Hur man arbetar med en stansare korrekt

En borrhammare har blivit en oumbärlig assistent både i konstruktion och vid reparationer. Det här kraftfulla elektriska verktyget, som redan ger upphov till respekt, är avsett för arbete i tegel och betong, men det kan lika bra användas för arbete i trä eller metall, precis som en vanlig borr..

Hur arbetar man med en borrhammare så att det valda verktyget kommer att fungera i många år? Korrekt användning av bergborren ökar inte bara verktygets livslängd, utan minskar också risken för skador avsevärt under användning. Det är nödvändigt att använda vissa arbetsmetoder som inte tillåter överbelastning av verktyget, samt övervaka dess snabba förebyggande åtgärder..

Kort beskrivning av perforatorer

För att förstå hur man arbetar med en stansare korrekt, överväga dess funktioner..

Detta kraftfulla handhållna elverktyg är utformat för att slå hårt material som armerad betong, metall och sten. Med hjälp av en perforator kan du inte bara borra hål med olika diametrar, utan också klippa av gamla plattor, bryta igenom golv och väggar, stansa öppningar för verktyg.

Borrhammaren kan arbeta i olika lägen, vilket gör den till ett nästan universellt verktyg. Denna rotation med slag och utan slag, borrning i betong, sten, metall och trä, slag utan rotation. En professionell hammarborr kan också ersätta en hammare.

Det finns en slagmekanism inuti perforatorn – elektro -pneumatisk eller elektromekanisk. För att aktivera den, tryck bara på en knapp. Själva mekanismen ger ett slag, ytterligare ansträngningar krävs inte.

Den största nackdelen med detta verktyg är dess avsevärda vikt. Per vikt är perforatorer konventionellt uppdelade i 3 grupper: upp till 18 kilo – lätt, från 18 till 25 – medium, mer än 25 – tungt. De tekniska specifikationerna anger slagkraften, som i de flesta hushållsslagare kan vara från 2 till 3J och i professionella verktyg – från 2 till 10 och från 5 till 18J, samt frekvensen av slag per minut, beroende på effekten, från 23 tusen slag per minut upp till 44,5 tusen.

Borrhammare använder två infästningssystem för utbytbara verktyg. Dessa är SDS + och SDS-MAX. Deras skillnader i skaftdiametrar är 10 mm respektive 18 mm. På lätta hammarborrar, vars vikt inte överstiger 5 kilo, är SDS + -patronen installerad. Sådana verktyg kan vara både hushålls och professionella. SDS-MAX-chucken är konstruerad för bergborrar som väger mer än 5 kg. SDS-MAX-verktyg används professionellt.

Hur man förbereder en roterande hammare för arbete

Innan arbetet påbörjas måste du ta reda på installationen och borttagningen av ett löstagbart verktyg, vars fästsystem beror på perforatorns vikt.

Låt oss överväga installationen av ett löstagbart verktyg med exemplet med användning av BOSCH GBH 2-26 perforator. Den använder skaftbitar av typ SDS + med fyra splines. Innan borrmaskinen installeras är det nödvändigt att rengöra skaftet och smörja in det med ett speciellt fett för borrar. Smörjning bidrar till en smidigare drift av bergborrmaskinen och förlänger dess livslängd.

För att installera verktyget måste smörjringen flyttas tillbaka. Patronen öppnas och installeras. Sedan måste du vända den lite och fixa den i önskad position. Därefter ska glidringen släppas, vilket gör det möjligt att låsa verktyget. Se till att verktyget sitter ordentligt fast i önskat läge. Innan du installerar eller tar bort delar, se till att borrhammaren är avstängd och urkopplad..

För mer bekvämt arbete med borrhammaren måste du fästa ett mjukt extra handtag på det, vilket minskar vibrationsnivån. Innan arbetet påbörjas, se till att det sitter ordentligt fast.

Hur man arbetar med stans i olika lägen

Borrläge

Verktyget måste först bytas till borrläge utan påverkan. I det här fallet är vippomkopplaren installerad mittemot märket, som ser ut som en borr. Efter det måste du placera borren på rätt plats och slå på verktyget med knappen. Vid borrning behöver du inte trycka hårt på perforatorn, trycket på den ska inte vara mer än fem kilo.

Vid användning av borrchuckar får moturs och borrning under slaglägen inte användas, eftersom detta kan skada chucken och orsaka att den separeras från elverktyget. För att förhindra en sådan situation har borrhammaren tillagts funktionen “slagblockering”, avsedd för att borra olika hål i trä eller metall.

Innan verktyget faktiskt används är det nödvändigt att kontrollera läget där det finns. Bergborren ska stå på tomgång i ungefär en minut. Var uppmärksam på hur växellådan fungerar. Det ska inte förekomma främmande ljud, vibrationer och knackningar. Lukten av brännande eller utseende av rök bör också varna. De kan uppstå vid fel på elverktyget..

Slagborrningsläge (borrning)

Först måste du byta hammarborr till borrningsläge. I det här fallet är vippomkopplaren installerad ovanför märket med bilden av en borr och en hammare. Därefter måste borren placeras där det är nödvändigt att göra ett hål och sedan slå på verktyget.

Under borrningen måste du försöka att inte snedvrida borren så att den inte kan glida från önskad punkt. Borrhammaren måste hållas stadigt, men tryck inte på den. Lätt tryck ger optimala resultat.

När du fyller hålet med smulor och damm, försök att tömma borren för att rensa skräpet. Detta kommer att underlätta det fortsatta arbetet..

Vid borrning i betong kan borrkronan stöta mot armeringen. För att inte tappa kontrollen över verktyget måste du ta hänsyn till denna möjlighet redan innan arbetet påbörjas och omedelbart inta en bekväm position och säkert hålla i stansen.

Effektläge

Slagläget används för hamring och mejsling samt för mejsling. Vippomkopplaren är inställd på slagläge ovanför hammarmärket. Verktyget måste hållas med båda händerna och mycket stadigt. Slå på stansen. För att det ska vara på rätt plats för strejken bör en viss ansträngning göras. Stor styrka behövs inte heller här, eftersom resultatet inte kommer att förbättras av detta..

Kom ihåg att medan stansen är i drift kan du inte ändra dess position.

Tekniker för att fungera korrekt med stans

1. Vid arbete är det nödvändigt att använda skyddsutrustning. Dessa inkluderar glasögon, handskar och öronproppar. Du måste arbeta i knappade overaller och ta bort allt som av misstag kan hamna när du arbetar på borren.

2. Tryck inte hårt på bergborrmaskinen i slagriktningen eller borrningen. Detta är inte nödvändigt, eftersom detta inte påverkar verktygets slagkraft och prestanda, men det kan misslyckas på grund av detta..

3. Borrhammaren ska inte gå på tomgång, för i detta fall absorberas slagkraften av mekanismerna, vilket leder till ytterligare slitage.

4. När du arbetar med poröst och löst material är det bättre att använda hammarborrning för att undvika att det smulas..

5. Vid arbete med material med ökad hårdhet rekommenderas att använda ett speciellt smörjmedel. Maskinolja kan användas som smörjmedel.

6. Att arbeta med fasta ämnen kräver också vätskekylning. Speciella emulsioner kan fungera som skärvätskor, fett eller maskinolja används också.

7. Om det är nödvändigt att använda långa borrar för att spara pengar, är det lämpligt att börja borra med kortare borrar med samma diameter..

8. Regelbundet, varje 180-200 hål, måste du smörja borrskenorna med fett efter att du har rengjort dem från damm och torkat dem med en torr trasa. Fast olja eller litos kan användas som smörjmedel..

9. För att öka förbrukningsmaterialets resurser är det periodiskt nödvändigt att låta borren svalna och kyla boraxen i vatten eller maskinolja.

10. Det är nödvändigt att övervaka uppvärmningen av verktygskroppen i området där växellådan är placerad. Med stark värme bör du ta en paus från arbetet tills hammarborrningen svalnar. Det rekommenderas inte att använda vatten för kylning, eftersom vatten, om det kommer in i höljet, kan skada instrumentet..

11. Det är nödvändigt att alternera arbetsperioderna och resten av instrumentet. För professionella bergövningar rekommenderas att du tar en paus på 10 minuter efter var 30: e minut..

Skötsel och drift av borrhammare

Längden på dess livslängd beror direkt på hur de grundläggande reglerna för drift av stansen följs. Först och främst måste du vara uppmärksam på smörjningen av verktyget. Det är inte värt att spara här, speciellt om betongarbete ska utföras..

Under arbetet genereras alltid mycket byggdamm. Du kan skydda perforatorn mot den med en dammsugare. Många modeller har specialbeslag på kroppen som slangen är fäst till. För att skydda dig mot betongpartiklar kan du sätta på en skärm på borren, till exempel gjord från botten av en plastflaska.

Hur man arbetar med en borrhammare för att undvika överhettning? Observera att både under snabb rotation och när du använder verktyget vid låga hastigheter värms det upp mycket snabbt. Därför är det viktigt att följa hammarborrens arbets- och viloläge..

För att inte behöva ställa frågan varför borrhammaren inte fungerar måste du övervaka elverktyget ordentligt och hålla det i rätt skick. Efter användning ska det bortkopplade instrumentet rengöras med en mjuk trasa. Om det behövs kan du också använda en fuktig trasa fuktad med tvålvatten. Det är absolut nödvändigt att rengöra ventilationshålet för damm och smuts..

Om stansen ändå slutar fungera, observera att specialister bör vara engagerade i reparationen. Förresten, bör du kontakta servicecenteret efter intensiv användning av verktyget, även om det är i gott skick. En rutinmässig inspektion hjälper till att förhindra funktionsstörningar som kan leda till skador. Denna rekommendation bör inte försummas, särskilt om verktyg med hög effekt och kraftig påverkan används..

När du kan “göra buller” med en stansare

En separat konversation om bullret från verktyget under drift. Det är ingen hemlighet att ljudet av en fungerande hammarborr på morgnarna och helgerna orsakar få glädje hos någon. Vad händer om du behöver reparera, men du inte vill bråka med dina grannar? När kan du arbeta med en stansare för att inte bråka med lagen? Man bör komma ihåg att “tystiden” i landet enligt lagen är tidsintervallet mellan 23.00 och 07.00.

Alla människor vaknar inte sju på morgonen, så det är bättre att skjuta upp alla bullriga reparationer till minst nio. Varje region har vanligtvis sin egen tidsram. I vissa fall är reparationsarbeten endast tillåtna på vardagar från 09.00 till 19.00. Därför är frågan om hur många timmar och fram till vilken tid du kan arbeta med en stansare bäst löst baserat på koden för administrativa brott i din region. Att hänvisa till lokala lagar och förordningar är inte överflödigt, och eftersom det också kan komma att beaktas andra punkter om regleringen av reparationsarbete eller annan information som kommer att vara relevant i ditt område.