Hur väljer man ett elplan?

Ett elplan är ett oumbärligt verktyg för byggnadsarbete som innefattar användning av icke hyvlade brädor. Å ena sidan är sådana brädor mycket billigare, och å andra sidan kräver de ytterligare bearbetning. Och det är det elektriska planet som kommer att klara denna uppgift både snabbt och effektivt. För snickeri är det oersättligt. För att välja den bästa elektriska hyveln måste du känna till dess driftsprincip och tekniska egenskaper:

Många elektriska hyvlar kan användas både som ett handverktyg och, om de fixas, i form av en snickerimaskin. I denna position kan han:

  • hyvlar;
  • anpassa dem till storlek;
  • fasa en kant på dem;
  • välj ett spår (kvartal).

Om du också använder extra redskap, ett skärverktyg, kommer funktionerna hos en konventionell elektrisk hyvel att överraska sina ägare positivt! Om du känner till verktygets tekniska egenskaper och möjligheter, kommer du att göra rätt val av en elektrisk hyvel.

Hur fungerar ett elplan?

Grunden för en elektrisk hyvel är en trumma som roterar tack vare en kraftfull motor med en hastighet av 10 000 rpm. I detta fall kan effekten på olika instrument variera från 600 till 1000 watt. Knivar är fixerade på trumman. Trumman drivs av en motor och ett drivrem. Detta bälte sitter under sidoskyddet, vilket gör att det kan tas bort och bytas ut. Ett annat hölje är placerat ovanför motorn. Tack vare utformningen av den elektriska hyveln ökar hastigheten gradvis när den slås på och sedan bibehålls den tack vare elektroniken. Allt detta tjänar till att förhindra motoröverspänning..

Fram och bakom trumman finns knivar för en elektrisk hyvel – den så kallade sulan. Den består av två delar, varav den första reglerar och bearbetar träet, och den andra förblir stillastående och passerar genom det tidigare bearbetade träet och jämnar ut ytan.

Snickeriernas hastighet beror också på deras kvalitet och förmåga att hålla sig skarp under lång tid. Var därför uppmärksam på metallen som sulan består av när du väljer en elektrisk hyvel. Det är hårdmetall och volfram, härdat stål.

Tjockleken på spånen och skärdjupet på brädet justeras med en vred eller, i vissa fall, en knapp med indelningar. Ju tjockare chipsen tas bort, desto långsammare kommer planet att röra sig. Sidobegränsaren gör att du kan välja en fjärdedel av den önskade tjockleken vid bearbetning av brädet. I detta fall är ett gångjärnsskydd fäst ovanför trumman: det är på sidan om planet fungerar i normalt läge och stiger upp om du behöver välja en fjärdedel. För detta används provtagningsdjupsjusteraren..

Specifikationer

Elhyvlar skiljer sig åt i kraft. I genomsnitt är detta parametrar som 450-600 W för amatörmodeller och 850-1100 W för professionella instrument. Ju högre verktygets effekt desto mer effektivt kommer det att hantera hårt trä..

Trumman (fräs) rotationshastighet skiljer sig också: för enskilda verktyg (svart&Decker), det är från 10 000 rpm, till exempel makita och Interskol elektriska hyvlar, hastigheten når 16 000 rpm, Bosh -verktygen – 19000. Enligt hastigheten är planers uppdelade i sprinter (plan snabbare och grundare) och stayers ( långsammare och djupare).

När du väljer en elektrisk hyvel uppmärksammas också en sådan parameter som det maximala möjliga lagret, som tas bort åt gången. Detta är skärdjupet. Ju högre denna parameter, desto snabbare kommer verktyget att fungera och du kommer att uppnå den önskade skivans tjocklek. För professionella verktyg är detta värde en storleksordning högre – det når 3-4 mm. För amatörhyvlar är detta värde från 0,6 till 2,5 mm.

De flesta verktyg har en hyvelbredd på 80-100 mm. Men enskilda lätta verktyg kan ha en hyvelbredd på bara 50 mm..

Efter vikt noterades det att plan från utländska tillverkare är lättare än de som gjorts i de baltiska länderna och det tidigare OSS. Om de förra har en genomsnittlig vikt på cirka 2,6 kg, kan verktyg som Fiolent och Baikal väga 2,9 respektive 3,7 kg, Interskols elplan – i genomsnitt 4,8 och Rebir, SUIT eller MRZ – cirka 6-7 kg. Samtidigt kan vikten på Makita elhyvel variera beroende på modell: Makita N1923B väger 2,9 kg, Makita 1806B – 8,8 och den stationära Makita 2012NB – alla 27 kg.

Typer och märken elektriska hyvlar

Mer kraftfulla elhyvlar och med ett stort maximalt klippdjup klassas som professionella. För hushållsändamål, med sällan användning, kommer amatörelektriska hyvlar också att klara sig bra. Hushåll och professionella elektriska hyvlar skiljer sig också åt genom att den förra har en stämplad sula, och den senare – gjuten, vilket gör den mer hållbar. Professionella hyvlar inkluderar Metabo, DeWalt, Bosch, Sturm, Hitachi, Makita hyvlar, amatörhyvlar – Svart&Decker, Blaukraft, Caliber, Interskol, Enkor, Energomash, Bison, Knight, Proton och andra.

Skilj också mellan manuella och stationära elektriska hyvlar. De senaste handhållna elektriska hyvlarna kan installeras stationära och användas som stationära.

Komplett uppsättning elektriska hyvlar

Förutom tekniska egenskaper, när du väljer en elektrisk hyvel, är det viktigt att ta hänsyn till ergonomi, användarvänlighet och en komplett uppsättning verktyg med alla typer av enheter. Samtidigt ska sulan vara slät; dess storlek avgör hur stabilt planet kommer att vara under drift..

För att underlätta arbetet är det lämpligt att välja ett elplan utrustat med två handtag: verktyget styrs av det främre och det bakre trycks. Med hjälp av det främre handtaget justeras rakdjupet och ställer in önskat steg. Detta är den så kallade djupmätaren. Det är önskvärt att ett steg är 0,1 mm och skalan inte börjar från noll. Det är känt från praktiken att även i denna position tar planet bort tunna flisar. Därför är det bättre att välja ett plan, vars skala börjar under noll..

Hyvlar utrustade med ett spiralbladhyvelträ bättre och jämnare.

För vikning är hyvlarna utrustade med ett sidostopp och en linjal. I närvaro av ett vinkelstopp blir det möjligt att planera ytan i en vinkel på 45 grader. Hyvelsulan är utrustad med ett V-format spår eller till och med tre för att fasa.

Uppsättningen med många verktyg inkluderar utbytbara trummor och fästen för att använda den elektriska hyveln som en fog och maskin, en knivslipare.

För att förhindra att chipsen sprids i alla riktningar är hyvlarna utrustade med ett chip -uttag. En dammsugare kan anslutas till vissa modeller för detta ändamål. Vissa modeller är utrustade med ett system för dubbelsidig utkastning av spån.

Tack vare elektroniska sensorer är det möjligt att upprätthålla en stabil drift av verktyget – ett konstant antal varv i arbetet med materialet, deras reglering vid tomgång och en smidig start. För säkerhets skull är det viktigt att ha både ett lås mot oavsiktlig aktivering av verktyget och ett skyddshölje som skyddar handen från kontakt med vassa knivar. Det finns lock som lyfts automatiskt så snart planet rör vid trädet, med hjälp av sidospaken eller genom att trycka på det främre handtaget. För Bosch, svarta modeller&Decker, Metabo, ett speciellt fotstopp kastas automatiskt ut, vilket höjer sulan på baksidan.

När du väljer ett elplan, ta hänsyn till alla parametrar, håll det i dina händer, fråga om driftsprincipen, säkerhetsåtgärder under arbetet och garantiperioden. Hur man väljer ett elektriskt plan, videon nedan kommer att berätta i alla detaljer..