Hur man väljer en sprutpistol

Huvudsyftet med sprutpistolen är att snabbt och effektivt applicera färg eller lack på föremålets yta. Sprutpistol (färgspruta) – är en bärbar enhet med vilken ytor målas genom att spruta färg och lackkomposition. Ytan målad med en sprutpistol har ett slätt, jämnt lager som du aldrig kommer att uppnå med en rulle eller vanlig pensel. Det bör noteras att det är bättre att köpa och använda en färgspruta om du behöver bearbeta stora ytor. En viktig faktor för målning av hög kvalitet är en korrekt vald sprutpistol..

Innehåll:

Hur man väljer en sprutpistol

Varje mästare funderar på hur man korrekt närmar sig frågan om att välja en sprutpistol, när man ställs inför behovet av snabb, och viktigast av allt, högkvalitativ målning av ytor på stora ytor. Ett väl valt och korrekt utvalt verktyg är det första steget i byggnadsarbetet, som avgör effektiviteten av hela processen..

Så, låt oss bo på de enskilda delarna av sprutpistolen som du bör vara uppmärksam på när du köper:

1. Sprutpistolens kropp. Den är tillverkad av aluminium och behandlad med en förnicklad beläggning som på ett tillförlitligt sätt skyddar mot korrosion. Världens tillverkare av sprutpistoler packar sina produkter i bekväma plastväskor och inkluderar olika tillbehör (till exempel en tryckregulator). Särskilt anmärkningsvärt är bedömningen av kvaliteten på hålet i munstycksskyddet (aluminium, rostfritt stål, mässing används som tillverkningsmaterial). Dra i avtryckaren flera gånger för att säkerställa att nålen fungerar korrekt i munstycket..

2. Tätningstätningar. Vid arbete med lågtryckssprutpistoler är perfekt tätning av skarvarna avgörande. Dessutom innehåller många färger och lacker lösningsmedel som kan påverka packningar negativt. De mest pålitliga packningarna är gjorda av teflon, men professionella sprutpistoler utrustade med dem har en hög kostnad.

3. Färgkoppens placering. Det finns olika sprutpistoler med en nedre och övre placering av färgkoppen (tanken). En sådan oviktig skillnad är bara en fråga om vana och bekvämlighet. Så när du utför arbete med en sprutpistol med en lägre placering av tanken, bör den hållas strikt vertikal så att färgen rinner in och inte luft.

Den största nackdelen med ytbehandling med sprutpistoler är bildandet av en “färgdimma”. Endast moderna modeller av elektriska färgsprutor ger inte överdriven sprutning, exklusive inträngning av de minsta färgpartiklarna på ytan av andra föremål. Tack vare användningen av elektriska sprutpistoler förenklas arbetet kraftigt och färger och lacker sparas.

Sprutmetoder

Låt oss bo mer i detalj om de viktigaste sprutmetoderna, som bör beaktas när du väljer en apparat..

1. Konventionell sprutpistol. Sprutbrännaren bildas under ett högt tryck på 3-4 bar tryckluft, vilket garanterar hög sprutkvalitet och enhetlighet hos spraybrännaren, bestående av partiklar på 5 mim och större. Den höga hastigheten för partiklarna i färgämnet som rör sig mot den målade ytan avgör verktygets höga prestanda.

Detta leder dock till betydande dimning och en minskning av överföringshastigheten för förbrukningsvaror med upp till 45%. I början av 1980 -talet skärpte miljöaktivister lagkrav för miljöskydd, och denna sprutmetod fick endast användas i industrisektorn, där nödvändig luftrening tillhandahålls..

2. Färgpistoler för HVLP -sprutsystem med en karakteristisk stor luftvolym och reducerat tryck. Sprutstrålen bildas under ett lågt tryckluftstryck på 0,7 bar. På grund av den genomsnittliga rörelsehastigheten för partiklar av färg och lack, uppnås en jämn fördelning på den målade ytan och överföringskoefficienten når 65%.

De främsta nackdelarna med systemet anses vara hög luftförbrukning och liten försämring av beläggningens dekorativa egenskaper vid sprutning av lack.

3. Sprutpistoler för LVLP -sprutsystem med en karakteristisk liten luftvolym och lågt tryck. Sprutbrännaren bildas under ett genomsnittligt tryckluftstryck på 0,8-1,5 bar, överföringskoefficienten når 65%.

Utformningen av spruthuvudens luftkanaler gör att du kan få en homogen låga från fina partiklar av förbrukningsmaterial som bildar en beläggning av hög kvalitet.

När du väljer en sprutpistol för målning måste du förstå att det bästa resultatet när du arbetar med baslack “pärlemor / metallic” uppnås när du använder en sprutpistol som kännetecknas av HVLP -sprutmetoden. En beläggningsyta av hög kvalitet kan erhållas även med hänsyn till förbrukningen av en stor volym luft och rörelsen av färg- och lackämnet vid lågt tryckluftstryck.

Lågt tryck förhindrar uppkomsten av skräp på den målade ytan. Eftersom luftflödets låga hastighet fördelar partiklarna i färg- och lackmaterialet till ytan på delarna utan märkbara turbulenta virvlar som kan fånga upp damm från arbetarens overall, lufttillförselslangen och omgivande föremål. Avståndet mellan luftlocket och delen är 10-15 cm, vilket innebär att det är liten chans att fånga skräp och dammpartiklar.

LVLP anses vara den mest effektiva sprutmetoden idag, vilket ger den mest bekväma driften på grund av låg imma, betydande besparingar i förbrukningsmaterial och hög produktivitet..

Avståndet mellan luftlocket och delarna är 15-20 cm, vilket gör det lättare att styra appliceringsprocessen över ett betydande avstånd. Ett särdrag hos denna metod är möjligheten till högkvalitativ färgning av både professionella målare och nybörjare utan ansträngning – processen utförs med nästan slutna ögon, utan att oroa sig för fläckar.

Moderna sprutpistolmodeller på marknaden

Alla sprutpistolsmodeller på marknaden idag kan differentieras i tre huvudgrupper:

1. Pneumatiska sprutpistoler

2. Elektriska sprutpistoler

3. Manuell sprutpistol

1. Pneumatiska sprutpistoler

Med hjälp av en pneumatisk sprutpistol kan du spruta färg med tryckluft. Det är dessa modeller som används för att måla ytor. Luft och färg levereras via separata inlopp till enheten och blandas i en särskild luftkammare. Grundlig blandning resulterar i ett enhetligt sprutmönster. Prestandan hos en pneumatisk sprutpistol vid arbete med färg är upp till 400 m2 / h, vid arbete med kitt – 85 m2 / h, lack – inom 20-50 m2 / h.

Lågtryckssprutpistoler HVLP (High Volume Low Pressure – i översättning “stor volym och lågt tryck”) kännetecknas av närvaron av ett lägre tryck i lufthuvudet än vid ingången till pistolen. På grund av målarverktygets speciella utformning bildas en tillräckligt “mjuk fackla” med låg dimbildning och en hög överföringskoefficient för förbrukningsmaterial till ytan (mer än 65%). Sådana modeller kallas välförtjänt “superekonomiska”.

Reducerat tryck RP (Reduced Pressure) sprutpistoler är utformade för att fungera med absolut alla typer av färg- och lackmaterial. Deras användning gör att du kan få en bred fackla som levererar en betydande mängd färg. Driften av modellerna i denna serie utförs under tryckförhållanden på 2-3 atm., Medan luftförbrukningen når 200-430 l / min. Som ett resultat reduceras tiden för att måla ytor avsevärt, den finaste sprutningen säkerställs, exklusive de minsta defekterna och fläckarna, och topplacken är av en extra klass..

2. Elektriska sprutpistoler

När du väljer en elektrisk sprutpistol bör du överväga några av dess funktioner. Först och främst genererar de elektriska modellerna trycket för färgtillförseln med hjälp av ett oscillerande membran, som drivs av en vevmekanism. Driften av en elektrisk sprutpistol utförs från ett traditionellt hushållsuttag, exklusive inköp av ytterligare tillbehör för målning. Elektrisk sprutpistol är utformad för att fungera med färger, lösningar och vattenbaserade skyddande blandningar.

Prestandan för elektriska färgsprutor varierar i intervallet 250-260 m2 / h, medan motoreffekten är 0,18-0,27 kW. Sådana modeller kan klassificeras som de mest acceptabla och ekonomiska typerna, och kostnaden är låg..

3. Sprutpistoler med manuell drivning

Handdrivna färgsprutor är tankar utrustade med ett sediment och en speciell sugslang med ett filter som går ner i en tank med en förbrukningsvara. Med hjälp av en pump sugs färg in i behållaren, medan tillräckligt tryck bildas i den, sedan matas färgen till munstycket. Produktiviteten för manuella modeller når 200 m2 / h.

När du utför kroppsreparationer och för att påskynda målningen av delar med olika färgnyanser kan målaren kombinera arbetet med tre olika sprutpistoler, vilket resulterar i att få olika färger och betydande besparingar i tid för rengöring av sprutpistolen i en målning.

Snabb och mest effektiv målning av hög kvalitet innebär användning av fyra sprutpistoler av professionella målare med olika egenskaper: designad för en grundläggande dekorativ beläggning eller under lack, för “slipad version” för primer och för “vått på vått” primer.

Världens säljledare

Idag, på marknaden för byggmaterial och verktyg, finns det flera tillverkningsföretag som har ledande positioner inom tillverkning av färgsprutor:

1.satapistol,

2.walcom sprutpistol,

3.bosch sprutpistol,

4. wagner sprutpistol.

När du väljer en sprutpistol för målning bör du vara uppmärksam på dess konfiguration, som förresten kan vara olika för varje tillverkare. Ibland erbjuder företag direkt enheten och slanganslutningen, filtret för färg- och lackkompositionen, instruktionen och kvalitetscertifikatet. I andra fall kan satsen innehålla en adapter för en minitank, en servicenyckel, olika filter, en reducerare med en tryckmätare, en uppsättning tätningar och packningar, en borste för rengöring av tanken, en stativfäste och smörjmedel.

Sata sprutpistol

SATA är världsledande inom produktion av professionella målningsenheter och handhållna modeller av sprutpistoler. Modeller av detta märke är en kombination av de bästa egenskaperna: en enhetlig och enhetlig fackla, en hög nivå av bläcköverföring. SATA -utrustning uppnår utmärkt kvalitet på perfekt målad yta.

Walcom sprutpistol

Walcoms industriella efterbehandlingsmaskiner är avancerad utrustning som har testats i varje produktionsled, alla modeller är utrustade med en tryckmätare och standardväxellåda, utbytbara färgfilter, reservtätningar och fjädrar, universalnyckel, smörjolja, en borste för rengöring av tanken, pass och plockningsdiagram.

Bosch sprutpistol

Modeller från bosch gör att du effektivt och snabbt kan måla vilken yta som helst. Sprutpistoler används i stor utsträckning i bostäder och industrilokaler, inom bygg och industri, inom snickeri och bilservice. Den universella bosch -sprutpistolen, som kan spraya de tjockaste lösningarna, är utrustad med system för justering och övervakning av förbrukningen av färgkompositionen, ett speciellt filter för snabb rengöring av alla slags föroreningar och enhetens stabilitet säkerställs genom användningen av en stödyta.

Bland de mest populära modellerna är:

  • BOSCH PFS 55,
  • BOSCH PFS 65,
  • BOSCH PFS 105 E

Wagner sprutpistol

Under många år har WAGNER ansetts vara en högspecialiserad global tillverkare av produkter för industri- och byggnadsbeläggningar. Lättanvända och kraftfulla wagner-sprutpistoler används för att måla alla ytor i bostäder och industrilokaler med material med låg viskositet baserat på vatten och lösningsmedel. Ett brett utbud av modeller låter dig köpa en sprutpistol för både en professionell målare och en nybörjare.

YouTube -video "Hur man väljer en sprutpistol"

About the author