde. Det är också mycket användbart för vanliga bybor med en liten grönsaksträdgård, sommarboende och verktyg. En bra bakomliggande traktor hittar alltid arbete i fält, trädgård, grönsaksodling, rabatt och gräsmatta, i parker och gårdar. Den används huvudsakligen för mekanisk odling av marken: plöjning, klippbäddar, odling, ogräs.

Huvudkategorierna av odlare

Motoriserade odlare varierar kraftigt i kraft, vikt, funktionalitet och andra indikatorer. Det finns ingen tydlig gräns mellan en motorkultivator och en bakomliggande traktor: en kultivator med en effekt på 4 eller fler hästkrafter, som har en backväxel, kan redan kallas för en bakåtgående traktor. Ganska villkorligt kan enheterna delas in i vikt i 4 kategorier: ultralätt, lätt, medium och tung.

 • Ultralätta kultivatorer inkluderar maskiner som väger upp till 30-35 kg och motorer i en professionell och amatörklass med en kapacitet på upp till 5 hästkrafter. Sådana kultivatorer kan ha en snäckväxel, kedja eller kugghjul. De har en hastighet framåt och vissa modeller har backhastighet. Dessa kultivatorer används endast för landarbete (från tillbehör, klackar, en hiller och en dragkrok krävs). Denna kategori inkluderar elektriska kultivatorer, främst med en effekt på 500 till 1500 watt. På grund av sin lilla storlek kan kultivatorer med elmotor användas i trädgården och i blomträdgården, den fungerar tyst, men ständigt trasslig sladd, oförmågan att använda den långt från strömkällan och den lilla förnekade fördelarna med detta verktyg . Han fick aldrig mycket popularitet..
 • Den andra gruppen inkluderar jordbearbetare och bakomgående traktorer med en vikt på 35-55 kg och kraften hos en professionell eller amatör bensinmotor från 4,5 till 6,5 hästkrafter. Växellådorna för lätta enheter är desamma som för ultralätta, endast vissa modeller har inbyggda hastighetsändringsmekanismer. Det vill säga, det finns motorkultivatorer med en hastighet framåt, en framåt och en bakåt, två framåt och en bakåt. Kopplingen kan vara centrifugal, avfasad eller två remskivor. Användningen av sådana maskiner är inte begränsad till grävarbeten: i vissa fall kan de användas för transport av gods eller som gräsklippare. Den mest använda utrustningen för sådana kultivatorer och lätta motoblock: plog, hiller, drag, slåtter och släp.
 • Den mellersta kategorin inkluderar motoblock som väger från 55 till 90 kg och med en motoreffekt på 5 till 7 hästkrafter. Växel, kedje- eller kedjereducering har en inbyggd växlingsmekanism: främst 3-4 hastigheter framåt och bakåt. Kopplingen i de flesta modellerna är två kilremdrivna remskivor. Sådana motoblock används för att utföra markarbeten, transportera varor, klippa gräs, gräsmatta, snöröjning, vattenpumpning, rengöring av territoriet och så vidare. Följande enheter hjälper dig att använda alla funktioner hos en genomsnittlig gående traktor: dragkraft, plog, hiller, gräsklippare, släpvagn, klackar, vattenpump, snöslunga och borste.
 • Det är vanligt att hänvisa till kategorin tunga motorblocksbilar som väger mer än 85 kg och en ärmtät proffsmotor från 6 till 9 hästkrafter. Dessa enheter har en reduktionsväxel med en växellåda, från fyra till åtta hastigheter, avfasning eller skivkoppling. En av funktionerna i denna utrustningsklass är närvaron av en kraftuttagsaxel, det vill säga verktygen och mekanismerna som är anslutna till axeln fungerar oavsett maskinens rörelse. Ett annat plus är att i tunga motoblock är alla växlar redskap, bälten används nästan aldrig, på grund av detta är överföringsresursen mycket längre. Sådana motoblock anses vara professionell utrustning, i många avseenden är de inte sämre än minitraktorer. De kan utföra ett brett spektrum av funktioner: bearbetning av stora landområden, transporter av gods, röjning av snö, gräsklippning, sopning. För att utföra detta arbete behöver du en dragkrok, en kul, en plog, en snöslunga, en gräsklippare, klackar, en rorkult och en rengöringsborste..

Specifikationer

En motorkultivator för arbete i landet har tillräckligt med motoreffekt på 2-4 hästkrafter, för en liten gård räcker kraften hos en fem-sex stark motor. Det är vettigt att köpa en professionell bakomliggande traktor för stora arbetsmängder..

Trots att priserna på kultivatorer med tvåtaktsmotor är mycket lägre har en fyrtakts ett antal fördelar: den har en längre resurs, är mindre bullrig och är mer bekväm att underhålla..

Närvaron av en backväxel på en motorkultivator gör det mycket lättare att arbeta med det, särskilt hjälper det att manövrera i små områden och områden med svår terräng. Bakåtgående traktorer har alltid en omvänd hastighet.

Kopplingen kan vara manuell eller automatisk, utlöses när motorvarvtalet ändras. Automatisering är lättare att använda, det är här dess fördelar är uttömda. Den manuella kopplingen fungerar “tvärtom” – när spaken trycks in kopplar motorn in växellådan, vilket är mycket säkrare. Det vill säga när kopplingsspaken släpps slutar arbetsverktyget omedelbart att fungera. När du arbetar på ett område med svår terräng har en bakomliggande traktor med manuell koppling påtagliga fördelar.

I motorkultivatorer och lätta gå-bak-traktorer finns det ett problem i samband med enhetens vikt: med en låg vikt är kultivatorn lätt att transportera, manövrerbar, men den kan inte odla marken på ett tillräckligt djup. Arbetsutrustningen kan helt enkelt inte “sjunka” ner i jorden. För att lösa detta problem med lätta kultivatorer kom konstruktörerna med viktade hjul och avtagbara viktvikter..

Innan du köper en walk-behind-traktor eller en walk-behind-traktor måste du tänka på dess dimensioner. Speciellt om det kommer att transporteras ofta – många kultivatorer ger möjlighet att minska storleken genom delvis demontering. De flesta motoblock är ganska skrymmande, bara fästen och vikter tas bort från dem.

Bilagor

 • Plogen används för att klippa och vända matjorden. Som ett resultat av plöjning bildas stora klumpar som kräver ytterligare odling. Plogen är nödvändig vid bearbetning av långa odlade områden för årlig plöjning av tunga jordar. Det är i form av en ås med en expansion på toppen för en jordförlust. Var uppmärksam på jordens klippdjup vid plöjning. Olika plogar krävs för kultivatorer och motoblock med olika motoreffekter..
 • När jordbearbetning fungerar är det lämpligt att installera klackar istället för hjul. Denna utrustning för en motorkultivator och en bakomliggande traktor förbättrar dragkraften på våt, lös mark, ökar enhetens kontrollerbarhet, utför ytterligare lossning istället för att tampa. För olika ändamål och olika modeller av kultivatorer krävs egna klackar – deras utbud är ganska brett.
 • Motoblockfästet behövs för högkvalitativ fastsättning av redskap.
 • Ogräningsmaskinen används för att ta bort ogräs i gångarna. Den är utformad för kraftfulla modeller av jordfräsar och bakomgående traktorer.
 • Hillers för kultivatorer är utformade för att lossa radavstånd och fylla åsen på en rad. Dessa enheter kan vara av flera typer. För ultralätta och lätta kultivatorer används en kullare med fast arbetsbredd (lister), vars nackdelar inkluderar ett fast, vanligtvis litet, radavstånd. Det finns också hillers med en varierande arbetsbredd – de saknar de största nackdelarna med listery, men de kan inte fylla en hög ås, en del av landet smuler i gången. Tja, den dyraste skivhylsan kan anses vara universell..
 • Plattskäraren kan ha en eller flera knivar. Används för att lossa, bryta upp klumpar efter plöjning och delvis avlägsnande av ogräs.
 • Potatisgrävaren används för att extrahera potatisknölar eller rotfrukter ur jorden och lägga ut dem på ytan. Denna teknik kan avsevärt minska tid och arbetskostnader. I grund och botten, när du ansluter denna utrustning, krävs en dragkrok.
 • Motorkultiveraren är konstruerad för djup lossning av jorden, på ljusa, regelbundet odlade jordar, den kan framgångsrikt ersätta plogen.
 • Släpvagnar används på medelstora och tunga motorblock för transport av gods. Särskilda sitsadaptrar finns också.

Dessutom används ofta gräsklippare, vattenpumpar och andra mer exotiska mekanismer för bakomliggande traktorer och motorodlare..

Användbara tips

Först och främst, förbered lämpliga kläder för jobbet: slutna stövlar, långbyxor, långa ärmar. Arbetskläder får under inga omständigheter ha utvecklande kanter – golvet i en regnrock eller en lång kjol kan mycket väl falla ner i remdrivningen med ett vindstöt. Av samma anledning, håll utkik efter skyddsomslag. Skyddsglasögon hjälper till att skydda dina ögon från en sten som har flög ut i hög hastighet. Hörlurar eller öronproppar minskar märkbart buller och skyddar dig från huvudvärk efter jobbet.

Närma dig mastering av enheten eftertänksamt och utan brådska: du ska inte ens försöka bemästra att arbeta med alla enheter på en dag.

Arbeta inte på kultivatorn nära barn, efter ett glas alkohol, om du mår dåligt – även en lågdriven motorkultivator är en allvarlig maskin som kan vara farlig för andra.

Håll koll på teknikens tillstånd. Att byta olja i tid är mycket billigare än att köpa en ny bakomliggande traktor.

Tillverkare

När du väljer en kultivator med bensinmotor uppstår först och främst vilken motorodlare som ska köpas: importerad, inhemsk eller ryskmonterad enhet med importerad motor. Det finns inget definitivt svar, varje potentiell köpare har sina egna krav på odlaren och sin egen budget för sitt köp.

 • Krot elektriska odlare har tillverkats i Moskva och Omsk sedan 1983. Dess olika modifikationer är lämpliga för sommarstugor och små gårdar. Överkomliga priser.
 • Motorblocket eller motorkultivatorn “Neva” har producerats och förbättrats av CJSC “Krasny Oktyabr-Neva” i cirka 25 år, är en av de ledande tillverkarna av jordbruksmaskiner på den ryska marknaden.
 • Den väl beprövade Tarpan motorkultivatorn tillverkas i Tula. Detta inhemska varumärke är känt för sina pålitliga lätta och medelstora odlare och bakomgående traktorer..

Det bör noteras att en inhemsk tillverkares jordbruksmaskiner är mycket billigare än utländska motsvarigheter, och skiljer sig inte mycket från dem i kvalitet, hållbarhet och funktionalitet..

Den österrikiska Viking-motorodlaren, den danska Texas-motorodlaren och den världsberömda Honda är också mycket populära bland bönder..