Hur man väljer en häftapparat

Häftapparaten är ett ganska enkelt men allmänt tillämpbart verktyg – idag har det blivit ett nästan oumbärligt inslag i ”gentleman’s kit” för hemhantverkaren. Och det visade sig naturligtvis vara en oumbärlig assistent för proffs inom bygg- och möbelhandeln..

Står du inför ett val? Då är det värt att lägga lite tid på att läsa artikeln, att förstå alla olika val och göra det omisskännligt. När allt kommer omkring, som de säger, betalar en eländare två gånger, en inkompetent en – tre gånger och en dåre – resten av sitt liv. Höj därför din kompetens hos oss, så kommer du att kunna undvika orimliga utgifter..

Innehåll

Varför behöver du en konstruktionshäftapparat?

Bygghäftapparaten är ett verktyg för att köra häftklamrar. I allmänhet är detta en mycket användbar och nödvändig sak i hushållet, eftersom tillämpningsområdet är ganska brett. Inte konstigt att han har så många namn: häftapparat, möbelhäftapparat, häftpistol, mekanisk häftapparat, fjäder eller manuell häftapparat. Som de säger, han är Gosha, han är Goga … Förekomsten av många namn tyder på att instrumentet länge har fått förtjänad popularitet bland folket, vilket betyder att det är värt att prata om det mer detaljerat.

Omfattningen av konstruktionshäftapparaten är enorm. Så det används för att fästa delar eller för att fästa tunna och inte särskilt hårda material på plywood, plast, trä eller spånskiva. Det är praktiskt taget ersättbart vid tillverkning, klädsel och restaurering av möbler, det är mycket bekvämt för mantel, till exempel en träbalkong med plast, för att mantla andra ytor med isolering, för att fästa strömkablar, för att fästa på ytor av alla slag av dukar (myggnät, draperier, affischer, dukar till ramar), etc..

Bygghäftapparater använder små spikar eller platta häftklamrar som förbrukningsmaterial. Att göra mål "fästelement", du måste fästa tagaren på ytan och trycka på avtryckaren.

En häftapparat är mycket bekvämare än en hammare med små spikar, eftersom när du arbetar, för det första, frigörs en hand, och för det andra ökar hastigheten för operationer ojämförligt.

Var ska man börja med rätt val?

Att göra rätt val är inte svårt om du förstår de grundläggande reglerna för att välja. De är som alltid genialt enkla.

Regel nummer 1. Min uppgift.

Först måste du definiera uppgiften framåt. Valet av en häftapparat för sällsynta mindre hemreparationer och för professionell transportörstillverkning av möbelprodukter kommer uppenbarligen att vara annorlunda..

Regel # 2. Typ av häftapparat.

Efter det måste du bestämma vilken typ av häftapparat du vill ha. För att göra detta är det värt att granska typklassificeringen och ägna särskild uppmärksamhet åt de individuella fördelarna och nackdelarna med var och en av dem..

Regel nummer 3. Parametrar, funktionalitet, prestanda.

Utforska enhetens huvudparametrar, funktionella och operativa egenskaper hos en viss modell och tillgängligheten av ytterligare funktioner. Två enheter med samma uppsättning funktioner kan skilja sig avsevärt i pris och livslängd på grund av materialet från vilka dess element är tillverkade..

När du köper en häftapparat bör du definitivt kontrollera slagkraften om du planerar att arbeta med hårt material som spånskiva. Det enklaste sättet att bestämma det är med häftklammerns maximala längd. Den kan sträcka sig från 4 till 14 mm. Så av två häftapparater med häftparametrar på 4-8 mm eller 4-14 mm blir den andra bäst. Var också särskilt uppmärksam på de typer av häftklamrar som är lämpliga för denna modell, deras pris och tillgänglighet..

Regel nummer 4. Byggpris för häftapparat.

Utforska de befintliga priskategorierna, och särskilt priserna i din region. Och glöm inte att avgöra hur allvarlig din plånbok är just nu..

Regel nummer 5. Bestäm proportionerna.

Du måste hitta det optimala förhållandet mellan två proportioner: uppgift / typ och pris / kvalitet.

Med en så balanserad inställning till valet kommer du utan tvekan att göra ditt val omisskännligt. Och vi hjälper dig med detta.

Typklassificering: fördelar och nackdelar

1. Mekanisk häftapparat (fjäder, manuell häftapparat).

Fördelar:

• pris;

• enkel design. Ju enklare design, desto mindre ofta går den sönder;

• rörlighet;

• säkerhet.

Nackdelar:

• kräver fysisk ansträngning;

• låg arbetshastighet.

2. Elektrisk häftapparat.

Fördelar:

• kräver ingen fysisk ansträngning;

• hög arbetshastighet;

• hög kraft.

Nackdelar:

• högre, jämfört med en mekanisk häftapparat, pris;

• åtgärdsområdet begränsas av trådens längd;

• en elkälla krävs;

• vikten.

3. Pneumatisk häftapparat.

Fördelar:

• mycket hög arbetshastighet;

• mycket hög effekt.

Nackdelar:

• behovet av en kompressor. Följaktligen ökar priset, måtten och vikten;

• används oftare som en stationär installation.

Mekanisk häftapparat

Den mekaniska häftapparaten är en klassiker i genren. Det är mycket populärt bland den genomsnittliga användaren..

En mekanisk häftapparat har en enkel struktur: en kropp, en spak och en fjäder. Spaken, under påverkan av den fysiska kraften i handen, komprimerar fjädern, och fjädern, som lossnar, täpper till konsolen. För en liten arbetsvolym är detta ett helt berättigat köp som alla har råd med. Men om du är byggare, möbeltillverkare eller engagerad i isolering av lokaler, byte av möbler, är det bättre att välja ett annat köpalternativ..

Elektrisk häftapparat

Elektrisk häftapparat tillhör kategorin professionella verktyg.

Den elektriska häftapparaten är något annorlunda. Här hamnar konsolen med elens kraft. Det är helt enkelt att arbeta med ett sådant verktyg: även en skör tjej, om det behövs, kommer att klara det..

Hastigheten för den elektriska häftapparaten är mycket högre än den mekaniska. Men den största fördelen med verktyget är att det har hög effekt, och därför kommer kraften att köra i häftklamrar att vara annorlunda. Detta gör det möjligt att arbeta med starkare material och garanterar ett säkrare grepp..

Den största nackdelen med elverktyget är nätsladden. För det första är du beroende av strömkällan, nätets kontinuitet och också begränsad av sladdens längd. För det andra kommer sladden ofta i vägen, särskilt när man arbetar på inte de mest praktiska platserna (till exempel att lägga isolering på taket). För det tredje, det böjer, går sönder och kräver mycket tillförlitlig isolering. Du kommer inte att kunna använda ett elverktyg utomhus i vått, fuktigt väder.

Den andra nackdelen är dess vikt: ett elverktyg är alltid tyngre än en mekanisk motsvarighet..

Men den största nackdelen är priset. Ett bra elverktyg kostar mycket mer än ett mekaniskt. Sådana kostnader är motiverade endast för stora arbetsmängder, för i det här fallet måste du fortfarande gaffla ut. I andra fall kan du klara dig med en bra mekanisk analog..

Sladdlös häftapparat

En typ av elektrisk häftapparat är en sladdlös häftapparat. Närvaron av ett batteri gör instrumentet tyngre, men gör det samtidigt mer autonomt. Denna autonomi förutsätter en utvidgning av utbudet av uppgifter som ska utföras. Den trådlösa häftapparaten är idealisk för användning på svåråtkomliga platser (tak, höghusinstallation) och utför fästarbeten inte bara i huset utan också på platsen. Batteriladdningen håller vanligtvis länge. Detta gör att du kan slutföra det avsedda arbetet inom en laddningscykel, vilket är mycket bekvämt.

Pneumatisk häftapparat

Om du måste arbeta utomhus, på fältet, där det inte finns någon strömkälla, eller om du inte vill begränsas av trådens längd, är det bättre att uppmärksamma en annan typ av professionella verktyg – pneumatik.

Enheten för en pneumatisk häftapparat involverar att köra i en häftklammer inte med hjälp av elektricitet eller fysisk styrka hos en person, utan på grund av tryckluftens energi.

Arbetshastigheten med ett sådant verktyg är mycket hög, liksom häftklammernas drivkraft. Kraften hos den pneumatiska häftapparaten gör att du kan köra de längsta häftklamrarna. Dess vikt, jämfört med ett elverktyg, är betydligt mindre.

Men pneumatiken har en betydande nackdel: behovet av tryckluft. De där. du måste köpa en kompressor. Detta ökar för det första kostnaden för anordningen, för det andra ökar stationens övergripande dimensioner, och för det tredje begränsar den konstanta anslutningen med kompressorn rörelsen och ökar vikten. Därför används pneumatik med sina höghastighetsegenskaper och höga drivkrafter ofta i produktionen som en stationär installation..

Som vi kan se är varje typ bra på sitt sätt, men har ett visst begränsat tillämpningsområde. Gör ditt val utifrån detta.

Bygghäftklamrar

Det finns inga bagateller för en bra professionell inom sitt område, och detta är inte förgäves. Det rätta valet av häftklamrar för häftapparaten är av yttersta vikt, eftersom häftapparatens kvalitet direkt beror på deras kvalitet. Därför bör de ägnas särskild uppmärksamhet..

I allmänhet finns det två typer av häftklamrar: kontor (brevpapper) och konstruktion (industri). Sätt inte i häftklamrar i den elektriska häftapparaten, även om de är lika stora. Trots allt är häftklamman en mycket viktig indikator..

Valet av häftklamrar för material är mycket stort. De kan vara stål, metall, galvaniserade och kopparbelagda. Det finns många typer av häftklamrar, vissa tillverkare tillverkar häftklamrar med atypiska konfigurationer. Men den klassiska standarden (de mest populära fästelementen i europeiska länder) är U-formade klammer 11,4 mm breda, 0,75 mm tjocka.

En viktig indikator som är lätt att arbeta beror på är skärpan på häftklamrarna. Häftklamrar bör ha spetsiga ändar för att möjliggöra enkel håltagning.

Observera att antalet lämpliga häftklamrar, eller rättare sagt minsta och högsta storlek på häftklamrar som är lämpliga för laddning, anges på själva häftapparaten eller på förpackningen. Fästets typnummer anges med två siffror (till exempel 24/8). Den första siffran i typnumret anger häftklammerens bredd, den andra längden på dess skaft. Häftklamrarnas längd (storlek) produceras i intervallet från 4 till 40 mm och tjockleken är från 0,7 till 1,65 mm. I allmänhet är valet av logik följande: ju högre belastning på materialet som du fäster är planerad, desto längre och starkare ska häftklamrarna vara. Om du fixar ett ömtåligt material som plastfolie i ett växthus, använd tjockare fästelement.

Viktigast av allt, undvik produkter av låg kvalitet. Detta ger dig utmärkt bindning och hållbarhet för häftapparaten. Det är helt meningslöst att köpa en tvivelaktig förbrukningsvara för en märkeshäftapparat. Genom att spara en krona förlorar du rubel. Trots allt är märkesfästen korrekt limmade i glidbanan, perfekt vässade och gjorda i allmänhet med hänsyn till exponeringarna (vinklar, tjocklek, etc.). Dessutom är de galvaniserade eller gjorda av rostfritt stål, vilket innebär att de inte kommer att rosta på produkten. Och viktigast av allt, de kommer att ge din garanti (användning av originalförbrukningsmaterial är en förutsättning för garantiservice).

Tillverkare i korthet

För att göra det enklare för oss att navigera i alla oändliga valmöjligheter kommer vi att göra en kort översikt över kända tillverkare. Hittills kan en möbelhäftapparat hittas till ett pris av 800 rubel. för ett kinesiskt hantverk. Men det är knappast värt att titta på den kinesiska kvaliteten, eftersom ett sådant elverktyg är tillräckligt, grovt sett, för att dra en soffa.

Till ett pris av 2 000 rubel. du kan få ganska bra elektrisk häftapparat från så kända tillverkare som TOPEX, Neo, Ultra, Stanley och Sigma. Idag är de en av de bästa tillverkarna av häftapparater, vars kvalitet har testats med tiden. Det är också värt att uppmärksamma Novus elektriska häftapparater, eftersom denna tillverkare har ett mycket imponerande sortiment och ett bra pris-kvalitetsförhållande..

Den tyska kvalitetsstandarden från Bosch erbjuder bara en modell av häftapparat, och den är grön (grön enligt Bosch -klassificeringen markerar ett verktyg för arbete på hushållsnivå).

Eftersom artikeln ger en ganska kort översikt över tillverkarna, bör du inte begränsa dig till de nämnda märkena. När du väljer ett lämpligt verktyg ska du vägledas av dess tekniska, funktionella och prestandaegenskaper som beskrivs ovan.

Videoklipp

En kort video om hur du väljer en häftapparat hjälper dig att bättre tillgodogöra dig materialet du läser..

About the author