Hur väljer jag en skruvmejsel?

För både den professionella byggaren och husets ägare blir ett sådant verktyg som en skruvmejsel mer och mer efterfrågat. Varför jobba längre när allt går snabbt att göra med en skruvmejsel? Både på jobbet och i hushållet med honom är det lättare och snabbare att argumentera med honom. Och det spelar ingen roll om du bara vill dra åt / skruva loss en skruv när du installerar möbler och gipsskonstruktioner, eller borra trä och metall – en bra skruvmejsel kommer att utföra uppgiften med hög kvalitet!

Det återstår bara att välja och köpa denna bra skruvmejsel. För att göra detta måste du studera följande aspekter:

Skruvmejslars funktionalitet

Skruvmejseln är ett funktionellt verktyg. Om hantverkarna tidigare behövde dra åt skruvarna manuellt, lägga tid på detta och enkelt men energikrävande arbete, är det nu skruvmejseln som gör att du kan utföra allt arbete mycket snabbt. Samtidigt kommer det med dess hjälp att vara enkelt att utföra följande operationer:

  • demontera möbler och strukturer med skruvar och skruvar;
  • skruvfästen;
  • att utföra installationsarbete (möbler, lägenhetsrenovering, takläggning, isolering av lokaler);
  • ta bort onödiga ankare och pluggar;
  • borra metall, plast, trä av olika densiteter, spånskiva och fiberboard;
  • skär trådar i metalldelar och strukturer.

Med tanke på att du med en skruvmejsel först och främst kommer att skruva / skruva loss bultar och skruvar, var uppmärksam på en sådan parameter som den maximala skruvdiametern. I de flesta modeller är det 5 mm. Men det finns enheter som kan fungera med ett fästverktyg, vars diameter är både 10 och 12 mm. För skruvmejslar med borrfunktion är också en sådan egenskap som den maximala borrdiametern viktig. Håller med, det är en skillnad: antingen är det 5 mm, eller alla 13! Här måste du verkligen utgå från dina behov..

Typer av skruvmejslar: hushåll och professionella

Professionella och hushållsverktyg skiljer sig från de funktioner för vilka du vill köpa en skruvmejsel, dess omfattning och användningsfrekvens. De förra är kraftfullare och utformade för högre belastning, därför är de dyrare. Oftast handlar det om viktiga skruvmejslar i nätverk. Den andra, amatör, kan utföra samma funktioner, men inte så snabbt och inte så ofta som krävs för professionella byggare och installatörer. Amatörskruvmejslar är ofta batteridrivna och ganska lätta. De kommer att klara elementära hushållsbelastningar.

Tekniska egenskaper hos skruvmejslar

Hushålls- och professionella skruvmejslar skiljer sig åt i tekniska egenskaper som kraft och hastighet. Vridmomentet för hushållsapparater är 10-15 Nm, för mer stabila och hållbara professionella modeller – cirka 130 Nm. Pro skruvmejslar har en extra funktion: de borrar. Det är inte ett problem för dem att göra ett hål i metall och trä, vilket kräver en hastighet på 1200-1300 rpm. på en minut och gör ett sådant verktyg till en multifunktionell och praktisk sak. För enklare alternativ som endast är avsedda för montering och demontering av fästelement är 500 varv tillräckligt.

Skruvmejslar skiljer sig åt och den tid som krävs för att ladda. Professionella verktyg behöver 60 minuter för att fungera smidigt, men en amatörskruvmejsel måste laddas i minst 3 timmar (i genomsnitt 3-7 timmar).

Antalet justeringar på skruvmejslar kan vara olika: från 5 till 22. För hushållsapparater räcker det med flera positioner, och för professionella är maximala möjligheter och begränsningar för skruvdjup lämpliga.

Sladdlösa skruvmejslar

Eftersom konstruktion ofta måste fungera på platser där tillgången är begränsad är sladdlösa skruvmejslar mycket praktiska. De tillåter installation under höghusarbete, inte för att bero på tillgången på el i anläggningen och inte för att dra längs med en obekväm tråd. I det här fallet är det viktigt att ta hänsyn till den typ av batteri som skruvmejseln är utrustad med och den tid den kan fungera utan ytterligare laddning..

Batterier i skruvmejslar är:

  • Ni-Cd-nickel-kadmium
  • Ni -MH – nickelmetallhydrid
  • Li-jon-litiumjon

De skiljer sig åt i följande:

Med antalet laddningar: tillverkarna lovar att nickel-kadmiumbatterier kommer att hålla i 1000 laddningar, nickelmetallhydridbatterier-för 500. Och de mest rymliga är litiumjonbatterier.

Minneeffekt: dessa märken (Ni-Cd och Ni-MH) kännetecknas av en minneeffekt när batteriets kapacitet minskar på grund av att det inte har laddats helt. Litiumjonbatterier lider inte av detta. På industrianläggningar används utbytbara batterier för att säkerställa smidig drift av skruvmejslar.

Motståndskraftig mot temperaturförhållanden: det första alternativet kan fungera pålitligt även vid låga temperaturer, men litiumjon- och nickelmetallhydrid är inte till för att arbeta utomhus på vintern.

Säkerhet: litiumjonbatterier anses vara de mest miljövänliga.

En av fördelarna med sladdlösa skruvmejslar är att de är lättare än sladdlösa. Litiumjonverktyg använder små batterier.

När du köper en sladdlös skruvmejsel måste du ställa in det faktum att du måste komma ihåg att ladda den och det är bättre att fylla på ett andra batteri. Det är värt att överväga priset på batterier, som ibland kostar samma som en skruvmejsel (90%). Den bästa kvaliteten är sladdlösa skruvmejslar av märkena Metabo, Makita, Bosch, DeWalt, Hitachi och priset för dem motsvarar.

Nätverksskruvmejslar

För dem som gillar att göra allt på gammaldags sätt och inte känner igen elektronikens underverk verkar kraftdrivna skruvmejslar vara mer pålitliga. Å ena sidan är du alltid säker på dess tillförlitlighet, det räcker med att ansluta till nätverket, och å andra sidan, försök hitta det här nätverket om du till exempel täcker ett tak med skiffer. Professionella som arbetar med möbler och inredning föredrar skruvmejslar med sladdar eftersom de inte kräver laddning eller regelbundet byte av batterier, är mer kraftfulla, hållbara och har kontinuerlig kontinuerlig drift. Det här är sådana märken som Bosch, Makita, Interskol, AEG S 2500 E, Fiolent, Sparky BVR.

Kombinerade skruvmejslar

Om du förstår fördelarna med var och en av de typer av skruvmejslar och det är svårt för dig att välja, välj en kombinationsskruvmejsel, som kan fungera både från elnätet och från batteriet. Blaucraft -kombinationsskruvmejslarna sticker ut för sina goda prestanda..

Skruvmejselns vikt och ergonomi

För användaren är inte bara skruvmejselns tekniska egenskaper, dess kapacitet, men också användarvänligheten viktig. Ju mindre skruvmejselns vikt (och den kan till och med vara från 0,3 kg för Bosch IXO IV -verktyg, etc.) och storleken, desto mindre fysisk ansträngning gör en person. Men en liten skruvmejsel kan knappt borra en vägg, så professionell utrustning väger i genomsnitt från 1 kg (det finns modeller på 3 kg vardera).

När du köper en skruvmejsel, var uppmärksam på handtagets placering. Skruvmejslar med ett extra mitthandtag är bekvämare att använda och kräver mindre fysisk ansträngning.

För användarnas bekvämlighet finns det en gummibeläggning på handtaget för att säkerställa att verktyget inte glider i händerna.

Som de säger, när du väljer en skruvmejsel behöver du inte bara studera vad den kan, vilken tillverkare den är och vad den är utrustad med, utan också att hålla den i dina händer. Detta är det enda sättet du kan avgöra om det är bekvämt för dig personligen att arbeta med honom..

Komplett uppsättning skruvmejslar

Moderna skruvmejslar kan ha ytterligare funktioner. Så det finns slagverktyg som kan användas för att borra tegel och till och med betong. Med justeringsringen kan du välja driftläge beroende på material. Borrläget är också inställt just där. Om du planerar att arbeta med material med olika densitet på en gång kan funktionen för jämn hastighetskontroll vara användbar: att trycka på knappen i detta fall sker gradvis. För att öka vridmomentet i lägre växlar och varvtal i övre växlar används en två- eller treväxlad växellåda. Statusindikatorn är bekväm för sladdlösa skruvmejslar. Vissa verktyg levereras med bilagor för olika funktioner.

Dyra modeller är utrustade med ett andra batteri och en snabbladdare.

Vi är säkra på att efter att ha studerat typerna, alla konfigurationsalternativ, de tekniska egenskaperna hos skruvmejslarna på marknaden, kommer du att välja en assistent som kommer att tjäna dig i många år.!