Hur väljer jag en handhållen router?

En manuell router är ett oumbärligt verktyg för dem som gillar att skapa med egna händer. I motsats till vad många tror är denna enhet inte bara avsedd för träbearbetning. Med viss utrustning kan den användas för bearbetning av plast, plexiglas, konststen, kompositer, icke-järnmetaller. Med ett ord, en universell sak som kan ge ovärderlig hjälp om du vet hur du hanterar det. Och om du har kunskapen återstår lite att göra – att skaffa den bästa manuella fräsen.

Innehåll:

Historisk referens

Skaparen av en fullvärdig fräsmaskin är amerikanen Eli Whitney, som patenterade sin uppfinning 1818. Naturligtvis föregicks en så viktig händelse av århundraden av teknisk utveckling. Den första muskeldrivna skäraren av trä sågs i Österrike i slutet av 1600- och början av 1700-talet.

Whitney fulländade tekniken genom att applicera arbetsstyckets translationella rörelse och bladets rotation. Förresten, maskinen var ursprungligen konstruerad för att förbättra effektiviteten hos metallbearbetning. Liten handfräs såg sig först under andra halvan av XX -talet..

Handrouterfunktioner

Om vi ​​talar om kapaciteten hos fräsen, så är listan över färdigheter ganska bred.

 • rak eller böjd kantprofilering (trappsteg, bordsskiva);
 • bildande av säten för beslag, lås, hörn, markiser;
 • provtagning en fjärdedel;
 • slipning;
 • skärning av taggar för anslutning av delar;
 • borrning av hål;
 • grov inriktning, skärarbete (ämnen);
 • produktion av längsgående eller spiralformade spår på balustrar, ben, etc.;
 • gravyr (fresko eller skulptur), träsnideri;

 • montering av möbellaminat;
 • anordning för slitsar, veck, spår (för kommunikation av möbelkomponenter).

Dessa är de viktigaste förmågorna tack vare vilka den manuella routern fick fantastiska recensioner, särskilt från snickare, möbelproducenter och byggare..

Typer av handrouter

Fräsarna på marknaden är konventionellt indelade i tre typer: topp, kant och lamell. Men vilken handrouter är bättre och hur de faktiskt skiljer sig åt?

Övre kan vara orörlig och dränkbar. Den första är en motor med inställningar för fräsdjupet genom att flytta verktyget upp eller ner. Det är ganska problematiskt att använda det i avsaknad av erfarenhet, tk. du måste ändra skärarens läge utan att stänga av den.

Den nedsänkbara versionen är praktisk genom att motorn rör sig längs en styrning. Stela fjädrar ger möjlighet att sänka eller höja skäret utan att bryta loss från delen. Således är arbetet mycket lättare och även nybörjare kan göra det..

Bård routrar används oftast för fasning och vändning. Lamellar routern är konstruerad för tillverkning av spår som förbinder produktens delar.

Oavsett typ är fräsen utrustad med ett stort antal tillbehör för produktiv provtagning och mer exakt matning – mallar, stopp, klämmor, styrningar.

Hur man väljer en manuell router?

För att välja en manuell träfräs som fungerar korrekt i mer än ett år måste du vara uppmärksam på några viktiga egenskaper.

Kraft

Denna indikator bör överensstämma med målen för arbetet. Samtidigt är det viktigt att hitta den optimala balansen mellan kraft och verktygets vikt..

Det är viktigt!

Med kraft delas fräsarna i ljus (750 W), medium (upp till 1100 W) och tunga (mer än 1200 W). Observera att kraften och professionalismen hos installationen är beroende av varandra..

Det finns ingen anledning att köpa en professionell enhet för hushållsbruk. Lätt till medium nog.

Fart

Det beror på om enheten endast fungerar med trä eller om andra material kommer att vara “i tänderna”. Antalet varv varierar från 7 till 24 tusen. När det gäller djupet, för vissa modeller kan detta kriterium nå 60 mm, men för att lösa vardagliga problem är ett djup på 30 mm mer än tillräckligt.

Strömbrytare

Många undrar över problemet med vilken handfräs som ska väljas, ignorerar omkopplaren. Men förgäves. Den måste vara utrustad med skydd mot oavsiktlig aktivering och ha en låsmekanism. Om detta inte tillhandahålls måste omkopplaren hållas konstant, vilket naturligtvis inte är särskilt bekvämt. Dessutom kommer blockering att hjälpa till att undvika arbetsrelaterade skador..

Hylsa

Avsmalnande stålhylsor anses vara de bästa. De passar perfekt på den avsmalnande motoraxeln. Observera att hylsan måste vara tillverkad av härdat stål. Vanliga stålbitar slits ut snabbt, skapar skramlande under drift, vilket komplicerar processen mycket.

Dammsugning

För närvarande utrustar nästan alla tillverkare produkter med en dammsugning. För bästa möjliga resultat bör denna mekanism vara inbyggd. Installation av en gateway har ibland inte den bästa effekten – sikten försämras. Men när du arbetar på ett särskilt bord börjar dammsugaren fungera korrekt..

Förresten, vissa krav ställs också på routerbordet. Den måste inte bara ha säkra fästpunkter och ett höjdjusteringssystem, utan också garantera perfekt sikt..

Enda

Den viktigaste komponenten i maskinen, tillverkad av stansad metall. Högklassens kännetecken är den gjutna sulan. Utmärkt utförande uppnås på grund av en bra passform till basen och en klar geometrisk form. Basstödet är platsen för förskjutning av styrdelarnas klackar, på vilka de vertikala stavarna är fästa. Sulan ska täckas med en plast- eller träplatta. Inte mindre viktigt är hålets storlek som begränsar skärdiametern..

Det är viktigt!

Träklädning av hög kvalitet är gjord av endast lövträ.

Stångmekanism

Verktygets prestanda och övergripande funktionalitet beror till stor del på funktionerna i “huvudets” rörelse. Huvuddelen rör sig längs stavarna. Denna enhet fungerar som den ska om fräsen sänks utan onödiga ansträngningar, smidigt. Nedsänkningsdjupet bestäms av en skruv eller en speciell spak. Ju mer exakt justeringen är, desto bättre är instrumentet..

Om det är nödvändigt att göra flera varv med en förändring av djupet, kommer ett roterande stopp med tre steg och ben till undsättning. Med motparten på stoppet kan du justera nedsänkningskraften. Det är bra om det är tillverkat i form av gängade bultar, som genom att skruva loss och skruva in kan ändras i höjd.

Hjälpdelar

Att välja en handrouter kräver inte bara att beakta ovanstående punkter. Ytterligare detaljer är viktiga.

En grovkvarn används extremt sällan, oftast krävs filigranprecision. Det är här alla typer av guider som ingår i paketet blir nödvändiga..

Rip -staketet är utformat för att styra routern på lika avstånd. Det är inte så viktigt om det består av två element eller upptar hela stödområdet i storlek, det viktigaste är att stoppet är gjord av högkvalitativa legeringar och området för dess kommunikation med arbetsstycket är isolerat med en plast talrik.

Ärm (kopieringsring) – en rund tallrik med en liten kant, införd i sulans öppning. Var uppmärksam på den enkla fastsättningen – strukturen måste vara snabbklämd. Detta eliminerar onödiga rörelser när du placerar delen..

Hörnstopp ger möjlighet att kopiera ett arbetsstycke. I det här fallet är delen ovanför mallen, och fräsen vilar på en speciell sond under drift. När du köper, fråga om dess justering är tillåten..

Viktiga tips för att välja

 • jaga inte makt, särskilt om manuell användning dominerar;
 • närvaron av justering av arbetshastigheten är en obestridlig fördel. Strömställaren måste vara på en plats som förhindrar oavsiktlig rörelse. Hjulet ska röra sig i steg, med ansträngning;
 • kontrollera nedsänkningsdjupet. Det är optimalt om hylsan sticker ut från huvudstrukturen. I extrema fall når den botten av sulan;

 • matcha skärets geometri med hålen i kompasslinjalen, kopieringsringen och diametern på referensplattans öppning. Glöm inte att uppskatta hylsans storlek. I ett ord, välj enligt regeln “från fräsen”;
 • uppskattar ergonomin. Välj själv den lämpligaste typen av handtag, inspektera kabeln – en kort strömkabel som innebär användning av förlängningssladdar påverkar inte produktiviteten på bästa sätt;
 • testa stångmekanismen, nedsänkningsdjupets tillförlitlighet. Huvudet ska springa lätt, utan snedvridningar och motslag. Det vertikala stoppet måste vara ordentligt fixerat i det valda läget;
 • var noga med att installera extra komponenter, kontrollera verktyget för styvhet, försök att identifiera luckor;
 • om du arbetar utan guider bör du föredra en design med maximal synlighet. I detta fall är plantaröppningens storlek, närvaron av belysning, ett transparent hölje och en dammsugare viktiga;
 • testa enheten med olika hastigheter, under belastning, ingen belastning. Vibrationer och onormalt ljud – ett tecken på dålig montering eller fel.

 • utseende spelar också roll. Sortimentet av sådana produkter är brett, så för att inte bli förvirrad av de många alternativen kan du bekanta dig med de mest populära modellerna online. För att göra detta är det tillräckligt att köra in en manuell fräs för foto i sökningen och välja ett prov som är lämpligt för design och kostnad..

Nu vet du vad en router är, vilka element den består av och vilka tekniska egenskaper du bör vara uppmärksam på när du väljer i första hand. Glad shopping!

Hur man väljer en router: videoinstruktioner