Hur man vässar ett plan

Oftast används ett verktyg i form av ett plan för bearbetning av trä. Men om bladen i den här enheten inte slipas ordentligt får produkten ojämna kanter och bearbetning av låg kvalitet. Vi kommer att prata om sätt att vässa ett plan ytterligare..

Innehållsförteckning:

Hyvel: enhet, driftsprincip och dess sorter

Det finns många verktyg som trä bearbetas med. Var och en av dem kännetecknas av sina individuella egenskaper, funktioner och syfte. Planet har en lång historia, men det används fortfarande, praktiskt taget oförändrat..

Bland huvudelementen i det här verktyget noterar vi:

  • stålkniv;
  • blockera;
  • kil.

För ett plan bestäms priset av dess typ, en billigare manuell version av detta verktyg. Innan du börjar slipa hyvelknivar bör du bekanta dig med deras egenskaper..

På den elektriska versionen av hyveln är knivarna fixerade på en speciell trumma. Med deras hjälp utförs hyvling av olika typer av detaljer. Det finns två alternativ för knivarnas placering: när det finns en kniv eller två knivar på ytan av hyveln. Verktygsstål eller volframkarbid används för att tillverka knivar. Det andra alternativet är inte lämpligt för omslipning, sådana knivar måste bytas ut vid driftstörningar.

I förhållande till bladens form är de raka, vågiga eller lockiga. Innan du använder verktyget är det nödvändigt att kontrollera att knivarna är korrekt installerade. Knivkanten ska sticka ut några tiondelar av en millimeter bortom planets yttre del. För att kontrollera kvaliteten på knivens placering bör du inspektera den visuellt och vid behov korrigera deras placering..

För att säkerställa en högkvalitativ efterbehandling av produkten måste bladet skjuta ut från hyvlans yta med minst 0,5 mm. För grövre bearbetning är ett bladutskott på 1 mm tillåtet.

För att justera kniven på ett elektriskt plan, vrid justerskruvarna åt höger eller vänster. Efter att ha uppnått önskad placering av knivarna stannar processen..

En centreringsspak eller skruv placerad på topplattans yta används för att fästa bladet på ytan av den elektriska hyveln. Hyvelknivar varierar i tjocklek, några av dem tål närvaron av en spik i ett träämne, medan andra går sönder. Dessutom är tjockare knivalternativ lätta att vässa, bära mindre och hålla längre..

Om det finns en blank remsa i slutet av fasningen är det absolut nödvändigt att slipa knivbladet. Vissa modeller av hyvlar antar närvaron av dubbelsidiga knivar, som, när de är tråkiga, vänder på andra sidan och manövreras.

I förhållande till storlek, design och andra funktioner finns det många alternativ för hyvlar. Bland dem noterar vi:

  • elplan – huvudelementet i detta plan är en elmotor, som avsevärt ökar produktiviteten för utrustningen och hastigheten på träbearbetning;
  • handhyvlar – plast, metall eller trä används för tillverkning av mekanisk utrustning, var och en av dessa element har sina egna fördelar och nackdelar i drift, de vanligaste är träplan.

Dessutom utmärks hyvlarna av den typ av yta som de bearbetar. Bland hyvlarna som utför platt hyvling noterar vi:

1. Verktyg i form av en semi -jointer – är en förkortad underart av en hyvel. Den genomsnittliga längden på hyvelblocket är högst sextio centimeter. Med dess hjälp utförs bearbetning av stora delar..

2. På björnen, till skillnad från ett standardplan, finns handtag på båda sidor. Detta verktyg använder en speciell kilformad bit för att hålla kniven. Detta verktyg kräver deltagande av två personer. Med hjälp av detta verktyg skärs stora delar ut. Till exempel trä som används för att täcka hus, tak eller golv. Medvedka låter dig ta bort ett träd med ett lager på en millimeter.

3. För att slutrengöra träet används ett verktyg i form av en slipmaskin. Denna enhet låter dig rengöra defekta områden, ändar, knop. Detta plan kännetecknas av närvaron av en dubbelkniv, på vilken ett rakt blad är beläget..

4.Med en zinubel blir träytorna grovare. Således, när de lims ihop träämnen, utmärks de av ökad vidhäftning. Tandade spår är placerade på knivarnas yta. Eftersom kniven i enheten är i en vinkel på åttio grader, bildas inte skåror under träbearbetning.

Dessutom bör följande hyvelalternativ markeras:

  • ände – lämplig för bearbetning av trä i ett litet område med en förvirrad struktur;
  • enkel version av hyveln – låter dig utföra sekundär bearbetning av trä, i processen är det möjligt att få perfekta spån;
  • Med en dubbelhyvel kan du få en bearbetad träyta av idealkvalitet tack vare närvaron av två knivar.

Det finns också en skillnad mellan ett verktyg som utför lockig hyvling:

1. Plan i form av en zenzubel – skiljer sig i närvaro av två knivar, vilket kan förbättra kvaliteten på den bearbetade ytan avsevärt.

2. Federgubelny -planet – med dess hjälp utförs längsgående utskjutningar på trädelar. Verktyget har ett speciellt format blad, med hjälp av vilket det är möjligt att uppnå ett rektangulärt utskott på delen.

3. För avskalning av kvarteren används en falzebel -enhet. Den har en enda kniv och en stegad sula.

4. Dessutom finns det verktyg som gör träämnen rundade, skurna längsgående spårfogar på dem.

Anordning för slipning av knivar till en hyvel

Huvudtecknen på att planet behöver slipas är dålig prestanda för dess funktioner: ökad tid för bearbetning av trä, bearbetning av dålig kvalitet etc..

Om du inte har erfarenhet av att vässa ett plan är det bättre att överlåta denna process till proffs. Eftersom ett felaktigt slipat verktyg inte kan tillhandahålla korrekt bearbetning av materialet. Dessutom finns det risk för skador under slipningsprocessen..

Att vässa ett plan är en mycket svår process, särskilt om ett elektriskt plan lämpar sig för skärpning. Detta verktyg kännetecknas av närvaron av olika former och storlekar på blad. Så, med hjälp av raka blad, provas kvartar, mer rundade knivar tillåter bearbetning av ett arbetsstycke stort område.

Knivar kan endast slipas om materialet för tillverkning är verktygsstål. Annars bör de ersättas med nya..

Slipning av hyvelblad av hög kvalitet kännetecknas av att verktyget därefter avlägsnar spån från ytan jämnt. För att vässa ett handtypplan behöver du:

  • smärgel;
  • slipstenar.

Dessa anordningar för slipning av hyvelknivar är allmänt tillgängliga, men utan kompetens att arbeta med dem är det ganska svårt att vässa ett plan effektivt. Slipningsprocessen avslutas med finjustering, det vill säga justering av bladet på ett sådant sätt att det tar bort spånen jämnt.

Om planet används för att arbeta med trä med ökad hårdhet eller med delar där det finns ett stort antal knop, ökar hastigheten på dess trubbighet..

För att slipa hyvelbladet, särskilt när det är många hack, är det bäst att använda en stor diameterskiva. Eftersom knivarna böjer sig något, blir konkava, förhindrar en cirkel med större diameter denna process. Men i slutändan är det fortfarande nödvändigt att justera fasningen för att uppnå dess perfekta jämnhet..

Det är att föredra att välja smörj med två cirklar med fina och grova korn. På detta sätt kan en perfekt passform av hyvelknivarna uppnås. Skärpningsvinkeln för hyveln är också särskilt viktig, eftersom kvaliteten på den slipade ytan beror på den..

Kniven ska inte pressa för hårt mot hjulet under slipningsprocessen, eftersom metallen kommer att tas bort för mycket. Dessutom är det lämpligt att kyla bladet i kallt vatten under slipningsprocessen, eftersom det finns risk för deformation under uppvärmningsprocessen..

Efter att bladet är färdigt med ett smörjhjul, är det färdigt med en fin kornstång och polermassa. Denna process tar mycket tid och kräver mycket ansträngning, så att kniven inte blir för tråkiga, det är att föredra att slipa dem regelbundet..

Om bladet inte periodiskt korrigeras och inte slipas, minskar kvaliteten på de bearbetade delarna, knivarna slipas och måste bytas ut. Slipvinkeln för hyvelkniven är från tjugofem till fyrtiofem grader. Det exakta värdet på skärpningsvinkeln bestämmer hårdheten för det material som bladet är tillverkat av. För att kontrollera bladets skärpningsvinkel bör du använda en egengjord mall..

Hur man vässar ett plan: processens teknik

Att slipa hyveln innebär också att du ställer in och justerar den. Denna process är baserad på att ställa in bladet och justera hur mycket det sträcker sig bortom sulan. För att bestämma detta värde bör du inspektera instrumentet, från början till sulan. Om kniven rullas ut ur hyveln för mycket får spånen under drift en större tjocklek, medan trädet kommer att se gnagat ut.

Om bladet installerades i en shekhrebel, skulle detta faktum vara normalt, eftersom det här verktyget genomgår grov träbearbetning. Planen bearbetar dock träet till ett helt jämnt tillstånd, och flisarna som tas bort från det ska vara måttligt tunna och enhetliga..

Om knivarna installeras med för lite spel, kommer flisarna praktiskt taget inte att tas bort från ytan. I detta fall kommer tiden för bearbetning av trä att öka flera gånger. Om kniven är ojämnt placerad i hyvlarnas fram- och botten blir det nästan omöjligt att uppnå perfekt jämnhet..

För att installera bladet i ett plant läge bör du endast vägledas genom inspektion av verktyget och regelbunden kontroll av dess funktionalitet. Innan du drar åt skruven bör du kontrollera planet på grovt trä, vid behov korrigeras bladet i en eller annan riktning..

Kilen som griper tag i bladet i planet måste vara ordentligt installerad på planet, eftersom bladet deformeras när du skjuter det. Använd en hammare för att driva kilen. Och för att försvaga planet på planen, bör du påföra flera slag på planets baksida med en klubba. Knackning på blockets baksida ökar bladets utskjutning på hyveln, knackar på framsidan, detta värde minskar.

Vissa modeller av hyvlar kännetecknas av närvaron av justerskruvar som förenklar processen med att installera bladen..

Hyvelknivslipmaskin

Den enklaste enheten som gör att du kan vässa ett plan är ett block, vars övre del är utrustad med en kniv och mejsel. Vinkeln vid vilken slipning utförs beror på stångens höjd i förhållande till slipmedlet. Vid skärpning installeras ena sidan av bladet på anordningens slipande del och den andra på den andra delen av stången. För att stången ska glida bra över ytan och därigenom skärpa, placera ett stativ av glas under den.

Den enda nackdelen med denna enhet är att endast en liten del av slipmedlet används, så skärpningsprocessen tar längre tid. Vissa enheter är utrustade med rullmekanismer som säkerställer deras högkvalitativa glidning..

Utseendemässigt ser verktyget för att vässa planet i planet ut som en stållåda, inuti vilken det finns en hylla. Klämskruven används för att fixera det slipade bladet. Rullarna är monterade på en axel som kan slipas. Under arbetets gång pumpas verktyget över slipmedlets yta. Det är nödvändigt att övervaka enhetligheten i att pressa bladet på ytan..