Hur man slipar en bågfil för trä

Trä är ett fantastiskt material, som det kan ta efter enkla manipulationer, alla slag som begränsas enbart av den mänskliga fantasin. Och bara ett av verktygen som är avsedda för denna verksamhet är en hacksåg för trä. Det är inte mindre populärt än de elektriska och bensinkedjesågar, sticksågar och fram- och återgående sågar som vi alla känner till. Det borde finnas en sådan bågfil i arsenalen för hushållsverktyg, och det är användbart för varje man att veta hur man slipar en bågfil på trä med egna händer..

Innehåll:

Syfte med en bågfil för metall

Det finns många typer och former av bågsågar för metall. Hacksågar för metall är två- och enhands. Tvåhandssågar med tillkomsten och spridningen av bensin och elsågar används sällan idag, men enhandssågar finns i nästan alla hem.

Ett enhands sågblad är tillverkat i form av en kniv med många tänder. Den kännetecknas av tillräcklig styvhet, elasticitet och styrka för att behålla sin form utan olika spänningsanordningar. En sådan bågfil för metall har ett handtag som du kan hålla med en hand när du skär materialet. Genom att flytta sågen fram och tillbaka på föremålet som skärs, sätts tänderna djupare in i den. För varje rörelse av motorsågständerna skärs materialet några millimeter.

En hacksåg för trä används för sågning av trä, brädor, stockar, spånskivor och andra trämaterial, vid installation av träkonstruktioner och snickerier, för kapning av trädgrenar och andra arbeten som är förknippade med att skära olika arter. En hacksåg för trä kan också vara till nytta om du planerar att arbeta med laminat..

Tänderna på sådana motorsågsblad är av tre typer – stora, små och medelstora, de mäts med antalet tänder som faller på en tum. Ju fler tänder det är 1 tum, desto bättre blir snittet. Antalet tänder per 1 tum på sågbladet för trä indikeras med TPI -märket. Kom ihåg att för ett snabbt, grovt snitt behöver du en bågfil med ett långt blad och en stor tand. Och om snittets kvalitet är mycket viktig för dig, så är det bättre att ta en bågfil med en fin tand..

Sågar med stora tänder (per tum 3-6 bitar) och en mellanhöjd på cirka 4-8 millimeter är mest användbara vid sågning av stockar och tjocka stänger, och med en hacksåg, där interdentalavståndet når 3-3,5 millimeter, skär de brädor av medelstorlek. När man arbetar med små träprodukter är det lättast att arbeta med en såg med ett mellanrum mellan snittarna på 2-2,5 millimeter..

Om en bågsåg har raka tänder är verktyget endast avsett för tvärsnittande trä, men om du måste såga ett träd på längden är en bågfil med tänder som lutar framåt det bästa alternativet. Och det är bäst att ha flera hacksågar, och inte en bågsåg, för olika typer av träarbete.

Behovet av att slipa en bågfil

Varje skärverktyg fungerar bra under ett villkor – om det är skarpt. En bågfil är inget undantag i detta fall. I en handsåg är skärelementet tänderna, som skärs på bladet i form av kilar. Under drift är det dessa tänder som blir tråkiga, det vill säga att skärsidan och framkanterna är rundade, på grund av detta blir bågsågslaget tungt, och därför måste du trycka hårt på det.

Sågning med en trubbig bågfil är en plåga. Du måste lägga ner mycket tid och ansträngning, det är svårt att göra ett snitt i rät vinkel med en sådan såg. En felaktigt slipad såg rör sig bort från skärlinjen till sidan, den klämmer fast och kilar i snittet. Sågens skärpa kan bestämmas av ljudet från operationen och skäreggarnas briljans. För att återställa tändernas skärförmåga skärper de en bågfil på trä, ger dem skärpa och behåller samtidigt sina parametrar: vinklarnas storlek, höjd och tonhöjd.

Kom dock ihåg att inte alla bågar kan slipas. Hacksågar med härdade tänder går inte att slipa. För att identifiera en härdad tand måste du titta närmare på dess färg. Om tanden är härdad är den svart med en karakteristisk blåaktig nyans. För att vässa icke härdade tänder, använd en finfilad fil.

Inställning av bågsåg

Innan du slipar en bågsåg för trä, kontrollera tändernas inställning. För fri rörelse för sågen i materialet och för att undvika att verktyget kläms fast i snittet, är tänderna isär när de fördjupas, det vill säga att de omväxlande böjs med samma mängd i olika riktningar. Som ett resultat blir skärbredden större än tjockleken på det tandade sågbladet och fria mellanrum visas på båda sidor.

Som ett resultat av detta kommer sågen att röra sig fram och tillbaka, praktiskt taget utan att vidröra skärytan med bladet, skärkanterna börjar gradvis ta bort materialet lager för lager. När du ställer in sågen bör du komma ihåg att ju bredare tandsatsen, desto bredare blir snittet och följaktligen desto lägre är risken för att bågsagen fastnar. En alltför stor uppsättning tänder framkallar emellertid ett för brett trasigt snitt och kräver betydande ansträngningar för att föra fram hacksågen i träet..

Det inställda värdet för en bågfil för trä bör vara cirka 1,5 till 2 gånger tjockleken på sågklingan, som vanligtvis är 1,5 till 2 millimeter. Därför är det vanligt att böja sågtänderna med 0,25-0,5 millimeter i varje riktning, om en sådan bågfil ska såga ett torrt hårt virke, och med cirka 0,5-1 millimeter för rått trä eller mjuka trädslag.

För att böja sågtänderna med samma mängd använder de en speciell anordning som kallas en ledning, som är en metallplatta med en slits skuren i den, som är bredare i bredd än tjockleken på hacksågbladet. Ofta tillåter uppsättningen att du väljer mängden tänder på ena sidan med hjälp av en justerskruv, vilket säkerställer samma mängd böjning av tänderna.

För inställning är sågbladet som regel fastklämt i en skruvstång på ett sådant sätt att tänderna bara sticker ut från det och själva enheten är fixerad på skrivbordet. Tänderna böjs genom att växelvis sättas i motsatta riktningar längs indragningslinjen, vilket är ungefär hälften av deras höjd. Kom ihåg att du inte kan böja hela tanden, eftersom den i detta fall kommer att gå sönder vid basen..

Efter sådana manipulationer rekommenderas att kontrollera att inställningen är korrekt, eftersom det kan hända att vid böjning åt sidan, några tänder sticker ut mer än andra, de kommer att sakta ner vid skärning, minska snittets kvalitet och snabbt bli tråkiga . Titta på ljuset längs tandlinjen, och om du ser att en tand är för stark eller inte böjd för långt åt sidan, måste den korrigeras.

Regler för slipning av en bågfil för trä

Att slipa sågklingan är på sätt och vis en konst som kräver uppmärksamhet, ett gott öga och lojalitet mot händerna. Detta företag är inte svårt att lära sig, det viktigaste är att följa följande regler när du arbetar:

  • Säker passform. Bladet måste vara ordentligt fixerat i en specialanordning av trä, som också måste placeras stabilt i ett väl upplyst arbetsområde, som visas i videon om skärpning av en bågfil på trä. Slipning av tänder på knän eller på avföring ger inget positivt resultat!
  • Med hjälp av ett kvalitetsverktyg. Du bör använda din personliga fil med ytterligare rengöring av tändernas vässade kanter med en fil eller en fil med ett fint sammetskår. Naturligtvis måste filen vara skarp och ny. Du kan också använda en begagnad, men den måste borstas med en stålborste och gnidas med kol så att filen inte blir trubbig eller igensatt..
  • Ta bort metallskiktet. Vid slipning av en tand bör en fil greppa dess metall och ta bort det erforderliga metallskiktet, beroende på tryckets kraft. Och om den plötsligt glider över tanden utan att ta bort metallen, betyder det att filen är sliten eller att hacksågens tänder är överhettade. I det här fallet måste du skärpa om med en annan fil. Om den glider över tanden även efter byte av fil, bör du ta en annan bågfil..
  • Tryck på tänderna. Filhandtaget kläms fast med höger hand, och dess ände hålls av vänster hand och filen styrs på sågtänderna. Filtrycket på tänderna ska vara enhetligt, slätt och naturligtvis i en riktning. När filen återgår till sin ursprungliga position får filen inte vidröra tänderna.
  • Korrekt filhantering. Försök att slipa metallen från kanterna på tänderna med ungefär samma tjocklek, kör filen samma antal gånger med samma tryck, vilket gör att du kan behålla tonhöjden, höjden och storleken på tänderna efter skärpning.
  • Burr borttagning. Grader bildas på kanterna på hacksågstanden från utgångssidan, de minskar tändernas skärpa, och om du inte tar bort dem kommer de att smula ihop under sågoperationen, och efter det blir tänderna betydligt tråkiga. För att ta bort grader skärps kanterna på tänderna med en fil med en sammetskårning och tas också bort från kanterna på duken med en våt åsna.
  • Kontrollerar arbetets kvalitet. Efter skärpning av tänderna är det absolut nödvändigt att kontrollera deras skärpa. Titta på kanten av rakbladet och nålens spets: de lyser inte i ljuset om de är skarpa. Och om de är tråkiga, så visas naturligtvis rundade ytor på bladets kant och vid nålspetsen, vilket reflekterar ljus och lyser bra. Kontroll av skärpningen av kvaliteten på hacksågtänderna bygger på detta. För ett sådant syfte lägger de det framför ögonen och undersöker tänderna längs duken. Om deras skärspetsar och kanter inte är blanka, indikerar detta att sågtänderna är vässade. Och om några av tänderna plötsligt lyser (detta händer ofta), måste de skärpas med en fil med ett sammetskår, det vill säga ta bort graderna och kontrollera igen ljusreflektionen över deras toppar och kanter.

DIY skärning av bågsåg

När du slipar en viss typ av bågsåg för trä bör du vara uppmärksam på vissa funktioner i detta förfarande. Låt oss ta reda på hur man skärper en bågfil för varje träslag..

Korssågar

För att slipa tänderna på tvärgående bågar används en triangulär fil med ett ganska fint hack och en vinkel på nära 60 grader. För att vässa tänderna, kläm fast bågsågen i en speciell enhet som gör att bladet kan installeras i en vinkel på 45-50 grader mot arbetsbordets yta. För filen i en vinkel på 60-75 grader mot bladet parallellt med arbetsbordet och skärpa på så sätt vänster kant i den första tanden.

Sågtänder slipas i flera steg. Med en fil, gå först längs de vänstra kanterna på de udda tänderna, som finns på bakre raden, och justera dina händer efter samma rörelser. Sedan passerar de filen längs de högra kanterna på samma udda tänder, och slutför därigenom skärpningen av skärkanterna med vassa toppar.

Efter att ha slipat de udda tänderna på ditt sågklinga, vänd du på sågklingan i skärpningsanordningen för att slipa de jämna tänderna i den bortre raden. När du skärper tänderna på tvärsnittssågar är det nödvändigt att noggrant övervaka att vassa skär med en vinkel på 60-75 grader erhålls i varje tand, det vill säga en skarp spets och en kort skärkant.

Rippa sågar

För att vässa tänderna på längsgående sågar med en vinkel på mindre än 60 grader, använd nålar med en grövre eller rombisk fil med ett fint hack, och triangulära filer med en vinkel på 60 grader vid spetsen är inte lämpliga för skärpning.

För att vässa tänderna på det längsgående bågsågsbladet installeras det vertikalt i klämanordningen, varefter enheten fixeras på arbetsbordet. Därefter kommer vi att berätta om två sätt att vässa klyvsågtänder, som skiljer sig åt i skärpningsvinkelns storlek.

Den första metoden är rak, när en fil eller en fil i en vinkel på 90 grader är riktad horisontellt mot bladet och samtidigt tas ett litet metallskikt bort från tandens bak- och framkant för att skärpa skärkanten . På så sätt vässas alla tänder i den bortre raden. Därefter vänds bladet i klämanordningen och tänderna på den andra raden som finns i den bortre raden slipas. Många moderna snickare och amatörer använder denna metod när de skärper tänderna på sådana längsgående bågar..

Den andra metoden är sned och den skiljer sig från den första endast i själva verktygets riktning i förhållande till bågsågsbladet – skärpningsvinkeln inom 80 grader. Dessutom skärps tändernas bakre och främre kanter, i början av en rad, och sedan en annan. Med denna metod för att slipa tänder får du sidokanter, som används vid slipning av en bågsåg..

Blandade sågar

Om du bestämmer dig för att köpa en blandad sågsåg, bör du lära dig att slipa den korrekt. För att återställa kvaliteten på skärtänderna, skärpa dem med grovskurna nålfiler eller finsnittade rombfiler. Förutom vid slipning av en längsgående såg är två metoder kända – sned och rak, och de skiljer sig från varandra i skärpningsvinkelns storlek (90 och 75-80 grader).

Verktyg för slipning av sågen

Ett hacksågblad för slipning av tänder installeras i en speciell klämanordning, som sedan fixeras på arbetsbordet. Låt oss titta på diagrammet för spännanordningen som används vid skärpning av tänderna på hacksågar på trä och gör det möjligt att installera dem i en vinkel i storleksordningen 45-90 grader i förhållande till ditt skrivbord..

En sådan anordning består av en bas av plywood som mäter 550 x 200 millimeter och cirka 20 millimeter tjock. På basen installeras två styrande rätvinkliga trianglar (med lika ben), som är gjorda av en stålremsa med en sektion på 20×30 millimeter. För att installera styrtrianglarna vid enhetens bas, finns fyra stift som skruvas fast med PVA -lim.

Vidare installeras stöd- och klämremsor på styrtrianglarna med bultar med vingmuttrar, som är sammankopplade med gångjärn (400 x 150 millimeter) av plywood, vars tjocklek är 15 millimeter. För slipning läggs sågen med tänderna uppåt mellan lamellerna..

Innan du börjar slipa en bågfil på trä själv, är dess blad så att tänderna sticker ut ovanför klämstången med cirka 15-20 millimeter. En sådan fastspänningsanordning gör det möjligt att ställa in de slipade bågsågarna i en vinkel på 45 grader och 90 grader. Vid skärpning av tänderna på blandade och rippade sågar, ställ in i en vinkel på 90 grader och vid skärpning av tänder på tvärgående verktyg – i en vinkel på 45 grader. Om enheten är installerad i plankornas läge i en vinkel på 90 grader, används den för att jämna ut höjden på kryddnejlika såväl som för deras skilsmässa.

Låt oss också titta på en jigg för att vässa stora hacksågar och tvåhandssågar. Denna enhet består av två tvärgående remsor cirka 550 millimeter långa och 40 x 30 millimeter i tvärsnitt, två 1100 millimeter långa stolpar och 60 x 40 millimeter tvärsnitt, samt två klämstänger som mäter 450 x 150 millimeter, som är gjorda av plywood 15 millimeter tjock. Tvärstången och stolparna är anslutna med skruvar.

Enheten monteras i följande ordning: från golvet på låg höjd, skruva ned den nedre tvärstången till stolparna, sätt sedan på det högra benet och markera sedan fästpunkten för den andra tvärstången så att högerbens knä vilar på den andra tvärstången.

På grund av detta tillhandahålls rigidens styvhet, som lutar mot en arbetsbänk eller ett bord. För skärpning av en bågsåg för trä, sätt mellan spännremsorna, tänderna uppåt och kläm sedan fast med bultar med vingmuttrar. Efter slutet av skärpningen på ena sidan, utan att dra ut sågarna från klämmorna, vänds enheten och fortsätter också att slipa på den andra sidan.

Nu vet du hur man slipar en bågfil hemma. Följ instruktionerna noggrant och följ reglerna som beskrivs ovan, och kom ihåg att hålla ett öga på bågsagen och avgöra när den är tråkig. Var noga med att bestämma vilket material du vanligtvis kommer att arbeta med innan du slipar bågsågssagen, och utför även proceduren för att ställa in och justera tänderna på bågsågsbladet.