Hur man använder en kakelskärare

Högkvalitativ ytbeklädnad med keramiska plattor innebär ofta användning av en kakelskärare som hjälper dig att justera plattan till önskad storlek. Kakelskäraren är det enklaste och högsta kvalitetssättet för att klippa kakel: operationerna är tysta och utesluter utseende av damm, och viktigast av allt, de kräver inte professionell utbildning, därför kan de utföras även av en oerfaren användare hemma.

Innehåll:

Klippning av kakel som en del av kakel

Att lägga keramiska plattor på golvets eller väggens yta endast i sällsynta fall gör det inte utan att klippa av det, mycket oftare håller befälhavaren en kakelskärare redo, som han kan använda när som helst under vändningsarbetet.

Så vår artikel är speciellt för dem som för närvarande är engagerade eller bara planerar att täcka ytor med keramiska plattor, men ännu inte har bestämt sig för valet av den mest lämpliga kakelskärningsmodellen och inte känner till tekniken för korrekt skärning.

Det är känt att glasade keramiska plattor är gjorda av eldad lera, täckta med ett lager glasyr ovanpå. Tekniken för tillverkning av keramiska plattor är mycket enkel: leran ges en viss form och torkas för att fixera volymen. Efter applicering av glasyren bränns produkten i ugnen, på grund av vilken den får särskild styrka, hållbarhet och ett vackert estetiskt utseende. I färdig form, som du själv vet, utsätts plattan inte för deformation och böjning, även om den är mycket ömtålig och sticker lätt.

Alla dessa egenskaper och egenskaper hos plattan blir huvudet för valet av en viss metod för att klippa den. Låt oss bo mer detaljerat om de grundläggande metoderna för att skära keramiska plattor och prata om hur man använder en kakelskärare hemma för att göra små mängder arbete..

Klippning av kakel med elektrisk kakelskärare

Det är ingen tvekan om att elektrisk kakelskärare med diamantskiva är det högsta kvalitet och det mest effektiva sättet att skära kakel, sten och porslin av stengods av vilken hårdhet, form och jämn tjocklek som helst, och dess användning garanterar ett perfekt rakt och rent snitt med något rundade och släta kanter, till skillnad från vassa, som bildas som ett resultat av att använda en enkel kakelskärare. Beväpnad med en elektrisk kakelskärare, dessutom utrustad med nippers, kommer du att kunna göra böjda snitt av oklanderlig kvalitet och kakel på mindre än 5 mm.

En annan obestridlig fördel med denna typ av utrustning är renheten i arbetsprocessen på grund av att utrusta verktyget med en pall med vatten, där damm och de minsta partiklarna av kakel kommer in vid driftstidpunkten..

Oavsett konstruktionsegenskaperna hos en elektrisk kakelskärare är skärtekniken densamma: traditionellt består maskinen av en plattform, en diamantbelagd skiva fäst vid den och en bricka med vatten, som matas till kniven under drift, därigenom rikligt väta det. På grund av detta minskar mängden damm som släpps märkbart, diamantskivans livslängd ökar och brickan i sig spricker inte..

Hastigheten att klippa en kakel är jämförbar med hastigheten på att skära en stock med en konventionell såg, men i det här fallet måste du flytta brickan under skivan, och inte kniven under brickan.

Presskraften på brickan bestäms av plattans densitet och materialet från vilket knivbladet är tillverkat. Man bör komma ihåg att i det ögonblick när knivbladet knappt vidrör den platta som bearbetas, bör trycket vara minimalt, eftersom bladet rör sig genom brickan, det ökar och minskar igen mot slutet av operationen. Under skärning bör plattorna vara ordentligt fixerade på bordet, detta kommer att hjälpa till att undvika vibrationer och på ett tillförlitligt sätt skydda bladet från att fastna i mitten av plattan..

Det bör noteras att experter rekommenderar att byta vattnet i pannan så ofta som möjligt, eftersom det tillsammans med plattflisarna som har kommit in i det matas till kniven, och detta kan leda till allvarlig skada på bladet..

Ett säkert alternativ skulle vara att trycka på brickorna med händerna från båda sidor samtidigt, för om brickan lutar åt ena sidan, blir snittets kanter ojämna och med fragment, eller så kommer skivan helt dra åt plattan och kasta den åt sidan..

Eftersom arbetet med en elektrisk kakelskärare är förenat med fara, rekommenderas det att du använder skyddsglasögon och hörselskydd mot starkt buller..

Sågbladet tål tusen snitt under våta skärförhållanden. Knivar som ibland är igensatta med keramiskt skräp måste rengöras. För att göra detta är det tillräckligt att skära en uttagen sandform för tegelstenar eller göra snitt i en slipsten för keramiska plattor. Du kan välja en annan metod – ta bort bladet, fäll ut det och vrid det i motsatt riktning. Och bara om slitage på bladet är stort kan du byta ut det.

Frågan om det är lämpligt att köpa en professionell elektrisk kakelskärare, övning och erfarenhet för att arbeta med den är oerhört viktig, varje användare bestämmer individuellt. Samtidigt vill jag notera att det är mycket effektivt för stora arbetsmängder, och dess enda nackdel är det höga priset..

Hur man skär kakel med en manuell stationär kakelskärare

Manuell stationär kakelskärare är det vanligaste verktyget för högkvalitativ skärning av kakel och porslin av stengods bland proffs och de som har bestämt sig för att utföra reparationer med egna händer..

Den kompletta uppsättningen av den manuella kakelskäraren, vars foto presenteras nedan, innehåller en säng, en vagn med ett skärhjul och naturligtvis ett handtag.

Många ställer frågan: “Hur man använder en manuell kakelskärare?”

Så tekniken att arbeta med ett sådant verktyg är omöjligt enkel: initialt görs en markering av det framtida snittet på plattans yta med en penna. Sedan placeras plattan på sängens yta på ett sådant sätt att markeringen sammanfaller med skärhjulets rörelseriktning och ett snitt görs under lätt tryck. För närvarande är det viktigt att känna tryckkraften för att inte krossa brickan och samtidigt göra ett snittspår med ett sådant djup som skulle vara tillräckligt för en efterföljande fraktur längs detta snitt..

Kom ihåg att skärrörelsen bara ska göras en gång, annars kan skärkanten vara ojämn..

Därefter måste handtaget på kakelskäraren förvandlas till ett aktivt (för att bryta) tillstånd och, med en snabb, säker rörelse, bryta brickan längs ett nytt snitt. En erfaren hantverkare kommer att göra detta med en klapp av handflatan och beräkna insatsen korrekt. Det bör noteras att de skurna delarna måste vara minst 10 mm breda, annars fungerar inte högkvalitativ skärning..

När du arbetar med en manuell stationär kakelskärare är det viktigt att vara uppmärksam på skärhjulets fixering och skick: det måste rotera lätt och vara plant. Vagnens rörelse med en skärvals ska vara smidig, exklusive ryck, för detta ändamål är den utrustad med ett lager. Enhetens bas måste vara ren och plan och handtaget måste vara fritt från mekaniska skador..

För att underlätta sprickan på plattan, suger experter den i vatten före skärning, och en droppe maskinolja, som appliceras på linjen för det avsedda snittet, kommer att förenkla skärningen kraftigt..

Hur du använder kakelskäraren kommer att visas tydligt i en video från youtube.

Att använda en manuell stationär kakelskärare för skärning av hård och tjock keramik är effektiv för medelstora jobb. I allmänhet är det inte svårt att arbeta på ett instrument av denna typ med befintliga färdigheter..

Hur man skär med en kakelskärare

En kakelskärare är det mest primitiva och inte särskilt bekväma sättet att skära kakel och inte särskilt hård och tät keramik..

Skärprocessen i sig innebär att man markerar en linje på kakelytan med en mjuk penna. Lägg sedan plattorna på en bräda eller platt plywood och gör ett snitt. För att göra detta, tryck ner jämnt på kakelskäraren och gör ett djupt spår från den ena kanten av kakel till den andra..

För att snyggt dela kakel i två delar, placera den bara på naglarna och applicera lite tryck.

Det bör noteras att glasskäraren, vars instruktion beskriver alla funktioner i processen för skärning av keramiska plattor, är uteslutande lämplig för skärmaterial..

Hur man använder en kakelskärare – tång

Att skära med en handhållen kakelskärare kräver lite arbete och enkla skärningar. Denna billiga, små enhet gör att du kan utföra en viss mängd arbete utan mycket ansträngning hemma..

Skärning börjar med en traditionell märkning, som följs av ett skärhjul monterat på en tång. Kakelskäraren är utrustad med en något bredare cirkel än en vanlig glasskärare, vilket möjliggör en djupare skärning av keramiska plattor. För att bryta, tång bör föras till kanten av brickan. Placera en bred tångplatta som bildar en liten vinkel på plattans framsida och placera den centrala delen längs böjlinjen ovanför det gjorda spåret. Genom att försiktigt pressa in den keramiska produkten med tång bryts överflödiga delar av..

Sådana enheter är säkert bättre än en glasskärare, men det är extremt svårt att skära tunna remsor med deras hjälp..

Klipper lockiga kanter och sneda linjer

För att utföra ett så komplext snitt är det nödvändigt att markera formen på utskärningen på plattan – en vinkel eller en cirkel, till exempel för utloppet av ett rör eller fixering av en kakel på en del av ett väggutskott. Sedan, med en tång eller på en elektrisk maskin, ska du noggrant skära ut alla extra delar i delar och med en tång eller “tugga av” en bit av plattan och gradvis närma sig kanten av gränslinjen.

För att få en perfekt platt, slät ände rekommenderar experter att använda en fil eller grovt sandpapper.

Slutligen bör det noteras att alla rekommendationer gäller skärning av enbart glaserade keramiska plattor och inte är lämpliga för porslin, sten eller oglaserad keramik..

Tips: Kommer du att försöka klippa kakel för första gången? Ta sedan risken och köp några fler brickor. Först efter att ha fått vissa färdigheter kan du snabbt och enkelt göra jämna, vackra snitt utan att involvera externa specialister..