Hur man väljer en sladdlös skruvmejsel

Reparerar du hushållsapparater, särskilt stora sådana som tvättmaskiner eller diskmaskiner? Om så är fallet vet du förmodligen hur svårt det är att komma till några av fästpunkterna på delarna. Ibland tar det mycket tid att demontera vissa delar. För att inte tala om nervsystemet och repiga händer. För en mer effektiv och bekväm reparation i en hantverkares vardag är en laddningsbar skruvmejsel inte överflödig. Det kommer också att vara oumbärligt för dem som ständigt och aktivt använder en konventionell skruvmejsel. De som manuellt vrider dussintals eller till och med hundratals skruvar och bultar om dagen känner till handtrötthet och antalet blåsor. Detta verktyg är utformat för att rädda oss från dessa nackdelar med fysiskt arbete..

Det finns viss misstro om denna typ av skruvmejsel. Vissa människor tror att ett sådant verktyg bara är ett annat knep för marknadsförare att locka en viss summa ur våra fickor. Är det så? Vem bör överväga att köpa en sladdlös skruvmejsel? Kan en skruvmejsel ersätta ett sådant verktyg? Hur väljer du själv utan onödiga överbetalningar? Alla dessa frågor kommer att besvaras av granskningen nedan..

Vad är en sladdlös skruvmejsel till för??

Så behöver du en sladdlös skruvmejsel? Eftersom du är intresserad av detta ämne vågar vi föreslå vad som behövs (annars, varför slösa tid på att läsa?). Men om det vanliga arbetet med en skruvmejsel består av bara några skruvar, till och med en dag, tror vi att du kan klara dig med den “klassiska” versionen av detta verktyg. Och det är varför. Priset på en trådlös skruvmejsel av hög kvalitet börjar på $ 30. och högre. För små och sällsynta verk har det här verktyget ingen mening att skaffa det. Det kommer bara att ligga på hyllan. Och om det också har en nickel-kadmiumkälla, kommer arbetet med periodisk laddning av batteriet att läggas till.

En sladdlös skruvmejsel behövs av de personer för vilka detta verktyg är en av de viktigaste. I sådana fall kommer kostnaden för att köpa det fullt ut att motivera sig själv. Den är utformad för att underlätta befälhavarens arbete vid vridning / lossning av bots och skruvar av olika slag, eftersom han tar över allt handarbete i rotation. Valet av typer av munstycken är som regel mycket stort, i en uppsättning med en sådan skruvmejsel når deras antal hundratals (beroende på tillverkare).

Verktyget är kompakt, många modeller med en storlek som är något större än en mans näve. Detta är en oumbärlig faktor i de fall då det är nödvändigt att skruva loss skruven på en svåråtkomlig plats, där det är omöjligt att komma in med en vanlig lång skruvmejsel. Och den lilla är inte lämplig, eftersom spaken inte är den rätta. Att ha en kompakt och lätt sladdlös skruvmejsel löser detta problem utan att använda fel språk..

Anledningen till att köpa sådana skruvmejslar är en betydande minskning av tiden som läggs på montering / demontering av konstruktioner och mekanismer. Den tidsbesparande effekten är endast tillgänglig med kraftfulla modeller där rotationshastigheten är hög och kraften är större än 5 Nm.

Kan en skruvmejsel ersätta en sladdlös skruvmejsel? Kanske, men inte i alla fall. Hur bekvämt är det? Prova att använda samma skruvmejsel för att skruva loss svåråtkomliga element i tvättmaskinen. Och själva vikten, ibland sladdlösa skruvmejslar väger tio gånger mindre. Det är lättare att arbeta med ett sådant verktyg, och det är lättare att bära runt 300 – 400 g.

Som du kan se är detta en mycket användbar sak. Att få det är inget problem. I alla stora järnaffärer eller på marknaden finns det många företag och modeller. En annan fråga är mer relevant. Vilken ska man välja? För att inte bli förvirrad med många alternativ är det mycket önskvärt att förstå hur det här verktyget fungerar. Om detta nedan.

Hur det här verktyget fungerar?

Funktionsprincipen och enheten för den sladdlösa skruvmejseln är identisk med skruvmejselns enhet. Det finns två huvudskillnader:

Skruvmejselns lägre effekt är fullt motiverad. Det är inte avsett att borra och att skruva in 50 mm skruvar i en ekbalk också. Detta gjorde det möjligt att använda en mer kompakt strömförsörjning och motor. Vad ledde till verktygets låga vikt och dimensioner.

Varje sladdlös skruvmejsel består av följande saker:

  • laddningsbart batteri, nickel – kadmium eller litiumjon. Varje alternativ har sina egna fördelar och nackdelar. NiCd är billigare, den är inte rädd för kallt väder, den överför enkelt höga strömmar (ökad belastning). Li-jon-mindre självurladdning, mindre vikt med en större kapacitet, minneseffekten är försumbar. Vilken är att föredra? Allt beror på hur verktyget används. Om inte regelbundet är det senare att föredra, det är lättare att underhålla..
  • elektronisk batteriskyddskrets. Denna del används i skruvmejslar med litiumjonbatterier.
  • startknappen, till skillnad från en skruvmejsel och en borr, reglerar den inte hastigheten. Dess syfte är att stänga motorkraftkretsen.
  • Med backknappen kan du ändra spindelns rörelseriktning (skruva loss / dra åt).
  • elektrisk motor.
  • växellåda med och utan hastighetsjustering.
  • spindel med chuck.
  • batteriladdningsindikator och LED -bakgrundsbelysning. Det finns inte alla modeller, men mycket användbara “små saker”.

Skruvmejseln fungerar så här: tryckte på knappen → stängde motorns omkopplingskrets → batteriladdning av direkt eller omvänd polaritet träffade motorterminalerna (beroende på backknappens läge) → motoraxelns rotation genom växellådan överförs till spindeln.

Växellådan har två funktioner:

  • motoröverbelastningsskydd;
  • ändring av vridmoment för de angivna egenskaperna.

Inte kritiskt, men mycket användbart när det är möjligt att justera hastigheten. Speciellt vid montering / demontering av bultar eller skruvar med små diametrar (från M4 och mindre). Detta säkerställer att trådarna inte slits..

Varför det framgångsrika köpet av en sladdlös skruvmejsel beror på?

Först och främst om din intuition och utvalda egenskaper. Vi kommer inte att kunna hjälpa till med det första, men vi kommer att försöka med det andra. Varje skruvmejsel har sina egna egenskaper. Vilken är rätt för dig? Bestäm för köparen, med hänsyn till deras behov och ekonomiska kapacitet.

Det första och viktigaste kriteriet är maximal ansträngning, som en sladdlös skruvmejsel kan ge. En mans hand kan “ge ut” 4,5 – 5 Nm, för en skruv upp till 6 mm är detta tillräckligt (och handen spänner inte). När du väljer ett verktyg bör du utgå från denna indikator. Med en skruvmejsel torteras du för att vrida med mindre ansträngning. Det blir säkert inte mycket glädje av ett sådant förvärv..

Nästa titt på batterikapacitet. Denna egenskap är viktigare i drift än batteritypen. Ju högre kapacitet (mätt i Ah), desto längre vrider skruvmejseln skruvarna. Det är lämpligt att ta ett verktyg med en minsta drifttid från en laddning på 3 eller fler timmar. Batteritypen i sig spelar inte en så stor roll. I vardagen har litiumjonbatterier bara en största fördel – en något kortare självurladdningsperiod, vilket är användbart när instrumentet fungerar enligt principen: “vriden – lägg på en hylla och glömd i en månad.” Och allt, allt annat är jämförbart. Men det kostar mer.

Typ av laddare enheter: automatiska eller enkla. I det senare fallet måste du ta bort från laddningen efter en viss tid (det anges i instruktionerna för skruvmejseln). Den automatiska laddaren stänger av laddningen av sig själv och med hjälp av LED -indikering meddelar du att “allt är klart”.

Spak. Här är allt enligt din “smak och färg”. Bara några punkter. “Universal” skruvmejsel, d.v.s. med ett böjbart handtag är mer att föredra, till exempel Zubr ZO – 3.6 trådlös skruvmejsel. Var särskilt uppmärksam på handtagets maximala böjningsvinkel, oavsett om det är bekvämt för dig. Det är bäst att ta den i handen och ”känna” instrumentet själv. Är det inte för tungt? “Passar” handtaget bekvämt i din hand? Ström- och bakåtknapp under pekfingret? Huvudregeln: verktyget ska vara så bekvämt som möjligt för din hand.

Ytterligare nyanser inkluderar möjligheten justera mängden ansträngning. Förekomsten av det är inte kritisk, men det är mycket användbart när man arbetar med känsliga material och storlekar. Detta inkluderar också närvaron av LED -bakgrundsbelysning och indikering av batteriets laddningstillstånd..

Spindellås låter dig dra åt i “manuellt läge”. Bäst av allt automatiskt, släpp startknappen och spindeln är låst. Inte alltid, men det kan komma till nytta. Till exempel är batteriet slut, och det finns bara två skruvar kvar att dra åt. Det är inte alltid bekvämt att springa efter en vanlig skruvmejsel, och det är också slöseri med tid. För att inte tala om laddning.

Bekvämligheten och livslängden för din sladdlösa skruvmejsel beror på att den valda modellen uppfyller det givna minimumet. Nu vet du hur du väljer en sladdlös skruvmejsel.

Vilka modeller föredras av proffs och hantverkare?

I den sista delen av vår berättelse presenterar vi alla godkända modeller av sladdlösa skruvmejslar. Dessutom sammanställdes denna lista både om många användares personliga erfarenhet och auktoritativa undersökningar (samma RIPI, etc.).

Makita 6723 DW sladdlös skruvmejsel är det bästa alternativet när det gäller förhållandet pris / kvalitet / utrustning. Det praktiska fodralet innehåller 80 kvalitetsfästen för alla tillfällen. Denna modell, även om den inte har en titanisk effekt, är dess egenskaper dock inte lägre än skruvmejslarnas “levnadslön”: 4,5 Nm vid 220 varv / min. Snabb laddningstid – 5 timmar. Nackdelarna inkluderar en enkel laddare utan indikation och handtagets lutningsvinkel på 450. Men priset är $ 50. mer än täcker allt. Det blir billigare att köpa en intelligent laddare och använda den för nöjes skull.

Bosch PSR Select trådlös skruvmejsel. Denna modell är redan dyrare än $ 90 – $ 100. Antalet varv och ansträngning är 210 respektive 4,5. Denna modell kan inte skryta med ett stort antal bilagor (12 delar). Men Bosch EasySelect -systemet är ganska. Ett mycket bekvämt system. Du kommer säkert inte att tappa bilagorna. Jag valde rätt typ av munstycksspets, tryckte på den röda knappen och arbetade vidare. Batteri med en kapacitet på 1,5 Ah. Det otvivelaktiga pluset med denna modell är i batteriladdningsindikatorn och “smart” laddare. Bra modell för hemmabruk.

Sladdlös skruvmejsel Sparky Professional GR 3,6Li. Inte ett dåligt budgetalternativ upp till $ 50. med ett maximalt vridmoment på 4,4 Nm. Mycket lätt skruvmejsel, väger bara 300 gram. Bekväm ergonomi, indikering av batteriladdning. Nackdelarna inkluderar en något svag belysning av arbetsområdet..

Skil 2248MA sladdlös skruvmejsel. En av de mest “friska” skruvmejslarna till ett pris av $ 50. Batterikapaciteten är 1,2 Ah, vilket i praktiken räcker för att dra åt till hundratals skruvar som är 50 mm långa. Snabb full laddning upp till 5 timmar. Dra åt med en maximal kraft på 5 Nm vid 220 varv / min. De enda nackdelarna med denna modell är den “magra” utrustningen och en något högre vikt på ett halvt kilo.

Sladdlös skruvmejsel AEG SE 3,6 Li. Kraftfullt verktyg med ett maximalt vridmoment på 6,5 Nm med justerbar kraftnivå (10 lägen). Antalet varv per minut är också justerbart: 200 och 600. Bra batterikapacitet – 1,5 Ah med extremt kort laddningstid, bara 30 minuter. Bra verktyg för $ 100.

Sladdlös skruvmejsel Interskol OA 4.8. Ett av de mest prisvärda alternativen, bara $ 25. Bekvämt handtagsposition: rak, i en vinkel på 450 och 900. Momentinställning – 17 lägen. Bra utrustning – 26 artiklar. För ett sådant pris kan verktyget förlåtas för ett enkelt laddningssystem utan indikation och något lägre prestanda från en enda laddning. I allmänhet ett utmärkt alternativ för skruvmejsel för periodiska hushållssysslor.

Och det sista alternativet som övervägs är Hitachi DB3DL2 trådlös skruvmejsel. Det fungerar inte som ett budgetalternativ, kostnaden är $ 150. Priset är fullt motiverat eftersom uppsättningen innehåller 2 litiumjonbatterier med en kapacitet på 1,5 Ah. Ett bra alternativ för daglig användning. För att inte tröttna på läsaren med onödiga bokstäver presenteras en video nedan, där dess egenskaper markeras i detalj..

I allmänhet gör den sladdlösa skruvmejsel reparationsarbeten mycket enklare. Om det finns möjlighet att köpa det här verktyget – köp det, du kommer inte ångra det. Genom att anförtro arbetet med skruvar och bultar till en liten elektrisk assistent, kommer du att spara tid och ansträngning. Och de kommer fortfarande att vara användbara för dig i viktigare frågor..

About the author