Hur man väljer en motorsåg

Motorsåg. Det verkar som om produkterna inte är nya, allt har redan berättats och planerats. Men det visar sig att saker inte är så enkla. Framgångarna för de ledande tillverkarna av motorsågar tillåter inte att alla typer av bedragare sover gott. De kan inte upprepa originalets kvalitet eller utveckla de bästa motorsågarna, men viljan att tjäna pengar på det enkla sättet är så mycket som nödvändigt. Och allt oftare ägnar de sig åt billig förfalskning av ledande märken. Därför är det inte så svårt att föreställa sig en situation där ett verktyg som producerats av någon okänd kan misslyckas under drift och orsaka skada..

Denna recension kommer först och främst att vara av intresse för människor som bara ska köpa en motorsåg. Men vi hoppas att andra besökare på webbplatsen kommer att hitta något användbart för sig själva, särskilt i avsnittet som handlar om förfalskningar av kända motorsågstillverkare..

Typer av motorsågar och deras egenskaper

Oavsett märke och tillverkningsland är alla motorsågar indelade i fyra kategorier:

– hushåll, de kännetecknas av små dimensioner och kraft, till exempel Hitachi CS33EB -serien, designad för en kort drifttid (upp till 20 timmar per månad);

– med en hand, omfattningen av sådana sågar är parkekonomi och landskapsarkitektur, till exempel Husqvarna T 435;

– halvprofessionell, såsom Makita DCS460-45 motorsåg, är drifttiden mycket längre än den tidigare typen; däckets kraft och längd, arbetsresurs – är tillräckligt för vardagligt arbete på gården;

– professionell, till exempel Makita DCS6400-45 motorsåg, kännetecknas av en lång livslängd på upp till 2000 driftstimmar, är konstruerade för en drifttid på upp till 10-16 timmar om dagen, har en stor effekt från 3 kW.

Denna uppdelning är mycket rimlig, eftersom den tillåter köparen att köpa en motorsåg med nödvändiga egenskaper utan onödiga överbetalningar. Men förutom att dela motorsågar efter deras avsedda syfte, har de olika egenskaper. Låt oss överväga de viktigaste av dem, till exempel skärtid, livslängd, kraft och vibrationsegenskaper hos motorsågar..

Klipptid

Denna egenskap är till stor del associerad med andra egenskaper. Det beror på sågens kraft, och beror också på rätt val av kedja och dess korrekta slipning. I denna egenskap bör kanske nämnas platsen för sågmotorn. Du bör stoppa ditt val på modeller med en längsgående motor, annars riskerar du att köpa ett verktyg med en förskjuten tyngdpunkt. Och sedan, under arbetet, måste du ständigt justera skärlinjen, och detta är obekvämt och skärtiden ökar.

Arbetsresurs

Konceptet är relativt och det är olika för varje typ av motorsåg. Hushållsmodeller är utvecklade för kortsiktiga typer av arbete, deras resurs respektive säkerhetsmarginal är mycket lägre än för professionella sågar. Vanligtvis, med lämplig användning och skötsel av motorsågen, håller resursen för sommarstugor länge. Naturligtvis, med förbehåll för originalprodukter, och inte förfalskningar. Livslängden för professionella modeller är cirka 2000 driftstimmar, varefter underhåll bör utföras med byte av slitna delar. Men allt detta är ungefärlig information, och den verkliga mängden arbete med verktyget beror i större utsträckning på dig. Med korrekt underhåll och “human” drift kommer det att fungera längre än den angivna perioden.

Kraft

Denna egenskap beror först och främst på typen av motorsåg och dess hjärta – motorn. Naturligtvis har ett professionellt verktyg mer kraft än ett hushållsverktyg. Och detta är motiverat, eftersom det inte behövs 6 hk. för periodisk beskärning av trädgårdsträd. För en hushållsmodell räcker det med en effekt på 1,7 – 2,0 kW. Det bör komma ihåg att ju större effekt, desto större motorvolym och följaktligen större massa. Och bekvämligheten med att använda en motorsåg beror på detta..

Vibrationsegenskaper

En mycket viktig egenskap, eftersom bekvämligheten med att arbeta med verktyget beror på det. Ju större anti-vibrationsskydd, desto lättare arbete, mindre trötthet i handen (och därmed mindre risk för skador) och bättre skärkvalitet. I en kvalitets motorsåg är motorhuset och handtaget separerade från varandra. Det är önskvärt att handtaget kombineras med bränsletanken, i vilket fall vibrationsenergin kommer att läggas på tankens massa. Det bästa testet av antivibrationssystemets tillförlitlighet är att starta det innan köpet, i dina händer..

Komponenter

Dessa inkluderar kedjor, filter, kedjehjul och en stång. När det gäller kedjan är de viktigaste urvalskriterierna: kedjans tjocklek, profil, antal länkar och kedjehöjd. Kedjans konstruktion är sådan att dess framkant alltid måste vara större än tjockleken på själva kedjan och stången. Detta gör att kedjan och stången kan röra sig fritt vid snittet. Den mest populära kedjebredden idag är 0,4 ”, detta är den optimala lösningen. Det ger en låg vibrationsnivå och följaktligen ett smidigt snitt. För professionella motorsågar, kedjor med en stigning på 0,4 ” och ¾”.

Tjockleken på drivlänken är följande:

-hushålls- och halvprofessionella sågar är som regel utrustade med länkar med en tjocklek av 1,3 – 1,5 mm;

-i professionella sågar som används med en tjocklek av 1,6 – 2,0 mm.

Antalet länkar beror direkt på kedjans tonhöjd och bestäms av antalet inre tänder. Kedjor för motorsågar har två profiler, låga och höga, det bestäms av skärtandens höjd. Högprofilerade kedjor används främst i professionella verktyg. Kännetecknet för lågprofilskedjor är att de är mindre benägna att slå tillbaka. Följaktligen är det mindre risk att sågen bryter ut ur händerna, vilket innebär att risken för skador minskar avsevärt.

Motorsågar använder vanligtvis följande typer av filter: nylonnät, sammetnät och skum. Alla gör ett bra jobb med att skydda inträngande av damm och sågspån i motorn. Du bör alltid övervaka renheten och användbarheten hos filtren. Var noga med att byta ut det.

Motorsågens längd beror på motoreffekten, d.v.s. i varje modell anges den högsta tillåtna längden. Så för en hushållssåg är den cirka 30 – 45 cm, som ett exempel – en motorsåg Caliber BP -2100/18. Om du installerar ett långt däck kommer detta att leda till för tidigt motorslitage och därför måste motorsågarna repareras. I ett professionellt verktyg kan däckets längd vara upp till 75 cm.

Hur man skiljer en falsk

Efter att ha övervägt de viktigaste kriterierna för att välja motorsågar, låt oss gå vidare till frågan om hur man skyddar mot förfalskningar. Sådana förfalskningar som en motorsåg, att döma av den officiella informationen från tillverkarnas webbplatser, är inte bara en huvudvärk för köparen. Låt oss överväga de viktigaste skillnaderna mellan förfalskade produkter:

  • Bristande överensstämmelse med produktmärkning, det kan vara liknande, men arrangemanget av bokstäver och serienummer motsvarar inte originalet.
  • Kroppens färg, motorsågens komponenter är annorlunda – kontrasten motsvarar inte märkesprodukterna. Detsamma gäller metalldelar som STIHL -verktyg. Originalets cylinder är i mörk svart och den förfalskade är ljusgrå.
  • Inkonsekvens i dokumentationen (det finns inget ryskt språk, produktens serienummer matchar inte det nummer som anges i passet, frånvaron av ett garantikort eller tillverkat utan tillverkarens företagsförsegling etc.).

Naturligtvis kommer det inte att vara möjligt att överväga alla nyanser, eftersom förfalskare ständigt förändrar “utseende” av en falsk. Och katalogen över motorsågar är enorm – du kan inte pressa in alla skillnader i artikelns storlek. Och inte bara motorsågar är förfalskade, utan också olja för motorsågar etc. För att skydda dig från en lågkvalitativ modell av motorsågar från alla företag är det viktigt att göra ett köp från en auktoriserad återförsäljare. Efter att ha valt ett tillverkares företag, en lämplig modell, ta reda på var du kan köpa en motorsåg på ett auktoriserat uttag. Det kan vara en onlinebutik, men innan du köper, leta efter ett certifikat från en auktoriserad återförsäljare, för en officiell försegling som anger adressen till garantiservice. Ett annat särdrag hos säljaren av officiella produkter är fullständigt och tillräckligt samråd med köparen. Det vill säga, i en normal butik bör konsulten spendera minst en halvtimme på dig. Om du nekas till detta är det bättre att hitta en annan butik att köpa..

Vi hoppas att den information som tillhandahålls hjälper dig att göra rätt val och köpa ett kvalitetsverktyg som kommer att fungera i många år..