Rengöring av avloppsrör

Till civilisationens fördelar: el, vattenförsörjning, värme och gas i lägenheter, någon av deras invånare har redan utvecklat en ihållande vana. Därför, när kranen öppnas eller korken tas bort från badkaret, tänker ingen på vilken typ av kommunikation detta vatten avleds till och vart det går senare. Jag tänker inte på det förrän det ögonblick då även en liten stråle från kranen plötsligt inte lämnar diskbänken, utan fyller den till brädden och badkaret förblir intakt och i bästa fall släpper “på en timme med en tesked ”. Med andra ord, när avloppsrören blir igensatta, verkar huset vara förlamat: varken diska eller händer eller använda tvättmaskin eller toalett. Många tjänster för tillhandahållande av tjänster till befolkningen arbetar dygnet runt, du kan vänta på en rörmokare från bostadskontoret, eller så kan du ta saken i egna händer. Artikeln kommer att diskutera hur man rengör avloppsrören.

Innehåll:

Det är realistiskt att besegra blockeringen på egen hand, om du förstår lite om dess ursprung, har till hands enkla improviserade medel, produkter från hushållskemisk industri eller en enkel uppsättning ingredienser för egen produktion.

Avloppsrör foto

Orsaker och konsekvenser av igensatta avloppsrör

Oavsett hur snygg värdinnan eller alla hushållsmedlemmar är, oavsett vilka förebyggande åtgärder de använder, finns det två huvudgrupper av orsaker som oundvikligen, förr eller senare, kommer att leda ett enda avloppssystem till en blockering.

Driftsfaktorerna för igensatta avloppsrör inkluderar:

 • kroppsfett (i riskzonen, främst köket);
 • hår eller djurhår (om ett särskilt furigt husdjur ofta badas i badrummet);
 • små tygstycken eller små delar av tillbehör från kläder (de kommer definitivt att hamna i avloppet när tvättmaskinen tömmer vattnet, lägga sig på väggarna i rören och ackumuleras över tiden);
 • dålig vattenkvalitet i lägenheten, överdrivet innehåll av kalk, järn i den (de sätter sig i rören först med en tunn blomning, växer sedan i storlek, minskar rörets diameter och leder till blockering);
 • nedsmutsning av kommunikation.

De tekniska orsakerna till blockeringar är:

 • initialt felaktig konstruktion av hela dräneringssystemet. Det var då felaktiga beräkningar användes under installationen och rör med för liten diameter installerades. De klarar helt enkelt inte av den totala mängden vatten som tas bort eller är inte utformade för att de kan få ganska stora skräp, till exempel matavfall. Ett annat vanligt misstag hos designers eller installatörer är inte ett enkelt och begripligt dräneringssystem, utan mer som påminner om Minotaurens labyrint. I överflöd av böjningar och böjningar av rör, mänskligt avfall och resultatet av dålig vattenrening – rost och kalkavlagringar deponeras lätt;
 • allmänt slitage på kommunikation är absolut inte en sällsynt orsak till blockering. Invånare i “hus med historia” är väl medvetna om denna “funktion” i avloppssystemet i sina lägenheter;
 • om för att bekämpa blockeringen som har uppstått av ett antal skäl som kan hänföras till den operativa kategorin, är det tillräckligt att förstöra den (bryta igenom, lösa upp sig) och ibland utföra förebyggande rengöring, för att eliminera faktorer från den andra gruppen har du att påbörja en storskalig förändring.

Orsaker till igensatta avloppsrör

Innan du väljer något sätt att eliminera motgångar måste du tänka på de möjliga grundorsakerna, då blir resultatet snabbt och garanterat..

 • Kemi kommer att klara av fettet i köksavloppsrören, och själva blockeringen kan tas bort med en kolv. Med husdjurshår och päls är det lite mer komplicerat. De är inte lätta att lösa upp. Detta kommer att ta tid, och om inte, då är en VVS -kabel den bästa lösningen..

 • Designers och installatörers misstag hanteras bäst innan problem uppstår. Om ett invecklat dräneringssystem är skrämmande till en början är det värt att rådgöra med proffs och förenkla det innan aktiv drift startar. Och det är bättre att ersätta de gamla avloppsrören av gjutjärn med mer moderna motsvarigheter. Dyr? Ja, men nerverna och pengarna som spenderas på oändliga bubblor med “magisk” kemi kommer att kosta ännu mer..

Avloppsrörets dimensioner

En uppmärksam värdinna eller ägare bör varnas i första hand:

 • obehaglig lukt från rör och avlopp;
 • främmande ljud vid dränering av vatten – squelching och “chomping”;
 • långsamt lämnar vatten. Detta kan vara en funktion i systemet, men om detta inte har observerats tidigare finns det en anledning att utföra förebyggande åtgärder.

Eliminering av blockeringar i avloppsrör

Eftersom orsakerna till blockeringar är olika måste du ha hela arsenalen till hands för att hantera dem, från lätta vapen till seriös utrustning.

 • Hushållskemikalier. Säljs överallt. De annonserar brett och lovar mirakulösa effekter på kort tid. I förebyggande skede hjälper de vanligtvis ganska bra..
 • Ventuz. Den enklaste enheten som finns i de flesta lägenheter. Ett effektivt botemedel mot blockeringar som inte ligger djupt i röret. För att “aktivera” måste den installeras ovanför vattenavloppshålet, tryckas fast och flera gånger med kraftiga rörelser framåt i handtaget för att pumpa luft i röret.
 • Vid behov upprepas operationen två eller tre gånger. På grund av sådana åtgärder börjar blockeringen röra sig, sönderfaller och passerar vidare längs röret in i avloppet. För att underlätta denna process, efter att ha arbetat med kolven, måste du göra det högsta möjliga vattentrycket (helst varmt), det kommer att tvätta bort skräpet. Som ett inledande steg måste överflödesöppningen vara tätt stängd. Om det inte finns något speciellt omslag kan du göra en “gag” av en vanlig trasa. Denna åtgärd kommer att ge högt lufttryck, vilket kommer att förstöra blockeringen..
 • Annars kommer det att ta lång tid att arbeta med en kolv, göra för mycket ansträngning och effekten kanske inte uppnås alls.

 • Oavsett hur hårt kolven pressas mot avloppshålet, och hur intensivt den påverkas, men om blockeringen har bildats djupt i röret, visar sig denna enhet vara värdelös.
 • VVS -kabel. Det händer långt ifrån alla, men många hantverkare anpassar fullt ut för dessa ändamål en ganska lång, måttligt stel, men flexibel tråd eller slang med ett stort tvärsnitt (vilket faktiskt är den här enheten). Men den köpta kopian levereras ofta komplett med olika bilagor som ökar rengöringseffektiviteten och ett bekvämt handtag för rotation..
 • En VVS -kabel eller en enhet som ersätter den gör att du kan nå blockeringen och “sitta” tillräckligt djupt i kommunikationen. Dess längd (flera meter), flexibla och robusta konstruktion gör att den kan bäras genom hela systemet och bryta igenom alla slags “pluggar”.
 • Kabeln sänks ner i avloppshålet och skjuts tills den stöter på ett hinder i dess väg. Så snart han vilar mot den är det nödvändigt att börja rotera enheten tills blockeringen är helt eliminerad. För maximal effekt görs rotationen bäst medurs. Detta krav är obligatoriskt om en stålprodukt används som vrids till en fjäder. Om den vrids i motsatt riktning (moturs) kan den lätt skadas.

 • Parsar manuellt. Ett lite smutsigt och obehagligt sätt, men prisvärt och effektivt. Vattnet från avloppshålen passerar först genom en sifon, som på grund av dess konstruktionsegenskaper skapar en vattentätning. Det förhindrar att obehaglig lukt från avloppet kommer in i lägenheten. Vissa typer av sifoner är särskilt benägna att smuts samlas på deras väggar. I avsaknad av ett bättre sätt kan du försiktigt lossa det och skölja det ordentligt (eller ändra det till ett nytt, mer tekniskt avancerat alternativ).
 • Soda. En välkänd bakingsingrediens utgör grunden för många “recept” för att aktivt bekämpa igensatta rör..

Rengöring av avloppsrör med kemikalier

 • Kemiska metoder för att påverka blockeringen är mest effektiva som förebyggande åtgärd. Men med vissa typer av föroreningar i rör kämpar de ganska bra. Varje hemmafru har förmodligen ett paket med ett livräddande medel som hittades empiriskt. Frisättningsformen för sådana läkemedel kan vara gel, flytande eller granulat (pulver).

 • Oavsett detta är det värt att komma ihåg att kompositionen innehåller frätande ämnen som, när de kommer på huden och slemhinnorna, orsakar allvarlig irritation och brännskador. Annars kommer ett sådant verktyg inte att kunna lösa upp varken fett eller annat organiskt material. Därför kommer efterlevnad av vissa regler att rädda hälsan:
 • Förvaring av sådana läkemedel utom räckhåll för barn och djur och användning av handskar när man arbetar med dem är obligatoriska krav..
 • Eftersom ångorna från dessa föreningar också är skadliga för andningsorganen, böj inte lågt över avloppet under bearbetning och var nära föremålet som ska rengöras hela tiden produkten är i drift..
 • Du måste noggrant studera etiketten på vilken kompositionen anges. De huvudsakliga aktiva ingredienserna är syra eller alkali. Beroende på deras koncentration kommer läkemedlet att vara mer eller mindre effektivt. Alla tillverkares rekommendationer bör följas exakt. Det indikerar också för vilka typer av blockeringar denna produkt kan användas..
 • Du kan inte använda läkemedlet för de rör som inte är godkända av bruksanvisningen. Det är förbjudet att låta produkten “fungera” längre än den rekommenderade perioden. En sådan önskan att öka effekten av applikationen hotar förstörelsen av rör..
 • Efter användning måste systemet spillas med mycket vatten..

För dem som ännu inte har hittat sitt ideala blockeringsmedel kan du ge följande praktiska tips för att hitta det:

 • ett läkemedel som måste stå kvar i några minuter har en högre koncentration av aktiva ämnen än ett som måste förvaras i en halvtimme;
 • profylaktiska medel kommer att kunna eliminera endast en liten och lättsinnig blockering, även om de används i en ökad dosering;
 • inte alla medel kan genomtränga blockerade rör i stillastående vatten. Denna information måste finnas på etiketten.
 • man tror att importerade motsvarigheter utmärks av komponenter som är mer skonsamma för avloppssystemet. Det vill säga att de inte har en sådan skadlig effekt på rörens tillstånd själva. Därför rekommenderas de för rengöring av plaströr för avlopp;
 • om väntetiden som anges av tillverkaren har gått ut och vattnet inte har lämnat kan du prova att använda en kolv. Verktyget mjukade fortfarande upp blockeringen till viss del, och det kan ge efter för den beprövade metoden.

Rensa blockeringar av avloppsrör med folkmedicin

Folkmetoder för rengöring av avloppsrör anses vara mycket effektiva. Kompositionerna är lätta att tillverka, och de nödvändiga komponenterna finns alltid i köket eller i närmaste butik..

 • Det första du kan försöka tillämpa är intensiv spolning av det igensatta röret med flera liter kokande vatten. Denna metod är endast lämplig för att hantera ackumulerat fett. Det är också bra att använda det som en förebyggande åtgärd, särskilt efter att de särskilt smutsiga disken, till exempel ett bakplåt, har tvättats. Fettet som kommer från det i avloppsröret tvättas omedelbart och kommer inte att sätta sig på väggarna.

Det vanliga bakpulveret är lika effektivt för att bryta ner fett och små avlagringar. Det är vanligt att kombinera det med andra “aggressiva” rengöringsingredienser som förvaras i köksskåp..

 • Soda + varmt vatten. Ovanstående förebyggande metod förstärks genom verkan av natriumbikarbonat. Först och främst hälls en liter kokande vatten i avloppshålet. Om blockeringen efter femton minuter inte kan avlägsnas med en kolv, hälls ett glas läsk i avloppet. Omedelbart efter detta måste du hälla i 0,6 liter. kokande vatten. Dessa åtgärder kanske inte hjälper första gången. Men en sådan sekvens, upprepad två eller tre gånger, kommer inte bara att ta bort blockeringen, utan också desinficera hela systemet på grund av bildandet av en aktiv alkalisk miljö..

 • Natriumbikarbonat + salt. Denna metod är långsam. Båda komponenterna måste blandas i lika stora proportioner i valfri mängd, till exempel ett halvt glas. Den beredda blandningen hälls i avloppet och hälls med varmt vatten i en volym på en liter. Du måste vänta på resultatet från 8 till 12 timmar. Avloppssystemet kan inte användas för närvarande..
 • Natriumbikarbonat + vinäger. Till att börja med hälls 100 g läsk (ett halvt glas) och samma mängd bett i dräneringshålet. Du måste ta ättiksyra 70%. Avloppet måste täppas till och lämnas ensamt i ett par timmar. När dessa komponenter kombineras börjar en kemisk reaktion, som åtföljs av utsläpp av koldioxid och riklig skumning, så du måste täppa till hålet snabbt. Efter att tiden gått ut bör en liter kokande vatten hällas i avloppet.

Ringer specialister

Om inget av ovanstående verktyg och kemikalier finns till hands, eller om de visade sig vara ineffektiva, och det inte finns någon önskan eller tid att inrätta ett laboratorium hemma, måste du ringa professionella “räddare”.

 • Förutom kabeln och kolven kan moderna rörmokare till och med diagnostisera systemet med en minikamera, den så kallade rör- och avloppsslangen. En sådan bedömning av tillståndet för hela avloppssystemet är också användbart genom att alla begynnande problem kommer att bli uppenbara.

Mot särskilt “envisa” blockeringar kommer att användas:

 • hydrodynamisk rengöring av avloppsrör (systemet spolas med en vattenström som levereras under högt tryck);
 • termokemisk rengöring (speciella föreningar och lösningar förvärms till erforderliga temperaturer, och de blir de mest effektiva);
 • rör kan också spolas med korta impulsvattenflöden under högt tryck.

Under alla omständigheter kommer preliminär diagnostik att berätta för specialister det lämpligaste sättet.

För att inte få situationen till ett så allvarligt och dyrt ingrepp är det bättre att komma ihåg om förebyggande åtgärder, då behöver du inte uppleva några besvär från igensättning av avloppsrör.

About the author