Hur man väljer en svetsmask

Svetsarbete är förknippat med farliga faktorer för människor: bländande ljus från svetsbågen, strålning av det infraröda och ultravioletta spektrumet, het metall, giftiga föroreningar. Överensstämmelse med säkerhetsföreskrifter är inte en tom formalitet, utan en vital nödvändighet. Särskild skyddsutrustning måste användas för alla svetsarbeten, både för proffs och för dem som har bestämt sig för att behärska svetsning i hemmiljö. Svetsmask skyddar svetsarens ögon, ansikte och andningssystem från skadliga faktorer.

fler detaljer…

Innehåll

Hur svetsmasken fungerar

Masken består av:

 • kropp (huvudband) av fiber eller plast;
 • ljusfilter (komplett med mask eller separat);
 • justering av fästelement med vilka storleken justeras;
 • ångutlopp (mot glasdimma);
 • förbrukningsartiklar som regelbundet byts ut (polykarbonatfilter).

Materialen från vilka masken är tillverkad måste vara elektriskt isolerade och värmebeständiga.

Vad är svetsmaskerna

Typer av masker.

 • Svetssköld
 • Traditionell mask
 • Lyftande filtermask

Sådana masker används fortfarande, men detta "i går". De är obekväma att arbeta med och ger inte pålitligt skydd..

 • Särskilda masker (arbeta under vatten, med dålig ventilation). Dessutom utrustad med andningsfilter, lufttillförsel, skyddshjälmar, hörlurar.

Typer av skyddande filter

Ljusfiltret är den viktigaste och mest komplexa komponenten i masken..

1. Konventionellt ljusfilter. Sammansättning: tonat glas, täckglas, plexiglasstöd. Huvudsakligen använda filter är C-4, C-5, C-6, C-7 (enligt den europeiska klassificeringen 9-12 DIN). Valet av ett sådant filter är inte svårt, eftersom skillnaden bara är i mörkningsgraden. Dessa filter är billiga, men obekväma vid komplexa arbeten, vilket gör det svårt att kontrollera svetsprocessen.

2. Automatiskt ljusfilter "kameleont". Komplex elektro-optisk enhet. Representant för en ny generation högteknologi inom svetsutrustning. Kombinerar optimalt skyddande egenskaper och användarvänlighet.

Ljusfiltrets struktur och skyddande effekt "kameleont"

Det här filtret har en flerskiktsstruktur:

 • 1-3 flytande kristallskikt;
 • 2 polariserande filmer, en spegelbelagd;
 • ett speciellt permanentfilter mot ultraviolett och infraröd strålning;
 • ljusbågsigenkänningssensorer;
 • batterier (batterier, ackumulatorer, solpaneler).

Hur fungerar det "kameleont"? Funktionsprincip "kameleont"är baserad på flytande kristallskiktets förmåga att ändra inriktningsordningen under påverkan av spänning och att blockera en del av det överförda ljuset. Tack vare detta, ljusfiltret "kameleont"reagerar på fluktuationer i glödintensitet. Så snart svetsbågen slår, tänds ljusfiltret "kameleont"dimmar på 0,00005 sekunder och skyddar ögonen från bländning och bländning, lindrar ögonspänningar och trötthet.

Filterjusteringar "kameleont"

 • mörkläggning

Detta är en viktig parameter för driften av ett automatiskt ljusfilter, som finns i de flesta modeller. Vanligtvis är filtret mörkare inom 9-13 DIN (från C-4 till C-8 enligt GOST). Oskuggad filterskugga 3-4 DIN.

 • känslighet

Känslighetsinställningen anger filtertröskeln. Justering är möjlig från det ljusa skenet av en brinnande metall eller elektrod.

 • öppningsfördröjningstid

Denna funktion används för att blockera för tidig öppning i slutet av svetsningen, när ljusbågen har försvunnit, men den heta glansen av en varm metall kvarstår..

Hur man väljer en svetshjälm

Passande

När du väljer en mask bör du vara uppmärksam på huvudbonadens utseende och design, vikt, dimensioner samt justeringselement för huvudets storlek. Med hjälp av dessa element kan du välja önskade huvudbonadsmått, lutningsvinkel och landningsdjup. Om det finns en justering av avståndet mellan ansiktet och filtret är detta ett betydande plus. Justeringsmekanismen måste vara hållbar, hög kvalitet och bekväm. Vissa modeller har plats för en respirator. Det är allmänt accepterat att ju större det synliga området är, desto bättre, men sådana filter är mindre hållbara. Det bör finnas en känsla av komfort i masken, eftersom hälsotillståndet och kvaliteten på arbetet beror på detta..

Välja filter "kameleont"

Valet av ett ljusfilter börjar med att bestämma den optiska klassen i enlighet med villkoren och typen av svetsning.

Optisk klass

En viktig indikator på prestanda och kvalitet hos ett automatiskt ljusfilter. Består av 4 positioner:

1. Korrekt optisk klass (kännetecknar bildens klarhet. Klass 1 betyder ingen förvrängning av objekt).

2. Ljusspridning (kännetecknar filterets genomskinlighet).

3. Homogenitet (karakteriserar enhetligheten i filterskuggning).

4. Vinklad grad av skuggning (kännetecknar beroende av graden av skuggning av betraktningsvinkeln).

Var och en av dessa positioner varierar från 1 till 3 klasser, vilket indikeras med siffror genom en bråkdel. Exempelvis betyder optisk klass 1/3/2/1: klarhet – klass 1, ljusdiffusion – klass 3, homogenitet – klass 2, vinkelskugga – klass 1. Den bästa indikatorn är 1/1/1/1, men följande alternativ för optisk klass är möjliga, beroende på typ av svetsning:

 • argonbåge (TIG) – 1/1/1/1;
 • halvautomatisk (MIG/MAG) – 1/1/1/2;
 • manuell båge (MMA) – 1/1/1/2.

Vilka justeringar som behövs

 • dimningsjustering (9-13 DIN (enligt GOST C3-C9)
 • känslighetsjustering
 • justering av öppningsfördröjning

Alla dessa justeringar är externa (till vänster om masken)) och interna (på själva filtret). Växlingsjusteringar kan vara stegvisa eller smidiga (låter dig ställa in den optimala skuggningsgraden). Normalt bör TIG -filter ha alla tre grundinställningarna. Nästan alla moderna automatiska ljusfilter har en svarstid på högst 0,001 sekunder, vilket garanterar ögonskydd. Men man måste komma ihåg att svarstiden saktas ner när temperaturen sjunker. Den nedre temperaturgränsen för drift av ljusfilter är -10 ° C frost. En viktig kvalitetsegenskap hos filtret är överensstämmelse för TIG -svetsning. Om filtret är konstruerat för TIG, är det lämpligt för alla andra typer av svetsning (halvautomatisk, stickelektroder) .

Vad man ska leta efter i dokumentationen

Läs noggrant bruksanvisningen och kompletterande dokumentation. Det måste ange certifieringsdata, optisk klass, garantiperiod, ursprungsland.

Maskcertifiering: typer

 • CE – testning av ett prov från ett parti före försäljning;
 • DIN – testa 10 prover under arbetsförhållanden efter 2 år.
 • DIN plus – testar 10 prover under arbetsförhållanden årligen.

Batterier

Ljusfilter för professionell svetsning måste ha löstagbara batterier. De är konstruerade för 2000-3000 timmars drift.

Vad marknaden erbjuder

Urvalet av masker av olika modeller från olika tillverkare är mycket stort. Professionella svetshjälmar och filter från europeiska företag uppfyller kraven i moderna kvalitetsstandarder. Dessa masker är ergonomiska och filtren innehåller tre eller flera flytande kristallskikt och flera typer av justeringar. Corundumsvetsmasker har bevisat sig väl, vilket framgår av den positiva återkopplingen från specialister. Det finns olika modifieringar av detta välrenommerade varumärke. Ny teknik kostar pengar. Naturligtvis priset på svetsmasker "kameleont" högre än föråldrade föregångare, men ganska överkomligt. Kanske är det inte helt lämpligt att spara när det gäller säkerhet och professionalism.