Hur man väljer en elektrisk såg

Det är alltid trevligt att njuta av skapandet av dina egna händer. Och under reparation eller konstruktion kommer din glädje från ditt arbete att multipliceras med bevarandet av familjens budget. Men alla företag kräver produktionsmedel. Framgången för vår verksamhet beror på deras egenskaper och resurser. Lyckligtvis erbjuder byggbranschen ett stort urval av verktyg, och vi behöver bara titta närmare på det och göra vårt val..

Så låt oss vända blicken till en sådan oersättlig kategori av verktyg som elektriska sågar och överväga hur man väljer en elektrisk såg. Strukturen för vår granskning kommer att vara följande: vi kommer att välja typ av motorsågar, överväga tillämpningsområdet, huvudkarakteristika, funktioner och i en jämförelsetabell kommer vi att ge huvudparametrarna för vissa modeller.

Motorsåg

När en motorsåg är oumbärlig:

  • i trånga utrymmen (hus, garage, etc.);
  • när det inte finns tid för underhåll (beredning av en bränsleblandning, etc.), och uttaget är till hands;
  • när en stor mängd arbete och skärnoggrannhet är viktigt.

Applikationsområde:

  • trädgård;
  • snickeriarbete;
  • konstruktion;
  • träbearbetning.

För de två första tillämpningsområdena är hushållssågar tillräckliga, i övrigt kan du inte klara dig utan ett professionellt verktyg.

Viktigaste egenskaperna:

PM! En enkel och viktig regel för drift av motorsågar: en minuts drift = 40 sekunders arbete + 20 sekunder för “resten” av verktyget.

Särdrag

Elektriska motorsågar är inte avsedda för kapning av ved och kapning av gamla träd. I extrema fall, om det är nödvändigt att utföra denna typ av arbete med deltagande av detta verktyg, måste det användas sparsamt. Ja, det kommer att ta mycket längre tid, men annars kommer din assistent snabbt att “dö” och en resa till servicecentret är garanterad.

Se alltid till att kedjan är slipad ordentligt. Elsågen är på grund av dess designfunktioner mer känslig för ökad belastning. Detta innebär att resursen för arbete med en trubbig kedja vid en elektrisk såg är mycket mindre än för en motorsåg..

Det är mycket önskvärt att ha ett motoröverhettningsskyddssystem. Innan du väljer en elektrisk såg, fråga säljaren om dess tillgänglighet. Det förlänger avsevärt livslängden för elsågen.

Ta kedjesågar med en längsgående motor, till exempel Taiga elsåg, ergonomin i ett sådant verktyg är mycket bättre. Det är mycket lätt att ta reda på vilken typ av motorplats, i ovannämnda variant är kroppen lång och smal.

Jämförande tabell med egenskaper hos motorsågar

Cirkelsåg

Cirkelsågen är konstruerad för att skära en mängd olika material: trä, plywood, spånskiva, polymerer, metaller. Det finns specialskivor för varje materialtyp.

Den cirkulära elektriska sågen, som alla andra verktyg, är indelad i hushåll och professionell.

Viktigaste egenskaperna:

PM! Sågklingor skiljer sig åt i antalet tänder, från 12 till 110. För ren och exakt skärning krävs blad med ett antal tänder från 36. Det finns också en uppdelning efter tändernas skärpningsvinkel. En tand som är böjd i skivans rotationsriktning har en positiv skärpningsvinkel, dess syfte är trä och plast. I fallet när tänderna är böjda mot rotationsförloppet – en negativ skärpningsvinkel. Sådana skivor är konstruerade för arbete med tenn och icke-järnmetaller..

Särdrag

Det är bra om modellen av en cirkelsåg du gillar kommer att ha överbelastningsskydd. I sådana sågar, när vissa temperaturer för uppvärmning av motorlindningarna uppnås, stängs verktyget av. Ett sådant system förlänger livslängden avsevärt..

Vissa modeller har en borstslitageindikator. Detta gör att du kan märka och byta ut borstarna i tid. För att skydda elmotorn finns det system för självstängning vid alltför stort slitage på borstarna. Detta är användbart eftersom det sparar motorns resurs, och användaren kan enkelt byta ut slitna element..

Var noga med att testa instrumentet i drift innan du köper. I byggmarknader är detta en förutsättning för att kontrollera tillståndet för det sammansatta tillståndet. Håll arbetsverktyget i dina händer: om det passar bra i handen är det bekvämt, det finns ingen överdriven vibration – ta det.

Egenskaper hos cirkelsågar

Kontursåg

Sticksågen är utformad för att utföra lockig, tvärgående och längsgående skärning av olika typer av arkmaterial.

Denna typ av motorsåg är oumbärlig för följande typer av arbete:

  • krökt linjär skärning av material;
  • direktskärning av nästan vilket material som helst, vare sig det är keramik, laminat, metall eller trä;
  • formad skärning, runda hål med olika diametrar etc..

Sticksågens huvudsakliga egenskaper inkluderar:

PM! Sågklingans längd varierar från 50 till 105 mm, i sällsynta modeller upp till 155 mm (till exempel Wilpu). Efter tjocklek är filerna indelade i två typer: för rak skärning och böjda (smalare).

Särdrag

Ett verktyg med en pendelspindelrörelse är önskvärt. Den har en snabbare klipphastighet, förlänger avsevärt livslängden på skärbladet.

Var uppmärksam på de modeller där rotations – translationella slag kan justeras, till exempel har Bosch elektrisk såg en sådan funktion. Denna typ av sticksåg är mer mångsidig och pålitlig, eftersom du till exempel behöver klippa maximalt antal slag / min för att klippa trä, och för keramik är de kontraindicerade..

En annan viktig nyans av sticksågar är i deras sula, eller snarare i möjligheten att installera ett antisplinterfoder. Detta är ett mycket användbart element när man arbetar med keramik och liknande ömtåliga material..

Jämförande egenskaper hos sticksågar

Fram-och återgående sågen

Användningsområdet för denna typ av elsåg är mycket omfattande, från skärbrädor till metallrör. Ställsåg är oumbärlig på svåråtkomliga platser.

Viktigaste egenskaperna

Särdrag

För denna typ av elsåg är det mycket viktigt att ha ett system för att justera antalet slag, eftersom det är olika för olika material. Snittets kvalitet beror på detta..

Det kommer inte att vara överflödigt att ha en funktion för att justera skärdjupet, eftersom det låter dig minska bladets slitage. Ett exempel på en sådan funktion visas i videon, en Makita elektrisk såg är utrustad med en regulator..

I sin tur kommer det att minska kostnaden för att använda verktyget. Systemet med pendelrörelse för sågen tillhör också denna kategori, vilket möjliggör en mer skonsam användning av bladet och ökar skärhastigheten. Det är önskvärt att det fanns en möjlighet att växla mellan lägen.

Jämförelse av vissa modeller av fram- och återgående sågar

Vilken elsåg du ska välja är upp till dig. Vi hoppas att informationen kommer att hjälpa dig att göra rätt val av en elektrisk såg, och det kommer att vara en pålitlig assistent i många år..

About the author