Hur man väljer en manuell kakelskärare – tips på kakelplattor

De tips som kommer att ges i den här artikeln är enkla och inte invecklade, men de kommer i alla fall att försäkra dig mot ett dåligt köp. Ju mer du vet om instrumentet, dess funktioner och finesser, desto lättare blir det för dig att välja det. Vi läser och spelar på mustaschen. Så ett ord till befälhavaren!

Innehåll:

Kakelskärare med “ballerina” – för skönhet eller nytta

En kakelskärare är ett verktyg som är utformat för att skära kakel upp till 1,5 cm tjocka. En speciell kakelskärare används för att skära väggplattor, högst 40 cm i längd. Vissa kakelskärare har en ballerina, som är utformad för att skära hål. I princip vid första anblicken är detta en ganska användbar och nödvändig sak, men skynda dig inte att glädjas. Erfarenheten visar att denna “ballerina” praktiskt taget inte utför sina funktioner korrekt på billiga kakelkorgar. Erfarna plattsättare hävdar att inte ens utformningen av denna “bonus” är helt genomtänkt. Och om du behöver en kakelskärare med ballerina, köp sedan professionella kakelskärare från kända tillverkare.

Det är värt att nämna att alla kakelskärare, utan undantag, har en liten nackdel. Det ligger i det faktum att de inte skär av från plattans kanter, till exempel – 4-5 mm. I det här fallet används vanligtvis en vattenplattskärare, en kvarn eller speciella nippers..

Att välja en manuell kakelskärare är ett avgörande ögonblick där det inte finns några bagateller. Så låt oss ta reda på exakt vad du ska leta efter när du väljer en bra kakelskärare av hög kvalitet. Och vilken manuell kakelskärare att välja är upp till dig.

"Manuell kakelskärare" – video om detta ämne

Hur man väljer en manuell kakelskärare – höjdpunkter

Ramstyrka

Kom ihåg att en svag ram inte kommer att klara ens med en genomsnittlig mängd arbete och kommer att misslyckas mycket snabbt. Var uppmärksam på tjockleken på sängmetallen. Basens styvhet är det första tecknet på en kvalitetsplattskärare. Annars kan vibrationer uppstå när brickan är sprucken, och den kommer helt enkelt att försämras. Ju tätare handtag, desto kraftfullare är spaken. Detta är särskilt viktigt om du arbetar med porslinstengods..

Verktygslängd

Det verkar som att längden är den mest oskyldiga delen. Men det har också sina egna nyanser. Du ska inte köpa en kortfräs. Spara inte pengar om du köper själv. Betala lite och du har en mångsidig kakelskärare som fungerar för både vägg- och golvplattor. En rymlig kakelskärare kommer också att vara till stor hjälp när du lägger kakel diagonalt. Det finns ett annat sätt – att skära med en kvarn. Men det blir mycket damm i rummet. Om renoveringen pågår i en ny byggnad, då är det okej, men om i ett bostadshus? Tänk på det i förväg.

Smidig löpning

Nästan alla kvalitetsplattor har speciella lager som ger den nödvändiga jämnheten. Men om du köper en kakelskärare utan lager, var försiktig, eftersom du bara kan kontrollera det på jobbet eller genom att lita på ett välkänt varumärke..

Var noga med att testa kakelskäraren, klipp ett par brickor. Gliden ska vara slät, brickorna ska bara bryta längs den ritade linjen.

Om kakelskäraren har visat sig bra – köp gärna. Kostnaderna kommer att betala sig vid det första jobbet – då går nettovinsten.

Funktioner i manuell kakelskärare

Huvuddelen av den manuella kakelskäraren är hårdmetallskäraren. När det blir tråkigt sjunker snittkvaliteten avsevärt. Rullen är inte vässad, den kan bara bytas ut. Många kakelskärare är utrustade med en svängbar linjal som kan användas för att skära kakel i vinkel.

Kylskärare av hög kvalitet har ytterligare inställningar som behövs för att justera materialets tjocklek. Tack vare detta är det möjligt att begränsa de klyvande fötternas rörelse, vilket i sin tur förhindrar att kanten smulas även under diagonal skärning. En bra manuell kakelskärare är dock väldigt dyr, så vi kommer inte att överväga hur mycket en manuell kakelskärare av välkända märken kostar..

Kylskärare av hög kvalitet från kända tillverkare

För en manuell kakelskärare kan priset skilja sig inte bara på grund av kvaliteten, eftersom märket spelar en ganska stor roll, vilket direkt påverkar priset. Tänk på de mest kända tillverkarna av kakelskärare.

Kakelskär från tyskarna Boada, S.A., RUBI

År 1951 uppfann några av bröderna Boada en manuell skärmaskin för mosaik. Från det ögonblicket föddes tyskarna Boada. Detta helt nya verktyg kallades RUBI och var det första steget i företagets utveckling. Företagets huvudfokus ligger på tillverkning av utrustning för att lägga keramik och andra material. Alla företagets strukturer är utrustade med den senaste tekniken och moderniseras ständigt, vilket gör det möjligt att inte bara producera produkter av hög kvalitet utan också att bearbeta och skicka order i tid.

RUBI manuell kakelskärare TM-70

Kakelskäraren har en högeffektsjusterbar avdelare. Perfekt för både keramiska plattor och porslinsgods (inklusive extrudering). Avdelaren kan fixeras från 6 till 21 mm. Kakelskäraren har massiva förkromade styrningar, vilket återigen bekräftar dess höga kvalitet. Det finns ett sidostopp för omskärning i rät vinkel och 45. Rullskärare-8-22mm. Perfekt för keramik i stort format.

Denna kakelskärare har visat sig bra i förhållandet pris-kvalitet. Utbudet av Rubi kakelskärare är ganska stort, men vi har övervägt en av de populära modellerna som rekommenderas av erfarna kakelplattor.

Prisklassen för Ruby -kakelskäraren är ganska stor – det finns relativt billiga modeller (manuella) för ett par tusen, och det finns professionella (elektriska) sådana – 12-25 000 rubel.

Matris manuella skärare

Matrix är känt som en professionell tillverkare av byggutrustning. En av företagets huvudriktningar är tillverkning och försäljning av manuella och elektriska kakelskärare. En av de populära modellerna (trots sin enkelhet) är den manuella Matrix 600 och 500 mm rälsfräs. Tänk på det första alternativet.

Matrisskena 600 mm

Som namnet antyder har kakelskäraren en skärlängd på 600 mm med endast en styrskena. Rälsen är en I-balk av stållegering. Kakelskäraren har en kullagermekanism som driver verktygsvagnen, som är täckt av en skena på båda sidor. Klämbandet justeras med speciella bultar, på grund av vilka inte bara en fullständig frånvaro av motreaktion uppnås, utan också maximal stabilitet under skärning. God vidhäftning av kulan till skenan uppnås tack vare en speciell beläggning, som också förhindrar att vagnen glider under drift. Särskild uppmärksamhet ägnas åt den mycket enkla förflyttningen av handtaget, så att säga, “chip” hos Matrix kakelskärare. Aluminiumbas gör arbetet enklare och gör verktyget mer mobilt.

Sigma kakelskärare

Sigma -företaget började sin historia 1994 och har under denna långa period etablerat sig ganska bra som leverantör av kvalitetsmaterial. Huvudaktiviteten är försäljning av ett brett spektrum av instrument till länderna i Europa och OSS, där Sigma är en stark aktör.

3CM professionell manuell skärare (MAX -serien – 72 cm) Sigma

En mycket kraftfull manuell Sigma kakelskärare med en klyvkapacitet på 1150 kg. Denna modell låter dig klippa även de svåraste materialen, tjocka, präglade, etc. Det speciella distanshandtaget är utrustat med ett kullager och stötdämpande effekt (detta är ett särdrag hos alla Sigma-kakelfräsar), så att du kan kombinera mer kraft med jämnhet och jämnhet. För ytterligare bekvämlighet har denna modell en basvinge i galvaniserat stål. Linjalen ligger nära plattan, vilket är mycket bekvämt. Den centrerade linjalen är utrustad med ett snabbfästsystem i alla vinklar.

3CM kakelskärare (MAX -serien – 72 cm) Sigma för äkta komfortkännare

Manuell kakelskärare Montolit

MONTOLIT -företaget bedriver tillverkning av kakelskär för skärning av kakel och sten. Det finns flera serier av MONTOLIT manuella fräsar, som skiljer sig åt i graden av teknisk komplexitet..

MONTOLIT 26PB manuell skärare

Montolit manuella kakelskärare är utformade för professionella kakelplattor, de kan utföra ett stort arbete på kakel av olika storlekar och styrkor. Den styva designen möjliggör perfekta snitt utan minsta avvikelse. Fräsarna är utformade på ett sådant sätt att även vid arbete med mycket stark keramik gör skäraren en djup, jämn skärning, vilket ger en idealisk spånkvalitet på plattor upp till 25 mm tjocka. Ytterligare tjockleksalternativ gör att du kan justera fotrörelsen så att den inte smular ihop.

Stegplattor

Varumärket Staer tillhör Kraftool -företaget, som sedan 1999 har vunnit stor popularitet på den europeiska och ryska marknaden för byggmaskiner. Den tyska kvaliteten hos Kraftool -företaget kräver ingen bekräftelse. Om du letar efter en kakelskärare som kombinerar modern design, ergonomi och högsta kvalitet är detta den manuella kakelskäraren..

Manuell kakelskärare Stayer 3310-60

Förstärkt Stayer 3310-60 kakelskärare med cirkulär fräs. Kakelskäraren är konstruerad för rak skärning av golvplattor med en tjocklek som inte överstiger 15 mm. Denna typ av kakelskärare kan göra cirkulära snitt med en diameter på 30-80 mm, den är också utrustad med en förlängningslinjal och en fyrkant (45 och 90 grader).

BASIC PLUS 60 manuell skärare

BASIC PLUS 60 kakelskärare med fodral är ett professionellt efterbehandlingsverktyg av hög kvalitet. Mycket ofta måste befälhavaren anpassa plattorna till vissa förhållanden, i det här fallet hjälper alltid den professionella bruksanvisningen BASIC PLUS 60 + -höljet.

Aluminiumramen gör det enkelt att skära kakel, och de två förnicklade skenorna med handtag gör jobbet snabbare och enklare. Styrningarna har ökad styvhet, vilket förmedlas av den ovala profilen. Dessutom är styrningarna förkromade, vilket minskar friktionen avsevärt. Kakelskärarens vagn är tillverkad av polymer. Detta material kräver inte smörjning, oxidation eller igensättning. Långt handtag minskar skäransträngningen.