Hur man väljer rätt spade

Trots att en spade anses vara ett lågteknologiskt verktyg är det ofta omöjligt att klara sig utan det på en trädgård eller byggarbetsplats, i en grönsaksodling, och bara för att ta bort snö från stigar. Alla är vana vid tanken att en spade är det enklaste trädgårdsverktyget, men ny teknik utvecklas också på detta område. Erfarna älskare av arbete på webbplatsen vet hur viktigt det är att välja och använda ett arbetsverktyg korrekt, hur bekvämt det är att använda det för sitt avsedda ändamål. Moderna spadar skiljer sig redan från den vanliga rundformade spaden, som vi är vana vid, det finns flera av dem, spadar är gjorda av olika material och har olika syften. Hur väljer man en bra spade, vilken snöspade är bättre? Vi inbjuder dig att bekanta dig.

Innehåll:

Spade, mångsidigt verktyg

Om du planerar att köpa arbetsredskap för trädgårdsarbete eller bygga ett hem, kommer spaden utan tvekan att ligga högst upp på listan. I trädgården används den för att plantera växter, för att gräva ett hål, för att lossa jorden, vid konstruktion är det nödvändigt att skapa utmärkt cement. Spaden är ett handverktyg som består av ett handtag monterat på arbetsdelen, i skopans botten och ett stålhandtag..

Skopan är den viktigaste delen av spaden, den är gjord av metall eller plast. Beroende på syftet har skopan olika storlekar och former. Traditionellt används en spade för att lyfta och flytta bulkmaterial som sand, kol eller snö..

Typer av spadar. Vilken spade är bäst för ditt jobb

Spadar är indelade i typer beroende på deras användning. Spadehinken har olika former – smal, bred, spetsig eller trubbig. En lite konkav bred spade kommer att gräva mer jord, medan en smal spade är bekväm för arbete i snår. Innan du väljer en spade, bestäm först vilken typ av arbete du behöver det för..

Kolspaden är gjord av den starkaste metallen, spadehandtaget kan vara långt eller kort, den lite konkava spaden har veck på sidorna för att bättre hålla materialet.

Sandspaden är mångsidig och bästsäljande, används för sand och jord, som ofta finns i våra trädgårdar och byggarbetsplatser. Ett annat namn är en spade.

Snöspaden är mycket bred med konkava kanter. Marknaden erbjuder två alternativ för skopmaterialet, de är metall och plast..

En spade med ett fällbart handtag eller en spade med spade, som främst används av militärer och arkeologer, nyligen efterfrågad bland fiskare och resenärer. Skopan har en spetsig triangulär form med taggiga kanter på ena sidan. Den ovanliga formen gör att du kan arbeta på svåra platser, och de ojämna kanterna kan fungera som en såg.

En bajonettspade kommer med en rektangulär, rundad eller spetsig hink. Bajonettspaden är en vanlig assistent i trädgårdstomter. En spetsig spade är bekväm för att förstöra ogräsrötter, en rektangulär spade bryter upp torkad jord och en rundad spade är den bästa spaden för en grävning..

Brödspaden är en traditionell spade för att ta bort kakor och bröd från ugnen. Den är helt tillverkad av trä och används ofta i pizzerior. Spadens form är platt, för vilken den ofta kallas "paddla".

Och miraklet med spaden, som dök upp nyligen:

Du vet nu hur du väljer rätt spade för dig, men det finns andra detaljer som är värda att veta om..

Spadehandtag

Spadehandtaget är lika viktigt som skopan. Handtaget kan vara kort eller långt, kort är bekvämt under transport, men inte lämpligt för frekvent användning. Den långa spaden är inte lika lätt att transportera, men den är utmärkt för det dagliga arbetet på byggarbetsplatsen. Observera att tillverkare ofta säljer träspån utan skyddande finish. Att arbeta med ett öppet spadehandtag kan sluta inte bara med splinter, utan också skador på själva handtaget.

Låt oss ta itu med skärningens täckning, det är känt att trädet så småningom torkar av fukt, vilket innebär att om du glömmer din spade på en byggarbetsplats, och det kom in i regnet, kommer spaden att täckas med mögel, och då kommer skärningen att försämras helt. Så hur täcker man axeln på en spade? Det rekommenderas inte att täcka stjälken med lack, ytan glider, men den kan målas med valfri färg. Om det inte finns någon färg till hands bör stjälken skyddas med alifa eller gnidas i linolja och lämna spaden ensam i ett par veckor..

Hur man väljer en snöspade

Snöspaden bör noteras separat, på vintern ökar försäljningen kraftigt, och kanske beror det på felaktig vård, men vi kommer att prata om att lämna senare..

Låt oss först titta närmare på snöröjningsverktyget. Husägare står ofta inför ett problem efter kraftiga snöfall. Ibland öppnas ytterdörren med svårigheter, vägarna är helt sopade och garageporten kan inte öppnas alls. En vanlig snöspade kommer till undsättning. Det är inte många husägare som vet vilken snöspade man ska välja – plast eller stål. Skopans plasthink är billig, men inte avsedd för tufft arbete, den kan lätt deformeras när den stöter på is. En metall, bra spade kommer att vara det mest lämpliga alternativet, det är naturligtvis dyrare och kan korrodera, men korrekt vård kommer att skapa gynnsamma förutsättningar för din spade långa livslängd.

Vad mer bör du vara uppmärksam på? För vikten av spaden måste du arbeta med det ibland upp till flera timmar, handtaget på spaden är att föredra från aluminium. Skopans form kan göra ditt jobb mycket enklare om det är något böjt i mitten. Skopstorlek, ju större desto bättre, helst en skopbredd på 800 mm, speciellt för stora ytor.

Glöm inte att köpa speciella arbetshandskar av tjockt material med ett halkfritt gummilager innan du börjar arbetet. Hur väljer man en spade? Som du kan se är det inte svårt nu att ta hand om vårt instrument.

Skötsel av arbetsverktyget

Allt är väldigt enkelt. Glöm inte din spade i trädgården så att den inte fastnar i regnet eller utsätts för morgendaggen. Efter smutsigt arbete, tvätta spaden och torka torrt. Se till att det inte finns några sprickor i området där dina arbetsredskap är placerade genom vilka regn eller snö kan komma in.

Moderna spadar är täckta med en korrosionsskyddande beläggning, men var är garantin för att den är av hög kvalitet? Du kan hoppas på en bra tillverkare, men den beskrivna vården kommer i alla fall inte att skada.