Hur man gör ett kallrökt rökhus

Det kallrökade rökhuset hjälper till att bevara smaken på produkter under lång tid, och gör dem samtidigt ännu mer utsökta. Fisk eller köttprodukter som bearbetas i ett rökhus kommer inte att förlora sina egenskaper efter månader, och i vissa fall även efter flera års lagring. Vi kommer att överväga hur man gör ett kallrökt rökhus ytterligare..

Innehållsförteckning:

Funktioner i kallrökningsprocessen

Kallrökningsprocessen innebär bearbetning av förberedda produkter med kall rök. Som ett resultat är produkterna utrustade med en specifik smak, och en viss mängd ämnen som finns i röken gör produkterna färska under en lång tid..

Den största skillnaden i processen med varm och kall rökning är att under varm rökning bearbetas produkter med hög temperatur och under varm rökning – med kall rök, vars temperatur inte överstiger 26 grader.

Kall rökning är mer mödosamt och svårt, eftersom det varar från flera dagar till en vecka. Dessa produkter smakar mer salt och rikare, medan konsistensen är slät och liknar utseendet på råvaror. Eftersom röken gradvis påverkar maten utvecklas deras smak långsamt..

Kall rökning är en lång process, under vilken det finns risk för matförstöring, särskilt om temperaturen inte är korrekt kontrollerad. Det är mycket lättare att röka kallt på vintern, eftersom det inte finns någon risk för bakterietillväxt i råvaror under denna tid..

En annan viktig faktor som smaken på produkter beror på är flis. Den ska inte innehålla fukt. Flisen ska glidas så att de inte smulas i botten av rökeriet, vilket begränsar kontakten med luft, vilket innebär att det inte finns någon risk för stark brand. De mest populära träden som används som flis för ett kallrökt rökhus är trä:

 • äppelträd,
 • körsbär,
 • päron,
 • lönn,
 • ek
 • al.

Att förbereda produkter för kallrökningsprocessen är en komplex process. Tidigare gnids de med salt och förblir i denna form i cirka fem dagar. När du använder fryst fisk tar saltningen ännu längre tid. Efter att saltningsprocessen är klar rengörs produkterna från salt och blötläggs i kallt vatten i cirka fyra timmar. Denna procedur tar bort överskott av salt från maten. Produkterna blötläggs med en ren trasa och klibbar på ett välventilerat område. Medan produkten torkar, var försiktig så att du inte får flugor eller andra insekter på ytan. Efter torkning börjar kallrökningen..

Kallrökt rökhus

Huvudkomponenterna i ett kallrökt rökhus är:

 • ett lock som är anslutet med hjälp av pluggar;
 • reflekterande partition;
 • en rökkammare, för vars konstruktion en metallbehållare i form av en fat krävs;
 • knä;
 • skorsten;
 • ett tak och en plats för eldning;
 • skorsten.

Konstruktionen av ett kallrökt rökhus består av en kammare där trä bränns och en kammare där livsmedelsprodukter finns. Den kalla rökaren kännetecknas av närvaron av ett längre intervall mellan dessa kamrar, eftersom röken som passerar från förbränningskammaren måste svalna något innan den når maten.

Ett rör med en diameter på cirka 300 mm bör användas för flisförbränningskammaren. Ett rör sticker ut från det, vars diameter är 100 mm. Detta rör leder till kammaren där maten lagras. För att göra en kammare med produkter behöver du en träbalk eller brädor. Det finns ett annat rör i förbränningskammaren som går upp. Dess funktion är att ta bort överflödig rök, som ackumuleras vid stark förbränning av flis. I detta fall sker rökning jämnt och gradvis..

Vid konstruktionen av ett kallrökt rökhus är en viktig faktor närvaron av drag, vilket bidrar till rörelsen av rök genom rören. Tidigare användes backar för att ge dragkraft, på vilka skorstenar installerades. Nu krävs en mycket lång skorsten, till vilken en uppsamlare, fläkt eller rökavskiljare är installerad. Om gårdens lokaler inte tillåter placering av en lång skorsten på gården är det möjligt att lokalisera skorstenen i källaren..

Ett kallrökt rökhus med egna händer är universellt, eftersom både fisk och kött eller fjäderfä röks i det. Köpt rökhus är av två typer:

 • universell;
 • för enskilda produkter.

Det universella rökhuset låter dig röka inte bara kött och fisk, utan också grönsaker eller frukt, till exempel för att göra katrinplommon.

Skorstenens längd installerad i rökeriet måste vara minst 10 meter.

Foto från kallrökt rökhus:

Ibland är ett kallrökt rökhus inrättat precis i naturen, till exempel på en fisketur eller på en picknick. Det viktigaste är att utrusta två kammare, i vilka en eld tänds, och i den andra lagras produkter som bearbetas med rök.

Denna design kommer att vara lämplig på en klippa. För att inte ta med dig en skorsten används en tidigare grävd dike mellan de två kamrarna. Röken, efter att ha bränt flisen, rör sig längs skyttegraven och kommer in i matlagringskammaren, för vilken en ram är lämplig, med en trasa sträckt över den. Innan rökning fuktas tyget med vatten, för att justera mängden och temperaturen på röken bör längden på diket ändras.

Kallrökt rökhusritning:

När du gör ett kallrökt rökhus i ett lanthus eller i ett privat hus är brandbeständigt tegel det bästa alternativet för att bygga ett matförråd. Byggnadens utsida är dekorerad för att matcha utsidan av hela innergården. Huvudvillkoret för byggandet av ett sådant rökhus är korrekt beräkning av skorstenens längd längs vilken röken rör sig. Eftersom röken som kommer in i kammaren med mat måste kylas ner. I professionella rökhus rekommenderas att använda kylkammare, vilket bidrar till en snabbare kylning av röken..

Under produktionsförhållanden används rökhus av elektrisk typ. Funktionsprincipen för en sådan anordning består i drift av en elmotor, som, till följd av friktion mot träblock, avger rök, transporterad till kammaren med produkter. Denna metod låter dig avsevärt spara på ved, och samtidigt röka många produkter..

En annan fördel med denna typ av rökning är frånvaron av behovet av att kyla röken och konstruktionen av långa skorstenar. Produkter tillagade i ett elektrisk rökhus smakar lite annorlunda än naturligt rökta produkter. Även om det i allmänhet inte är sämre än henne.

Produktion av kallrökade produkter: de viktigaste stadierna i processen

Processen att göra kallrökta produkter börjar med att placera produkterna i rökkammaren. För att göra detta hängs de eller installeras på speciella galler..

En eld antänds i förbränningskammaren, som ger kall rök till matkammaren. Denna process varar från två dagar till fem sex dagar, allt beror på storleken på produkterna och deras mängd. Under hela rökperioden måste en enhetlig temperatur finnas i förbränningskammaren. Det ska under inga omständigheter blekna eller blossa upp starkt. Därför är det svårt för en person att hålla reda på denna process..

Eftersom kallrökningsprocessen är mycket mödosam är handgjorda produkter väldigt dyra..

Tillverkat kött eller fiskprodukter är billigare på grund av att ämnen som flytande rök eller tillsatser används i rökprocessen. De mättar produkterna med doft av rök, men försämrar därmed deras kvalitet..

För att bygga ett kallrökt rökhus bör du arbeta mycket hårt, men resultatet kommer att glädja alla.

Öva på det halvvarma alternativet innan du börjar kallrökning. Den intar en mittposition mellan kall och varm rökning. Denna process skiljer sig praktiskt taget inte från kallrökning, men röktemperaturen är cirka femtio grader. Därför bör skorstenens längd vara nästan två gånger mindre, och processen att salta produkten tar inte mer än 24 timmar. Rökningsprocessen varar från 10 till 26 timmar. För att utrusta en rökkammare behöver du en konventionell ugn, som liknar en grytugn, eller en bred låda, men alltid utan lock. Produkten är placerad i det område där röken kommer in från skorstenen. Denna typ av rökning är mer populär, även om dess enda nackdel är den korta hållbarheten för produkter, som inte är mer än 10 dagar..

Steg-för-steg-instruktioner för att göra ett kallrökt rökhus med egna händer

Det finns många alternativ för att göra ett kallrökt rökhus hemma. Vi uppmärksammar dig en förenklad version av konstruktionen av denna enhet..

För att göra detta måste du köpa två meter av den tätaste kvalitetsplasten. Ena sidan av filmen måste sys upp på ett sådant sätt att en påsliknande struktur erhålls..

För att göra ett rökhus behöver du lite utrymme, en och en halv meter kvadratisk yta kommer att räcka. Hörndelarna på platsen är utrustade med höga insatser, vars längd är upp till två meter. De är anslutna till varandra med hjälp av en tvärstång. I denna process måste du övervaka strukturens kraft och stabilitet. Du får en struktur med fyra insatser och fyra tvärstänger, som liknar en rektangulär parallellpiped.

Använd metallstavar, anslut angränsande insatser till varandra på fyra ställen, från toppen till botten..

Förberedda produkter i form av små köttstycken eller fisk läggs på stavar. Se till att bitarna inte vidrör varandra. En förberedd plastpåse ska dras upp till mitten av strukturen. Häll brinnande kol på området under filmen och strö dem med grönt gräs ovanpå.

Sänk nu ner filmen helt och säkra med stenar eller andra fixturer så att strukturen blir lufttät. För en tjockare rök, tillsätt regelbundet färskt gräs några gånger till. Efter tre timmar, ta bort påsen och låt fisken ventilera helt. Om bitarna är ganska stora, upprepa proceduren igen, men efter en dag.

Ett annat alternativ för att göra ett kallrökt rökhus med egna händer

Innan byggnadsarbetet påbörjas bör du noga överväga platsen för rökeriet, eftersom det inte ska vara nära brandfarliga föremål. Observera att skorstenens längd är cirka 2,5 m, och inte alla grannar kommer att tycka om röklukt.

För att bygga en skorsten måste du gräva en gräv, vars längd når 2,5 m, bredden är cirka 50 cm och djupet är 35 cm. På grävens sidoväggar måste du lägga en tegelsten, dess fixering utförs med en ler-sandbruk, i ett förhållande av tre till en … Skorstenens övre del stängs med stålplåt eller asbestcementbruk.

När skorstenen är installerad, fortsätt med konstruktionen av kammaren där produkterna ska placeras. Detta blir ett rum med en yta på upp till en kvadratmeter och en höjd av cirka två meter. För att kameran ska se attraktiv ut rekommenderas att du använder rött tegel när du ordnar den. Ett enklare alternativ innebär konstruktion av en kammare för produkter från ett vanligt stålrör. För att röken ska sprida sig jämnt i kammaren måste skorstenens inloppsdel ​​vara minst tjugo centimeter i kammaren och skorstens korsning med kammaren behandlas med lermortel.

Den övre delen av kammaren är avsedd att placera produkter i den, därför är det nödvändigt att utrusta krokar i den, på vilka kött eller fisk kommer att hänga. Krokar kommer att placeras lite lägre, med hjälp av vilken säcken fuktad med vatten dras. Det förhindrar att aska eller träbitar kommer in i produkterna. För att justera rökens styrka används ett speciellt lock i denna typ av rökhus, som stiger upp.

När rökningskammaren är klar fortsätter du med konstruktionen av eldstaden. För dess arrangemang, ta plåt, vars tjocklek är minst tre millimeter. Standardstorleken för eldstaden är:

 • längd – fyrtio centimeter;
 • bredd – trettiofem centimeter;
 • höjd – trettio centimeter.

Ena sidan av den är utrustad med en dörr och en öppning med en diameter på 25 cm. Öppningens huvudsakliga funktion är att ge rökhuset dragkraft. På den andra sidan ska en öppning finnas som förbinder eldstaden med skorstenen.

Rekommendationer för beredning av hemlagat rökt kött

I testfasen är det bättre att fylla på med den minsta mängden produkter för att bestämma den exakta röktiden, mängden ved som krävs för att slutföra hela rökcykeln och tillagningstiden..

När du redan har erfarenhet av ett hemlagat rökeri, experimentera gärna med att röka olika typer av kött eller fisk..

Det kommer att ta minst tre dagar att röka stora skinkor eller köttbitar, vid en röktemperatur på upp till 25 grader. Efter rökningens slut placeras produkterna på en sval plats i två veckor, och först efter det används de för avsett ändamål..

Små kvistar från ek, körsbär, plommon, äpple och andra fruktträd är lämpliga som bränsle. För att öka rökningseffekten bör sågspån, innan det läggs i rökeriet, blötläggas i 10 minuter i kallt vatten.

Ett starkt rep eller garn bör användas för att binda kött eller fisk. För dessa ändamål är en vanlig trasa eller film inte lämplig, eftersom det finns risk eller utbrändhet, och produkten kommer att falla ner i smutsen..

Om du planerar att röka en brisket eller länd, inkluderar processen att binda dem längsgående och tvärgående fixering med garn. En liten ögla görs på toppen och köttet hakas fast på kroken. För att förhindra kontamination av skinkan, linda den med gasväv.

Kallrökt rökhusvideo: