Hur man väljer en teknisk hårtork

Användningen av egenskaperna hos varmluftsflödet har länge varit efterfrågad i ett antal byggarbeten. Detta ledde till behovet av utbredd användning av denna typ av elverktyg, till exempel en teknisk hårtork..

Innehåll

Teknisk hårtork – applikation

En teknisk hårtork, en konstruktion hårtork, en termisk pistol, en industriell varmluftspistol – det här är alla namn på samma elektriska verktyg med ett brett utbud av funktionella funktioner. Faktum är att den tekniska hårtorkens tillämpningsområde är så stort att dess betydelse i byggnadsarbete är mycket svår att överskatta. Detta verktyg, som är en varmluftskälla, används för alla typer av arbeten som kräver lokal uppvärmning:

  • skärning och svetsning av rör, plastprodukter och syntetfilmer,
  • mjukning och böjning av linoleum, takmaterial, plast,
  • varmsvetsning av golvsömmar,
  • träning av delar,
  • ta bort gammal färg från olika ytor,
  • acceleration eller retardation av limhärdningsprocessen,
  • värmer upp en bilmotor i kallt väder,
  • torka ut svåråtkomliga platser.

I vissa fall kan en hårtork ersätta en blåslampa. Dessutom har detta verktyg fördelar i form av frånvaron av behovet av att arbeta med brännbara material och öppen låga, och möjligheten att justera temperaturen och luftflödeseffekten.

Hur man väljer rätt teknisk hårtork?

Viktigaste egenskaperna

Det första du ska titta efter när du väljer en industriell hårtork är effekt, luftflödestemperatur och lufttillförselprestanda..

Kraften hos industriella hårtorkar varierar från 930 till 2300 watt. Arbetshastigheten och omfattningen av detta verktyg står i direkt proportion till den effekt som förbrukas av det..

En teknisk hårtork kan värma luft i ett temperaturintervall på 100 – 650 ° С.

Lufttillförselns prestanda påverkar direkt delarnas uppvärmningshastighet. En teknisk hårtork, beroende på läge, kan blåsa ut från 200 till 650 liter luft per minut.

ytterligare egenskaper

En viktig roll spelas av närvaron av ytterligare funktioner, vars huvudsakliga är temperaturkontroll. Vissa modeller är utrustade med en kontinuerligt variabel temperaturkontrollfunktion. Den elektroniska temperaturkontrollenheten, som verktyget är utrustat med, säkerställer att temperaturen hålls på en given nivå och skyddar samtidigt hårtork från överhettning. Närvaron av denna funktion ökar produktens livslängd. Dessutom tillåter det bearbetningsmaterial med lite olika egenskaper..

Om det inte finns någon funktion av smidig temperaturkontroll, är hårtorkens funktion knuten till flera fasta lägen. I det här fallet bör du välja en enhet med maximalt antal tillgängliga lägen – ju fler det finns, desto större arbetsutbud kan utföras med denna hårtork. Temperaturkontroll i sådana modeller utförs med hjälp av handtaget på verktygets handtag eller på en speciell kontrollpanel.

Den tekniska hårtork för professionella modeller är oftast utrustad med ett elektroniskt temperaturstabiliseringssystem. Detta gör att du kan behålla det inställda temperaturvärdet oavsett lastnivå..

När du väljer en teknisk hårtork är det viktigt att vara uppmärksam på handtaget: öppet eller stängt. En hårtork med öppet handtag har en mindre storlek, men det stängda handtaget skyddar arbetarens hand från hetluftflöde och stänk av smält material.

Risken för brännskador minskar genom att det finns en speciell värmesköld som täcker lufttillförseln.

En viktig egenskap hos byggnadens hårtork är funktionen att tillföra kall luft. Det låter dig snabbt kyla de nyligen bundna ytorna utan att vänta på att de ska svalna naturligt. Kall luft kan tillföras genom ett separat munstycke eller genom samma som varmluft. Det är bättre att välja det andra alternativet, eftersom en sådan hårtork efter uppvärmning svalnar på bara ett par minuter.

För att få ut det mesta av instrumentets funktionalitet kan du använda munstyckena för en teknisk hårtork. Varje munstycke är utformat för ett specifikt jobb. Det platta munstycket, som används för att fördela varmluftsflödet, används för torkning, avfrostning och separering av färg. Ett smalt munstycke används för att täta filmark. Styrofoam kan skäras med ett skärfäste som skapar en koncentrerad ström av varm luft. För arbete som kräver lokal luftkoncentration är ett runt munstycke som avsmalnar mot spetsen lämpligt. Skyddslocket gör att du kan arbeta med material som är känsliga för överhettning.

Det kommer att vara användbart att ha ett stativ eller en hängkrok, som låter dig fixa verktyget om det behövs för att ta en paus från arbetet..

När du väljer en teknisk hårtork bör du vara uppmärksam på sladdens längd – en längd på 2,5 m och mer gör att du kan arbeta med verktyget i full tillväxt.

Vilken modell att välja?

För att välja en lämplig modell av en teknisk hårtork, bör du bestämma syftet med dess användning. För enkelt hushållsarbete är en enkel modell med låg effekt och en standard uppsättning tillbehör lämplig. Om mer specifikt arbete planeras bör du välja ett verktyg med högre effekt och med speciella tillbehör. Om en stor mängd arbete planeras är det värt att välja professionella modeller av hårtorkar..

Låt oss överväga de mest populära.

Professionella tekniska hårtorkar från Bosch gör att du kan utföra ett långsiktigt arbete utan avbrott. De flesta av dem har en funktion av steglös temperaturkontroll och är utrustade med ett avtagbart termiskt skydd. GHG 660 LCD har en LCD -skärm som visar temperatur och luftflöde. Modellen har en tvåstegs luftflödeskontroll.

Tekniska hårtorkar Makita, på grund av deras höga prestanda, används ofta i industriellt arbete. De används för svetsning, avlägsnande av gamla färg- och lackbeläggningar, rengöring av ytor. Modell HG 650 CK har inbyggt elektroniskt minne, sju individuellt programmerbara driftlägen och skydd mot överhettning och kontaminering.

Hammer tekniska hårtork är den optimala kombinationen av tillförlitlighet, användarvänlighet och överkomligt pris. Den professionella modellen HG2000С PREMIUM har elektroniskt termiskt skydd, vilket gör att du kan utföra kontinuerligt arbete och inte oroa dig för överhettning av verktyget.

Teknisk hårtork Interskol är ett varumärke för hushållsbyggande hårtorkar. Hårtork Interskol FE2000 ED – professionell modell med digital display. Minsta utloppstemperatur gör att du säkert kan hantera temperaturkänsliga material och maximal effekt säkerställer effektiv uppvärmning av ytor på stora delar.

Priset på en teknisk hårtork beror också på den specifika modellen och varierar mellan 30 – 160 USD. e. Bland de billiga modellerna är de vanligaste hårtorkarna med låg effektnivå och med stegtemperaturreglering. Professionella modeller har en avtagbar värmesköld, en utökad uppsättning munstycken och funktionerna kallt luftflöde och smidig temperaturkontroll.