Hur man väljer en geringssåg

Sågning i vinkel är ingen lätt uppgift, så geringssågar används för att göra jobbet enklare. Med detta verktyg kan du klippa material med hög precision i önskad vinkel. Geringssågar används ofta för montering, snickeri och efterbehandling. Med deras hjälp produceras dörrkarmar, fönsterkarmar, golv läggs och mycket mer. Så hur man väljer en geringssåg?

Syftet med geringssågen

En geringssåg, som populärt kallas geringssåg, används för att skära ett arbetsstycke i en viss vinkel. Oftast används detta verktyg för sågning av trä, men ibland för arbete med laminat, plast och aluminium..

Geringssågen kännetecknas av hög hastighet, lätthet och precision vid utförande av vissa sågoperationer. Omfattningen av deras tillämpning är ganska bred: de används för montering, snickeri, efterbehandling. Trä geringssågen används ofta i möbelverkstäder.

Geringssågar för metall är idealiska för skärning av metaller från järn, stål och gjutna profiler. De används mycket ofta i fabriker för tillverkning av fönsterkarmar från profiler..

Huvudbelastningen i geringssågar går till den roterande skivan, så den är gjord av kraftiga material. Mycket ofta kallas en geringssåg för en monteringssåg, eftersom det underlättar arbetet mycket under montering och installation av något element..

Geringssågar

Utformningen av geringssågen är ganska enkel, den består av: en dammig skiva, en motor med växellåda, en bas och ett handtag med en startknapp.

Motorn som används i sågen är av två typer: asynkron och kollektor.

Induktionsmotorn producerar mindre buller och dess livslängd är mycket längre. Den största fördelen med en borstad motor är att den inte kräver särskild uppmärksamhet och regelbundet underhåll..

Mestadels är motorn placerad till höger om bladet, i vissa maskiner är den placerad på baksidan för enkel användning och bättre sikt vid skärning i vinkel.

Sågbladet roterar tack vare motorn, som genom en växellåda driver ett bälte eller växellåda. Varje program har sina egna fördelar och nackdelar. Kugghjulet kan eliminera glidning under drift vid höga belastningar, och remmen är mindre bullrig och kan eliminera skivvibrationer, vilket förlänger motorns livslängd och förbättrar arbetskvaliteten.

I sortimentet av bordsverktyg kan du hitta sådana sågar som kombinerar två funktioner: en sågmaskin och en geringssåg. I själva verket är de tvärsnitt, eftermonterade med sågbord, som placeras ovanpå. Naturligtvis kommer en kombinerad geringssåg inte att vara en fullfjädrad ersättning för en specialiserad dammmaskin, men fortfarande köper ett stort antal hantverkare sådana geringssågar, eftersom det ibland är viktigt och snabbt när det gäller arbete hemma..

Vissa sågar har en matningsfunktion – sågbladet är installerat på 2 parallella skenor och kan röra sig fritt.

Geringssågen med en broach kännetecknas av en tillräckligt stor täckbredd på arbetsstycksmaterialet.

Den runda geringssågen är det mest praktiska och pålitliga verktyget för exakt och rak skärning av material..

Hur man väljer en geringssåg?

Kriterier och råd för val av geringssåg

För att välja och i framtiden köpa en geringssåg måste du ta följande punkter som grund:

Huvudegenskaperna hos en geringssåg är skärbredden och skärdjupet, som avgör vad som exakt kan skäras på en viss maskin. Mycket beror också på skivans diameter – ju bredare den är, desto bättre. Det är viktigt att sängen och vridblocket håller hög kvalitet..

Att välja en dammig skiva

För att välja blad för geringssågar måste du lita på det material som du måste arbeta med. Utvändiga och borrdiametrar är huvudparametrarna för en dammig skiva. Planteringsdiametern är vanligtvis 3 cm och yttermåtten kan variera, men oftast är de 21, 25 och 30,5 cm.

Innan du väljer en skiva måste du vara uppmärksam på att motorn kan utformas för att använda en viss skiva. Därför kan ibland ett stort blad vara skadligt för sågens funktion..

Arbetskvaliteten påverkas av tillverkningsmaterialet, geometri och skärpning av skivans tänder.

Vissa typer av tänder fungerar bra i tvärsnitt, andra ger hög hastighet vid längsgående snitt, och andra utför ett snyggt och rent snitt..

Vissa skivmodeller har vågiga linjer och tunna skåror för att kompensera för termisk deformation och minska buller som genereras under drift.

Välja en geringssåg av tillverkaren

De säkraste och mest tekniskt avancerade är geringssågar från företaget: Makita, Corvette, Hitachi, Bosch, Metabo, DeWALT.

Geringssågar kännetecknas av en relativt liten klippbredd. För att öka den är professionella sågar utrustade med en speciell dragfunktion..

För sådana verktyg är arbetsenheten huvudsakligen monterad på stavarna. Vanligtvis finns det två av dessa stavar, som till exempel på en Makita geringssåg LS0714.

De flesta tillverkare erbjuder bordsförlängningar som standard, men extra stöd kan ibland behövas för att hantera större delar..

Makita geringssåg LF1000 är utrustad med speciella fällbara stativ, vilket förenklar arbetet kraftigt.

Drivdelen av alla aspekter placeras på en stabil säng, som är utrustad med en rund sektion för inställning av skärvinkeln.

Den mest tillförlitliga geringssågkonstruktionen är en med en ram av aluminium eller magnesiumlegering. Sådana stativ kan ge tillräckligt hög hållfasthet och rörlighet hos geringssågen på grund av deras låga vikt. Till exempel väger en Bosch geringssåg GCM 10 bara 15 kilo..

Corvette geringssågen har en fördel som skiljer den från konkurrenternas produkter. De har en laserindikator för snittets riktning och längsgående broaching, och deras senaste förbättrade funktion är möjligheten att öka snittet upp till 43 centimeter.

Vissa geringssågar, vars priser beror på många faktorer, kan inte luta huvudet till arbetsbordet och vanligtvis varierar vinkeln inom 45-55 grader, hitachi geringssågar är utformade för att rotera huvudet med 15, 22,5 och 30 grader, och deras vikt får inte överstiga 30 kilo.

Vissa modeller av dewalt geringssågar är utrustade med det unika XPS -systemet. Den består i det faktum att en skugga projiceras från skivan, som fungerar som ytterligare belysning, vilket garanterar högsta precision vid sågning.

Metabo geringssågar är utrustade med en speciell mekanism som gör att du kan justera svängningen och lutningen på den dammiga skivan. Dessa sågar är praktiskt taget en mängd vanliga cirkelsågar, som ger fästelement ovanför layouten eller arbetsbordet..

Interskol geringssågen kännetecknas av sin enkla design, som inkluderar: en bas, ett sågblad, en motor och ett handtag med en startknapp. För att skära i vinkel, vänd helt enkelt på bordet eller sågbladet. För geringssågar av detta märke roteras skivan i båda riktningarna.

Säkerhet vid arbete med geringssåg

Geringssågen är ett skärverktyg, så när du arbetar måste du ha skyddsglasögon samtidigt som du tar hand om dina ögon..

Säkerhetssystemet för geringssågar inkluderar: automatisk avstängning om ett blad fastnar, mjukstart, autolås vid byte av blad, skydd mot elektrisk haveri och ett snabbt, och viktigast av allt, bekvämt system för fixering av materialet som bearbetas.

Det är viktigt att skärdelen skyddas av ett speciellt lock som kan tas bort under drift..

För att uppnå stor säkerhet är systemet utrustat med elektrodynamiska bromsar som snabbt och smidigt kan stoppa motorn efter ett strömavbrott.

About the author