PVC -plastpaneler: typ av efterbehandlingsmaterial

PVC -paneler av plast är den bästa lösningen om huvuduppgiften är att minimera ansträngningar och kostnader. De är lätta att installera, och valet av färger är extremt stort. PVC -paneler blev populära bland användare direkt efter deras utseende på grund av deras mångsidighet, praktiska, estetiska och ekonomiska..

Vad är PVC -plastpaneler

PVC -plastpaneler är ett polymermaterial som har blivit populärt bland användare sedan starten. Panelerna innehåller lätt, hård och hållbar PVC. Därför utförs ofta beklädnad av tak och väggar med plastpaneler i bostadslokaler, på kontor, affärer och köpcentrum..

Ett dekorativt mönster appliceras på utsidan av PVC -paneler med termotryck, offsettryck eller laminering. Ytan är täckt med ett skyddande lager av matt eller glansigt lack. Denna behandling ökar slitstyrkan och gör materialet antistatiskt, UV-beständigt och reptåligt..

Vid tillverkning av plastpaneler används inte ämnen som är skadliga för människor (fenol-formaldehydharts), vilket gör beläggningen ofarlig för hälsan. Vattenbaserade färger används för att måla PVC-foder.

PVC -paneler tillverkas i ett brett sortiment. De är olika i textur, färg och form. Ett stort utbud gör att du kan använda “plast” -finishen i olika rum: från toaletten eller badrummet och slutar med hallen och korridoren.

Fördelar och nackdelar med PVC -paneler

Populariteten för användningen av materialet beror på ett antal fördelar med PVC -paneler:

Negativa egenskaper för efterbehandling med PVC -plastpaneler:

Plastpaneler i PVC: typer och egenskaper

PVC -paneler klassificeras främst beroende på syftet: tak eller vägg.

Plastpaneler av PVC för väggar kännetecknas av ökad hållfasthet, minskad flexibilitet och förmåga att motstå mekanisk belastning. Tjockleken på sådan plast är större än takpanelernas. Materialets hårdhet bestäms av polyvinylkloridhalten. Inre förstyvningsribbor på PVC -väggplastpaneler har en tjocklek på 1 mm – sådan plast kan inte skäras med en kniv..

En viktig faktor som avgör skillnaderna i plast och som inte kan försummas vid valet är storleken på PVC -plastpanelerna. Beroende på panelernas bredd skiljer sig följande typer av efterbehandlingsmaterial.

Foder av plast. Längden på sådana paneler är 3 m, bredden är 10 cm (ibland -12,5 cm). Fodret används för både utvändig och invändig dekoration. Materialets utseende är något mellan en träskiva och polykarbonat. Det finns två populära alternativ:

 • “Polka” – med en smal låsanslutning;
 • “Europeisk” – med ett brett lås.

Det yttre PVC -fodret har en skarv. Detta beror på att plast har en hög linjär expansionskoefficient. Därför måste fodret installerat utanför rummet “leka” – röra sig under påverkan av temperaturförändringar. En ytterligare egenskap hos fasadskivan är att färgpigmentet läggs till råvarorna i produktionsstadiet och inte målas ovanpå. Tack vare denna teknik behåller PVC -fodret sin ursprungliga färg länge..

Plastplåtar i PVC har en stor bredd – från 80 till 203 cm. Plastarkens längd når 105-405 cm. Det mest populära materialet är skummat PVC. Vissa tillverkare utsätter ytan på arken för en särskild behandling, vilket resulterar i att arken blir starkare och mer motståndskraftiga mot mekaniska skador..

PVC -plåtar monteras med lim och spik, och luckorna förseglas med en smal remsa eller tätningsmedel för att matcha beläggningens färg.

PVC -paneler. Populära material är 260, 270 och 300 cm långa och 25 cm breda. För beklädnad används också paneler med en bredd på 50 cm. Yttersidan av panelen är lackerad, målad eller täckt med termisk film. När den monteras bildas en nästan osynlig söm.

En separat kategori kan tillskrivas sandwichpaneler av PVC -plast – ett modernt efterbehandlingsmaterial med högpresterande egenskaper. PVC -paneler består av två plastskivor. För att ge materialet värmeisoleringskvaliteter används olika fyllmedel: polyuretanskum eller expanderad polystyren.

Sandwichpaneler av plast skiljer sig åt i materialet i det yttre lagret:

Beslag för plastpaneler

För installation av PVC -foder används en speciell plastprofil för PVC -paneler – dekorativ gjutning. Standardprofillängden är 6 m. Olika lister används för olika beklädnadsytor:

 • initial (start);
 • universell;
 • inre och yttre hörnet;
 • bindande;
 • taklist (takplint);
 • F-formad ände.

När du väljer en gjutning bör du vara uppmärksam på två huvudparametrar:

 • spår – väljs med hänsyn till tjockleken på den använda PVC -panelen; till exempel för en PVC -panel med en tjocklek av 10 mm är det nödvändigt att välja beslag med lämpliga parametrar;
 • färg – vanligtvis är profilerna tagna i samma färg som PVC -panelen, men för några flerfärgade alternativ måste du köpa en monokromatisk gjutning nära huvudmaterialet i färg.

Hur man väljer kvalitets -PVC -paneler

När du väljer plastpaneler kan du fokusera på materialkostnaden, eftersom produkter av hög kvalitet kostar mycket. För att inte bli lurad och inte betala för mycket för en produkt av låg kvalitet måste du känna till de viktigaste punkterna som avgör kvaliteten på plastfoder:

Efterbehandlingsteknik av plastpanel

För att slutföra arbetet behöver du några verktyg och material:

 • skruvmejsel;
 • stansare;
 • bågfil;
 • sax;
 • måttband och byggnivå;
 • penna, fyrkantig;
 • trälister för svarv- eller metallprofiler;
 • brevpapper kniv.

Plastbehandling kan göras på flera sätt. Valet av beklädnadsmetod beror på luftfuktigheten i rummet och på ytan..

Det enklaste alternativet är ramlös mantel – vinylpaneler monteras direkt på väggarna eller taket. Denna metod kan endast användas i torra rum om underlaget är relativt plant. Fästelement – speciellt lim eller flytande naglar.

Den självhäftande blandningen appliceras med en hackad murslev på väggen. Panelerna fixeras omväxlande med lim och sammanfogas.

Viktig! Med den ramlösa beklädnadsmetoden är det omöjligt att montera infällda armaturer

För efterbehandling av rum med hög luftfuktighet eller ojämna ytor är det nödvändigt att först installera lådan. Trästommen är lämplig för torra rum. Om trälådan är monterad i ett rum med hög luftfuktighet måste den behandlas med en speciell fuktsäker förening..

Fixera trälisterna i vertikalt läge runt rummets omkrets i steg om 40 cm. Därefter fästs PVC -paneler på träsvarven med små spikar eller en häftapparat.

Installation av metallramen utförs på samma sätt som för installation av en gipsskivkonstruktion, endast utan tvärprofiler. CD hängs över PVC -panelerna och UD runt rummets omkrets. För dekoration av stora rum rekommenderas att använda klämmor. Lameller trimmas individuellt på installationsplatsen.

Dockningsfogar maskeras med en skumplint eller L-start. Fixeringen av den senaste modellen görs ibland med lim..

PVC -plastpaneler: foto av interiören

Dekorerar köket med ett halvväggsmönster. Interiören är gjord i svart och vitt med tillägg av röda accenter.

PVC -plastpaneler för badrum.

Väggbeklädnad i vardagsrummet med dekorativa vinylfasader.

Ljusa blommotiv i dekorationen av väggarna. Hallinredning med PVC -paneler.

Användning av plastfoder för vägg- och takbeklädnad på balkongen.