Gör-det-själv panelsåg

Många ägare undrar vilken utrustning som krävs för högkvalitativ produktion av skåpmöbler. Experter säger att det här är formatsågar, som i folkmun kallas formatcirkelsågar eller cirkelsågar med vagn. Varje ägare kan montera en sådan enhet med sin egen hand.

Innehåll:

Syftet med panelsågen

Panelsågsutrustning är avsedd för tvärgående, längsgående kapning av sågat virke och skärning i en viss vinkel, formatskärning och kapning av panelämnen, inklusive avlägsnande av överhäng efter att de har fanerats, samt för att skära plattor i full storlek till ämnen av en given storlek.

Panelskärningsutrustning, som används vid tillverkning av skåpmöbler, gör att vi kan producera färdiga produkter av hög kvalitet. Funktionen hos dessa maskiner ligger i uppgiften att grundläggande parametrar för möbeldelar för efterföljande bearbetning. Liknande maskiner är konstruerade för bit- och satsskärning av arbetsstycken..

Fabriks och hemgjorda panelsågar arbetar med olika material: olika träslag, plywood av vilken tjocklek som helst, MDF, spånskiva, fiberplatta, inklusive kompositplåtmaterial, belagda med plast, laminerade med papper och filmmaterial, faner och melamin. Denna utrustning används vanligtvis för att skära material som har exakta geometriska dimensioner..

Panelsågar används i småskalig produktion, medelstora och stora möbelfabriker samt i små snickeriverkstäder. Möjligheten till preliminär skärning av arbetsstycken med separat såg direkt under skärzonen gör det möjligt att skära arbetsstycken fodrade med naturligt eller konstgjort material utan att foderflisar ser ut.

Panelsågdesign

Strukturellt består panelsågar av följande element: en säng, ett fast arbetsbord och ett flyttbart extrabord (vagn, vagn, stödram, separator, linjal), en sågenhet bestående av 2 sågblad, styrningar,

Sågenhet

Panelsågens svetsade konstruktion garanterar hög stabilitet och vibrationsfri sågning. Vid skärning av fanerade plattor är huvudproblemet bildandet av flis på faner i området där sågbladstanden kommer ut. För att hantera detta problem finns en sågenhet med två sågblad i ritningarna på panelsågarna..

Sågenheten är en enhet i ett stycke som är gjutet av gjutjärn. Två elmotorer är installerade på dess kropp, som roterar skårorna och huvudsågbladen med hjälp av en remdrivning. Skivan är närmare arbetsstycket, dess storlek når 120 millimeter, och i samma riktning når rotationshastigheten 8000 rpm.

Denna skiva krävs för att skära beklädnadsskiktet från sidan där huvudskivans tänder kommer ut, som roterar i motsatt riktning mot arbetsstyckena och utför huvudskärningen i plattan, som visas i videon om panelsågen. Denna design gör att du får ett jämnt och rent snitt som inte skadas av skav och flis..

På vissa typer av maskiner installeras en sågenhet med hjälp av speciella rotationssektorer, som kan byggas om för att klippas i en vinkel. I det här fallet störs inte förhållandet mellan snittblad och huvudsågblad. Sågenheten kan monteras på ett arbetsbord eller på en säng.

Jordad såg

I panelsågar varierar huvudsågens rotationsfrekvens från 4 till 6 tusen varv per minut. Smidig varvtalsreglering gör att du snabbt kan ställa in panelsågen och exakt välja driftlägen för olika material som skärs. Normalt är sågdrivkraften 3−5,5 kilowatt. Kom ihåg att hög strömförbrukning inte alltid är lämplig, vilket vanligtvis är kännetecknande för en teknisk process där ett paket med ark skärs eller när du skär hårda träslag..

Klipphöjden eller positionen för huvudsågen i panelsågar ställs in genom vertikal rörelse av sågenheten. I detta fall används två metoder: längs vertikala styrningar och genom att svänga runt en horisontell axel..

Den maximala höjden som sågen kan lyftas i förhållande till bordet måste anges i maskinens tekniska data..

Traditionellt når den 80 – 130 millimeter. När sågen lutas minskar denna indikator i enlighet därmed. Vissa modeller erbjuder automatisk lyft och sänkning av sågen, driven av en elektrisk drivenhet, ibland med jämn inställning av höjden med kontrollpanelen.

Sågarna på panelsågen har som regel en lutning på upp till 45 grader, som på bilden av panelsågen. Detta kommer att luta hela sågenheten. Maskinens horisontella rotationsaxel, på grund av närvaron av speciella stift, löper längs skärningslinjen för planet för det stationära bordet och huvudsågen, vilket eliminerar fastklämning av sågen i bordets slits. Denna funktion är nödvändig vid tillverkning av skåpmöbelelement..

Rörligt och fast bord

Det huvudsakliga stationära bordet, som är gjutet av gjutjärn, har en övre fräst yta, vars dimensioner kan justeras genom ytterligare installation av förlängnings- och förlängningsbord på det och ett parallellt stoppstängsel, som kan flyttas.

Det rörliga bordet består strukturellt av en vagn, som är tillverkad av en aluminiumprofil med flera kammare, en stödram, ett vinklat stoppstängsel som har lutande stopp och en teleskopisk förlängning, en stödram och dess stöd. Vagnen, tack vare sin egen design, är motståndskraftig mot böjning och vridning av last.

Oftast inom möbelindustrin används panelsågar med en vagnlängd på cirka 3200 millimeter. Detta är den mest lämpliga lösningen för maskiner med en vagn i rörelse, eftersom den passar de flesta plattdimensioner som används av företag..

Du bör inte jaga höga priser på panelsågar och tro att de fungerar bättre. Kom ihåg att det längsta snittet alltid kommer att vara kortare än vagnens resa om det finns en sågsåg. För en fullständig passage genom skärzonen kräver arbetsstycket ytterligare 200−300 mm.

För att flytta arbetsstycket används en rullvagn som rör sig längs stålstyrningar och en bur med kulor eller rullar som rör sig mellan V-formade stålstyrningar. För att justera huvudbordet eller sågen som är rörlig i förhållande till planet, i utformningen av panelsågar, tillhandahålls som regel lämpliga kompensatorer eller regulatorer..

Guider och vagnar

Panelsågarnas rörliga bord fungerar som en basyta för att lägga plattorna som ska skäras, det måste bära materialets vikt. Lasten tas av själva vagnen och dess guider. Om de inte är tillräckligt styva, påverkar inte bara vertikala laster på styrvagnarna utan också vridmoment..

På grund av armens betydande längd når belastningen vid rullarnas eller kulornas kontaktpunkter i linjära styrningar ett maximivärde. Därför används speciella guider i maskiner med en vagn, som säkerställer enkel rörelse och utesluter att det uppstår luckor i dem, vilket direkt påverkar noggrannheten vid bearbetningen av arbetsstycket som skärs..

Olika verktygsmaskiner från olika tillverkare använder guider av olika utföranden med rullar, bollar och kombinationer därav. Den vanligaste konstruktionen, oavsett kostnaden för panelsågen, är en aluminiumvagn som rör sig längs stålstyrningar på linjära kullager..

Styrningarna är ofta gjorda i form av stålremsor, som är inbäddade i vagnens aluminiumkropp på ett sådant sätt att två “kanaler” bildas för att rymma kulorna. Ett sådant “prismatiskt” schema kan ta laster åt alla håll. För att öka fodrets livslängd härdas strukturen termiskt före installationen. Och anodisering, som förhindrar att ränder kontamineras med aluminium på arbetsstycket som bearbetas.

Det finns också styrningar där kulorna inte är stål, utan plast, vars styvhet uppnås genom att använda en aluminiumprofil med ett stort antal inre ribbor. Vissa guider har inbyggda slitkompensatorer, men den här enheten är vanligtvis inte reparerbar hemma..

Ytterligare alternativ

Många panelsågar är utrustade med digitala indikatorer för stopp och linjaler, som är monterade direkt på dem. Det finns också maskiner där den aktuella positionen för linjalen eller stoppet ställs in på bildskärmen med hjälp av kontrollpanelen, och sedan flyttas sådana enheter till den angivna positionen automatiskt med en individuell elektrisk drivenhet.

På panelsågutrustningen kan följande användas som standard eller tilläggskonfiguration:

 • elektrisk bromssystem för huvudsågbladet,
 • justera hastigheten på huvudsågbladet,
 • system för automatisk smörjning och justering av sågaggregatets vinkel,
 • elektromekaniska drivenheter,
 • elmotorer med ökad effekt,
 • övre skydd av sågblad, som är utrustat med ett grenrör för att ta bort sågspån,
 • pneumatiska eller excentriska klämmor för att hålla arbetsstycken,
 • ytterligare stödram,
 • svängbar linjal för skärning av arbetsstycken och plattor i sned vinkel,
 • dubbel hörnstopp,
 • vibrationssensor,
 • system för skydd mot inträngning av flis och damm.

Tillverkning av en panelsåg

Om du planerar att börja göra skåpmöbler, bör du fråga hur man gör en panelsåg. Driftsprincipen är enklare än enkel, men priset på en prefabricerad panelsåg är ganska anständigt. Inte alla privata ägare har råd att köpa sådan utrustning. Men att montera maskinen med egna händer ligger inom makt för varje person som kan hantera verktyg och är åtminstone lite bekant med tekniken..

I processen behöver du: metallrör, kanaler och metallhörn, två elmotorer, en huvudsaklig dammskiva, skaft från jordbruksmaskiner, fästelement (muttrar och bultar), en uppsättning metallverktyg, en svetsmaskin.

Först måste du göra en stark stålram för din panelsåg med hjälp av metallkanaler. Måtten på ämnena för basen ska vara följande: maskinens längd är 6500-6700 millimeter, bredden är 2500 millimeter, höjden är 800-1100 millimeter. Designa sedan maskinens huvud- och golvledare och fixa dem på sängen. För tillverkning av guider är det vanligt att använda ett rör med måtten 60 x 5 x 6500 millimeter.

Det rörliga arbetsbordet måste flyttas längs guiden, eftersom bordet matar arket under drift. Tänk på skärlinjens längd i nivån 3000-3200 millimeter. Om så önskas kan du öka eller minska denna parameter, för detta behöver du bara ändra längden på guiderna.

Häng två sågar på maskinen – skärning och huvud. Sågar bör installeras på sågenheten, de roterar mot varandra och drivs av två asynkronmotorer. Var noga med att ge möjlighet att luta blocket i en spetsig vinkel på upp till 45 grader. Utrusta sågenheten för detta med en speciell svängmekanism..

Fundera noga över valet av motorer, eftersom de driver sågarna. Motoreffekten måste vara minst 2,9 kW. Motorerna bör rotera huvudsågen med en hastighet på cirka 5000 varv / min och skårsågen vid 8000 varv / min. Använd sågblad med en diameter på 250 millimeter i maskinens design, vilket gör att du kan skära laminerade spånskivor och trimark.

För säker användning av gör-det-själv-panelsågar i produktionsområdet, ge god avgasventilation, eftersom träpartiklar kan antändas från den minsta gnista som uppstår när motorerna går. Med tanke på sågklingornas höga hastighet rekommenderas det att vara mycket försiktig när du arbetar på maskinen, eftersom knivarna som roterar med hög hastighet kan skada arbetaren upp till förlust av en hand och hela lemmen..

Efter att ha gjort panelsågen hemma kan du gå vidare till direkt bearbetning av materialet. Ark är vanligtvis stora, så innan du installerar arket i mekanismen är det värt att göra initiala markeringar på de platser där skärningarna kommer att göras. I detta fall bör arbetsstyckets storlek vara minst 7-8 millimeter större på varje sida. Efter att ha skapat en liten bunt med ämnen med markeringar kan du börja klippa och trimma materialet.

About the author