Hur man gör en hackad murslev med egna händer

Det är svårt att föreställa sig genomförandet av reparations- och byggnadsarbete utan användning av en spatel. Detta verktyg är verkligen mångsidigt. Den används för att kakla väggar och golv, måla, fylla, tapetsera och andra evenemang. Denna artikel kommer att fokusera på den hackade sparkeln. Är det möjligt att göra det själv, hur man väljer rätt verktyg och tillämpar det i praktiken.

Den hackade sparkeln är ett oumbärligt verktyg för plattsättaren

Rätt val av verktyg är nyckeln till högkvalitativ prestanda för reparations- och byggnadsarbete. Tillförlitlig fixering av dekorativa mosaik-, konststen- och porslinspannor beror till stor del på det lim som används och tekniken för dess tillämpning. Praktiska och användarvänliga verktyg utvecklas tillsammans med förbättringar av byggmaterial. Den hackade sparkeln har blivit oumbärlig för plattsättare.

Det verkar som om en mindre modifiering av en vanlig rak spatel ändrar dess syfte så mycket. Om limlösningen appliceras med ett platt verktyg, för att ta bort överflödigt lim måste du pressa hårt på plattorna. Som ett resultat kan den nya beklädnaden spricka och de intilliggande plattorna kan stiga. Dessutom, med kontinuerlig tillämpning av lösningen, är det svårt att identifiera områden med tomrum..

Att arbeta med en hackad murslev har betydande fördelar:

 • jämn fördelning av limmet över hela området;
 • besparingslösning;
 • villkoren för utförande av motstående verk reduceras.

För att utföra en högkvalitativ läggning av kakel bör du välja rätt hackad murslev för lim, med hänsyn till murbrukens sammansättning, tjockleken och storleken på de motstående plattorna.

Klassificering av kamspatlar

Huvudkriterierna för val av hackade murslev: kammens form och storlek.

Professionella plattsättare har minst tre spatlar med tänder av olika storlekar i sin arsenal:

 • Skåror 10 mm – Murslevaren är lämplig för att lägga stora kakel, olika typer av sten och golv. När arbetet fortskrider slipas kammarna ner till 8 mm – detta värde är tillräckligt för att utföra de listade verken.
 • Tänder 5-6 mm-ett sådant verktyg krävs för väggbeklädnad med medelstora kakel. När du lägger 30 * 30 cm plattor med hängmetoden behöver du en spatel med kammar 6-7 mm.
 • Tänder 2-3 mm – en murslev krävs vid läggning av mosaik.

De ungefärliga måtten på hackade murslev för kakel visas i tabellen..

Genom kammens form finns trekantiga tänder med och utan mellanrum, halvcirkelformade, fyrkantiga och rektangulära. Funktioner i deras applikation:

 • fyrkantiga tänder – applicering av limbruk med en tjocklek av 6-12 mm;
 • modeller med halvcirkelformade åsar – för att lägga skivor på cementbruk med en tjocklek på mer än 12 mm eller vid arbete med spridning av syntetiska lim;
 • triangulära tänder – används för att fördela ett tunt lager elastiskt lim.

Hakade kakelplattor är markerade med specifika markeringar. Bokstavsbeteckningen indikerar verktygets form och den digitala beteckningen anger måttparametrarna.

Att göra en hackad spatel med egna händer: steg för steg instruktioner

Naturligtvis kan en hackad murslev köpas i vilken järnaffär som helst. Vissa hantverkare föredrar dock att tillverka verktygen själva..

För att skapa en enkel kamspackel behöver du följande material och verktyg:

 • en plåt ca 10 cm bred och cirka 15 cm lång (vilken flexibel metall som helst kommer att göra);
 • trälister för tillverkning av hållaren;
 • sax för metall;
 • lim och skruvar;
 • borr och slipmaskin.

Först måste du göra en spatel med en jämn bas och sedan klippa åsarna med önskad storlek och form. Algoritmen för att utföra arbetet kan villkorligt delas in i flera steg:

Som ett ämne för ett spatelblad kan du använda plywood, tjockt gummi eller polyuretanplåt – dessa material är lättare att bearbeta än metall. Sådana verktyg har dock en begränsad livslängd. När lim appliceras med en “plywood” -spatel kan tänderna dessutom böjas och ytan fyllas med lösning av dålig kvalitet..

Hur man gör en spatel med händerna: video

Det finesser i att välja en hackad murslev: expertrekommendationer

Hur man arbetar med en kamspackel korrekt

Omedelbart innan du börjar arbeta med en hackad murslev är det nödvändigt att förbereda en limlösning. Kompositionen blandas enligt instruktionerna på förpackningen. Knådning utförs med en konstruktionsblandare i två pass, pausen mellan knådning är 5 minuter.

Förutom den hackade sparkeln för att lägga kakel, behöver du:

 • gummihammare;
 • kors och kilar av plast som håller kakelfogarna;
 • byggnadsnivå och måttband.

Applicera limmet på plattorna (ungefärlig volym av murbruk från din handflata), skikttjocklek 3-4 cm. Sprid kompositionen över hela plattans bredd och 2/3 av dess längd med en kamspatel . Håll plattan stadigt, luta den över behållaren med lim och “sträck” murbruk med murslevtänderna genom hela längden av det motstående materialet. Lägg tillbaka överflödigt lim i hinken. Om det applicerade limet inte räcker till för hela plattans område, bör proceduren med applicering och “dragning” av lösningen upprepas.

Viktig! Vid utjämning av ett lager arbetslösning är det nödvändigt att utföra med en spatel så att den “kammade” ytan på plattan med sina kammar..

Kakellim appliceras också på väggens bas, varefter det sprids över ytan med en hackad murslev. Därefter appliceras plattan på väggen, pressas och knackas med en gummiklubba.

Hur man förlänger livslängden för en murslev

I slutet av arbetsdagen måste spateln rengöras. Dessutom ska instrumentet också rengöras före en lång paus (mer än 30 minuter). Om vi ​​försummar dessa åtgärder, måste det inrotade limet därefter “slås ner” med en slipmaskin eller rengöras med sandpapper, vilket leder till att det uppstår repor och sprickor på bladet. I fårorna kommer lösningen att ackumuleras snabbare och kvaliteten på arbetet kommer att minskas avsevärt.

En korrekt tillverkad eller utvald färdig kamspackel gör plattsättarens jobb mycket lättare. Dessutom bidrar verktyget till bildandet av den korrekta tjockleken på limlösningen och, som ett resultat, en stark och hållbar fixering av plattorna..

About the author