Hur man väljer en laserroulett: alternativ för amatören och proffsen

Ett roulettehjul krävs för en person med händer hela tiden. Det är nödvändigt att mäta rummets yta för att ta reda på om det nya skåpet kommer att tas bort längs väggen, hur många kakel som krävs i köket för förklädet och golvet. Byggare har sina egna önskemål: vad blir byggnadens höjd, var partitionen ska byggas, vad är avståndet till det valda objektet, var man ska lägga det elektriska nätverket eller rörledningen. Roulette behövs av militären, jägare och fiskare, idrottare, till och med hemmafruar.

Ett vanligt måttband, det enklaste verktyget som kräver närvaro av två personer och noggrann dubbelkontroll av data, är bra, men det gör att du slösar bort mycket energi, tid och på stora avstånd tillåter det ett stort fel. Efter uppfinningen av lasern hittade forskare ett sätt att förbättra det vanliga måttbandet och förvandla det till en laser.

Från laserroulettens historia

Lasern anses vara en av 1900 -talets främsta uppfinningar. Ryska fysiker Prokhorov och Basov anses vara de första upptäckarna av denna ljuspropp, kapabel till mycket. Townson arbetade med dem i USA. De fick också Nobelpriset för detta. Även om ljusstrålens möjligheter undersöktes redan före denna utveckling.

Namnet “laser” innehåller redan betydelsen av uppfinningen – det är en förkortning av det engelska uttrycket “förstärkning av en ljusstråle med hjälp av åtföljande strålning.” Militären var den första som använde denna uppfinning för sina egna ändamål – för produktion av militär utrustning på 1960 -talet. De upptäckte också hur avstånd kan mätas med en ljusstråle. Artilleri- och infanterienheter började använda laseravståndsmätare i stor utsträckning. Det var sant att de först såg annorlunda ut än moderna enheter. Dessa var speciella kikare.

I framtiden förbättrades deras uppfinning och anpassades till det civila livet, till det mest fredliga yrket – byggarens arbete. Och nu används sådana rouletter på nästan alla områden i livet..

En sådan avståndsmätare väger cirka 200 gram, är kompakt i storlek, passar i fickan på en arbetsjacka.

Idag kan ett laserbandmått köpas i alla butiker för elektriska varor och byggverktyg, den enda frågan är i funktion och kostnad. Det ser ut som ett ultraljudsmätare. Principen är densamma – reflektionen av en ljudvåg från ett objekt, men ett mått med laserband är mer exakt. Det är enkelt att förväxla dem med en person långt ifrån konstruktion: ultraljud använder också en ljusstråle för att se riktningen.

Laser Roulette -enhet

Ett laserbandmått kallas också en avståndsmätare för sin förmåga att noggrant mäta även mycket långa avstånd med minimala avvikelser från den ideala figuren..

En sådan enhet används inomhus och i öppna områden, ett måttband kan användas för att mäta avståndet horisontellt och vertikalt. Det är helt enkelt oersättligt för mätningar i en gruva, en brunn, en tunnel..

Lasermåttet består av standardkomponenter som krävs för arbete, inneslutna i ett robust hus:

  • på / av -knapp
  • sändare
  • reflektor
  • mikroprocessor
  • visa
  • programvara
  • stativ
  • glasögon
  • visir
  • andenivå

Ram laserbandsmått är vanligtvis gjorda av hållbar plast, med gummi- eller latexinsatser, eftersom det är så lätt att tappa. Linserna har en dimmningseffekt. Det finns speciella lock som skyddar instrumentet från damm och smuts. En bra avståndsmätare är inte rädd för antingen hög luftfuktighet eller stora temperaturfluktuationer, men ju högre motståndskraft mot den naturliga miljön desto högre pris.

Emitter Är ett hål med optik genom vilken en ljusstråle avges.

Reflektor – ett optiskt filter som tar emot den returnerade ljusstrålen som reflekteras från objektet

Mikroprocessor – en miniatyrdator i roulettekroppen, den omvandlar ljussignalen till elektronisk och digital så att programmet kan bearbeta den och visa den

programvara varje laserband mäter beroende på dess syfte. En vanlig hushållsapparat kan mäta segmentens avstånd, lägga till och subtrahera dessa avstånd, räkna ytor, rumsvolymer, beräkna byggnadens höjd genom Pythagoras -funktionen (om det finns ett oöverstigligt hinder på mätmetoden, använd regeln att mäta rätvinkliga trianglar genom att skriva ner höjd och avstånd i enhetens minne, vilket säkerställer en rätt vinkel under mätningarna).

Stativ behövs för att fixa tejpen säkert, eftersom handen ofta skakar ofrivilligt, vilket kränker mätningarnas noggrannhet.

Visir, eller en teleskopisk sikt, är en anordning för riktning av en laserstråle. Det saknas i vanliga rouletter. Dess närvaro indikerar att verktyget är avsett för en specialist. Detta omfång kan minska avståndet med 7-10 gånger och ge utmärkt sikt att börja mäta.

Andenivå Är en nivå inbyggd i avståndsmätaren, så att du kan se hur exakt enheten är placerad, utan ytterligare enheter.

Tack vare allt detta set behövs inte en andra person för att arbeta med laseravståndsmätaren, som det var tidigare när man använde ett konventionellt måttband.

Lasermåttet kan användas både för daglig användning och för professionellt bruk. Den första är utformad för att mäta avstånd inom 60 meter, den andra – från 60 till 260. Deras mätfel är annorlunda, men nu är det den bästa mätanordningen på en byggarbetsplats och vid reparationsarbete.

Strålen som kommer från sändaren har olika längder och krafter. I genomsnitt är detta cirka 650 nanometer och 1 mW.

På olika modeller av rouletter finns det från 2 till 4 ursprungspunkter för ljusstrålen. Som regel är dessa de nedre och övre panelerna. Som ytterligare finns det infällbar fäste och bakpanel.

Ytterligare funktioner i laserbandet

Att använda laserbandmåttet var bekvämt och bekvämt under alla omständigheter, och dess noggrannhet tvivlade inte på, moderna avståndsmätare är utrustade med ytterligare funktioner. Naturligtvis krävs inte alla dessa klockor och visselpipor i ett vanligt hus för hushållsbehov, men för en specialist som ständigt arbetar med ett måttband gör närvaron av ytterligare funktioner det mycket enklare. Naturligtvis lägger varje funktion till ett visst belopp till den redan kända kostnaden för ett måttband, vilket inte är billigt även i en enkel enhet, från cirka 5 000 rubel. Det finns också fler budgetalternativ, men de är vanligtvis av lägre kvalitet..

Det kan finnas temperaturmätning i lasermåttet. Denna funktion är viktig för utomhusfelanalys.

Valet av mätsystem är också viktigt för proffsen. Dessutom kan måttbandet ha en reflekterande panel som kontrollerar resultatet, en automatisk enhet för att stänga av avståndsmätaren, batteriladdningsindikatorer som bandet körs på.

Ytterligare matematiska funktioner som introduceras i lasermätningsprogrammet är relevanta för stora mängder mätningar och smyckens noggrannhet i arbetet. Vanligtvis krävs sådana funktioner av lantmätare, arbetsledare, ingenjörer.

Spårning är ett speciellt program för att beräkna avståndet till ett objekt med en gradvis kontinuerlig rörelse av måttbandet. Mätningar görs varje sekund, lagras i minnet, analyseras, visas i det övre högra hörnet och det mest exakta resultatet garanteras..

Som ett tillägg till den befintliga roulette -enheten finns en bakgrundsbelysning på skärmen (vid mätning i mörker och i mörka rum), samt en ljudsignal i samma dåliga belysning.

“Målet” för placering på objektet ingår vanligtvis med instrumentet, har två sidor: ljus (vit / grå) och mörk (röd). Ljusstrålen reagerar annorlunda mot objektets yta: ett mörkt, ojämnt plan absorberar strålning och ger ett stort fel, en ljus och slät tillåter inte detta, därför är det värt att använda ett “mål”, fixera det på objektet.

Roulette funktioner

Lasermåttet fungerar bäst i rum där det är lite ljus, måttlig luftfuktighet, ren luft och värme. I detta fall stör ingenting ljusstrålens rörelse och dess reflektion från arbetsytan. Felet är minimalt, därför är beräkningarna av avstånd, yta, volym korrekta och mätningar görs på rekordtid.

Kärnan i arbetet är att rikta sändarens ljusstråle mot objektet. Den når objektet och återgår till reflektorn, varifrån avståndsdata kommer in i beräkningsprogrammet och skärmen. Hela processen tar 2-4 sekunder och behöver inte kontrolleras igen.

Hur man arbetar med ett måttband:

– Slå på “på / av” -knappen

– Välj en startpunkt (vanligtvis från den nedre panelen, den kan vara från 2 till 4 punkter) – “func” -knappen

– Välj en måttenhet (millimeter, meter, kubikmeter)

– Montera avståndsmätaren jämnt (fäst den på väggen, montera den på ett stativ, dra ut en speciell utdragbar hållare)

– Tryck på mätknappen och få resultatet på displayen.

Hemma är det inget problem att mäta avstånd, yta eller volym. Det är svårare på långa avstånd, det vill säga med geodetiska mätningar och på en byggarbetsplats. I detta fall är strålningskällans effekt viktig, ett stativ behövs för att fixa måttbandet och fixa det i en exakt horisontell (vertikal) position för att undvika beräkningsfel.

Ett laserbandsmått hjälper till att snabbt och exakt mäta avstånd, områden, volymer, beräknar vinklar i olika plan, visar hur man rör sig för att få det mest exakta mätresultatet.

Regler för användning av ett måttband

Laser Roulette varumärke

Den vanligaste laseravståndsmätaren är Bosch DLE. Det finns flera konfigurationer. Huvudparametrarna är standard. Detta band mäter upp till 40 m med ett fel på 1,5 mm vid temperaturer från -10 till +50 grader Celsius. Den har inga speciella tilläggsfunktioner, i form av en sikt eller skärmbelysning.

Leica DISTO D8 300008 är ett professionellt måttband för laser. Den fungerar på ett avstånd av upp till 200 meter med ett fel på 1 mm, har upp till fyra referenspunkter på kroppen. Det finns en displaybelysning, en syn, automatisk avstängning, ett komplext beräkningssystem, ett vandringsprogram, en ljudsignal.

Stanley TLM100 – en av de moderna avståndsmätarna, har en flytande kristallskärm och många ytterligare funktioner, till exempel en bakgrundsbelysning och ett komplext datorsystem.

Agatec Agatape – laserbandsmått, som arbetar exakt på ett avstånd av 50-60 meter, har en timer som en extra funktion, lämplig för byggnadsarbete.

Mettro Condtrol 100 är en av de mest sofistikerade avståndsmätarna med stora möjligheter (Leica DISTO är dock inte värre). Förutom huvudfunktionerna har den en inbyggd elektronisk nivå, tre funktioner enligt Pythagoras, minne för de sista mätningarna, en timer, fungerar upp till 100 m.