Sandpapper: märkning, typer, applikation

Det händer ofta att en liten och till synes mycket obetydlig sak visar sig vara verkligt oersättlig, och det är lättare att namnge de områden där dess tillämpning inte krävs än att lista motsatsen. Sandpapper tillhör kategorin sådana nödvändiga saker, i den här artikeln kommer vi att prata mer detaljerat om det.

Innehåll:

Sandpapper märkning

Sandpapper är en typ av slipmaterial där ett slipande ämne appliceras på underlaget i form av ett “korn” eller pulver. Egentligen är denna struktur av slipmedlet produktens huvudkarakteristik. Kornstorleken möjliggör lämpliga typer av arbete. Markering hjälper dig att lära dig mer om detta..

Sandpapper foto

 • Hela sortimentet av beteckningar kommer att vara av intresse uteslutande för en snävt fokuserad specialist. Tabellen nedan visar endast de indikatorer som är nödvändiga för praktisk användning av materialet av en enkel lekman. All data indikeras enligt ryska GOST, som också är korrelerat med FEPA- och ISO 6344 -standarder som används utomlands.
 • Så markeringen gör att du kan bestämma för vilka typer av aktiviteter papper med olika “korn” används, betecknat med bokstaven “P”. Indikatorer mäts i antal. Den minsta slipstorleken motsvarar antalet med det största värdet. I de tidigare republikerna i SSR finns det ofta en beteckning med bokstaven “H” (storleken anges i tiotals mikron) eller bokstaven “M” (storleken på “kornet” beräknas i mikron). Sådana “undersökningar” anges i kolumnen “Anteckningar”.
Märkning Applikationsområde Anteckningar
P22; P24; P36 För mycket grovt jobb 80-H; 63-H; 50-N
P40; P46, P60 För grovslipning 40-H; 32-H; 25-N
P80 – P120 Primär strippning 20-H; 16-H; 12 -H; 10, -H
P150; P180 För slutlig slipning 6-H; 8-H

 • För fint sandpapper är klassificeringen enligt följande:
Märkning Applikationsområde Anteckningar
P280; P240 För slipning av lövträ M63; 5-H
P600; P400 Ytpolering före målning M40; M28; 2-H; 3-H
P1000 Bearbetning av plast, keramik, metall M20; 1-H
P1200; R1500 Slutlig polering M5; M7; M10; M14; H-01; H-00; H-0

Baksidan av materialet innehåller annan användbar information..

Hudbas

 • Papper. Det är det snabbaste bäralternativet, men det tål mycket belastning, på grundval av detta är alla finkorniga skinn gjorda. Det är också det billigaste alternativet..
 • Sandpapper i tyg Mer slitstarkt än det tidigare beskrivna provet, ibland är det impregnerat med speciella vattenavvisande föreningar. Detta alternativ är mer elastiskt..

 • Kombinerad. Det kombinerar fördelarna med de tidigare beskrivna grunderna, därför är priset för det högre. Den är avsedd för arbete när det krävs stor ansträngning och maximal mekanisk belastning. Det vill säga, detta är grunden för grovt sandpapper.
 • Kardborrebandssandpapper. Den är tillverkad för ytslipmaskiner, vars konstruktion möjliggör fastsättning av slipmedlet med kardborre. Den största fördelen är att det inte är nödvändigt att skära den för hand till önskad storlek. Lim eller konstharts fungerar som ett klibbigt bindemedel.

Slipande typ

 • Granat Är ett naturligt förekommande slipmedel som fungerar bra för slipning av trä. Papper med det har en jämförande mjukhet, därför “tätar” det strukturen på träbrunnen, så att färgen kan fördelas jämnt över ytan.
 • Kiselkarbid mycket slitstarkt material. Skinn med denna typ av slipmedel är oumbärliga för bearbetning av metaller, målade delar, plast, glasfiberprodukter.
 • Keramiskt slipmedel kommer att krävas i fasen för att forma träet och jämna det. Det vill säga det används i grova typer av sandpapper och finns oftare i form av slipband. Skiljer sig i hög hårdhet.
 • Aluminiumoxid kännetecknas av bräcklighet, som “spelar in i händerna” genom att under bearbetningen av ytor med det, slipmedlet från värme och applicerade krafter “bryts” och bildar nya spetsiga kanter som fortsätter att arbeta. Det är därför livslängden för en sådan hud kan vara imponerande. Det används oftare i träbearbetningsindustrin..

Tips: sandpapper markerat med index “L1” är lämpligt för slipning av mjuka material. Bokstaven “L” och siffran 2 anger möjligheten att använda den på metaller. De, liksom märkningen med bokstaven “M”, kommer att berätta för konsumenten om hudens fuktbeständiga impregnering. “P” tvärtom kommer att varna för rädslan för fukt. “Representanter” av en vattentät typ är avsedda för våtslipning, vilket ger en jämnare yta och inget damm vid arbete.

Typer av sandpapper

Du kan dela sandpapper i kategorier beroende på flera faktorer:

 • sandpapperets storlek (korn);
 • Applikationsområde;
 • utgivningsform

Några av dem nämndes delvis ovan, men för bildens fullständighet är det nödvändigt att ange dem separat och komplettera den redan tillgängliga informationen..

Sandpappersnummer (korn) är en specifik indikator som kännetecknar antalet slipande partiklar per kvadrattum. I enlighet med detta är huden vanligtvis indelad i:

 • grov för rengöring av ytor från gamla beläggningar (lack, färg) och första bearbetning. Slipande i den grova och grova fraktionen, tillsammans med avlägsnandet av det övre lagret, lämnar spår och repor på materialet, därför kommer ytterligare behandling att krävas. Således används det grovkorniga sandpappret ofta när det inte är nödvändigt att släta utan snarare slipa av det översta lagret (till exempel på trä för att forma arbetsstycket). Rum 12-80;

 • medelstor kommer att krävas vid mellanstadierna av slipning och är precis samma för att jämna ut ytorna för rengöring, och så vidare, så att flerskiktsbehandlingen är jämn och av hög kvalitet. Det slätar och slätar naturligtvis ut ytan, men lämnar fortfarande spår efter sig, även om det inte är så uppenbart som exemplar med stora korn. Nummer 80-160;
 • finkornig tar bort brister från tidigare poleringar, vilket gör ytan redo för slutbehandling (till exempel färg). Det innehåller också nollgradigt sandpapper. Rum 160-4000.

Sammanfattningsvis noterar vi att proceduren för att arbeta med olika material är densamma i alla fall. De börjar med att använda en mycket grov hud. Detta är träbearbetning och borttagning av gamla färger och lacker och rengöring från rost på metallprodukter. Gradvis utförs övergången till papper med ett finare slipmedel och den sista poleringen utförs.

Släpp form av slippapper

När det gäller frisättningsformuläret, då kan två huvudtyper noteras: ark och sandpapper i rullar. Men förutom dem produceras andra olika konfigurationer..

 • Fiber sandpapper. Det är ett ovävt material tillverkat av ett nät impregnerat med slipande material, fäst på basen med speciella hartser. Det behövs för mattytor. Den elastiska basen gör att du kan uppnå önskad effekt även på svåråtkomliga platser. Således uppnås en optimal bas för efterföljande grundning eller målning..

 • Slipnät är ett patenterat dammfritt slipmaterial. Strukturen i detta material är ett polyesternät med ett fast slipmedel. Denna nätstruktur ger utmärkt dammborttagning genom hela slipmaterialets yta, som inte är igensatt och skyddad från klumpbildning. Maskens hållfasthet garanterar dess långsiktiga drift, vilket innebär mindre förbrukning av slipredskap.
 • Slipande hjul. Mikrofina poleringssorter, tack vare användning av avancerad teknik, kan utjämna mindre defekter på lacken. De används tillsammans med underlag som ger en passande passform till ytor med komplexa konturer (till exempel på bilar). Snabb borttagning av små märken minskar avsevärt behandlingstiden, gör den mer enhetlig och av hög kvalitet. Torkningsprov har en stark skärkant och en aggressiv slipstruktur. De är utformade för att vara mindre heta och inte feta. Till skillnad från stålborstar håller de mycket längre. Designad för rengöring av metallytor.
 • Slipande pappersränder har en hög kapacitet och lång livslängd. Kan tillverkas med speciella tekniska hål för dammborttagning.
 • Vattentätt sandpapper behövs för inledande eller slutlig våtbearbetning av olika ytor.

 • Valsad hud. Tillverkad på en mängd olika underlag för en mängd olika tillämpningar och tekniska egenskaper, lämplig även för högspecialiserat arbete (till exempel tillverkning eller reparation av skor).
 • Sandpapper på skumgummi baserad på anti-igensättning behandling, inte lämplig för våtslipning. Det används vid bearbetning av grundade och lackerade beläggningar, efterbehandlingskonturer och kanter. Lämplig för både profilerade och plana ytor, eftersom skumgummit bidrar till en jämn fördelning av slipmedlet vid pressning. Samma villkor garanterar frånvaron av halka..
 • Sandpapper för slipmaskiner. Finns i specifika storlekar med en självhäftande baksida, vilket gör det enkelt att fästa och snabbt byta.
 • Slipande svampar behövs för bearbetning av ytor med en komplex konsistens, för formning, slipning av kanter. Lämplig för handpolering i svåråtkomliga områden. Med hjälp av dem är ytan förberedd för målning. Finns i en mängd olika kornstorlekar från ultra och superfin till medium.
 • Slipande blommor används för att eliminera små defekter. Den ovanliga formen syftar till att undvika risker under arbetet. Används på både nya och ommålade ytor.
 • Slipbälten på grund av designfunktionerna matas de in i maskiner eller skrapmaskiner.

Slipning med sandpapper

Det har redan noterats att det beskrivna materialet krävs inom många verksamhetsområden:

 • konstruktion och efterbehandling: bearbetning av fyllda ytor för att jämna ut dem och bli av med små spår från en spatel eller hängande, rengöring av olika material (metall, trä, PVC) från den gamla beläggningen;
 • bil reparation: utförande av olika typer av karosseri (avlägsnande av korrosionsspår, behandling av basen före påfyllning och dess efterföljande utjämning, slipning före målning, lackering, mattning av ytan före grundning och andra typer av arbete);
 • träbearbetning: slipning av trä, erhållande av en enhetlig yta, arbete med bearbetning av vattenburna färger och lacker;

 • måleri fungerar: bearbetning av baser före och efter applicering av färger, utjämning av fläckar;
 • reparation och tillverkning av möbler.

Många hemhantverkare hittar mycket originella sätt att lösa vissa problem. Här är några av dem med användning av skinn “off-label”.

 • Rengöring av fogarna mellan plattorna. Envis smuts mellan plattorna kan vara mycket svårt att ta bort med rengöringsmedel. För att göra detta rekommenderar vissa hantverkare att använda ett ark finkornigt sandpapper böjt på mitten. Fogning bör göras med stor försiktighet, var noga med att inte skada själva brickan..
 • Slipning av nålar. Detta användningsområde kommer att uppskattas av needlewomen. För att återställa nålen till dess tidigare skärpa är det tillräckligt att genomborra sandpappret med det flera gånger, eller “linda” punkten i sandpapper och rotera en kort stund.
 • Uppdatera skärbräda. Med tiden blir träskärbrädorna fläckiga med ett fint nät av knivspår. Det är inte lätt att förstöra produktens utseende, men det är också väldigt ohygieniskt, eftersom en sådan yta är ett “paradis” för bakterier och mikrober. För att jämna ut basen behöver du bara använda sandpapper.
 • “Reparation” av mocka. Lätta skav och smuts från mocka kan tas bort med sandpapper. Det bör försiktigt gå med det i områden som kräver rengöring, och sedan “kamma” med en borste för att sätta tillbaka högen på plats.

Detta är inte en fullständig lista över anvisningar för användning av slipmedel, men det är imponerande. Små saker skapar verkligen mer än vad som syns.